Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:459, Did:0, useCase: 3

Blūms: "Ja nevinnēsim, būs pārmaiņas..."

Blūms: "Ja nevinnēsim, būs pārmaiņas..."
Atgriešanās "Lietuvos rytas" Jānim Blūmam izvērtusies ne tāda, kā bija domāts...
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze/f64

Šā vakara spēle Belgradā starp vietējo "Partizan" un "Lietuvos rytas" būs izšķiroša abām komandām - zaudētājiem šīs sezonas Eirolīgas sapnis, visticamāk, būs izsapņots. Par Dāvi Bertānu lielu bažu nav, ar viņu Serbijā viss kārtībā par spīti rezultātiem, bet Jānim Blūmam Viļņā līdz šim klājas grūti. "Nejūtos savā ādā," neslēpj Latvijas izlases kapteinis.

Pēc četrām Bilbao pavadītām sezonām Blūms jūnija beigās pievienojās "Lietuvos rytas" klubam un atjaunotās sadarbības sākums izskatījās ļoti cerīgs - pieredzējušais latvietis spēlēja daudz, veidojās par vienu no komandas līderiem un allaž bija starp rezultatīvākajiem gan pārbaudes spēlēs, gan, jau sākoties sezonas mačiem. Vēl oktobra sākumā savā VTB līgas debijā Jānis izcēlās ar 22 gūtiem punktiem, tiesa, "Lietuvos rytas" cieta sāpīgu neveiksmi Astanā (71:72) un, kā izrādījās vēlāk - spēra platu soli pretī lielām izmaiņām komandā. Vēl 11. oktobra vakarā "Lietuvos rytas" kā zvēri nocīnījās Maskavā (73:75) pret CSKA, bet nākamajā rītā klubs paziņoja, ka lauž līgumu ar galveno treneri, serbu Aleksandru Džikiču. "Klubam jau iepriekš bija problēmas ar treneri un principā izskatījās, ka vienkārši tiek gaidīts brīdis, kad viņu varēs atlaist. Ja būtu uzvarējuši to maču (pret CSKA), domāju, arī sezona būtu aizgājusi citā virzienā. Tagad ir tā, kā ir. Jāuzvar Belgradā. Ja ne, tad praktiski viss," apzinās Blūms. "Ja nevinnēsim - jāgaida pārmaiņas komandā..."

Pie jaunā trenera Darjusa Maskoļūna situācija mainījusies: tiek izmantota plašāka rotācija un mazāk laika laukumā tiek sezonas sākuma līderiem - arī Blūmam. Pavisam nelaikā nāca slimība - vidusauss iekaisums. "Nekā laba nav. Šķita jau, ka pamazām viss uzlabojās, taču tad saslimu. Tagad grūti pēc slimības atgriezties," stāsta spēlētājs. Lielākā problēma, kāpēc spēle nevedas, gan ir cita - daudz smagāk nekā cerēts izvērtās pāreja atpakaļ no otrā uz pirmā numura pozīciju. "Principā šobrīd nevaru spēlēt tā, kā to māku - pašreizējā pozīcijā man nav tādas iespējas. Pēdējos trīsarpus gadus esmu pieradis spēlēt agresīvi, izskriet no blokiem, mest, bet tagad jāvada bumba pāri laukumam un jādomā par uzbrukuma izspēli. Biju no tā jau atradis. Pirms sezonas šķita - kas tad tur, ātri atcerēšos, būs viegli. Taču tā nav. Ir daudz, daudz grūtāk, nekā biju iedomājies. Nejūtos savā ādā."

Šajā situācijā arvien lielāku spēles laiku gūst Jāņa konkurents - jaunais vecais serbu talants Nemaņa Nedovičs, taču Blūms ir paškritisks. "Viņš šobrīd arī ir labāks par mani. Pirmā numura pozīcijā komandai var iedot vairāk. Ātrāks. Šķiet, arī no kluba vadības ir zināms spiediens, ka viņam jāspēlē vairāk - tomēr čalis, kas nākamgad droši vien aizies uz NBA, un "Lietuvos rytas" par viņu dabūs kaut kādu izpirkuma naudu. Zini kā - ja rezultāta nav, tad vismaz spiest uz variantu, ar ko var nopelnīt. Protams, es pats šo visu situāciju biju iztēlojies pavisam citādāk, taču tagad ir kā ir. Varbūt jāmaina pozīcija un jāiet atpakaļ uz otro numuru - to spēli, kādu vislabāk protu," spriež spēlētājs. "Ar Maskoļūnu vai klubu par šo situāciju neesmu runājis, taču šādu iespēju pieļauju - ka viņi varētu meklēt manā vietā kādi citu. Tieši saspēles vadītāju. Domāju, tas visi saprot - ka varētu dot komandai vairāk, spēlējot citā pozīcijā."

Komanda ir jauna un maz pieredzējusi - Eiropas kausā ar tādu varētu iespēlēties un cerēt uz panākumiem, taču Eirolīga laiku nedod un kļūdas nepiedod, atzīst Blūms. Viņš gandarīts, ka klubs arī šajā visiem neveiksmīgajā situācijā nebrūk virsū spēlētājiem un nemeklē vainīgos - ja vainīgi jau pa daļai visi. "Vadība saprot, ka pieļauta kļūda, paļaujoties uz to, ka ātri un bez problēmām pārkvalificēšos atpakaļ par saspēles vadītāju. Saprot, ka tā ir mūsu kopēja neveiksme, respektē mani kā spēlētāju un domā nevis par sodīšanu, bet to, kā kopīgi atrast risinājumu. To es augsti vērtēju." No šāvakara spēles Jānis gaida tikai vienu. "Man vienalga - es varu nespēlēt, taču galvenais, lai komanda atkal sāk uzvarēt. Varu spēlēt arī desmit minūtes, tā nav problēma. Taču, ja spēlēju maz un arī komanda turpina zaudēt - sajūtas ir sliktas..."

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-11-29 14:36, pirms 12 gadiem
Jāņa ārzemju karjera strauji tuvojas beigām (līdzīgi kā Janičenoks gan varētu pāris sezonas pa Itālijas reģionālajām līgām padzīvoties). Bet principiāli jau jāsāk domāt un "taisīties uz māju pusi" - nākošos 4-5 gadus tepat LBLā uzspēlet, kā Vītols, kā Viļums un Valters. Tādi spēlētāji tieši ceļ LBL prestižu.
Tas būtu labi.

     [+] [-]

, 2013-01-23 22:25, pirms 11 gadiem
UZ VEF!