Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Gints Fogels: "Ventspils pirmssezona bija diezgan traka"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Gints Fogels: "Ventspils pirmssezona bija diezgan traka"
Ivans Gandija-Rosa, Gints Fogels un Kristaps Mediss 2022. gada 26. septembrī. Foto: Renārs Koris

"Galvenais vasaras notikums – basketbola klubs turpina darbu. Ventspilij izdevies saglabāt komandas kodolu," pirmdien, 26. septembrī, sarunā ar Sportacentrs.com teica desmitkārtējās Latvijas čempiones galvenais treneris Gints Fogels.

Ventas krastos turpinās spēlēt septiņi latviešu spēlētāji. Artūrs Ausējs šovasar trenējās un spēlēja Latvijas 3x3 izlasē, bet viņam blakus joprojām būs Andrejs Šeļakovs, Kristaps Mediss, Guntis Sīpoliņš, Rodrigo Būmeisters, Linards Jaunzems un Dāvis Ozers.

Par astoto palicēju varēja kļūt kandavnieks Kristaps Ķilps, taču vēlāk viņš vienojās ar Vācijas trešās līgas klubu Sandersdorfas “Sixers”. “Kristapam beidzās līgums un...viss. Vai varējām turpināt sadarbību? Varianti ir vienmēr. Vēlam veiksmi turpmākajā karjerā!”

Lielākās pārmaiņas notikušas saspēles vadītāja pozīcijā. Pēc vienas sezonas kaimiņvalstī Ventspilij pievienojies Igaunijas kausa ieguvējs Edmunds Elksnis un Ivans Gandija-Rosa. Puertoriko jaunatnes izlašu dalībnieks basketbola prasmes slīpēja NJCAA komandā “Central Arizona College”, pēc viena gada junioru koledžā pievienojoties NCAA pirmās divīzijas vienībai “North Florida”.

Aizsargu pozīcijās spēlēs arī Ausējs, Mediss un pērnās sezonas nogalē savainojumu guvušais Būmeisters. “Ivans Gandija-Rosa pamazām uzņem formu un, domāju, būs mums labs palīgs. Esmu apmierināts ar mazajiem spēlētājiem. Tikai jāsadziedē savainojumi. Mums ir vairāki saspēles vadītāji – lai iet un cīnās par vietu startā!”

Garajā galā komandu papildinājis NCAA pirmās divīzijas komandas “Bowling Green” absolvents Matīss Kulačkovskis. Zem groza var spēlēt Andrejs Šeļakovs, Linards Jaunzems un Guntis Sīpoliņš, tomēr komandai vajadzīgs vēl kāds divmetrinieks, atzina Fogels.

“Priekšējās līnijas komplektācija nav pabeigta. Tas ir process, kuru var turpināt līdz (pāreju perioda) pēdējai dienai. Meklējam pastiprinājumu groza tuvumā. Tam nav obligāti jābūt piektajam numuram – var būt četri pieci. Vai pieci četri.

Otrajam leģionāram Milīkam Jārbro tika noteikts pārbaudes laiks līdz 20. septembrim, bet pagaidām viņa iekļaušanos sastāvā kavējušas veselības problēmas. NCAA karjeras laikā uzbrucējs divus gadus spēlēja “Atlantic 10” līgas komandā “Saint Louis” (2014-2016), bet individuāli labākās sezonas aizvadīja pēc pārcelšanās uz “Missouri Valley” līgas vienību “Illinois State” (2017-2019).

Milīkam pēc ierašanās radās veselības problēmas. Diezgan ilgu laiku nevarēja trenēties. Kopumā pirmssezona bija diezgan traka, jo komandu pavadīja daudzi un dažādi savainojumi. Aizvadījām piecas pārbaudes spēles pret labiem pretiniekiem – pamazām iepazīstu jaunos spēlētājus un ejam uz priekšu.”

Ventspilnieki pārbaudīja spēkus pret Panevēžas “Lietkabeli” (80:97), Lietuvas līgas jaunpienācēju “Gargždai” (76:82), “Prometey” (68:109), Liepāju (61:89) un Ogri – 101:86. Pēdējās divās pārbaudēs nespēlēja Mediss, Ozers, Būmeisters un Rūdis Donis.

Šosezon Ventspils mēģinās 22. reizi sasniegt Latvijas finālu, lai vienpadsmito reizi cīnītos par zeltu. Fogels vēlas uzlabot rezultātus citos turnīros. “Jāmēģina beidzot iekļūt Latvijas un Igaunijas līgas “Final 4”. Katru gadu esam nedaudz uzlabojuši rezultātu, lai gan konkurence kļūst arvien spēcīgāka.”

Ventspils treneris labprāt sacenstos ne tikai pret Igaunijas klubiem. “Ja varētu, spēlētu Eiropas Ziemeļu līgā (ENBL). Turnīrs veidojas par foršu pasākumu ar daudzām pozitīvām lietām. Piemēram, būtu iespēja veidot ritmisku kalendāru un spēlēt pret labiem pretiniekiem.”

Gintam Fogelam turpinās palīdzēt Andris Gūtmanis un fiziskās sagatavotības treneris Edgars Seredjuks. Kluba darbu turpina organizēt ģenerālmenedžeris Ralfs Pleinics.

Izmantotie resursi:
Gints Fogels: Ventspils basketbolā kopš 1984. gada