Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Žurnālists: "Divas nedēļas Tamperē bija kā baznīcā, kamēr ieradās latviešu karnevāls"

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Žurnālists: "Divas nedēļas Tamperē bija kā baznīcā, kamēr ieradās latviešu karnevāls"
Latvijas atbalstītāji 2023. gada 27. maijā. Foto: AP/Scanpix

"No turnīra rīkotāju skatu punkta, ir bēdīgi, ka hokeja kaislības "Nokia" arēnā uzvirmoja pēc tam, kad Somija jau bija izstājusies no turnīra. Latvieši parādīja, kādu karnevālu iespējams sarīkot,'' sestdien, 27. maijā, rakstīja "Helsingin Sanomat" žurnālists Miko Ginters (Mikko Gynther).

“Pirmo pusfinālu starp Latviju un Kanādu apmeklēja 8669 skatītāji. Dievkalpojums beidzās un ripas svētki sākās. Tāda bija situācija sestdien Tamperē.

Divas nedēļas atmosfēra “Nokia” arēnā bija kā baznīcā – pasaules čempionāts nāca pie samaņas pēdējā iespējamā brīdī. Par to parūpējās tūkstošiem latviešu, kuri ieradās atbalstīt savu hokejistu vēsturisko panākumu.

Latviešu kliedzienu vētrā mati cēlās stāvus. Tāds ir pasaules čempionāts savās labākajās izpausmēs.

Ārpus “Nokia” arēnas ballīte sākās jau sestdienas pusdienlaikā. Pusfinālu raksturoja mežonīga bungu sišana, latviešu kliegšana un ritmiska plaukšķināšana. Svilpšanas koncertā aizkrita ausis.

Latvieši pēc katra uzbrukuma kliedza, it kā būtu uzvarējuši pasaules čempionātā. Latvijai līdz šim nebija medaļas, taču fani bija augstā līmenī katrā turnīrā. Pie zelta vēl neizdosies tikt, jo Kanāda pusfinālā bija pārāka ar 4-2. Sensācija iztvaikoja tikai pēdējā trešdaļā.

Aklais minējums – šie fani nepulcējās kopā pēc tam, kad vietējo klubu atbalstītāji tika uzrunāti, lai iesaistītos līdzjutēju aktivitātēs valstsvienības atbalstam.

Tādas skaņas var dzirdēt, kad “Nokia” arēnu piepilda īsti atbalstītāji, nevis korporatīvie viesi. Pamani pārmaiņas arī paša uzvedībā: ievērojami retāk jāskatās uz arēnas video klubu, kad tevi no visām pusēm ieskauj krāsas, skaņa un dzīve.

Latvieši netika izsaukti, piespiežot pogu. Viņi paši zināja, kā radīt atmosfēru. Pat “Cha Cha Cha” skanēšanas laikā. Sestdien atbalsts beidzot bija jūtams pat līdz augšējām rindām.

Fanu sniegtais atbalsts dzina Latviju uz priekšu laukumā. Komanda līdz pēdējam brīdim cīnījās par iekļūšanu finālā. Ilgu laiku šķita, ka kliedzošā vētra veidoja skaņas barjeru pie Latvijas vārtiem, kurai ripa netika cauri. Atmosfēra neizkūpēja arī pēc Kanādas vārtu guvumiem.

No Somijas sacensību rīkotāju skatu punkta, sarūgtinājumu rada fakts, ka izvirdums sākās jau pēc mājinieku izstāšanās un, pateicoties ārzemju faniem. Jācer, ka ripas bosi atradās “Nokia” arēnā un bija liecinieki latviešu šarmam. Tā varēja notikt divu nedēļu garumā.

Protams, rīkotāji neaizvēra muti nevienam atbalstītājam, taču biļešu cenas noteica, kādi fani tika gaidīti klātienē. Ledus hokeja federācija izdarīja izvēli: naudas vilinājums atkal izrādījās pārāk liels.

Somija sākumā pat nebija pretendente turnīra rīkošanai. Kad rīkošanas tiesības negaidīti iekrita rokās, Ledus hokeja federācija varēja sarīkot divu nedēļu karnevālu uz fanu nosacījumiem. Jā, tas samazinātu peļņu. Kāds varēja padomāt, ka viņi to varētu atļauties pēc pagājušajā gadā gūtās peļņas 14 miljonu eiro apmērā.

Beigās notika mēģinājums izslaukt visu pienu no auglīgās govs. Somijas mači garšoja, kā franču zosu aknu pastēte – fuagrā. Latvijas pusfināls atgādināja labi iemarinētu grilētu ēdienu, kurš garšoja visiem.

Izmantotie resursi:
https://www.hs.fi/urheilu/art-20000...