Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:107, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Jāņem, kamēr var! Otrā daļa.

Andrejs Siliņš

Viedoklis: Jāņem, kamēr var! Otrā daļa.
Rīgas VEF
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Šajā nedēļas nogalē Šauļos tiks sadalītas dažāda kaluma medaļas un dažādu izmēru kausi Baltijas labākajām basketbola komandām. Trīs no tām, kas būs pie galda, sezonu sāka vien izslēgšanas spēļu fāzē. Tostarp Rīgas VEF, kas pirms gada pirmo reizi ļāva latviešiem nostāties uz viena, fināla, pakāpiena ar leišiem. Vai VEF ir pa spēkam to atkārtot arī šogad?

Ja skatāmies un salīdzinām VEF sastāvu pirms gada un šosezon, pašreizējais komandas virknējums izskatās spēcigāks. Tādam tam arī būtu jābūt gan tāpēc, ka kluba vadība mērķtiecīgi palielina apgriezienus no sezonas uz sezonu, gan arī vienkārši tāpēc, ka to rāda šosezon sasniegtie rezultāti. VEF aizvadīja solīdu sezonu Eiropas kausā un bija tuvu tam, lai pirmo reizi spēlētu VTB līgas "play-off".

Ar "Lietuvos Rytas" tikties nav sanācis, jo neviena no komandām nestartēja BBL regulārajā turnīrā. Par zināmu mērauklu varbūt varētu ņemt abu komandu spēles pret spāņu "Valencia". VEF aizvadīja divas pilnīgi atšķirīgas spēles, viesos tiekot pie kaunpilnas neveiksmes (49:80), bet Rīgā cīnoties solīdi ar nākamo turnīra finālisti (71:82). "Rytas" pret Valensiju cīnījas Eiropas kausa "Final Four" un zaudēja bez variantiem (70:80). Vēl zināmu optimismu raisa fakts, ka Lietuvas līgas pusfināla pirmajā spēlē "Rytas" zaudēja potenciāli vājākajai "Šiauliai" (65:74). Sezonas gaitā Lietuvas līgā "Rytas" zaudēja arī "Rūdupim" (88:90) un pat Kedaņiem (84:86). Pesimisti uzreiz gan liks pretī "Rytas" pārliecinošo panākumu VTB līgas ceturtdaļfinālā pār vareno Maskavas "Khimki" (103:78) vai trešās vietas spēli pret "Spartak" (62:71) Eiropas kausā. Kā pa viļņiem.

"Šī sezona Viļņā ir bijusi neierasti mierīga – bez drāmām, atšķirībā no "Žalgira"," portālam Sportacentrs.com "Rytas" sezonu raksturo lithuaniabasketball.com apskatnieks Sims Baranausks. Kolēģaprāt, lielākais iemesls – Aleksandra Džikiča nolīgšana galvenā trenera amatam. Atšķirībā no sava priekšgājēja untautieša Aleksandra Trifunoviča, kurš tagad vada lielāko konkurenti "Žalgiris", Džikičs iemantojis cieņu no visiem komandas spēlētājiem. "Komandā vairs nav iekšējo nesaskaņu, kā tas bija pirms gada. Daži spēlētāji pat teikusi, ka nekad iepriekš nav spēlējuši ar tik labu komandu," optimismu Baranauskā rada komandas lieliskais mikroklimats, kas palīdz izcīnīt lielas uzvaras, kā jau pieminēto "Himku" sagraušanu viesos (103:78).

Tiesa, Džikiču nav pavadījušas vien labas atsauksmes. Runa vairāk ir par komandas vadīšanu saspringtās galotnēs. Nereti kavēts ar minūtes pārtraukumu prasīšanu brīžos, kad pretinieks salauž spēli, tāpat Lietuvā serbu speciālistu kritizē par kavētām spēlētāju maiņām. "Tomēr nedomāju, ka BBL pusfinālā izvērtīsies spraiga galotne. Visu cieņu VEF, kas pagājušogad pierādīja, ka var uzvarēt, bet "Rytas" šogad ir absolūti citādāka komanda, īpaši, ja runa ir par komandas ķīmiju, raksturu un komandas darbu," teic Baranausks.

Skaļākie vārdi "Rytas" komandā ir Jons Valančūns, kurš Viļņā gatavojas debijai NBA. Sezonu Valančūns sāka palēnām, kamēr atguvās no U19 čempionāta Rīgā un debijas pieaugušo izlasē Eiropas čempionātā, taču nostabilizēja sniegumu un kļuva par vienu no atslēgas figūrām. "Valencia" lieliski apturēja Valančūnu Eiropas kausa pusfinālā, neļaujot elpot ne mirkli. Baranausks gan uzskata, ka jaunais spēlētājs vienkārši pārdega. Tomēr ne jau bez pretinieku spiediena, un šeit VEF arī ir iespēja sagādāt vel vienu sliktu atmiņu Valančūnam no Viļņas pirms došanās pāri okeānam.

Tāpat teicamu sezonu aizvada Renalds Seibutis – spēlētājs, kura talantu iepriekš vairāk spēja novērtēt ārpus Lietuvas, bet kurš tagad, atgriezies mājās, kļuvis par "Rytas" fanu mīluli un lielāko draudu jebkurai pretinieku komandai. "Viņš ir superveikls, var spēlēt otrajā stāvā, var trāpīt no pustālās vai tālās distances – viņam atliek vien izvēlēties, kādu indi pielietot katrā situācijā," komandas līderi raksturo Baranausks. "Ja viņš ir uz viļņa, tas paver daudz vairāk iespēju izcelties arī citiem."

Ja Kērtiss Miledžs ir uzdevumu augstumos un parāda savu labāko sniegumu, VEF varētu būt priekšrocības pirmā numura pozīcijā. Tairīss Raiss nesen kā guva savainojumu un, lai gan noteikti būs gatavs doties laukumā, visticamāk, viņa spēles laiks tiks limitēts (Lietuvas pusfinālsērijā pret "Šiauliai" Raiss divās spēlēs nospēlēja vien nepilnu 21 minūti). Aleksandrs Rašičs, kurš jau pirms gada piekāpās VEF, nav aizvadījis ļoti pārliecinošu sezonu. Saspēles vadītājs tomēr nav šī serba dabiskā pozīcija. Teicams snaiperis un labāk jūtas brīžos, kad viņam tiek izkārtota metiena iespēja, nevis - kad viņam jāizkārto tā kādam citam.

Līdz ar Raisa spēles laika limitēšanu pie minūtēm ticis arī jaunais Dovids Rediks. Tomēr, tāpat kā Rašičs, arī Rediks nav saspēles vadītājs, bumbas pārvalde nav saspēles vadītāja līmenī, un tajos īsajos brīžos, kad 2011. gada U19 pasaules čempions nāk laukumā vadīt saspēli, VEF vajadzētu izmantot iespēju papresēt jaunekli. Zinot Miledža kāri pēc pārtvertajām bumbām, tā būtu laba iespēja tikt pie pāris ātrajiem uzbrukumiem (vieglajiem punktiem). Tai pašā laikā arī pašam Miledžam noteikti jāuzmanās – Rediks ir teicams aizsardzības spēlētājs, un lietuviešu nekaunība šim jaunietim netraucēs censties sagādāt galvassāpes krietni pieredzējušākajiem rīdzinieku pirmajiem numuriem.

"No distances "Lietuvos Rytas" nav demonstrējusi vienmērīgu precizitāti. Ir spēles, kad komanda trāpa pat vairak nekā 50% trīspunktnieku, bet vairākkārt iemesti tikai pāris trijnieki. Loģiski, ka tajos brīžos sākas problēmas," Baranauska teiktais liek domāt, ka VEF izredzes krietni palielināsies, ja izdosies apturēt Viļņu no tālās distances. Šauļu grozus šosezon "Rytas" izmēģinājuši divas reizes. Janvārī "Rytas" iemeta desmit no 21 tālmetiena jeb 47,6% un izcīnīja uzvaru. Otrdien,kad "Rytas" Šauļos piedzīvoja zaudējumu, komanda trāpīja sešus no 29 metieniem (izmesti vairāk nekā divpunktu metieni (25)) aiz trīspuktu līnijas jeb 20,7%.

VEF priekšrocībai vajadzētu būt arī krietni vieglākajam spēļu kalendāram pirms "Final Four". Tāpat kā pagājušogad, arī šopavasar VEF ir bijis laiks atliku likām, lai sagatavotos šim turnīram un konkrēti spēlei pret "Rytas". Gandrīz mēneša laikā nācies laukumā doties vien trīs reizes. "Rytas" turpretī bijis ārkārtīgi smags un ne vien fiziski, bet arī emocionāli nogurdinošs kalendārs. Kamēr VEF no 2. aprīļa bijušas trīs spēles (pret Jūrmalu un LU), "Rytas" šajā laika posmā laukumā devusies 11 spēlēs, tostarp pret Eiropas spēcīgāko līgu līdervienībām ("Žalgiris", "Valencia", "Khimki" (3 spēles) u.c.).

Meistarība, fiziskā, taktiskā sagatavotība un veiksmīga apstākļu (kalendāra) sakritība rīdziniekiem ir, atliek vien novēlēt veiksmi un izdošanos plānu paveikšanā, kā tas izdevās pirms gada.

     [+] [-]

, 2012-04-27 12:09, pirms 12 gadiem
"...VEF priekšrocībai vajadzētu būt arī krietni vieglākajam spēļu kalendāram pirms "Final Four". Tāpat kā pagājušogad, arī šopavasar VEF ir bijis laiks atliku likām, lai sagatavotos šim turnīram un konkrēti spēlei pret "Rytas". Gandrīz mēneša laikā nācies laukumā doties vien trīs reizes. "Rytas" turpretī bijis ārkārtīgi smags un ne vien fiziski, bet arī emocionāli nogurdinošs kalendārs. Kamēr VEF no 2. aprīļa bijušas trīs spēles (pret Jūrmalu un LU), "Rytas" šajā laika posmā laukumā devusies 11 spēlēs, tostarp pret Eiropas spēcīgāko līgu līdervienībām ("Žalgiris", "Valencia", "Khimki" (3 spēles) u.c.).... "

Nu nezin vai to var uzskatīt par priekšrocību – viena izšķirošā spēle, nebūs laiks ieskrieties... VEF aprīlī tikai 3 spēles, tās pašas pret LU un Jūrmalu, faktiski treniņspēles...
LRY pret Eiropas grandiem...

  +6 [+] [-]

, 2012-04-27 13:12, pirms 12 gadiem
LRY "zaudēja bez variantiem (70:80). Nu gan bez variantiem, turpat pirms tam VEF zaudējot 71:82 jau skaitās solīdi

     [+] [-]

, 2012-04-27 13:39, pirms 12 gadiem
man liekas, ja LRY lūzīs, tad pusfinālā VTB pret CSKA... visa tā uzmanība šo "smagajam spēļu grafikam" tā vien liek domāt, ka BBL tieši LRY arī paņems.

  +1 [+] [-]

, 2012-04-27 13:40, pirms 12 gadiem
Skatos bkv līdzjutēji jau gaida ar nepacietību zaudējumu vef. Tā ir, ka pašu komanda ir nabagi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-04-27 13:53, pirms 12 gadiem
nesmīdiniet mani, katram savs plaukts

  -2 [+] [-]

, 2012-04-27 13:55, pirms 12 gadiem
Domu_Lasītājs rakstīja: Skatos bkv līdzjutēji jau gaida ar nepacietību zaudējumu vef. Tā ir, ka pašu komanda ir nabagi.
Tev VEF kepons nespiež?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-04-27 14:19, pirms 12 gadiem
It's all about #23 rakstīja: VEF ir vienīgā sporta komanda Latvijā, kura spēlējusi ar augstas klases pretiniekiem. Ne futbolā, ne hokejā mums tādas komandas nav.
vot šitais vispār ir dienas episkais citāts !

  +1 [+] [-]

, 2012-04-27 14:19, pirms 12 gadiem
visu cieņu Vef organizācijai, bet.. 6 ārzemnieki, neveiksmes komplektācijā, bezcerīgi kāsieni svarīgās spēlēs Albai, Valensijā un Kauņā. Labi, ka ir Eiropas Kausa Top 16.. protams, veiksmi 6d..

It's all about #23 rakstīja: VEF ir vienīgā sporta komanda Latvijā, kura spēlējusi ar augstas klases pretiniekiem. Ne futbolā, ne hokejā mums tādas komandas nav. Bet ienīst komandu tikai dēļ reklāmām, vai to kā tiek tērēta nauda var cilvēki, kuriem nekad nav veicies.

Saprotu, ka esi par BKV melno fabriku, bet neaiztiec VEF, ja viņi spēlē ārpus LBL! Tas nav tikai VEF prestižs ko viņi pārstāv, bet arī Latvijas basketbola. To ko viņi pagāšgad izdarīja bija fantastiski, kaut BKV pagāšgad BBL apkaunoja LV basketbolu. Tāpat kā šogad.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2012-04-27 14:37, pirms 12 gadiem
It's all about #23 rakstīja: Bet tev heitot neapnīk? Labāk ieguldi visas tās negatīvās emocijas, ko tev izraisa VEF komanda un spēlētāji pret kautko lietderīgu un nebūsi zaudētājs.

VEF ir vienīgā sporta komanda Latvijā, kura spēlējusi ar augstas klases pretiniekiem. Ne futbolā, ne hokejā mums tādas komandas nav. Bet ienīst komandu tikai dēļ reklāmām, vai to kā tiek tērēta nauda var cilvēki, kuriem nekad nav veicies.

Saprotu, ka esi par BKV melno fabriku, bet neaiztiec VEF, ja viņi spēlē ārpus LBL! Tas nav tikai VEF prestižs ko viņi pārstāv, bet arī Latvijas basketbola. To ko viņi pagāšgad izdarīja bija fantastiski, kaut BKV pagāšgad BBL apkaunoja LV basketbolu. Tāpat kā šogad.
Es iemācijos no Domu_Lasītājs
Un starp citu, izlasi manu pirmo komentāru, kur es heitoju?

P.S. FKV pret Zurich ČL kvalifikācijā, Sporting, Hertha Berlin, Herenveen Eiropas kausu grupu turnīrā, pie tam vēl cienīgi aizvadot spēles – tas noteikti bija Latvijas kontekstā 10x prestižāk, nekā VEFa spēles Ulebkausā+krievu prezentācijas līga VTB...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2012-04-27 16:10, pirms 12 gadiem
It's all about #23 rakstīja: Nu nosauc kādu LV līgu komandu, kura ir spēlējusi ar kaut uz pusi tik augsta līmeņa pretiniekiem? Nosauc, kaut vienu komandu!
Tev var ilgi minēt tie paši "ventiņi" ir spēlējuši, Rīgas Dinamo regulāri spēlē, ziedu laikos "Skonto" pret Barcu, Chelsea spēlēja.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-04-27 19:09, pirms 12 gadiem
vf rakstīja: LRY "zaudēja bez variantiem (70:80). Nu gan bez variantiem, turpat pirms tam VEF zaudējot 71:82 jau skaitās solīdi
+1 ... topika autors tendenciozi mēģinot pasniegt rakstu ir radījis aizdomas par savām matemātikas pamatzināšanām ... jo 11>10 ...

     [+] [-]

, 2012-04-27 19:36, pirms 12 gadiem
It's all about #23 rakstīja: Es te runāju par šo sezonu.

Agrāk zāle bija zaļāka un dzīve bija skaistāka.
Bet katrai no šīm komandām kautkā neiet šobrīd, Skonto vēl nesenā pagātnē zaudēja amatieru futbola klubam, FKV ar neiet vairs spoži Eirokausos. Tas ir/bija vienas sezonas stāsts par šīm komandām, bet nešaubos, ka VEF turpinās ko iesākuši.
Spēlēt jau var jebkurš pat Salacgrīva, ebt jautājums cik labi pret stiprām komandām. Tas ka uzspēlē pret stipru komandu, nenozīmē, ka paši ir tādā līemenī. Redzējam to labi pret Žalgiri un Valensiju.