Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Nadals neizservē maču, ļaujot Medvedevam tikt finālā

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Nadals neizservē maču, ļaujot Medvedevam tikt finālā
Rafaels Nadals un Daniils Medvedevs. Foto: EPA/Scanpix

ATP ranga otrais numurs Rafaels Nadals "ATP Finals" otrajā pusfinālā neizservēja maču un ar 6:3, 6:7(4), 3:6 piekāpās ceturtās pozīcijas īpašniekam Daniilam Medvedevam. Nadalam arī ar 10. mēģinājumu neizdevās kļūt par finālturnīra čempionu, bet Medvedevs pirmoreiz sasniedza finālu.

Rafaelam Nadalam trešajā geimā izdevās atspēlēt trīs breikbumbas. Pirmajā gadījumā Daniils Medvedevs palīdzēja, neprecīzi sitot no kreisās puses, bet pārējās divas breikbumbas spānis atvairīja ar precīzām pirmajām servēm, kuras krievs nespēja atsist. Tieši pirmajai servei bija izšķiroša loma šī seta uzvarētāja noskaidrošanā.

Medvedevs pirmajos četros serves geimos bija perfekts ar pirmo servi (16/16), šajos geimos zaudējot tikai četrās izspēlēs. Medvedevs astotajā geimā ne reizi netrāpīja pirmo servi un zaudēja visās četrās izspēlēs ar otro servi, tiekot nobreikots "sausā". Nadals pie 5:3 izservēja setu, pēdējā geimā uzvarot no 15:30.

Medvedevs 2. setu sāka ar 3:0 izrāvienu, punktos esot pārāks ar graujošu 12:1. Starp diviem "sausajiem" krieva serves geimiem bija ļoti nesekmīga Nadala servēšana. Rafa otrajā geimā pie 15:40 ieservēja dubultkļūdu, jau pašā seta ievadā nokļūstot iedzinējos ar breiku, kur gan viņam bija lemts atspēlēt.

Medvedevs sestajā geimā ar "backhand" sitienu autā neizmantoja breikbumbu, nespējot iegūt 5:1 pārsvaru. Daniils tā vietā divreiz pēc kārtas zaudēja savu servi. Nadals gan septītajā, gan devītajā geimā breikbumbu realizēja ar apvedošo sitienu, iegūstot iespēju servēt par uzvaru mačā.

Spānim pie 5:4 maksimāli neveiksmīgs serves geims, paliekot tukšā! Medvedevs pirmo punktu ieguva ar uzbrukumu, bet pārējos trīs ar pretinieka kļūdām. Krievijas tenisists taibreikā uzvarēja visās izspēlēs ar savu servi un divās, kad servēja Nadals. Viņš pirmo minibreiku ieguva ar uzvaru 26 sitienu izspēlē, panākot 2:1, bet otro, kad pie 6:4 pretuzbrukumā realizēja otro setbumbu.

Medvedevs ar savu tradicionālo garo izspēļu tenisu acīmredzami nogurdināja Nadalu, kurš pēdējā setā nebija bīstams. Viņš Medvedeva servi nespēja apdraudēt. Rafa vienreiz – sestajā geimā – tika līdz "vienādi", taču tas bija Medvedeva kļūdu dēļ, kad Daniils no 40:15 divreiz pēc kārtas uzbruka neprecīzi. Savukārt pašam breikbumbas vajadzēja atspēlēt trīs dažādos geimos.

Nadals pirmajā geimā ar spēcīgu "forehand" uzbrukumu atspēlēja vienu breikbumbu. Vēl divas atvairītas septītajā geimā – ar eisu un "forehand" uzbrukumu īsā pirmās serves izspēlē. Medvedevs tūlīt ieguva trešo iespēju un sekmīgi pielavījās pie tīkla, breiku noformējot ar "smešu". Nadals servi nenosargāja arī pēdējā geimā, kad mačbumbas izspēlē viņa raidījumu apturēja tīkls.

Statistika

KategorijaMedvedevsNadals
Eisi133
Dubultkļūdas33
1. serves precizitāte70%56%
1. serves punkti44/5749/66
2. serves punkti12/2519/51
Breikbumbas4/113/4
Spēle pie tīkla12/1917/26
Tīri uzvarētās izspēles4222
Nepiespiestās kļūdas2930
Visi punkti10594

Medvedevs ar ceturto mēģinājumu uzvarēja Nadalu. Viņš katrā mačā uzlaboja rezultātu. Medvedevs pagājušajā gadā spānim zaudēja trīs reizes – Monreālas "Masters 1000" finālā (3:6, 0:6), "US Open" finālā (5:7, 3:6, 7:5, 6:4, 4:6) un "ATP Finals" grupu turnīrā (7:6(3), 3:6, 6:7(4)). Medvedevs pērn Londonā 3. setā bija vadībā ar 5:1 un neizmantoja mačbumbu.

Nadals pirms sestdienas izlaistās uzvaras bija uzvarējis 71 mačā pēc kārtas, kad bija pārāks 1. setā. Pēdējais tāds zaudējums viņam gadījās 2019. gada 27. februārī, kad viņš Akapulko ATP 500 turnīra 2. kārtā iztērēja trīs mačbumbas un ar 6:3, 6:7(2), 6:7(6) zaudēja Nikam Kiriosam.

Nadals ar kārtējo fiasko pabeidza 10. finālturnīru. Viņš 16 reizes kvalificējies "ATP Finals", taču sešus turnīrus izlaida savainojumu dēļ. Nadala 10 nospēlētie turnīri ir rekords bez izcīnīta titula. Spānis divreiz spējis tikt līdz finālam (2010, 2013).

Nadala nespēja uzvarēt "ATP Finals" skaidrojama ar to, ka turnīrs notiek uz viņam neērta seguma – "hard" telpu apstākļos. Viņš tādā vidē karjeras laikā uzvarējis tikai vienā turnīrā – 2005. gadā Madrides "Masters".

Nadalam ir visi pārējie nozīmīgākie tituli – visi četri "Grand Slam", Deivisa kauss un olimpisko spēļu zelts. Viņam arvien trūkst tikai "ATP Finals", lai atkārtotu Andrē Agasi sasniegumu – amerikānis ir vienīgais tenisists, kurš uzvarējis visos minētajos turnīros.

Sestdiena bija veiksmīga diena šogad Londonā ceļgala savainojuma dēļ nespēlējušajam Rodžeram Federeram. Nadala un Novaka Džokoviča zaudējumi viņam garantēja divu rekordu nosargāšanu. Federers arvien ir gan tituliem bagātākais spēlētājs turnīra vēsturē (seši tituli – par vienu vairāk nekā Džokovičam), gan arī vecākais čempions (30 gadi).

Fināls starp Medvedevu un Dominiku Tīmu gaidāms svētdien plkst. 20:00. Austrijas tenisistam savstarpējo maču rēķinos ir 3-1 pārsvars.