Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Viedoklis: Vai nepieciešams paplašināt LBL?

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Viedoklis: Vai nepieciešams paplašināt LBL?
"Jūrmala/Fēnikss" basketbolisti 2013. gada sezonu sākuši ar trīs uzvarām četrās spēlēs
Foto: Romualds Vambuts, Sportacentrs.com

"Lai vēsture būtu pārvarama, un jaunatnes sports, tai skaitā arī basketbols, attīstītos kā vienota kultūras sastāvdaļa, Latvijā ir jāsāk ievērot vienotus morāles principus," savas domas par jaunatnes sportu valstī pauž basketbola kluba "Jūrmala/Fēnikss" ģenerālmenedžeris Edgars Abrams. Viedoklis publicēts oriģinālā.

"Ko nevar viens latvietis, to nevar divi latvieši.
Ko nevar divi latvieši, to nevar trīs latvieši.
Ko nevar trīs latvieši, to nevar četri latvieši.
Ko nevar četri latvieši, to nevar pieci latvieši.
Ko nevar pieci latvieši, to nevar seši latvieši.
Un tā līdz latviešu bezgalībai.
Jo vairāk nevar, jo vairāk latvietis!

Kopš Latvijas neatkarības atkarošanas tika uzsāktas vairākkārtējas diskusijas par jaunatnes basketbola attīstības ceļiem un to realizāciju. Par būtiskākajiem posmiem varam uzskatīt divus posmus - Valda Valtera virzīto Jaunatnes Basketbola līgu un bijušā LBS prezidenta Ojāra Kehra izstrādāto koncepciju par jaunatnes izlašu spēļu kvalitātes celšanu starptautiskā līmenī un starptautisku jaunatnes turnīru norisi Latvijā.

Nosacīti par veiksmīgu varētu uzskatīt 2011./2012. gada basketbola sezonu, kad LBL1. divīzijā debitēja septiņpadsmit jaunie basketbolisti, salīdzinot ar 2012./2013. gada sezonu, kurā debitē vienpadsmit jaunie basketbolisti. Taču realitāte atgriežas ātri un nežēlīgi. Jā, mēs varam neskatīt jaunatnes basketbola problēmas ne tikai laika periodā, bet kā parastu jaunatnes laika kavēšanas parādību, tomēr varbūt ir vērts skatīt jaunatnes sporta aktivitātes kā vienotu kultūras sastāvdaļu, kurai paredzētas savas sabiedrībai nepieciešamās funkcijas.

Realitātē jaunatnes līgu katru gadu absolvē aptuveni 350 sporta skolu audzēkņi, un tai pat laikā esošās LBL1. divīzijas desmit komandas (neskaitot, U18) saskārās ar skaudro realitāti, ka jaunie basketbolisti neatbilst prasībām dalībai LBL1. divīzijā.

Virspusēji skatoties, varētu pārmest sporta skolu treneriem nespēju sagatavot jaunos basketbolistus, klubiem - nespēju veikt kvalitatīvu pasūtījumu jaunatnes treneriem, bet jauniešiem - attieksmes un centības trūkumu. Tomēr, lai vēsture būtu pārvarama, un jaunatnes sports, t.sk., arī basketbols, attīstītos kā vienota kultūras sastāvdaļa, Latvijā ir jāsāk ievērot vienotus morāles principus. Faktiski kaut kādā posmā esam pazaudējuši līdzsvaru starp valsts un pašvaldību institūciju pienākumiem pret nāciju. Varbūt ir vērts atcerēties senu Eiropas principu – valsts labklājība attaisno jebkurus līdzekļus, lai sasniegtu labklājību.

Morāle - ja šobrīd Latvijas vadošie politiķi un ekonomisti, skaisti deklarējot, „bruģē” ceļu uz sev tikai zināmu sapņu zemi, ar saukļiem mums vajag EUR, Latvija starptautisks „mazohisma” paraugs finanšu krīzes pārvarēšanā, utt. Kamēr pašvaldības, klubi un jaunatnes treneri stiprina un audzina stipru nāciju, tikmēr: Iekšlietu un Aizsardzības ministrijas aizmirsušas, ka jaunatne un sports cieši saistīti ar ministriju funkcijām, Kultūras ministrijas terminoloģijā nav vietas fiziskai kultūrai kā kultūras mantojumam, Veselības ministrijas norobežošanās no sporta ir apbrīnas vērta jau gadiem, Izglītības ministrija ...

Mēs nebūt neesam pretinieki, mēs tikai piemirsām par savu valsti."

  +4 [+] [-]

, 2012-10-22 13:33, pirms 12 gadiem
Ūdens!! Kur tekstā kāds sakars ar virsrakstu??

  -2 [+] [-]

, 2012-10-22 13:41, pirms 12 gadiem
Izskaidrojat man lūdzu!
Kāpēc basketbolisti sit vai papliķē viens otram pa dibenu??
Man kā nesportistam ir liela nesaprašana kā var sist par dupsi?

  +4 [+] [-]

, 2012-10-22 13:42, pirms 12 gadiem
Junioru izlases cīnas līdzīgs ar līdzigu, ar citam Eiropas izlasem. Tad rodās jautājums, kas notiek? Kāpec pēc junioriem, tālak paliek tik daži spēletāji ? Kāpec daudzu talantu attīstiba pēkšni apstājās ?

  +3 [+] [-]

, 2012-10-22 14:45, pirms 12 gadiem
Junioriem paliek LU un Turība
Converse87 rakstīja: Junioru izlases cīnas līdzīgs ar līdzigu, ar citam Eiropas izlasem. Tad rodās jautājums, kas notiek? Kāpec pēc junioriem, tālak paliek tik daži spēletāji ? Kāpec daudzu talantu attīstiba pēkšni apstājās ?

  +2 [+] [-]

, 2012-10-22 15:35, pirms 12 gadiem
Austrumu traktors rakstīja: Izskaidrojat man lūdzu!
Kāpēc basketbolisti sit vai papliķē viens otram pa dibenu??
Man kā nesportistam ir liela nesaprašana kā var sist par dupsi?
pamēģini uzšaut kādam savā ciemā un uzzināsi

     [+] [-]

, 2012-10-22 17:11, pirms 12 gadiem
1. Viss ir jauniešu attieksmē. Būsim reāli- visiem patīk pa klubiņiem aiziet un atlaist, to var darīt, tikai nevajag par daudz iekšā jaukt alkoholu.
2. Ko var klubi darīt - Katru gadu veidot un publiski paziņot par spēlētaju atlasēm, kā tas Bija Ventspilī un atrada tādu Gražuli, piemēram.
3. Kapēc nav bijusi doma par vasaras līgas izveidi? Tapēc jau nav ko ņemt uzreiz pēc sporta skolas pabeigšanas, jo spēlētāji nav gatavi pārejai lielajā basketā! Vasaras līgas izveide būtu labs variants kā palīdzēt jaunajiem atrādīties klubu skautiem + aizmirstajiem dēliem ( Kaut vai Igaunijā Latvju trio) sevi parādīt LV klubiem.

Pats arī spēlēju jaunatnes līgā basi., Spēlēju arī amatieru līga 17-18 gadu vecumā un uzreiz dabūju iekšā no večiem. Jutu starpību starp lielo un Jaunatnes basi momentā, bet šobrīd Tāds LBL2 lielā mērā ir A grupu čempis.. Ja grib spēlēt lielo basi, tad lai kapā amatieros, kur līmenis tāpat ir labs.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-22 18:36, pirms 12 gadiem
un tieši ko jaunu pateica Ābramovičš? Runātāju Latvijā pietiek....

     [+] [-]

, 2012-10-22 18:38, pirms 12 gadiem
Raksts diezgan murgains un nesniedz atbildi uz paplašināšanās jautājumu. Par tiem jaunaliem, vispār neredzu problēmu - cītīgi strādāsi netikai sportaskolā, bet arī ar senčiem, draugiem, un ja būs tev talants, un/vai fiziskie dotumi, uz saviem 17 - 18 būsi derīgs LBL soliņam. Ja tiksi pie minūtēm iespējams tevi paņems kāds no eiropas naudīgajiem klubiem. 2 gadus padeldēs soliņu patrenēsies ar vīriem un būsi LBL līmenī. Pārējiem ir pietiekami daudz līgas kurās sevi parādīt un virzīties uz augšu.

     [+] [-]

, 2012-10-22 19:24, pirms 12 gadiem
Kamēr U-14, U-16 izlases vadīs treneri, kas NAV PERSONĪBAS , tikmēr nekā nebūs. Izlasēs tiek savējo sporta skolu audzēkņi, nevis talanti no visas Latvijas. Tāda mums tā treneru komisija, tādi mums tie treneri. Palasot sociālajos tīklos daža laba izlases trenera pausto, vienkārši paliek skumiji parv tādām personībām, kas vadīs LATVIJAS izlasi.

  +1 [+] [-]

, 2012-10-22 20:47, pirms 12 gadiem
pikolo rakstīja: pamēģini uzšaut kādam savā ciemā un uzzināsi
laba atbilde! īstenībā jau vairāk saskaras ar rokām utt, bet, īstenībā, tas stiprina kolektīvu un cīņas garu, bet nav tas par ko tu domāji, tas būs ciemā!

  +2 [+] [-]

, 2012-10-22 20:54, pirms 12 gadiem
Kamēr Latvijā vienam trenerim, mazā finansējuma un stundu trūkuma dēļ ir jātrenē vairāk kā 2 komandas (divus vecumus), tikmēr tā būs. Lietuvā treneris trenē 1 (max-2) komandas un viņš saņem tik cik pie mums trenējot 7 komandas un pat vairāk!
Pie mums, mazās algas dēļ, jaunie neiet par treneriem, bet brauc uz Īriju atkritumus vākt. Tāpēc daudzās vietās ir treneru trūkums, bet , ja atnāk jaunais, tad viņam nav stundu, ko iedot, jo vairāk sporta skolai viņu nav.....lielās grupas trenējas 1/2 no paredzētajām stundām un pat 1/3