Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Ostapenko un Sevastova Maiami sacentīsies ar Čehijas tenisistēm

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Ostapenko un Sevastova Maiami sacentīsies ar Čehijas tenisistēm
Aļona Ostapenko pirms gada Maiami izcīnīja 2. vietas trofeju, galveno balvu ļaujot iegūt mājiniecei Slounai Stīvensai. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Prestižo Maiami "Premier Mandatory" sērijas turnīru šodien sāks abas Latvijas tenisistes, otrās kārtas mačos tiekoties ar Čehijas spēlētājām. Pagājušā gada fināliste Aļona Ostapenko (WTA 23.) ap plkst. 19:00 tiksies ar Marketu Vondrušovu (WTA 59.), bet Anastasijai Sevastovai (WTA 12.) aptuveni trīs stundas vēlāk mačs pret Kateržinu Sinjakovu (WTA 42.).

Ostapenko par saviem pieticīgajiem rezultātiem var neuztraukties līdz jūlijam

Ostapenko pagājušajā gadā bija divi ļoti labi turnīri – Maiami, kur viņa tika līdz "Premier Mandatory" finālam, un Vimbldona, kur izdevās sasniegt "Grand Slam" pusfinālu. Šajos divos turnīros tika nopelnīta lielākā daļa sezonas punktu. Šogad tie tiks zaudēti, no pirmās lielās porcijas šķiroties pēc Maiami, kad viņa aprīļa pirmajā dienā zaudēs 650 punktus, bet Vimbldonā nopelnītie 780 punkti tiks dzēsti jūlija vidū.

Agra izstāšanās no Maiami turnīra, kas nozīmētu izkrist no Top 30, Ostapenko situāciju vēl nepadarīs kritisku. Viņa vēl dažus mēnešus arvien tiks visos lielākajos turnīros, bet "Grand Slam" laikā vajadzēs būt ne zemāk par 32. vietu, ja būs vēlēšanās tikt starp izsētajām tenisistēm. Ja pēc Vimbldonas arvien nebūs progresa, sezonas izskaņā būs jāspēlē kvalifikācijās. Skaitot tikai 2019. gada rezultātus, Ostapenko ar 188 punktiem ir 81. vietā. Viņa pagājušajā gadā pēc Vimbldonas nopelnīja tikai 229 punktus.

Ostapenko kopš Vimbldonas pusfināla sasniegšanas ir 7-15 bilance. Šajā laikā rangā augstāk esošā uzvarētā pretiniece ir Mihaela Buzarnesku (#29), kura februārī ar 6:1, 4:6, 6:2 pieveikta Dohā. Rumānietei tas bija 10. zaudējums pēc kārtas, viņa ir zaudējusi 13 no pēdējiem 14 mačiem. Ostapenko šogad WTA turnīros uzvarējusi tikai trīs mačos, turklāt nevienā turnīrā nav spējusi gūt divas uzvaras. Tas pēdējo reizi notika augusta beigās, kad viņa tika līdz "US Open" 3. kārtai.

Ostapenko tikšana līdz Maiami finālam pagājušajā gadā bija pārsteigums, jo šī turnīra lēnais segums nav piemērots viņas tenisam, taču pērn izdevās lielisku rezultātu sērija. Viņa Maiami bija zaudējusi abos iepriekšējos mačos – 2016. gadā kvalifikācijā un 2017. gadā 1. kārtā, bet ar trešo piegājienu guva pirmo uzvaru, tai pievienojot vēl četras, ieskaitot pret pirmā desmitnieka tenisistēm Svitoļinu (7:6(3), 7:6(5)) un Kvitovu (7:6(4), 6:3). Ostapenko agresīvais un neprecīzais uzbrukuma teniss finālā zaudēja Slounas Stīvensas aizsardzībai – 6:7(5), 1:6. Ostapenko toreiz divu setu mačā sakrāja 48 nepiespiestās kļūdas. Stīvensa panākumu guva ar tikai sešām tīri uzvarētām izspēlēm ("winners").

"Miami Open" pēc 32 gadiem Kībiskeinā pārcēlies uz jaunām mājām "Hard Rock" stadionā, taču arī šeit izvietotajos kortos ir lēns segums, kas Ostapenko gadījumā ir koks ar diviem galiem. Tāds segums viņai dod vairāk laika sagatavot savus agresīvos un bieži pārgalvīgos sitienus, taču no otras puses – ir mocīšanās ar pretinieču aizsardzību apspēlēšanu.

Ostapenko ļoti līdzīgos apstākļos otrajā mačā pēc kārtas būs jātiekas ar 19 gadus veco čehu kreili Vondrušovu, kurai viņa 10. martā ar 6:4, 3:6, 4:6 zaudēja Indianvelsā, toreiz izšķirošajā setā divreiz nenosargājot breika pārsvaru. Aļona to maču sāka ar iespaidīgas kvalitātes tenisu, veicot 4-0 starta izrāvienu, bet turpinājumā vien epizodiski spēlēja labā līmenī un uzkrītoši bieži nespēja apspēlēt pretinieces aizsardzību. Maiami lēnais segums sola tādas pašas problēmas.

Vondrušova Maiami jau nospēlējusi vienu maču, 1. kārtā Čehijas spēlētāju cīņā ar 6:3, 6:2 viegli pieveicot Barboru Stricovu (#47). Marketa tā ir pirmā uzvara Maiami, kur viņa pagājušajā gadā debijā 1. kārtā zaudēja ķīnietei Jafanai Vanai.

Ostapenko un Vondrušova spēlēs pēc Žila Simona un Žeremī Šardī mača, kas sāksies plkst. 17:00.

Sevastovai trešais mēģinājums uzvarēt Sinjakovu

Tāpat kā Indianvelsā, arī Maiami Sevastovai ir lieliski spēlēšanas apstākļi – lēns segums ar augstu bumbiņas atlēcienu rada viņai patīkamā māla tenisa asociācijas, taču nevienā no šiem turnīriem viņai nav izdevies gūt spožus rezultātus. Viņa Indianvelsā pērn tika līdz 4. kārtai jeb astotdaļfinālam, bet šogad viņu 3. kārtā apturēja Anete Kontaveita un vīruss, maču pret igaunieti pārtraucot pēc nospēlētiem pieciem geimiem. Savukārt "Miami Open" pamatturnīros viņa guvusi tikai vienu uzvaru (1-2). Sevastovai Maiami karjerā ir trīs nesekmīgas kvalifikācijas (2010, 2013, 2016).

Protams, jāņem vērā tas, ka visi līdzšinējie Maiami rezultāti ir no vecās mājvietas, taču apstākļi abās vietās ir ļoti līdzīgi. Sevastova pagājušajā gadā 2. kārtā ar 7:5, 6:4 pieveica Alizē Kornē, bet pēc tam ar 6:3, 4:6, 1:6 zaudēja trīskārtējai čempionei Viktorijai Azarenkai. Anastasijai no pagājušā gada jāaizstāv tikai 65 punkti.

Sevastovai Maiami ir nepatīkamāks zars nekā Indianvelsā. Viņa pirmajā mačā tiksies ar Sinjakovu, pret kuru ir 0-2 bilance, bet panākuma gadījumā 3. kārtā iespējams mačs pret šogad lieliski spēlējošo Belindu Benčiču, kura ir uzvarējusi 12 no pēdējiem 13 mačiem.

Sevastova Sinjakovai abus zaudējumus piedzīvojusi uz māla seguma – 2016. gadā Trnavas ITF 100 000 turnīra finālā ar 6:7(4), 7:5, 0:6 un 2017. gadā Bostādes WTA "International" ceturtdaļfinālā ar 3:6, 7:5, 5:7.

Sevastovai pret Sinjakovu ir divu veidu problēmas – gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Sinjakova uzbrukumā var nospēlēt gan jaudīgi, gan variēt ar spēli. Viņai pietiek spēka, lai varētu apspēlēt Anastasijas aizsardzību, turklāt Kateržina nebaidās no garo izspēļu tenisa. Otrkārt, viņa arī komfortabli jūtās aizsardzības spēlē, kad nepieciešams darboties kā otrajam numuram.

Sinjakova trešdien 1. kārtas mačā ar 6:3, 6:1 graujoši uzvarēja ķīnieti Saisaju Dženu (#39). Dubultspēļu ranga līderei un divkārtējai "Grand Slam" čempionei Sinjakovai, kura 2018. gadā uzvarēja "French Open" un Vimbldonā, tā ir tikai otrā uzvara šogad vienspēļu pamatturnīros un pirmā uzvara Maiami turnīra karjerā (1-4).

Sevastovai un Sinjakovai būs ceturtais mačs savā kortā, kur dienas programma sāksies plkst. 18:00. Latvijas un Čehijas tenisistes startēs pēc Bjankas Andresku un Sofijas Keninas mača.

  +2 [+] [-]

, 2019-03-22 09:58, pirms 5 gadiem
Lai abas iztēlojas , ka ir FED CUP Latvija-Čehija un jādabū 2-0

     [+] [-]

, 2019-03-22 10:30, pirms 5 gadiem
Abas brauks uz mīlīgāku vidi, tūlīt sāksies māla sezona.

  +2 [+] [-]

, 2019-03-22 13:05, pirms 5 gadiem
Sakiet, ko gribat, bet Valdis uzraksta smuki un izsmeļoši, prieks lasīt. Veiksmi un mentālo noturību meitenēm!

  +1 [+] [-]

, 2019-03-22 19:37, pirms 5 gadiem
Pie 5:3 neizmantoja divas setbumbas, pēc tam setu zaudē ar 5:7