Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

"Tennessee" zvaigzne trenējas ar TTT un iesaistās ASV mēroga vārdu apmaiņā

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

"Tennessee" zvaigzne trenējas ar TTT un iesaistās ASV mēroga vārdu apmaiņā
Sjerra Burdika 2018. gada maijā WNBA kluba "Las Vegas Aces" mediju dienā. Foto: Aces

Valstsvienību pauzes laikā TTT rindās trenējās gandrīz visa iespējamā ASV 3x3 basketbola izlase – Meganai Hafai un Linnejai Hārperei uz pāris dienām pievienojās Sjerra Burdika (Cierra Burdick). Pēc viesošanās Latvijas galvaspilsētā viņa uzrakstīja atklātu vēstuli ASV presei, aizstāvot dzimto augstskolu.

“Tennessee” absolvente Rīgā ieradās divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, 2019. gada vasarā viņa ar Hafu un Hārperi pārstāvēja ASV pirmo profesionālo 3x3 basketbola komandu “Force 10”. Otrkārt, Burdika devās atbalstīt horvātu draudzeni – viņa un Lea Miletiča pērn pārstāvēja Polijas klubu “Wroclaw”.

Trešdien, 13. novembrī, Vroclavas kapteine Burdika trenējās ar “TTT juniorēm”. Nākamajā dienā viņa amerikāņu spēlētāju sabiedrībā atgriezās “Elektrum” Olimpiskajā centrā, lai noskatītos Latvijas un Horvātijas cīņu. Burdika nebija vienīgā horvātu līdzjutēja – tajā pašā nometnē atradās VEF centra spēlētājs Kristians Krajina un Panevēžas “Lietkabeļa” uzbrucējs Žeļko Šakičs.

Kamēr Burdika uzturējās Latvijas galvaspilsētā, aiz okeāna uzvirmoja ziepju operas cienīgas kaislības. “Tennessee” spēlētāja Evina Vestbruka (Evina Westbrook) pēc divām sezonām “Lady Volunteers” rindās un izstāšanās 2019. gada NCAA čempionāta pirmajā kārtā paziņoja, ka nolēmusi karjeru turpināt kādreizējās niknākās konkurentes “UConn” rindās.

Vestbruka pēc zaudējuma sarunā ar žurnālistiem pavēstīja, ka nepieciešamas dažas izmaiņas “Tennessee” treneru korpusā. “Lady Vols” tābrīža galvenā trenere Holija Vorlika (Holly Warlick) pēc četrām dienām zaudēja darbu, taču Vestbruka nemainīja nodomu pārcelties uz Konektikutu.

“UConn” veica nepieciešamo papīrdarbu, lai Vestbruka jau šosezon varētu spēlēt “Huskies” rindās, nevis gadu pavadītu uz soliņa. NCAA 1. novembrī atteica spēlēšanas atļauju. Konektikutas komanda pārsūdzēja lēmumu, taču pirms nedēļas saņēma jaunu atteikumu.

“Tennessee” vadība neiebilda pret Vestbrukas pāreju, taču “Connecticut” galvenais treneris Džīno Oriemma (Geno Auriemma) piektdien, 15. novembrī, izteicās, ka konkurentu sporta direktors Filips Fulmers (Phillip Fulmer) procesa laikā varēja izrādīt lielāku atsaucību.

Pāris dienas ātrāk Oriemma žurnālistiem teica, ka “Tennessee” situācija “nav normāla”, piebilstot, ka “ja jūs zinātu, kāda atmosfēra izveidojās komandā...jūs negribētu savu bērnu redzēt tajā vidē”.

Piektdien Oriemmam tika uzdots jautājums, kāpēc “UConn” nepublisko vairāk detaļu par pāreju – augstskola sagatavojusi vairāk nekā 100 lapas ar dokumentiem. “Neuzskatu, ka man tas būtu jādara. Pie mums pārnākuši daudzi jaunieši, kuri nekad nav pieteikušies atbrīvojumam, jo zinājām, “Hei, bērns atstāja iepriekšējo augstskolu dažādu citu iemeslu dēļ.” Šoreiz bija 110 000 reižu citādi. Žēl, ka NCAA to neredz.”

“Tennessee” bijusī trenere Vorlika nepiekrita Oriemmas izteikumiem. “Mēs esam sagatavojuši ne tikai daudzas izcilas spēlētājas, bet arī lieliskus cilvēkus. Nav pārāk taisnīgi pateikt, ka “nelaistu savu meitu uz turieni”. Katram stāstam ir divas puses. Neviens neplāno runāt par notikušā detaļām, tāpēc labāk būtu to atstāt pagātnē.

“Ilgtermiņā tas nebija labs variants Evinai un viņas ģimenei,” turpināja Vorlika. “Puses ne vienmēr sader un tas ir normāli. Tas nenozīmē, ka bērns ir slikts. Mums bijušas arī citas meitenes, kuras mainīja skolu, piemēram, Mimi Kolinsa (Maryland). Oriemmas piezīmes nedaudz aizvaino, taču varu tās pieņemt, jo esmu daudz kritizēta septiņus gadus. Grūtāk norīt programmai veltītos apvainojumus.

“Tennessee” un “UConn” pirmo reizi laukumā tikās 1995. gadā. “Lady Vols” galvenā trenere Patriša “Peta” Sammita ar komandu izcīnīja astoņus NCAA titulus, tai skaitā divreiz nopelnīja “three-peat” (1996-1998, 2006-2008). Ikgadējās divkaujas turpinājās līdz 2007. gadam, bet nākamajā desmitgadē Konektikuta panāca un apsteidza pretinieci titulu skaita ziņā.

Sammitai 2011. gadā tika konstatēta Alheimera slimība, tādēļ gadu vēlāk viņa savu trenera svilpi uzticēja ilggadējai asistentei Vorlikai. Sammita pēc ilgas cīņas ar slimību nomira 2016. gadā. Viņas ilgās un slavenās karjeras laikā “Lady Vols” krāsas nēsāja 161 spēlētāja.

Burdika bija “Tennessee” pirmgadniece Sammitas pēdējās sezonas laikā – 2011. gada 23. augustā trenere komandai pastāstīja par savu slimību. “Lady Vols” 2012. gadā sasniedza “Elite Eight” un treneres Vorlikas vadībā to paveica arī 2013. un 2015. gadā. Pagājušās nedēļas nogalē Burdika uzrakstīja atklātu vēstuli savas “alma mater” aizstāvībai.

Burdikas atklātā vēstule

“Neesmu cilvēks, kurš saceļ drāmu. Neesmu arī tā, kura ziedo enerģiju, lai piedalītos citu strīdos. Šī iemesla dēļ stundām ilgi domāju, atbildēt vai nē. Jūtos noskaņota aizstāvēt programmu, kura tik daudz darījusi sieviešu un basketbola labā. Jā, nav noslēpums, ka esmu “Lady Vol” uz mūžu. Labos un sliktos laikos esmu lepna par vietu, kuru četrus gadus saucu par mājām. Neatkarīgi no tā, esmu godīga savos spriedumos par programmām un augstskolām, “Tennessee” ieskaitot.

Vai mana pieredze bija perfekta? Absolūti nē. Vai studiju gados domāju par pāreju uz citu skolu? Jā. Kurš studējošais sportists nav? Augstskolu sports ir smags. Spēlēt tādā līgā kā SEC un pārstāvēt komandu, kura cīnās par bijušās slavas atgūšanu, ir vēl smagāk. Tas izsmeļ. Tas pārbauda mentāli, fiziski, emocionāli un garīgi. Tas var nogurdināt visos iespējamos veidos.

Paskatoties atpakaļ, līdzīgas grūtības palīdzēja man izaugt. Zinu – ja nebūtu “Tennessee”, nebūtu tāda sportiste vai cilvēks, kāds esmu šodien. Mana pieredze – labā un sliktā – palīdzēja labāk sagatavoties dzīves pārbaudījumiem un uzvarām.

Man patīk Evina Vestbruka. Atceros, kā vēroju viņu debijas sezonā un nemitīgi iemīlējos viņas prasmēs un mīlestībā pret spēli. Biju sajūsmā, ka viņa ir “brīvprātīgā”. Taču nav noslēpums, ka mūsu programmas iekšienē pastāvēja daži neatrisināti jautājumi. Ja spēlētāji nejūtas priecīgi, viņiem ir tiesības sameklēt programmu, kura piepildītu viņu vajadzības. Mani iebildumi neskar Vestbrukas pāreju.

Man ir iebildumi pret Džīno citātu, “jūs nevēlētos redzēt savu bērnu tajā vidē”. Tai “videi” piemīt īpaša vieta manā sirdī. Tā “vide” ir izveidojusi izcilas basketbola spēlētājas, vēl labākus cilvēkus. Tā “vide” radījusi māsību – apbrīnojamu sieviešu un līderu kopienu, kurai jebkurš bērns būtu laimīgs piederēt.

Katrai augstskolai ir plusi un mīnusi. Esmu dzirdējusi sliktas ziņas un šausmu stāstus par gandrīz visiem vadošajiem basketbola treneriem. Tāda ir dzīve studentu sportā. Tā ne vienmēr ir “veselīga vide”. Tā nav pasaka. Tā ir skarba. Tā ir piepildīta ar sāpēm un spiedienu. Tā ir sasodīti smaga. Taču izaugsme nav viegla.

Ja pie vainas ir pārejas politika, Džīno var par to vienoties ar NCAA. Taču es uzskatu, ka mēģinājums publiski pazemot “Lady Vol” programmu ir ļoti necienīgs un neprofesionāls. Kad kāds uzbrūk tavai ģimenei, tu to aizstāvi. Tas ir cilvēka instinkts.

Tāda ir mana aizstāvība. Ja man vajadzētu sākt no sākuma, neko nemainītu. “Tennessee” ir īpaša vieta ar īpašiem cilvēkiem. Ir gods un privilēģija būt “brīvprātīgajai”.

Izmantotie resursi:
https://www.espn.com/womens-college...
https://247sports.com/college/tenne...