Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Verbrugens noliedz Ārmstronga apvainojumus dopingošanas piesegšanā

Andrejs Siliņš

Verbrugens noliedz Ārmstronga apvainojumus dopingošanas piesegšanā
Heins Verbrugens
Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskās riteņbraukšanas savienības (UCI) prezidents Heins Verbrugens noliedzis bēdīgi slavenā amerikāņu riteņbraucēja Lensa Ārmstronga apgalvojumu, ka 1999. gadā pēc pirmā triumfa "Tour de France" Verbrugens piesedzis sportistu, kuram atklātas pozitīvas dopinga analīzes.

Ārmstrongs, kurš dopinga lietošanas dēļ saņēmis mūža diskvalifikāciju, pēdējā laikā kļuvis arvien atklātāks par saviem pārkāpumiem un paziņojis, ka neslēps arī savu līdzzinātāju vārdus. Nesen intervijā "Daily Mail" Ārmstrongs izteicās, ka par dopinga lietošanu zinājis arī tā laika UCI prezidents Heins Verbrugens, turklāt ne tikai zinājis, bet arī palīdzējis slēpt pierādījumus.

Verbrugens 1999. gadā palīdzējis sagatavot recepti ar atpakaļejošu datumu, kas attaisnojusi aizliegtu vielu klātbūtni Ārmstronga organismā. Bijušais riteņbraucējs arī atklāja, ka no UCI saņemti ziņojumi par gaidāmajām dopingam pārbaudēm, līdz ar to komandai "US Postal" bijusi iespēja tām sagatavoties.

"Tā nav taisnība. Lenss jauc divas lietas, droši vien speciāli," Ārmstronga teikto noliedza 72 gadus vecais Verbrugens, kurš UCI prezidenta pienākumus veica līdz 2005. gadam, bet no 2008. gada ir Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) sastāvā. Verbrugens norāda, ka Ārmstrongs jaucot "pozitīvu testu" un "nelabvēlīgu analīžu rezultātu". "Tādi mums gada laikā ir ap 3000 no visiem sporta veidiem, bet tikai ap 800 no tiem paliek spēkā un tiek uzskatīti par pozitīviem testiem."

"Ārmstrongam bija nelabvēlīgi analīžu rezultāti, taču Francijas puse tos neuzskatīja par dopinga lietu, jo viņa urīnā šīs vielas nebija katru dienu," turpināja Verbrugens. "Tas radās no ziedes, ko viņš lietoja. Francūži nolēma, ka tā nav pozitīvas dopinga analīzes lieta."

Izmantotie resursi:
BBC