Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:133, Did:0, useCase: 3

Bulgāru talants Vezenkovs pieņem Grieķijas pilsonību

Andrejs Siliņš

Bulgāru talants Vezenkovs pieņem Grieķijas pilsonību
Aleksandrs Vezenkovs
Foto: eurohoops.net

Spāņu "Barcelona" basketbola klubu pārstāvošais bulgāru uzbrucējs Aleksandrs Vezenkovs nolēmis pieņemt Grieķijas pilsonību, taču pagaidām nav skaidrs, vai 20 gadus vecais spēlētājs gatavojas pārstāvēt arī Grieķijas valstsvienību.

1995. gadā dzimušais Vezenkovs jau no 14 gadu vecuma dzīvojis Grieķijā un profesionāļa karjeru 2011. gadā sāka Saloniku "Aris" klubā. Lai gan divus gadus vēlāk Vezenkovs bija jau vienojies ar Ksavjēras universitāti par pārcelšanos uz ASV, lai spēlētu NCAA, beigās jaunais basketbolists tomēr nolēma palikt Grieķijā un turpināt teicami uzsākto karjeru.

Trīs sezonas pēc kārtas Vezenkovs tika atzīts par labāko jauno spēlētāju Grieķijā un aizvadītajā sezonā saņēma līgas MVP atzinību, visvairāk progresējušā spēlētāju atzinību un kļuva par Grieķijas čempionāta labāko punktu guvēju (vidēji 17,0 punkti, 7,3 bumbas un 1,7 piespēles).

Aizvadītajā vasarā 20 gadus vecais uzbrucējs parakstīja četru gadu līgumu ar spāņu "Barcelona", ar ko šosezon debitējis Eirolīgā. Līdz šim gan nav izdevies sevi apliecināt tik labi, cik būtu gribējies - nospēlēti vien trīs mači un vidēji 8,5 minūtēs gūti 2,3 punkti. Tomēr paralēli sezonai, Vezenkovs kārtojis arī Grieķijas pilsonības saņemšanu. Atlicis vien dot zvērestu, kas notikšot tuvākajā laikā.

206 centimetrus garais Vezenkovs jau debitējis arī Bulgārijas pieaugušo valstsvienībā, 2015. gada kvalifikācijas turnīrā vidēji gūstot 17,3 punktus un izcīnot 6,3 atlēkušās bumbas. Ja Vezenkovs nolems turpmāk pārstāvēt Grieķiju starptautiskajā arēnā, spēlētājam būs jāvēršas pie FIBA un jācer uz labvēlīgu noskaņojumu no galvenās sporta veida organizācijas pasaulē.

Piemēri, kad jau pieaugušo izlasē spēlējis basketbolists, maina pilsonību un pārstāv citu valsti, ir reti, taču tādi ir. Piemēram, Antons Gavels, kurš desmit gadu garumā bija pārstāvējis dzimto Slovākiju, bet šoruden debitēja Vācijas valstsvienības rindās.

Vezenkova tēvs Sašo savulaik trīs Eiropas čempionātu finālturnīros pārstāvējis Bulgārijas krāsas un pat bijis izlases kapteinis, bet jaunā basketbolista māsa Mihaela pieņēmusi Kipras pilsonību un jau kļuvusi par Kipras izlases kapteini.

Izmantotie resursi:
Eurohoops

     [+] [-]

, 2015-11-19 09:20, pirms 9 gadiem
no viņa paša stāstītā - viņš bulgārijā nemaz nekad nav dzīvojis. piedzima kiprā un 14 gadu vecumā pārcēlās uz grieķiju.

https://www.youtube.com/watch?v=rw_...

     [+] [-]

, 2015-11-19 12:02, pirms 9 gadiem
Protams, ar Bulgarijas vai Kipras izlasi talu nekur netiks, Griekijas izlase ir top10 komanda pasaule.!

     [+] [-]

, 2015-11-19 12:29, pirms 9 gadiem
Mihalis Vezenkovidis