Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Diksons pret Kastronevesu - kurš būs 2013. gada IndyCar čempions?

Juris Grīns
Juris Grīns

Diksons pret Kastronevesu - kurš būs 2013. gada IndyCar čempions?
Diksons un Kastronevess sacīkšu vadībā
Foto: GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Šīs nedēļas nogalē Atlantijas okeāna otrā pusē tiks aizvadīts noslēdzošais IndyCar čempionāta posms un amerikāņu prestižākajā formulu čempionātā noskaidrots 2013. gada čempions.

Diksons vs. Kastronevess

Pagājušajā gadā par čempionu pēdējā posmā kļuva Raiens Hanters-Rejs, bet viņa konkurents Vils Pauvers piedzīvoja avāriju. Šajā reizē par titulu sacenšas divi citi piloti - jaunzēlandietis Skots Diksons, kurš jau bija čempions 2003. un 2008. gadā, kā arī brazīlietis Elio Kastronevess, kuram ir vairāk pieredzes, taču vēl nav izdevies iegūt titulu.

Vadošās komandas maina sastāvus

Diksona pārstāvētā "Ganassi" komanda, kā arī Kastronevesa vienība "Penske" uz šo posmu, kas norisināsies Fontānas spīdvejā, sagatavojusi izmaiņas sastāvos. "Ganassi" tā bija spiesta lieta, jo iepriekšējā posmā savainojumus guva Dario Frankitti - viņa vietā pieņemts ovāla trašu meistars Alekss Tagliani, kurš šogad vairāk kā pusi sezonas aizvadīja vājajā "Herta" komandā. Savukārt "Penske" atkal dos iespēju savulaik ChampCar lieliskus rezultātus rādošajam AJ Almendingeram, kurš pēdējos gados startē NASCAR sacīkstēs.

Kastronevesam atkal patraucē neveiksmes

Elio Kastronevess (38) šajā čempionātā startē kopš 2001. gada un visu šo laiku pārstāvējis "Penske" krāsas. Šajā laikā gūtas 22 uzvaras, tostarp trīs reizes brazīlietis triumfējis prestižajās "Indy 500" sacensībās. Tomēr, lai iegūtu titulu, allaž pietrūcis veiksmes. Divreiz viņš kopvērtējumā palicis otrais, vēl divas reizes bijis trešais. Arī šogad viņš atradās čempionāta vadībā pirmos 12 posmus, pirms Hjūstonas dubultposmā izstājās abos braucienos un atkrita uz otro vietu kopvērtējumā.

Diksons dodas pēc trešā titula

Skots Diksons (33) savukārt IndyCar startē kopš 2003. gada un visas šīs sezonas pārstāvējis "Ganassi" vienību. Viņam savā karjerā izdevies izcīnīt 32 uzvaras un jaunzēlandietis tādā veidā ir uzvarām bagātākais braucējs čempionātā, kamēr Kastronevess ar savām 22 uzvarām ieņem otro vietu. Diksona karjera izvērtusies ārkārtīgi veiksmīga, jo pēdējās septiņās sezonās viņš ne reizi kopvērtējumā nav finišējis pirmajā trijniekā. Pēc trim sezonām, kurās gūta trešā vieta, Diksons pavisam noteikti cer iegūt trešo IndyCar titulu karjerā.

Kastronevesam vajadzēs vairāk kā uzvaru

Kastronevesam neveiksmīgajā Hjūstonas posmā Diksonam izdevās gūt pirmo un otro vietu, kā rezultātā viņš kopvērtējumā nonācis 25 punktus priekšā. IndyCar čempionātā punktus saņem visi braucēji, kas startējuši, bet pirmajā desmitniekā tos piešķir pēc sistēmas 50-40-35-32-30-28-26-24-22-20. Papildus vienu punktu saņem braucējs, kurš kaut vienu apli pavadījis vadībā, divus papildus punktus saņem pilots, kurš vadībā nobraucis visvairāk apļus, tāpat punktu saņems "pole position" ieguvējs. Ja Diksons un Kastronevess sezonu noslēgtu ar vienādu puntku skaitu, par čempionu tiktu kronēts Diksons, jo viņam jau šobrīd ir četras uzvaras, kamēr Kastronevesam tikai viena. Lai Kastronevess kopvērtējumā tiktu priekšā, Diksons nedrīkst finišēt uzreiz aiz viņa, jo tādā gadījumā punktu deficītu brazīlietim nebūs izdevies sadeldēt. Iespējamie scenāriji ir ļoti dažādi un arī vēsture pierāda, ka pēdējā posmā viss ir iespējams.

Kopvērtējums pirms pēdējā posma

VietaPilotsValstsKomandaUzvarasTop 3Punkti
1.Scott DixonJaunzēlandeGanassi46546
2.Helio CastronevesBrazīlijaBrazīlija15521
3.Simon PagenaudFrancijaSchmidt23491
4.Justin WilsonLielbritānijaCoyne-4460
5.Marco AndrettiASVAndretti-2457
6.Ryan Hunter-ReayASVAndretti26446
7.Will PowerAustrālijaPenske23444
8.Dario FranchittiLielbritānijaGanassi-4418
9.James HinchcliffeKanādaAndretti34417
10.Charlie KimballASVGanassi12406
.....................

Frankitti atgūstas pēc smagās avārijas

Pēdējā posmā diemžēl nepiedalīsies četrkārtējais IndyCar čempions Dario Frankitti, kurš Hjūstonas ielu posmā piedzīvoja šausminošu avāriju, ielidojot drošības nožogojumā, kā rezultātā cieta gan viņš, gan vairāki līdzjutēji, kuriem trāpīja mašīnas atlūzas. Skotu pilots tika cauri ar smadzeņu satricinājumu, kā arī lauztu potīti un diviem lauztiem muguras skriemeļiem. Viņš jau pārcietis vairākas operācijas un atkopjas, lai atgrieztos autosacīkstēs nākošajā gadā.

Pēdējais posms - 500 jūdzes pa apli

Izšķirošais IndyCar posms, kam dots oficiālais nosaukums "MAVTV 500 IndyCar World Championships", tradicionāli norisināsies apļveida trasē. "Auto Club Speedway" ir 2 jūdžu (3.219 km) ovāls, kas atrodas Fontānā, Kalifornijā. Sportistiem šajā sacīkstē būs jāveic 250 apļi jeb 500 jūdzes. Arī pērn fināls notika šeit pat Fontānā un toreiz Diksons finišēja trešais, kamēr Kastronevess ieguva piekto vietu. Kvalifikācijas braucieni norisināsies jau šonakt, bet sacensības notiks svētdienas agrā rītā, ar startu plkst. 3:00 pēc Latvijas laika.

IndyCar čempioni

SezonaČempionsValstsKomandaMašīna
1996Scott SharpASVAJ Foyt EnterprisesLola/Ford-Cosworth
Buzz CalkinsASVBradley MotorsportsReynard/Ford-Cosworth
1996-97Tony StewartASVTeam MenardG-Force/Oldsmobile
1998Kenny BrackZviedrijaAJ Foyt EnterprisesDallara/Oldsmobile
1999Greg RayASVTeam MenardDallara/Oldsmobile
2000Buddy LazierASVHemelgarn RacingDallara/Oldsmobile
2001Sam Hornish Jr.ASVPanther RacingDallara/Oldsmobile
2002Sam Hornish Jr.ASVPanther RacingDallara/Chevrolet
2003Scott DixonJaunzēlandeChip Ganassi RacingG-Force/Toyota
2004Tony KanaanBrazīlijaAndretti Green RacingDallara/Honda
2005Dan WheldonLielbritānijaAndretti Green RacingDallara/Honda
2006Sam Hornish Jr.ASVPenske RacingDallara/Honda
2007Dario FranchittiLielbritānijaAndretti Green RacingDallara/Honda
2008Scott DixonJaunzēlandeChip Ganassi RacingDallara/Honda
2009Dario FranchittiLielbritānijaChip Ganassi RacingDallara/Honda
2010Dario FranchittiLielbritānijaChip Ganassi RacingDallara/Honda
2011Dario FranchittiLielbritānijaChip Ganassi RacingDallara/Honda
2012Ryan Hunter-ReayASVAndretti AutosportDallara/Chevrolet

1996. gadā tika kronēti divi čempioni

2012. gada tituls tika izšķirts ar avāriju

Izmantotie resursi:
F1 Fanatic - The Formula One blog and F1...
The Official Site of IndyCar News, Drivers,...
autosport.com - the authority on Formula One,...

Kurš šogad būs IndyCar čempions?

  • 5

  • 1