Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Ašvorts par valodu, sportu un dzīvi Latvijā

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Ašvorts par valodu, sportu un dzīvi Latvijā
Pols Ašvorts
Foto: Aivars Ķesteris, ventasbalss.lv

Pirms Virslīgas 19. kārtas spēles starp “Jelgavu” un “Ventspili” aprunājāmies ar ventspilnieku galveno treneri Polu Ašvortu. Saruna bija ne tikai par futbolu, bet arī par britu speciālista iespaidiem un pārdomām, vairākus gadus dzīvojot Latvijā.

Ko varat pateikt par tuvāko cīņu ar "Jelgavu"?
- Mēs zinām šo komandu ļoti labi. Šogad esam spēlējuši ar viņiem četras reizes (divas spēles Virslīgā un divas spēles Latvijas kausa pusfinālā – aut.). Jāatzīmē, ka komandai ir jauns treneris – Sauļus Širmelis, kuru mēs šeit ļoti labi pazīstam. Viņš ir bijis "Ventspilī" vairākus gadus atpakaļ. Pazīstu viņu kādus 14 vai 15 gadus. Širmeļa vadībā tā ir pavisam jauna "Jelgava", ar kuru esam reizi uzspēlējuši. Sestdien varētu būt ļoti interesanta spēle.

Kurš ir visbīstamākais spēlētājs "Jelgavas" rindās?
- Viņiem ir ļoti bīstamas standartsituācijas. No trim aizsargiem – Diallo, Smirnovs, Savčenkovs – divi ir ļoti bīstami pie standartiem. Pašlaik, protams, Grigarāvičs, kurš pārgāja no "Metta/LU", sāka spēlēt ļoti labi. Domāju, ka šobrīd šis lietuviešu malējais pussargs ir visbīstamākais spēlētājs Jelgavā.

Vai "Jelgava" dotajā laika posmā ir spēcīgākā čempionāta komanda?
- Sezonas laikā katrai komandai mēdz gadīties dažādi posmi. Pirmajā aplī viena komanda ir pārāka par citām, tālāk, piemēram, "Spartakam" sanāk veiksmīgs nogrieznis. "Jelgavai" tagad ir ļoti labs periods, kurš sakrita ar Eirokausiem… Bet jebkurš šāds periods ir tikai uz laiku. Varbūt viņiem šis periods ir tuvu noslēgumam, mēs uz to ceram. Svarīgākais ir saglabāt labus rezultātus arī tajā sezonas daļā, kad komanda spēlē ne pārāk labi. Ne teikšu, ka "Jelgava" ir labākā šobrīd, bet atzīšu, ka tas ir vissmagākais pretinieks šobrīd. Prognozēju, ka nākamā komanda, kurai būs šāds veiksmīgs periods, būs "Riga".

Kurā periodā pašlaik atrodas "Ventspils"?
- Ar sezonas sākumu mēs sākām uzņemt formu. Domāju, ka tuvojoties Eirokausiem mums notika kritums snieguma ziņā. Tagad mēs esam pārvarējuši šo kritumu. Ļoti labi, ka tas notiek tuvojoties sezonas izskaņai.

Ašvorts stāsta par dzīvi Latvijā, valodu, kultūru un sportu

Ko jums nozīmē Latvija?
- Latvija man nozīmē ļoti daudz. Esmu šeit jau ļoti ilgi – kopš pirmās reizes ir pagājuši 15 gadi. Man šeit piedzima trīs bērni. Vecākā meita piedzima Ventspilī, kamēr divi dēli ir dzimuši Rīgā. Man ir sajūta, ka Latvija man nozīmē daudz vairāk par Angliju. Esmu dzīvojis Anglijā 30 gadus, kamēr šeit (ar pārtraukumiem) dzīvoju 15 gadus. Sanāk, esmu šeit trešdaļu no savas dzīves, un šī trešdaļa ir pati svarīgākā, jo esmu aprecējies un izveidojis ģimeni.

Kā šajos 15 gados Latvija ir mainījusies?
- Uzskatu, ka iestāšanās Eiropas Savienībā ļoti ietekmēja Latviju. Pirmo reizi es atbraucu uz Ventspili 2000. gadā. Biju atbraucis uz pārrunām. Atceros, ka toreiz pilsētā bija tikai viens lielveikals ar nosaukumu "Diāna". Tas pat nebija lielveikals, bet gan vienkārša bodīte. Pēc 15 gadiem šeit apkārt ir "Rimi", "Maxima", "Supernetto", "Top"… Tagad ir liela izvēle, ko darīt. Ventspils ir kļuvusi par ļoti skaistu pilsētu. Cilvēki ieguldīja lielu naudu, lai pilsētu padarītu tīru un skaistu. Tas pats arī citviet Latvijā. Ceļi, slimnīcas, kā arī izglītības sistēma ir kļuvusi labāka. Viss ir apbrīnojami izmainījies. Latvija ir pārvērtusies no bijušās PSRS republikas par Eiropas valsti. Vienīgais iemesls, kāpēc nevaru saukt Latviju par top valsti, ir zemās algas. Es ceru, ka nākamo 15 gadu laikā šis punkts tiks uzlabots.

Kā jūsu ģimenei patīk šeit, zinot to, ka ir bijušas arī citas valstis, kur esat dzīvojuši?
- Mana sieva ir no Ventspils. Jā, esam dzīvojuši Krievijā sešus mēnešus, kur viņai ļoti patika. Dzīvojām skaistajā un siltajā Rostovā pie Donas. Viņa gan negribēja dzīvot Nigērijā, kur arī esmu strādājis.

Kādas ir jūsu attiecības un pieredze ar latviešu valodu?
- Ja godīgi, tā ir mana lielākā bēda, jo es nerunāju latviski. Es ierados Latvijā 2001. gadā, kas ir viens no iemesliem, kāpēc es runāju krieviski, nevis latviski. Kā jūs labi zināt, futbolu pārsvarā spēlē krievvalodīgie. Varat paņemt jebkuru komandu. Pat "Metta", kura ļoti cenšas piekopt latviešu valodu. Jauniešu komandās un futbola klasēs pie viņiem ir bērni, kuri runā krieviski un nemāk latviešu valodu. Katru dienu man ir jāsastopas ar sešu tautību spēlētājiem, kur daudziem angļu valoda ir pietiekoši svarīga. Pārējie runā krieviski. Manā darbā latviešu valoda ir tikai trešā svarīgākā valoda. Es dzīvoju Latvijā un jūtos apkaunots, ka neprotu latviešu valodu. Es nedaudz saprotu, varu pateikt dažus vārdus. Gada sākumā es biju aizgājis uz dažām nodarbībām, bet man bija sarežģīti mācīties. Viens no iemesliem varētu būt tas, ka man nav ar ko runāt latviski. Kad es sāku runāt ar saviem bērniem, kuri prot runāt trijās valodās, tie sāk smieties par manu akcentu. Viņi sāk smieties arī tad, kad sāku runāt krieviski. Lai iemācītos valodu, jums ir jānokļūst situācijā, kad būtu nepieciešamība runāt šajā valodā. Pašlaik Latvijā gandrīz visi perfekti runā angliski. Tie, kuri neprot angļu valodu, runā krieviski. Ļoti sarežģīti atrast cilvēku, kurš neprot ne angļu, ne krievu valodu. Man kā anglim, kuri mēdz būt slinki, ir slinkums mācīties valodu, jo tāpat varu komunicēt ar cilvēkiem citās valodās.

Kaut kas jūs arī šokēja Latvijā?
- Mani šokēja, ka šajā Olimpiādē sportisti saņem 25 eiro par valsts rekorda sasniegšanu. Cik sapratu, kādam trenerim Latvijas Olimpiskā komiteja neapmaksāja ceļu līdz Rio. Es esmu sarūgtināts, ka Latvija neiegulda līdzekļus sportā. Nerunāju tagad tikai par futbolu, bet par visu sportu kopumā. Tā ir milzīga kļūda. Ja paskatās uz valstīm, kuras ir finansiāli spēcīgas, tad tās ļoti ieguldās sportā. Ja Latvija grasās sasniegt Skandināvijas līmeni, tai ir jāiegulda daudz līdzekļu sportā. Pirmkārt, Zviedrijā vai Somijā saprot, ka sportisti ir valsts lepnums. Otrkārt, ieguldot naudu sportā un veselīgā dzīves veidā kā tādā, valsts samazina potenciālās izmaksas par veselības aprūpi tiem pašiem pensionāriem. Manuprāt, valdībai jāiegulda līdzekļi izglītībā un sportā. Rezumējot, lielākais šoks Latvijā, manuprāt, ir mazās investīcijas sportā.

Sporta veids #1 Latvijā ir…
- Futbols! Neapšaubāmi futbols ir populārākais sporta veids Latvijā. Visvairāk bērnu piedalās tieši futbola sacensībās. Futbolā ir vairāk bērnu par basketbolu vai hokeju. Es palīdzēju mazai futbola skolai Garkalnē. Viņi sāka sešus gadus atpakaļ Upesciemā. Sākumā bija 38 vietējie puiši, kuri trenējās trīs reizes nedēļā. Pašlaik tur ir ap 300 puišiem! Arī citur Latvijā var redzēt līdzīgu progresu. Futbols ir lielākais sporta veidu, un tas visu laiku turpinās augt. Manuprāt, pēc 10 vai 20 gadiem futbols Latvijā apsteigs basketbolu un hokeju ne tikai dalībnieku skaita ziņā, bet arī skatītāju kupluma ziņā.

Ar ko vēl jums asociējas Ventspils?
- Man patīk pludmale. Patīk tas, ka līdz pludmalei ļoti ērti un veselīgi var tikt ar divriteni. "Lemberga hūte" ir lieliska vieta slēpošanai. Tur es iemācījos slēpot. Ventspilī ir ļoti daudz āra aktivitāšu.

Kā jums patīk latviešu kultūra?
- Esmu dzīvojis Nigērijā, Anglijā un Krievijā. Tur cilvēkiem ir raksturīgi atstāt miskasti uz ielas. Latvijā tā nav. Man patīk tas, ka cilvēki ir ļoti lojāli, jo pēc desmit gadu pauzes tāpat tevi atcerēsies.

  +8 [+] [-]

, 2016-08-18 10:39, pirms 8 gadiem
'' Lai iemācītos valodu, jums ir jānokļūst situācijā, kad būtu nepieciešamība runāt šajā valodā.''

Žēl, ka 15 gadu laikā nav bijusi vajadzība runāt latviski :/

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 11:08, pirms 8 gadiem
kkaukis rakstīja: '' Lai iemācītos valodu, jums ir jānokļūst situācijā, kad būtu nepieciešamība runāt šajā valodā.''

Žēl, ka 15 gadu laikā nav bijusi vajadzība runāt latviski :/
tas jau tapat ka ar krieviem ... kapec runat latviski, ja latvietis mak runat gan krieviski gan angliski ? vajadzetu iemacities runat tikai latviski lai sitie pabiras sak macities

  +6 [+] [-]

, 2016-08-18 11:11, pirms 8 gadiem
Diemžēl, bet pareizi viņš saka- Latvijā bez latviešu valodas var mierīgi iztikt,grūtāk ir iztikt bez krievu valodas. Kurā valstī vēl tik absurda situācija ir? bet par futbolu, Latvijas futbolā valda krievu valoda.

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 11:16, pirms 8 gadiem
mazas valsts liktenis

  +5 [+] [-]

, 2016-08-18 11:23, pirms 8 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Diemžēl, bet pareizi viņš saka- Latvijā bez latviešu valodas var mierīgi iztikt,grūtāk ir iztikt bez krievu valodas. Kurā valstī vēl tik absurda situācija ir? bet par futbolu, Latvijas futbolā valda krievu valoda.
Kvebekas province Kanādā, Šveice, atsevišķi ASV štati, teju visa Āfrika, Īrija... un vēl vesels lērums ar valstīm, kur var mierīgi iztikt un iztiek ar vienu no valstī pielietojamajām valodām. Tie paši trimdas latvieši Anglijā labi iztiek ar latviešu valodu. Neesam mēs unikāli
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +2 [+] [-]

, 2016-08-18 11:31, pirms 8 gadiem
Prussian2 rakstīja: Latvijā valda bezcers.
Ko iesaki darīt?

  +3 [+] [-]

, 2016-08-18 11:40, pirms 8 gadiem
Guntars Šēnbergs rakstīja: Kvebekas province Kanādā, Šveice, atsevišķi ASV štati, teju visa Āfrika, Īrija... un vēl vesels lērums ar valstīm, kur var mierīgi iztikt un iztiek ar vienu no valstī pielietojamajām valodām.
Tās visas ir vai nu federālas valstis vai bijušās lielvalstu kolonijas. Tā kā pirmajai grupai mēs acīmredzami nepiederam, sanāk, ka esam kolonija?

  +4 [+] [-]

, 2016-08-18 11:44, pirms 8 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Diemžēl, bet pareizi viņš saka- Latvijā bez latviešu valodas var mierīgi iztikt,grūtāk ir iztikt bez krievu valodas. Kurā valstī vēl tik absurda situācija ir? bet par futbolu, Latvijas futbolā valda krievu valoda.
Pirmais - jāmaina sabiedrības sociālās normas. Kamēr veikalos, iestādēs u.c. saziņas valodu izvēlēsies pircēji (no kuriem statistiski 1/3 ir krievvalodīgie), kamēr baidīsimies un kautrēsimies latviski nepratējiem prasīt tulku, kamēr sev stāstīsim, ka svešvalodas ir dzīves pamats un ar to zināšanām sevišķi jālepojas un jāizrāda, tikmēr arī nekas nemainīsies.

  -2 [+] [-]

, 2016-08-18 11:45, pirms 8 gadiem
Atbilde Šenbergam. Esam gan mēs unikāli. Protams savā sādža var iztik bez valsts valodas. Kanādā ja nezināsi angļu valodu būs grūtības, Kvēbekas provincē apritē ir gan angļu, gan franču valoda.
šveicē valdošā ir vācu valoda, dažos kantonos Franču un pavisam nedaudzos itāļu, principā nekādas līdzības ar Latviju.
Afrikā, nav jau runa par džungļiem, cilvēkēdājiem, bet katrā valstī valdošā visbiežāk ir angļu, vai franču valoda, kā valsts valoda, dažās kā otra ir kāda vietējā etnosa valoda.
Visabsurdāk ir teikt, ka Anglijā var iztikt tikai ar latviešu valodu. Mājās ar sievu , protams, ka var.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-18 12:20, pirms 8 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Atbilde Šenbergam. Esam gan mēs unikāli. Protams savā sādža var iztik bez valsts valodas. Kanādā ja nezināsi angļu valodu būs grūtības, Kvēbekas provincē apritē ir gan angļu, gan franču valoda.
šveicē valdošā ir vācu valoda, dažos kantonos Franču un pavisam nedaudzos itāļu, principā nekādas līdzības ar Latviju.
Afrikā, nav jau runa par džungļiem, cilvēkēdājiem, bet katrā valstī valdošā visbiežāk ir angļu, vai franču valoda, kā valsts valoda, dažās kā otra ir kāda vietējā etnosa valoda.
Visabsurdāk ir teikt, ka Anglijā var iztikt tikai ar latviešu valodu. Mājās ar sievu , protams, ka var.
Katrai monētai ir divas puses.
Tajā pašā Anglijā (citās valstīs arī) ķīnieši savās Čaitaunās mierīgi iztiek ar savu ķīniešu valodu. Tāpat arī citas etniskās grupas, kuras kādā valstī ir lielā kopienā. Protams, tas viss strādā līdz brīdim, ja cilvēks nevēlas integrēties šo savu mītņu zemes politikā, augstākā līmeņa biznesā utt.

Latvijā šī lielā kopiena ir krieviem, bet.............Latvijas valsts politika ir galīgi aplama attiecībā pret tiem nacionāliem etnosiem, kuru dzimtā valoda nav krievu. Krievu kopienai ir dota iespēja sev pietuvināt šīs mazās etniskās grupas, un viņi to izmanto.

Mums pašiem aktīvāk jāstrādā uz dažādu nacionālo kopienu piesaisti latviskajai sabiedrībai.

  +6 [+] [-]

, 2016-08-18 12:50, pirms 8 gadiem
Viss delj tadiem lohiem kaa juus kas ar krieviem runaa krieviski! Es nekad nerunaaju, nesaprot, pats vainiigs. Iznjemot gadijumos kad no taa guustu realu labumu.

     [+] [-]

, 2016-08-18 13:13, pirms 8 gadiem
Viss ir ļoti vienkārši: latvieši ir tauta ar zemu nacionālo pašapziņu, tādas praktiski nav,( ar retiem izņēmumiem). Vājos vnm bradās un necienīs.. arī tās valoda!

  +2 [+] [-]

, 2016-08-18 13:18, pirms 8 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Diemžēl, bet pareizi viņš saka- Latvijā bez latviešu valodas var mierīgi iztikt,grūtāk ir iztikt bez krievu valodas. Kurā valstī vēl tik absurda situācija ir? bet par futbolu, Latvijas futbolā valda krievu valoda.
Jebkura valoda ir svarīga. Tomēr, nepiekrītu, ka LV ir vieglāk iztikt bez LV, nevis krievu valodas. Tā parasti runā tie, kuri nemāk latviski. Kaut ko jau savā attaisnojumā jāsaka. Tomēr reālā situācija ir tāda, ka ir sporta veidi, piemēram, tas pats futbols, kur viss ir krieviski, taču paskatīsimies uz citiem populāriem sporta veidiem. Basketbolā un hokejā pamatā notiek viss tikai latviski. Basketā - vairāk, hokejā - mazāk, tomēr uz to iet. Ja LV izlasei nebūtu nelatviski runājoša trenera, tad arī darba valoda izlasē viennozīmīgi būtu tikai latviešu. Tas pats - pārējās sfērās. Jā, ir uzņēmumi, kuri pieder krieviem, un viņi ņem pie sevis krievus, tomēr reāli viņiem jāapkalpo arī latvieši (nerunāju par sfērām, kur nav darba ar cilvēkiem). Tikko Ašvorts izies no komforta zonas un gribēs paplašināt gan redzes loku, gan līdz ar to arī dzīves kvalitāti, bez latviešu valodas viņš nevarēs iztikt. Tie paši normatīvie akti - tikai latviski. Jaunās latviešu bērnu paaudzes arvien mazāk pārvalda krievu valodu un otrādi: jaunie krievu bērni arvien vairāk runā latviski. Respektīvi, tas ir tikai laika jautājums, kad 80...90 % būs latviski. Bet, protams, mums - latviešiem, jābūt modriem, un ar LV krieviem un krieviski runājošiem nevajag runāt krieviski. Kāds teiks, ka lai nemācu, kā dzīvot, tomēr, ja situācija būtu apgriezta un te būtu PSRS vai Krievija, viņi ar mums latviski nerunātu. To der ņemt vērā. Viņi visi ir labi draugi un normāli čomi, kamēr latviski nav jārunā. Tiklīdz tas ir jādara, viņi uzpūšās un latvieši dabūn dzirdēt par sevi daudz interesantas lietas.

     [+] [-]

, 2016-08-18 13:46, pirms 8 gadiem
Sāksim ar to, ka Latvijā tiek iznīcināta lauksaimniecība, cilvēki tur vairs nav ieinteresēti dzīvot. Vienkārši Eiropas Savienības regulas un noteikumi iznīcina Latvijas ekonomiku, es no pieredzes zinu ka piemēram biznesu Lielbritānijā ir vieglāk uzsākt nekā Latvijā, kaut vai tas pats ebay, Lielbritānijā saņemot paciņu no Ķīnas tā nekad nav attaisīta vai bojāta un līdz 400 mārciņām peļņas mēnesī neviens nepiesienas lai maksāju nodokļus. Latvijā saņemot paciņu no Ķīnas tā bieži ir jau attaisīta un bojāta un pat ir reizes kad atnāk kvīts ar par sodu “mēs preci pārbaudijām un tā nav oriģināla“ wtf. Kāpēc lielajās rietumu valstīs ir brīvi pirkt un pārdot ko vēlos bet Latvijā ir nenormālas Eiropas Savienības regulas kur vienkārši lai izsistos ir nenormāli jākrāpjas un jāshemo. Rietumos arī bez shēmošanām var izikt. Tad ko var sagaidīt no LV sporta nākotnē ja visa tā esošā sistēma Latvijā ir galīgā pa..ā

  +2 [+] [-]

, 2016-08-18 14:25, pirms 8 gadiem
Āfrika12 rakstīja: Sāksim ar to, ka Latvijā tiek iznīcināta lauksaimniecība, cilvēki tur vairs nav ieinteresēti dzīvot.
Ar mūsdienu tehnoloģiskajām iespējām laukos arī nav jādzīvo tik daudz cilvēkiem kā agrāk. Jādzīvo pilsētās, kur ir daudz attīstītāka infrastruktūra, pieejami veikali, iestādes, ārsti utt. Uzsveru, ka teicu "PILSĒTĀS", nevis "vienā pilsētā - Rīgā".

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 14:29, pirms 8 gadiem
Āfrika12 rakstīja: Kāpēc lielajās rietumu valstīs ir brīvi pirkt un pārdot ko vēlos bet Latvijā ir nenormālas Eiropas Savienības regulas kur vienkārši lai izsistos ir nenormāli jākrāpjas un jāshemo.
Muļķības. Jājautā, ko tu saproti ar "izsišanos".

  +1 [+] [-]

, 2016-08-18 15:23, pirms 8 gadiem
Laba intervija.

  +2 [+] [-]

, 2016-08-18 15:45, pirms 8 gadiem
Izņemot viņa "matu raušanu" par to, ka nemāk latviešu valodu, tīri sakarīga intervija.

Pie reizes: Kā Liepājas jaunpilsonim Toresam veicas ar latviešu valodu? Sieva latviete, treneris arī latvietis, komandu arī daudzi mēģina slavināt par latviskumu...

     [+] [-]

, 2016-08-18 16:50, pirms 8 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Diemžēl, bet pareizi viņš saka- Latvijā bez latviešu valodas var mierīgi iztikt,grūtāk ir iztikt bez krievu valodas. Kurā valstī vēl tik absurda situācija ir? bet par futbolu, Latvijas futbolā valda krievu valoda.
Te nu gan nevaru piekrist. Es nekādi nestādos priekšā kā Latvijā cilvēks kurš visu mūžu dzīvo šeit var vieglāk iztikt ar krievu nekā latviešu valodu.
Bez latviešu valodas es personīgi nu nekādi nevarētu izdzīvot.
Kura valoda ir kā otrā vērtīgākā Latvijā aiz latviešu - grūti pateikt. Pirms desmit gadiem teiktu ka krievu valoda vairāk vaadzīga, tagad vairāk sliecos uz angļu valodu. Es zinu krievu valodu, bet neprotu angļu un labprāt mainītos - zinātu angļu valodu un nezinātu krievu valodu. Ja zina gan angļu gan krievu tad gan var būt situācijas, kad ar to vien pietiek Latvijā pietiek kā Ašvorta gadījumā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-08-18 22:41, pirms 8 gadiem
Jau sen šis jautājums uz mēles...
Agrāk taču bija Ešvorts.
Kopš kura laika Ašvorts???
Suveizdas vai kā tur viņu, kurš visādu foršberiju utt utml tēvs???

     [+] [-]

, 2016-08-19 06:38, pirms 8 gadiem
PlayBoy rakstīja: Jau sen šis jautājums uz mēles...
Agrāk taču bija Ešvorts.
Kopš kura laika Ašvorts???
Suveizdas vai kā tur viņu, kurš visādu foršberiju utt utml tēvs???
Kopš trenera atgriešanās Ventspilī. Treneris pats palūdzis rakstīt pareizi viņa uzvārdu.