Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Sirmais pilnībā izveseļojies un tēmē uz savām trešajām olimpiskajām spēlēm

Sirmais pilnībā izveseļojies un tēmē uz savām trešajām olimpiskajām spēlēm
Šķēpmetējs Zigismunds Sirmais. Foto: Ilmārs Znotiņš/LOK

Eiropas čempions šķēpmešanā Zigismunds Sirmais ir ticis galā ar veselības likstām, ar kurām viņš cīnījies pēdējos gados. Sarunā ar portālu Sportacentrs.com sportists uzsver, ka šobrīd viņa mērķis ir Tokijas normatīva izpildīšana un dalība savās trešajās olimpiskajās spēlēs.

Pēdējie divi trīs gadi Sirmajam, kuram šobrīd ir 28 gadi, bijuši smagi, jo vajājušas traumas. Pēc ilga pārtraukuma viņš sacensībās atgriezās šogad, taču sezonas labākais rezultāts viņa mērauklai bija pieticīgs – 65,69 metri. Sportists personīgo rekordu uzstādīja tieši 2016. gada Eiropas meistarsacīkstēs, šķēpu raidot 86,66 metrus tālu, bet pēc tam sekoja sāpīgs kritiens.

"Pagājusī sezona tika aizvadīta piesardzīgi. Jau martā bija skaidrs, ka olimpiskās spēles pārcels. Līdz ar to pēc tam ne gluži neiespringu, bet vienkārši darbojos saudzīgā režīmā ar mazāku riskēšanu. Ar katriem nākamajiem mačiem sanāca uzrādīt arvien labākus rezultātus, vienīgi lēciens nebija tik liels. Taču bija psiholoģiska stabilitāte, ka atkal esmu sacensību apritē. Tie divi trīs gadi, kamēr nebija sacensību, bija emocionāli grūti. Kad sāku startēt, bija pavisam cits noskaņojums," gandarījumu neslēpj Sirmais, kurš šobrīd Rīgā gatavojas jaunajai sezonai. Šonedēļ viņš iecerējis doties mēnesi ilgā treniņnometnē uz Somiju.

Sirmais kopā ar vēl vienu Latvijas šķēpmetēju Līnu Mūzi jau sesto gadu sadarbojas ar somu treneri Kimmo Kinnunenu. Abas puses jau ir pieradušas pie attālinātas komunikācijas, tāpēc pandēmijā treniņi bez trenera klātbūtnes nebija nekas neierasts.

"Ar mūsu sadarbību esmu apmierināts. Vienīgais mīnuss, ka treneris ir no citas valsts. Ja ir situācija, kāda šobrīd, tas ievieš ļoti daudz korekciju. Tomēr esam apraduši strādāt attālināti, jo jau iepriekš to darījām. Šogad gan iztrūka divas trīs nometnes, bet mobilizējāmies un vairāk strādājām patstāvīgi. Bija paredzēts pavasarī braukt uz Portugāli, kas martā bija paredzēta kā galvenā pirmssezonas nometne, bet pandēmijas dēļ tā nenotika. Iztrūka viens mešanas mēnesis, kas būtu bijis siltos apstākļos," atzīst Sirmais, kurš piebilst, ka ar veselību šobrīd viss esot kārtībā un strādāt varot ar pilnu jaudu.

Lai arī pēdējie gadi Sirmajam bijuši smagi gan fiziski, gan psiholoģiski, šajā laikā domas par sportista karjeras beigām viņš neesot pārcilājis. Sarunas laikā gan viņš liek manīt, ka, ja izdodos kvalificēties Tokijai, tās gan būtu viņa pēdējās olimpiskās spēles.

"Domas par karjeras beigām nebija. 30 gados Jans Železnijs uzstādīja pasaules rekordu, Jānis Lūsis aptuveni tādā vecumā kļuva par olimpisko čempionu. Manuprāt, beigt karjeru nebūtu pareizi. Tas nebūtu godīgi pret cilvēkiem, kuri tev ir apkārt un kuri tevī ieguldījuši darbu. Nebūtu godīgi arī pret sevi – vienkārši tā paņemt un atmesties. Ja esi spēcīgs cilvēks un piemērs citiem, vajag parādīt, ka vari tikt galā ar grūtībām. Jā, varbūt citiem cilvēkiem nav grūtības sportā, bet viņiem tās ir ikdienā, tāpēc mana cīņa var viņus iedvesmot. Man jābūt spēcīgākam par grūtībām un jāiedvesmo citi," uzsver Eiropas eksčempions.

Par savu lielo mērķi Sirmais izvirzījis tieši normatīva izpildīšanu, kas ir augsts, - 85 metri. Līdz šim latvietis olimpiskajās spēlēs startējis Londonā un Riodežaneiro. Ja debijā viņš palika bez rezultāta, tad Brazīlijā ar 80,65 metriem ieņēma 14. vietu.

"Ņemot vērā manu vecumu, es pēc tam varētu dzīvē arī kaut ko pamainīt. Jādomā arī par ģimeni. Man ir 28 gadi, un grūti pateikt, kas būs nākamajos četros gados. Skaidri zinu, ka šo četrgadi vēlos noslēgt vismaz ar olimpisko normatīvu un pārstāvēt Latviju Tokijā. Tālāk skatīsies pēc situācijas," norāda sportists. "Daudz kas mūsdienās atkarīgs no finansējuma. Ja tas ir, tad ir ekonomisks pamatojums mest pie malas visas papildus lietas un tikai trenēties. Ja ir jāmaksā rēķini, jābrauc uz nometnēm, bet nav finansiālā atbalsta, tad nav pareizi uz kaut ko cerēt."

Ar jaunākās konstrukcijas šķēpu no Latvijas sportistiem tālāk par Sirmo metis tikai valsts rekordists Vadims Vasiļevskis.

  +5 [+] [-]

, 2020-11-16 10:54, pirms 3 gadiem
nu un ko tad citu lai saka?
ja teiks taisnību, tad nedabūs LOK stipendiju un būs jāiet strādāt...

  -1 [+] [-]

, 2020-11-16 12:08, pirms 3 gadiem
pro sports ir darbs

  +1 [+] [-]

, 2020-11-16 12:27, pirms 3 gadiem
Latvijā tikai 2 vieglatēti eksistē?
mediju virsrakstos redzu tikai Mūzi,Sirmo,Mūzi,Sirmo...

citu vairs nav?

  +1 [+] [-]

, 2020-11-16 12:31, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: Latvijā tikai 2 vieglatēti eksistē?
mediju virsrakstos redzu tikai Mūzi,Sirmo,Mūzi,Sirmo...

citu vairs nav?
Piektdien kodīsi? Ir iemesls! Šodien skatīsies Sporta studiju, Šici būšot?

     [+] [-]

, 2020-11-16 12:53, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Piektdien kodīsi? Ir iemesls! Šodien skatīsies Sporta studiju, Šici būšot?
renes laikā galīgi neko nedrīkst lietot...ir taču uzmanīgi jāskatās hronometrs,cipariņi,izbrauktās trajektorijas pa mm jāanalizē utt.

tas nav futbols,kur tikai uz prastu bumbulēšanos jāfokusējas

     [+] [-]

, 2020-11-16 12:56, pirms 3 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Piektdien kodīsi? Ir iemesls! Šodien skatīsies Sporta studiju, Šici būšot?
da labāk kādu ārzemju renes stāru skypā nointervētu...jo tajā sporta studijas formātā taču neko daudz jauna nevar uzzināt

     [+] [-]

, 2020-11-16 13:05, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: da labāk kādu ārzemju renes stāru skypā nointervētu...jo tajā sporta studijas formātā taču neko daudz jauna nevar uzzināt
Ir 2020. gads... Skype ir maigi sakot novecojis. Un pamodelēsim... Rene Latvijā ikdienā neinteresē daudzus. Tādu saujiņu, lielu bet tomēr saujiņu. Šici, Dukuri, abi Oši - izsaka diezgan daudz. Bet ārzemnieki - izņemot top katrā sportā, tādam svētdienas renes skatītājam neko neizteiks tie, kas ir ārpus top 6 - top10. Kāpēc pūlēties un riskēt, ka nebūs interese? Vieglāk nointervēt zināmu vietējo.

  +1 [+] [-]

, 2020-11-16 13:10, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: renes laikā galīgi neko nedrīkst lietot...ir taču uzmanīgi jāskatās hronometrs,cipariņi,izbrauktās trajektorijas pa mm jāanalizē utt.

tas nav futbols,kur tikai uz prastu bumbulēšanos jāfokusējas
Pēc šī komentāra tā vien liekas, ka esi lielāks analizētājs par visiem Ķipuriem u.c.

     [+] [-]

, 2020-11-16 13:19, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Ir 2020. gads... Skype ir maigi sakot novecojis. Un pamodelēsim... Rene Latvijā ikdienā neinteresē daudzus. Tādu saujiņu, lielu bet tomēr saujiņu. Šici, Dukuri, abi Oši - izsaka diezgan daudz. Bet ārzemnieki - izņemot top katrā sportā, tādam svētdienas renes skatītājam neko neizteiks tie, kas ir ārpus top 6 - top10. Kāpēc pūlēties un riskēt, ka nebūs interese? Vieglāk nointervēt zināmu vietējo.
da beidz vienreiz ar savām saujiņām
pat ļoti interesētu cilvēkus,kā viss notiek citu valstu komandu virtuvēs,nevis tikai klausīties tās jēlās vienveidīgās intervijas katru gadu ar mūsu stāriem...

     [+] [-]

, 2020-11-16 13:33, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: da beidz vienreiz ar savām saujiņām
pat ļoti interesētu cilvēkus,kā viss notiek citu valstu komandu virtuvēs,nevis tikai klausīties tās jēlās vienveidīgās intervijas katru gadu ar mūsu stāriem...
Pastāsti kāpēc, lai cilvēkam kam neinteresē rene vai tā interesē ļoti virspusēji, interesētu klausīties ko stāsta ārzemju renists? Labi es vēl saprotu, ja sarunātu kādu top renistu - tas būtu dzirdēts. Bet iedomājies, ja reklāmā teiktu šodien sporta studijā intervija ar Rūdolfu Prūsi. Hoķa entuziasts visticamākais zinās, ka tas ir OHL ex-špīlers vai piemēram, vai Janu Muršāku - tāds tīri labs slovēņu hokejists. Bet mājsaimniecei vai pieļauju tev tas neko neizteiks un interese diez vai radīsies. Tas pats būs mājsaimniecei vai vidējam tv skatītajam, kam rene neinteresē ja piedāvās paskatīties interviju ar Romanu Repilovu, Sebastjanu Bleju utt - nu kaut kādi tur ārzemnieki.

     [+] [-]

, 2020-11-16 13:40, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Pastāsti kāpēc, lai cilvēkam kam neinteresē rene vai tā interesē ļoti virspusēji, interesētu klausīties ko stāsta ārzemju renists? Labi es vēl saprotu, ja sarunātu kādu top renistu - tas būtu dzirdēts. Bet iedomājies, ja reklāmā teiktu šodien sporta studijā intervija ar Rūdolfu Prūsi. Hoķa entuziasts visticamākais zinās, ka tas ir OHL ex-špīlers vai piemēram, vai Janu Muršāku - tāds tīri labs slovēņu hokejists. Bet mājsaimniecei vai pieļauju tev tas neko neizteiks un interese diez vai radīsies. Tas pats būs mājsaimniecei vai vidējam tv skatītajam, kam rene neinteresē ja piedāvās paskatīties interviju ar Romanu Repilovu, Sebastjanu Bleju utt - nu kaut kādi tur ārzemnieki.
rallijkrosa posma laikā gan visvisādi ārzemnieki tiek intervēti LTV...

  +1 [+] [-]

, 2020-11-16 13:42, pirms 3 gadiem
es zinu labāk rakstīja: pro sports ir darbs
ir... jā kāds ir par to gatavs maksāt...

BET

ja rezultāts ir 70 - 75 metri... tad tā ir vairāk kā māžošanās, lai nebūtu jāiet strādāt... nez vai šķēpmešana būtu aktuāla, ja nebūtu finansējums no LOK...
ja rezultāts pastāvīgi būtu vismaz 80 metri...

     [+] [-]

, 2020-11-16 13:43, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: rallijkrosa posma laikā gan visvisādi ārzemnieki tiek intervēti LTV...
Posma laikā tas ir savādāk, kā veidot interviju ar renistu atsevišķi studijā. Sacensību laikā, pieiet nointervēt, tai pašā Siguldā - tas ir 1. Bet ne-sacensību laikā veidot speciāli interviju - nu nebūs tam intereses. Un autosports kopumā Latvijā ir populārāks par reni.

  +1 [+] [-]

, 2020-11-16 13:46, pirms 3 gadiem
Lai Sirmajam izdodas atgriezties apritē, tikt un izšaut OS.

     [+] [-]

, 2020-11-16 13:47, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Un autosports kopumā Latvijā ir populārāks par reni.
Vari pierādīt? Ja parastam Latvijas iedzīvotājam lūgtu nosaukt vietējos renes sportistus un autosportistus - kurus nosauktu vairāk?

     [+] [-]

, 2020-11-16 13:55, pirms 3 gadiem
otins rakstīja: Vari pierādīt? Ja parastam Latvijas iedzīvotājam lūgtu nosaukt vietējos renes sportistus un autosportistus - kurus nosauktu vairāk?
Autosportistus. Jo autosports nav tikai pieminētais autokross. Autosports ir arī F1, DTM, Indij, Nascar, rallijkross utt. Un vidējais "šad tad paskatos sportu" visticamāk nezinās neko stipri vairāk kā Dukurus un Nitišu. Savukārt, sporta ieinteresēts cilvēks zinās vairāk vietējos autosprtistus kaut vai tāpēc, ka sacensību ir krietni vairāk - autosports ir pieejamāks - gan "tautas sacensības" Skrundās, Brenguļos, Jēkabpilīs, gan Eiropas līmeņa sacensības. Un ja arī vietejos sportistus zinās mazāk - pasaules līmeņa autosportisti būs krietni zināmāki par pasaules līmeņa renistiem.

     [+] [-]

, 2020-11-16 13:58, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Posma laikā tas ir savādāk, kā veidot interviju ar renistu atsevišķi studijā. Sacensību laikā, pieiet nointervēt, tai pašā Siguldā - tas ir 1. Bet ne-sacensību laikā veidot speciāli interviju - nu nebūs tam intereses. Un autosports kopumā Latvijā ir populārāks par reni.
bet fakts,ka ar ārzemju TOP renistiem vai treneriem nav vispār NEVIENA normāla intervija bijusi latviešu medijos...tas tiešām ir NONSENSS

ja Estijā būtu rene,tur šitā nekad nebūtu bijis...

  +1 [+] [-]

, 2020-11-16 14:01, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: - pasaules līmeņa autosportisti būs krietni zināmāki par pasaules līmeņa renistiem.
bet kā var zināt,ja par vieneim raksta,bet par otriem pilnīgi neko neraksta?:d

     [+] [-]

, 2020-11-16 14:03, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: bet fakts,ka ar ārzemju TOP renistiem vai treneriem nav vispār NEVIENA normāla intervija bijusi latviešu medijos...tas tiešām ir NONSENSS

ja Estijā būtu rene,tur šitā nekad nebūtu bijis...
No tā ka tu sūdzēsies SC komentāros nekas neuzlabosies. Runā ar mediju pārstavjiem, veido fanu forumus, grupas - veidojiet savas intervijas. Ja tam būs atgriezeniskā saikne - lielāka interese būs arī reāliem medijiem.
Salīdzinājumam, tas pats vecais hokejs - esmu vairākās fanu grupās. Parasti tikai uzņēmīgaki fani, jo īpaši tagad covid laikā nebaidās veidot video intervijas ar izlases špīleriem. Kurš renistiem liedz ko līdzīgu?

     [+] [-]

, 2020-11-16 14:09, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: No tā ka tu sūdzēsies SC komentāros nekas neuzlabosies. Runā ar mediju pārstavjiem, veido fanu forumus, grupas - veidojiet savas intervijas. Ja tam būs atgriezeniskā saikne - lielāka interese būs arī reāliem medijiem.
Salīdzinājumam, tas pats vecais hokejs - esmu vairākās fanu grupās. Parasti tikai uzņēmīgaki fani, jo īpaši tagad covid laikā nebaidās veidot video intervijas ar izlases špīleriem. Kurš renistiem liedz ko līdzīgu?
tāpēc es nesaprotu,kāpēc tie žurnālisti tomēr tik daudz slavē tos renes panākumus...domātu,ka viņi kaut cik sporta veida fani būtu bet reāli nav neviens tāds pa 40 gadiem bijis

Kols piķo

     [+] [-]

, 2020-11-16 14:19, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: bet kā var zināt,ja par vieneim raksta,bet par otriem pilnīgi neko neraksta?:d
Ar to lobiju kas renei bija LTV pirms kāda laika - ja neuzzinaja no tā ka reni rādīja katru posmu, Dukuriem par godu taisīja dziesmas, sc regulāri rakstīja par krievu dopinga skandāliem un Dukurpapa kašķiem pārmaiņus ar vāciešiem un krieviem - ja tajā laikā neizauga interese, kad rene bija pat ļoti viegli pieejama jebkuram, nebija jameklē ne strīmi, ne jāskatās ārvalstu kanālos - tad pāris intervijas arī tagad nepalīdzēs.

     [+] [-]

, 2020-11-16 14:23, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: tāpēc es nesaprotu,kāpēc tie žurnālisti tomēr tik daudz slavē tos renes panākumus...domātu,ka viņi kaut cik sporta veida fani būtu bet reāli nav neviens tāds pa 40 gadiem bijis

Kols piķo
Es baidos sākt demagoģēt, bet vaina ir tajos aspektos, ka savā pamatā rene ir skatāma un mums ir sava trase - kaut kā viņas uzturēšana jāpamato. Un vieglāk izcelt sportu kur katru gadu ir lielāki vai mazāki medāļi, kā ņemsim to pašu biatlonu - kur pat labākajos gados medaļas bija liels retums.
Un tā kā paveicās un skeletonā parādījās dukuri - izveidojās arī sava veida ikonas jeb brends ko bīdīt.

     [+] [-]

, 2020-11-16 14:34, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Ar to lobiju kas renei bija LTV pirms kāda laika - ja neuzzinaja no tā ka reni rādīja katru posmu, Dukuriem par godu taisīja dziesmas, sc regulāri rakstīja par krievu dopinga skandāliem un Dukurpapa kašķiem pārmaiņus ar vāciešiem un krieviem - ja tajā laikā neizauga interese, kad rene bija pat ļoti viegli pieejama jebkuram, nebija jameklē ne strīmi, ne jāskatās ārvalstu kanālos - tad pāris intervijas arī tagad nepalīdzēs.
nē nu protams,pa tādiem skandāliem rakstīs,rādīs daudz,tieši tāpat kā arī par šorttreka,florbola un jebkuriem citiem...rene nav izņēmums

ne jau LTV taisīja to slavas dziesmu

par reni nekad nav tikuši veidoti kādi apskati,hailaiti,,studijas,par reni neko nestāsta LTV sporta ziņās

nu kur tu saredzi baigo lobēšanu???

     [+] [-]

, 2020-11-16 14:46, pirms 3 gadiem
Savādāk jau ekskursijā nevar aizbraukt, bet šeit uz valsts rēķina ģimenīte abi pa velti var aizšaut 😂

     [+] [-]

, 2020-11-16 15:01, pirms 3 gadiem
ice F-1 rakstīja: nē nu protams,pa tādiem skandāliem rakstīs,rādīs daudz,tieši tāpat kā arī par šorttreka,florbola un jebkuriem citiem...rene nav izņēmums

ne jau LTV taisīja to slavas dziesmu

par reni nekad nav tikuši veidoti kādi apskati,hailaiti,,studijas,par reni neko nestāsta LTV sporta ziņās

nu kur tu saredzi baigo lobēšanu???
Kur to slavas dziesmu rādīja? LTV 7
Agrāk (pirms šrots pārņēma) mierīgi varēja LTV7 vērot renes sezonu - vai par ko tādu var sapņot bmx, piecciņa, lielākā daļa vieglatlētikas? Nē. Lielāko daļu sporta veidu LTV 7 tolaik varēja redzēt tikai galvenajās sacenēs - EČ/PČ/OS. Rene krietni vieglāk pieejama - teorētiskā skatītāju bāze lielāka, skaļākā reklāma no individuālajiem sporta veidiem/komandu individuāljiem sporta veidiem - tur tas lobijs.

     [+] [-]

, 2020-11-16 15:07, pirms 3 gadiem
piters_kvils_5491377 rakstīja: Kur to slavas dziesmu rādīja? LTV 7
Agrāk (pirms šrots pārņēma) mierīgi varēja LTV7 vērot renes sezonu - vai par ko tādu var sapņot bmx, piecciņa, lielākā daļa vieglatlētikas? Nē. Lielāko daļu sporta veidu LTV 7 tolaik varēja redzēt tikai galvenajās sacenēs - EČ/PČ/OS. Rene krietni vieglāk pieejama - teorētiskā skatītāju bāze lielāka, skaļākā reklāma no individuālajiem sporta veidiem/komandu individuāljiem sporta veidiem - tur tas lobijs.
muļķības

renei arī iepriekš tikai PČ translēja( bobsleju)

pilnu sezonu viņi tikai sāka rādīt no 12. g

     [+] [-]

, 2020-11-16 15:11, pirms 3 gadiem
ta taisat par Gulbi,Ostapenko,Krištopānu vai Timmu arī dziesmu,gan jau to arī atskaņos LTV7

     [+] [-]

, 2020-11-16 16:05, pirms 3 gadiem
nu kāda vēl tur mediju mīlestība,ja pat nespēj pat LIELĀS ZIŅAS paziņot,kad sezona tuvojas..ka dopingeris Kasjanovs atgriezīsies sportā, Kripss tomēr nestartēšot Siguldā..