Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Ostapenko uzvar ITF dubultspēļu turnīrā Helsinkos

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Ostapenko uzvar ITF dubultspēļu turnīrā Helsinkos
Aļona Ostapenko un Eva Pālma
Foto: ippopen.net

16 gadus vecā Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko sestdien, 16. novembrī, kopā ar igaunieti Evu Pālmu uzvarēja Helsinku ITF 10 000 dubultspēļu turnīrā, šogad izcīnot jau ceturto titulu pāru sacensībās. Ostapenko svētdien Somijā fināls vienspēlēs. Tikmēr Diāna Marcinkeviča šodien piedzīvoja divus zaudējumus Zavadā (Polija), kur ITF 25 000 sacensībās vienspēlēs apstājās pusfinālā, bet dubultspēlēs finālā piedzīvoja sāpīgu neveiksmi.

Ostapenko turpina perfekto sēriju finālos

Aļona Ostapenko Helsinku ITF 10 000 turnīra vienspēļu pusfinālā ar 6:4, 6:2 uzveica krievieti Annu Smoļinu (ATP 754.), ar kuru iepriekš nebija spēlējusi. Ostapenko ar trim nepiespiestajām kļūdām pēc kārtas mača ievadā uzdāvināja pretiniecei breiku, taču uzreiz spēja atspēlēties. Aļona turpinājumā spēlēja sev ierasti agresīvi, Smoļinai vairāk breika iespēju nedeva un uzvarēja salīdzinoši pārliecinoši. Piebilstams, ka Smoļinai 2. setā labāk nospēlēt liedza muguras savainojums, kas ietekmēja servēšanu – Ostapenko guva daudz vieglu punktu, uzbrūkot vājām servēm.

Ostapenko svētdien trešo reizi spēlēs ITF 10 000 finālā, līdz šim titula spēlēs cīnoties bez zaudējumiem (2-0). Abos iepriekšējos finālos – 2012. gada novembrī Stokholmā un šī gada gada februārī Helsingborgā – uzvarēta zviedriete Ellena Algurina. Arī šoreiz finālā būs jāsacenšas ar zviedrieti, 18 gadus veco Suzannu Seliku, kura reitingā ieņem 491. vietu. Abām titula pretendentēm tā būs pirmā tikšanās. Ostapenko vienspēlēs jau garantējusi astoņus punktus, čempione saņems 12.

Kamēr vienspēļu fināls Ostapenko vēl priekšā, tikmēr dubultspēļu turnīrs noslēgts jau šodien. Aļona kopā ar igaunieti Evu Pālmu turnīrā četros mačos zaudēja tikai vienu setu, kas notika šodien finālā pret čehieti Martinu Pradovu un Nīderlandes tenisisti Kirini Lemoini – 6:2, 5:7, 11:9.

Baltijas duets supertaibreikā atspēlējās no 1:4 un 3:5, vēlāk pie 9:7 nespēja izmantot divas mačbumbas (otrajā gadījumā Pālmai dubultkļūda), bet tomēr guva dramatisku uzvaru. Precīzi nospēlējot pie tīkla, supertaibreika labākā spēlētāja Ostapenko ieguva trešo mačbumbu, pēc tam sekoja Lemoines dubultkļūda.

Ostapenko tādējādi izdevās turpināt savu perfekto sēriju ITF finālos – vienspēlēs pirms rītdienas 2/2, bet dubultspēlēs pēc šodienas jau 5/5! Šogad Ostapenko uzvarējusi četros dubultspēļu turnīros – ITF 10 000 līmenī arī Helsingborgā, bet ITF 25 000 līmenī Tallinā un Imolā. Uzvara Somijā devusi 12 reitinga punktus.

Marcinkevičai sāpīgs zaudējums dubultspēļu finālā

Diāna Marcinkeviča otro nedēļu pēc kārtas tika līdz ITF 25 000 vienspēļu pusfinālam, bet fināla sasniegšana nebija pa spēkam. Marcinkeviča šodien Polijā ar 4:6, 4:6 piekāpās šī gada "Australian Open" junioru finālistei Katerinai Sinjakovai (WTA 211.) – 4:6, 4:6. Marcinkeviča Čehijas tenisistei zaudējusi abas savstarpējās spēles, arī jūlijā Šveicē uz māla neveiksme divos setos – 6:7(3), 3:6.

Diānai neveiksme arī dubultspēlēs, kurās Marcinkeviča Polijā spēlēja kopā ar mājinieci Justinu Jegiolku un bija izliktas ar pirmo numuru. Latvijas un Polijas duets turnīra pēdējā spēlē atguvās pēc sagrāves 1. setā un ieguva šķietami droši pārsvaru pār ar otro numuru izlikto čehu duetu Nikola Frankova un Terēza Šmitkova – 1:6, 6:2, 6:2. Supertaibreikā vispirms izlaists četru punktu pārsvars, pēc tam nenosargāta arī 7:5 vadība un beigās fiasko ar 8:10. Diāna dubultpēlēs nopelnīja 34 punktus, bet vienspēlēs 24.

Marcinkeviča šogad sesto reizi spēlēja ITF 25 000 dubultspēļu finālā, ciešot piekto neveiksmi (2-5). Pirmo titulu viņa izcīnīja Kjaso (Šveice) ar baltkrievieti Aļaksandru Sasnoviču, bet otro Šarleruā (Beļģija) ar krievieti Irinu Hromačovu. Karjerā kopumā Marcinkevičai 15 dubultspēļu tituli ITF līmenī. Divi no tiem – pērn Glāzgovā un Sanderlendā – izcīnīti ar šīs nedēļas pārinieci Jegiolku.

Mārtiņš Podžus pirmo reizi "Future" vienspēļu finālā

Karjeras pirmo "Future" vienspēļu finālu sasniedzis Mārtiņš Podžus, kurš "Future 10 000" pusfinālā spēlēja gan trešo reizi šogad, gan arī karjerā kopumā. 19 gadus vecais latvietis Breidentonā ar 6:3, 5:3 (pretinieks cīņu nepabeidza) uzveica 27 gadus veco ASV pārstāvi Gregoriju Uletu (ATP 699.), kuram pirms gada arī uz māla zaudēja ar 5:7, 1:6. Podžus svētdienas finālā sacentīsies ar tikai 16 gadus veco Krievijas tenisistu Andreju Rubļovu (ATP 807.). Viņam otrais "Future" fināls, pirmajā reizē augustā Minskā uzvarēt neizdevās. Abi tenisisti līdz šim nav tikušies. Abi jau nodrošinājuši 10 reitinga punktus, rītdienas mača uzvarētājs saņems papildus astoņus.

Deivids Jukša šodien pirmo reizi spēlēja "Challenger" kvalifikācijā, debijas reizē Tjumeņā dabūjot pērienu no baltkrieva Iļjas Ivaškas (ATP 762.) – 2:6, 0:6. Jukša šovasar pēc gadu ilgas pauzes atgriezās tenisā, aizvadot vairākus veiksmīgus "Future" turnīrus. Augstākā līmenī viņš bija spēlējis jau iepriekš, 2009. gadā, braucot līdzi Ernestam Gulbim, izdevās piedalīties Bangkokas ATP turnīra kvalifikācijā, kas gan beidzās jau ar pirmo spēli – 1:6, 2:6 pret japāni Go Soedu.