Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Turcija vēlas panākt Ņujorkas "Knicks" basketbolista Kantera izdošanu no ASV

Rolands Eliņš

Turcija vēlas panākt Ņujorkas "Knicks" basketbolista Kantera izdošanu no ASV
Eness Kanters. Foto: AP/Scanpix

ASV medijs „Wall Street Journal” vēsta, ka Turcijas varas iestādes vēlas panākt Interpola aresta ordera izsniegšanu Ņujorkas „Knicks” basketbolistam, Kristapa Porziņģa komandas biedram Enesam Kanteram. Turcija vēlas panākt, ka ASV izdod Kanteru. Savukārt Kanters īpašā slejā "Washington Post" laikrakstā pavēstījis, ka baidās par savu dzīvību, un apsūdzēja Turcijas valdību savu kritiķu "medīšanā".

Enesa Kantera un Turcijas pašreizējās valdības konflikts ir publiski zināms jau labu laiku, taču pēdējās dienās tas pacēlies līdz starptautiska skandāla līmenim. Vispirms Kanters publiski paziņoja, ka nedosies kopā ar „Knicks” komandu uz NBA spēli Londonā, baidoties par savu drošību un pat dzīvību, bet vakar Kanters publicēja sleju prestižajā ASV laikrakstā Vašingtonas „Post”, turpinot paust kritiku pret Redžepa Erdoana režīmu un norādot, ka Erdoans nevairītos arī dot pavēli par viņa nolaupīšanu vai noslepkavošanu.

Savukārt ASV laikraksts „Wall Street Journal” vēsta, ka Turcijas varas iestādes apstiprinājušas savu mērķi panākt Kantera nonākšanu tiesas priekšā Turcijā. Turcijas varas iestādes apsūdz Kanteru kā „teroristiskā grupējuma, ko vada ASV dzīvojošais priesteris Fetulahs Gulens,” dalībnieku un atbalstītāju. Gulens tiek apsūdzēts kā 2016. gada līdz galam nerealizētā apvērsuma organizētājs.

Stambulas prokuratūra pavēstījusi, ka centīsies panākt Kantera aresta ordera izdošanu Interpolā, starptautiskajā policijas organizācijā. Turcija jau ir formāli pieprasījusi ASV Gulena izdošanu, taču ASV varas iestādes to ir noraidījušas nepietiekamo pierādījumu dēļ. Gan Gulens, gan viņu atbalstošais Kanters ir nolieguši jebkādas apsūdzības par nelikumīgām darbībām.

Kanters savā rakstā „Washington Post” norāda uz to, ka Turcijas varas iestādes cenšas izmantot Interpolu savu kritiķu vajāšanai, kas arī ir galvenais iemesls, kādēļ viņš kopā ar „Knicks” nedodas uz Londonas spēli: „Man nav ASV pilsonības un ASV pases, kas varētu mani aizsargāt ārzemēs, tādēļ es nevaru riskēt. Un pat ja man būtu ASV pase, es uz Londonu šoreiz nedotos, jo varu tur tikt nolaupīts vai nogalināts. Erdoana rokas ir garas. Viņš medī visus, kas viņam nepiekrīt.”

Kanters savā slejā arī norādījis, ka iepriekš apzinājies sava sacītā iespējamās sekas, taču nebija iztēlojies, ka reakcija par viņa regulāri izteikto kritiku Erdoana režīmam būs tik asa: „Esmu saņēmis vairākus nāves draudes. Man agrāk patika vienam pastaigāties pa Ņujorku, bet tagad vairs to nevaru darīt. Mani draugi un ģimene Turcijā var tikt apcietināta jau tikai par sazināšanos par mani. Daži mani komandas biedri un treneri Ņujorkā īsti nesaprot, ko es daru, taču viņi mani atbalsta, par ko esmu pateicīgs. Viņi ir kļuvuši par manu audžuģimeni šeit ASV.”
„Mans lēmums nedoties uz Londonu bija sarežģīts no sportiskā viedokļa, bet viegls no drošības viedokļa,” raksta Kanters. „Tas palīdz izgaismot situāciju, kā diktators saplosa Turciju – cilvēki tiek nogalināti, tūkstoši tiek netaisnīgi apcietināti, neskaitāmas dzīves tiek izbojātas. Tā nav nekāda spēle.”

Kanters spēlē NBA kopš 2011. gada un kopš pagājušās sezonas pārstāv „Knicks” kopā ar Kristapu Porziņģi, ar kuru kopā 2017. gada rudenī un ziemā veidoja Ņujorkas komandas sākumsastāva garo spēlētāju duetu. Kanteram vairs nav Turcijas pases, jo 2017. gadā tās darbība tika negaidīti apturēta. Kanters tobrīd atradās Rumānijas lidostā, un vietējās varas iestādes sākotnēji neļāva viņam šķērsot robežu, taču tobrīd viņam palīdzību sniedza Oklahomas senators (tobrīd Kanters vēl pārstāvēja „Thunder” vienību).

Jāatgādina, ka Turcijas prokuratūra apsūdz teroristiskas propagandas izplatīšanā, ko Kanters savukārt raksturo kā dažus kritiskus „Twitter” ierakstus par Erdoanu un viņa rīcību, vadot valsti.

Izmantotie resursi:
https://www.washingtonpost.com/opin...
https://www.wsj.com/articles/turkey...

 +18 [+] [-]

, 2019-01-16 17:30, pirms 5 gadiem
Erdogans tāds pats atsaldenis kā Putļers. Varas noturēšanas vārdā iznīcinās visus, kas ir pret viņu. Visvairāk patika frāzes par "teroristisku grupējumu". Ikviens, kurš norāda uz viņa īstenoto terorismu pret tautu, tiek padarīts par teroristu.

 +11 [+] [-]

, 2019-01-16 18:15, pirms 5 gadiem
Par ko gan viņš būtu jāapcietina? Par viedokļa paušanu?... absurds pilnīgs. Štati parādīs vidējo pirkstu erdoganam un viss

 +13 [+] [-]

, 2019-01-16 18:34, pirms 5 gadiem
lacis67 rakstīja: Par ko gan viņš būtu jāapcietina? Par viedokļa paušanu?... absurds pilnīgs. Štati parādīs vidējo pirkstu erdoganam un viss
Krievijā apcietina pat ja nošēro postu kas ir vērts pret valdošo politisko eliti. Turcijā tas pats. Atpalikuši 19. gadsimtā. Žēl tautu, ka tādi dauņi viņu valsti pārvalda

  -1 [+] [-]

, 2019-01-16 18:37, pirms 5 gadiem
KaprīzaisVienradzis rakstīja: Krievijā apcietina pat ja nošēro postu kas ir vērts pret valdošo politisko eliti. Turcijā tas pats. Atpalikuši 19. gadsimtā. Žēl tautu, ka tādi dauņi viņu valsti pārvalda
Cietumsodu par šērošanu atcēla nesen Krievijā!

  +7 [+] [-]

, 2019-01-16 18:41, pirms 5 gadiem
oxa rakstīja: Cietumsodu par šērošanu atcēla nesen Krievijā!
nu bet pasēdēt pāris dienas tāpat vajadzēs

 +10 [+] [-]

, 2019-01-16 19:18, pirms 5 gadiem
Vēl nesen tos mežoņus gribēja ES bīdīt iekšā!...
Slēpts komentārs: M8archa

  +6 [+] [-]

, 2019-01-16 19:57, pirms 5 gadiem
Ja viņu izdos, tas būs spļāviens Rietumu vērtību virzienā. Pamatīgs.

  +4 [+] [-]

, 2019-01-16 19:57, pirms 5 gadiem
M8archa rakstīja: Ko tad mutes brūķētājs atkal sastrādājis?
Kādā veidā viņš "brūķē muti"? Nalai..a Erdoganam sēžamo?

  +4 [+] [-]

, 2019-01-16 19:59, pirms 5 gadiem
yankeezulu rakstīja: Erdogans tāds pats atsaldenis kā Putļers. Varas noturēšanas vārdā iznīcinās visus, kas ir pret viņu. Visvairāk patika frāzes par "teroristisku grupējumu". Ikviens, kurš norāda uz viņa īstenoto terorismu pret tautu, tiek padarīts par teroristu.
Riebjas man kompleksu mākti diktatoriņi!

  +3 [+] [-]

, 2019-01-16 20:01, pirms 5 gadiem
yankeezulu rakstīja: Erdogans tāds pats atsaldenis kā Putļers. Varas noturēšanas vārdā iznīcinās visus, kas ir pret viņu. Visvairāk patika frāzes par "teroristisku grupējumu". Ikviens, kurš norāda uz viņa īstenoto terorismu pret tautu, tiek padarīts par teroristu.
Vajadzēja Rietumiem pas.t dir.st to Erdoganputleru, un atzīt kurdu valsti. Grieķi, kurdi un armēņi būtu pateicīgi uz visiem laikiem

  +3 [+] [-]

, 2019-01-16 20:09, pirms 5 gadiem
Šis frukts jau uztaisijies tur Turcijā par nākamo Hitleru! Kanters viņš ir profesionāls sportists, kas pateica savu viedokli par Erdogana režīmu! Tas sūkā tā pat kā tas Erdogans ! Sasmīdināja 😂😂, tulīt ASV valdība Kanteru sūtīs atpakaļ uz to Turciju un nu metīs šo aiz restēm ! Sacerējās tā Hitlera veidīgā aita !

     [+] [-]

, 2019-01-16 20:20, pirms 5 gadiem
lacis67 rakstīja: Par ko gan viņš būtu jāapcietina? Par viedokļa paušanu?... absurds pilnīgs. Štati parādīs vidējo pirkstu erdoganam un viss
Laikam par to, ka viņš atbalsta kaut kādu tur čali, kurš bija atbildīgs par apvērsumu Turcijā pāris gadus atpakaļ

  +8 [+] [-]

, 2019-01-16 20:31, pirms 5 gadiem
Briesmīgākais, ir kad palasa youtube vai instagram komentārus. Tie turki ir pilnīgi izskaloti. Tur visi ar putām uz lūpām aizstāv savu Diktatoru un nomelno Kanteru visos iespējamos veidos, tanī pat laikā apvainojot visu pasauli, kāpēc gan visi tā zākā Turciju un sauc viņus par mežoņiem... jā diez kapēc.

  +4 [+] [-]

, 2019-01-16 20:34, pirms 5 gadiem
lacis67 rakstīja: Par ko gan viņš būtu jāapcietina? Par viedokļa paušanu?... absurds pilnīgs. Štati parādīs vidējo pirkstu erdoganam un viss
Ja pareizi atceros viņs izteica atbalstu vairākas reizes tam, kurš bija atbildīs par apvērsuma mēģinājumu Turcijā. To atbalstu viņš gan izteica sen atpakaļ un arī pirms notikuma. Kā arī vienkārši ir slikti izteicies par Erdosūdu. Un tākā Turkiem informācija tiek kontrolēta no paša mazkrāna īpašnieka, tad visiem atsaldeņiem nekas cits neatliek, kā ticēt ka Kanters ir terorists. Jo tā takš teiks visās avīzēs, tv un radio.

  +3 [+] [-]

, 2019-01-16 20:35, pirms 5 gadiem
Pa lielam Kanters ir terorists tik pat ļoti, cik strēlnieki vai viņus pieminošie ir fašisti.

  +3 [+] [-]

, 2019-01-16 22:10, pirms 5 gadiem
Erdogans ir viennozīmīgi galvu durvīs saspiedis, varaskārē neprātīgs un atriebīgs tips, kas sevi tur uz neizglītotās turku daļas (kādu tur, diemžēl, ir daudz) pleciem. Tāpēc es nebrīnos, ka viņam ir fanātiski piekritēji, jo fanātiķi ar prātu nav draugos. Tāpat kā viņu vadonis.