Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Šifrina apliecina vispusīgākās slēpotājas statusu

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Šifrina apliecina vispusīgākās slēpotājas statusu
Mikaela ŠIfrina. Foto: AP.

Pasaules čempionātā kalnu slēpošanā, kas jau otro nedēļu norisinās Kortīnā d’Ampeco (Itālija), Alpu kombinācijā (supergigants+ slaloms) sievietēm uzvaru svinēja 25 gadus vecā amerikāniete Mikaēla Šifrina, kurai tā bija pirmā medaļa šajā disciplīnā (pirmo reizi startēja Alpu kombinācijā pasaules čempionātos – aut.piez.) un sestā zelta medaļa karjerā. Vienīgi kopējo skatu bēdīgu padarīja, ka tā jau no samērā nelielā 33 dalībnieču skaita, finišu abos braucienos sasniedza tikai sešpadsmit kalnu slēpotājas.

Sieviešu Alpu kombinācija, kurai vajadzēja sākties pirmdienā un būt pirmajai šī čempionāta disciplīnai, tik tiešām sākās pirmdienā, tikai nedēļu vēlāk, tādējādi kļūstot par piekto šī čempionāta startu. Šoreiz Alpu kombinācijas ātrumdisciplīnā ierastā nobrauciena vietā bija ielikts supergigants.

Kopš Janicas Kosteličas uzvarām šajā disciplīnā 2003. un 2005.gadā nākamajos piecos čempionātos katru reizi bija sava uzvarētāja, bet Vendijai Holdenerai izdevās ļoti sīvā cīņā, tuvākās konkurentes apsteidzot par dažām sekundes simtdaļām, divas reizes pēc kārtas iegūt pirmo vietu, uzvarot šajā disciplīnā pēdējos divos čempionātos – 2017.gadā Sanktmoricā (Šveice) un 2019.gadā Orē (Zviedrija). Šveicietei bija iespējas uzvarēt trešo reizi pēc kārtas un atkārtot to, ko sasniedza viņas tautiete Erika Hesa pagājušā gadsimta astoņdesmitajos, francūziete Mariella Goitčela sešdesmitajos un vāciete Kristi Kranca trīsdesmitajos gados. Holdeneru nostumt no vispusīgās slēpotājas troņa vēlējās vairākas kalnu slēpotājas, kuru vidū jāmin četras galvenās favorītes – slovākiete Petra Vlhova, šveiciete Mišela Gisina, amerikāniete Mikaēla Šifrina, itāliete Federika Brinjone.

Pēc supergiganta vadībā atradās labi slalomu braucošā Brinjone, apsteidzot par nieka 0,01 sekundi savu tautieti Elēnu Kurtoni, kuru vājā slaloma dēļ nepieskaitīja ne tikai medaļu pretendentēm, bet arī iekļūšanai sešiniekā. Otrā kombinācijas daļa solījās būt ļoti aizraujoša, jo slaloma meistares turpat vien bija - pavisam tuvu atradās Šifrina (+0,06 sek.), netālu bija Gisina (+0,26 sek.) un Vlhova (+0,40 sek.). Titula aizstāvētāja Holdenere faktiski jau varēja atvadīties no cerībām uzvarēt trešo reizi pēc kārtas, jo četras ļoti spēcīgas slaloma konkurentes viņai bija diezgan daudz priekšā – no pussekundes līdz sekundei. Šveiciete vienīgi veiksmes gadījumā varēja cerēt uz medaļu.

Slaloma braucienā notika negaidīti pavērsieni. Pirmkārt, puse nefinišēja, sākot ar Brinjones izstāšanos aiz trešajiem vārtiem un atstājot mājinieku līdzjutējus līdz itāļu pirmajai medaļai gaidīt nākamās disciplīnas. Otrkārt, vairākas slaloma speciālistes veica neraksturīgi viduvēju braucienu, izņemot Šifrinu, kurai kāds “sargeņģelis” stāvēja klāt, lai Olimpiskā vicečempione šajā disciplīnā vienīgā varētu veikt teicamu slaloma braucienu un savā debijā Alpu kombinācijā pasaules čempionātos tiktu pie uzvaras. Līdzīgā cīņā par otro vietu pagājušā gada vicečempione Vlhova atkārtoja savu panākumu, lai gan šoreiz gandarīta par to nebija, jo apzinājās, ka varēja uzvarēt un ka neveica ļoti labus ne vienu no abiem braucieniem. Olimpiskā čempione un 2017.gada pasaules vicečempione Gisina ar trešo vietu nopelnīja savu otro medaļu pasaules čempionātos. Šīs trīs dāmas mēs redzēsim cīnoties par uzvaru arī nedēļas nogalē.

Daudzo izstāšanās dēļ un arī priekš sava līmeņa labi slalomu veikusī Kurotni negaidīti ieguva 4.vietu. Tikmēr ne tikai līdz savai pirmajai reizei desmitniekā, bet arī sešiniekā, iespējams, pat 4.vietu gāja milzu slaloma speciāliste, 22 gadus vecā slovēniete Meta Hrovata, bet trīs vārtus pirms finiša kļūdījās un izstājās. Otro braucienu nepabeidza Holdenera, kura kļūdījās sākuma daļā, bet, ņemto vērā, kā viss norisinājās slaloma daļā, viņai tomēr bija iespējas aizsniegties līdz trijniekam.

Pasaules čempionāts kalnu slēpošanā, Alpu kombinācija sievietēm, Kortīna d’Ampeco (Itālija), 33 dalībnieces

V.SportisteValstsSupergigants (vieta)Slaloms (vieta)Rezultāts
1.Mikaela ŠifrinaASV1:22.17 (3)45.05 (1)2:07.22
2.Petra VlhovaSlovākija1:22.51 (7)45.57 (2)+0.86
3.Mišela GisinaŠveice1:22.37 (5)45.74 (3)+0.89
4.Elēna KurtoniItālija1:22.12 (2)47.45 (5)+2.35
5.Ramona ZībenhofereAustrija1:23.18 (15)46.85 (4)+2.81
6.Marta BasinoItālija1:23.01 (12)47.75 (7)+3.54