Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Trimdā devusies Baltkrievijas leģenda Ļevčanka paziņo par karjeras beigām

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Trimdā devusies Baltkrievijas leģenda Ļevčanka paziņo par karjeras beigām
Jeļena Ļevčanka. Foto: Baltkrievijas brīvo sportistu apvienība

Baltkrievijas pazīstamākā basketboliste Jeļena Ļevčanka piektdien, 11. novembrī, paziņoja par karjeras beigām. "West Virginia" audzēkne un WNBA spēlētāja groza bumbu spēlēja 28 gadus, bet 2020. gada rudenī atstāja Baltkrieviju pēc piedalīšanās protestos un divām nedēļām ieslodzījumā.

Baltkrievijas sportisti, treneri un sporta darbinieki 2020. gada 18. augustā publicēja atklāto vēstuli, pieprasot pārmaiņas valstī. Ļevčanka bija viena no pirmajām vēstules parakstītājām. Sešas nedēļas vēlāk, 30. septembrī, spēlētāja tika aizturēta Minskas lidostā un divas nedēļas pavadīja bēdīgi slavenajā Okrestina ielas aizturēšanas centrā. Sekoja došanās trimdā uz Grieķiju.

“Dārgais Basketbol... Mēs satikāmies, kad biju 10 gadus veca,” piektdien rakstīja Ļevčanka. “Tā nebija mīlestība no pirmā acu skatiena, taču brīdī, kad iemīlēju to pa īstam, bijām nešķirami 28 gadus. Tu dāvāji sapni jaunai meitenei no Baltkrievijas mazpilsētas. Sapni, par kuru sapņoju kopš mazotnes – spēlēt WNBA.”

“Nekad nebiju redzējusi spēles un nepazinu spēlētājas. Tikai zināju, kur vēlos spēlēt. Cilvēkiem mans sapnis šķita traks un nereāls, taču man tas bija īsts un iespējams. Nebija svarīgi, ko citi domā – viena lieta, ko iemācījos no tevis, ir, ka ticība sev ir viss nepieciešamais.”

Šis ceļojums nebija viegls. Piedzīvoju daudzas operācijas, biju projām no ģimenes un regulāri mainīju kontinentus, taču tā bija apbrīnojamākā pieredze, kādu varēju vēlēties. Paldies ģimenei, kura mani nepārtraukti atbalstīja kāpumos un kritumos, būdama lielākā atbalstītāja.

Pateicos visām komandas biedrēm, ar kurām jebkad spēlēju kopā – par iespēju mācīties no jums un kļūt labākai. Paldies visiem treneriem, kuru vadībā spēlēju – jūs katru dienu izaicinājāt mani kļūt par labāku komandas biedri un spēlētāju.

Milzīgs paldies treneriem Lilianai Abdelmalekai (DSA training), @IamCoreyTaylor, @Coachhou, @Coach_boo un ārstam Džoelam Sīdmenam. Viņi palīdzēja man kļūt labākai katru sezonu, cīnīties ar savainojumiem un atgriezties laukumā.

Milzīgs paldies “SIG Sports” aģentūrai, kura mani atbalstīja un iestājās par mani no paša sākuma. Bez jums man nebūtu bijusi tik apbrīnojama karjera. Un, protams, pateicos saviem faniem un atbalstītājiem visā pasaulē. Paldies par patiesumu un atbalstu. Jūs mudinājāt atdot sevi visu katru dienu, kad devos laukumā.

Un, pēdējais, ne mazāk svarīgais. Jaunā meitene, kura šo lasi – zini, ka tavs sapnis ir iespējams. Tu vari būt tā, kas vēlies būt. Strādā smagi, esi pateicīga, esi atklāta pret sevi un citiem. Nekad nepadodies, esi sevis lielākā atbalstītāja un fane. Un, pats svarīgākais, tici sev, kad tev netic neviens.

Un Basketbolam... Paldies, ka izglābi mani un vedi cauri dzīvei. Mācīji, kā pārvarēt grūtības un piecelties. Paldies par iespēju redzēt pasauli, iegūt draugus un nodibināt sakarus. Paldies par mācību, ka būt sportistam ir kas vairāk, nekā tikai spēlēt. Esmu mūžam pateicīga.

Šajā vietā mūsu ceļi šķiras, taču zinu, ka kādu dienu, vienā vai citā veidā, mēs atkal tiksimies.”

Izmantotie resursi:
https://www.facebook.com/yelena.leu...