Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Šanhajas finālā Marejs pret Džokoviču

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Šanhajas finālā Marejs pret Džokoviču
Novaks Džokovičs
Foto: AFP/Scanpix

Endijs Marejs svētdien lūkos trešo gadu pēc kārtas uzvarēt Šanhajas "Masters 1000" turnīrā. "US Open" čempions šodien pusfināla ar 6:4, 6:4 pieveica ranga līderi Rodžeru Federeru, bet rīt sacentīsies ar reitinga otro numuru Novaku Džokoviču. Serbs ar 6:3, 6:4 pārspēja Tomašu Berdihu.

Novaks Džokovičs pirmos sešus geimus pret Tomašu Berdihu nospēlēja izcili un izvirzījās vadībā ar 5:1, taču turpinājumā tādu līmeni noturēt nespēja. Setbumbas izspēlē Novakam dubultkļūda, un Berdihs drīz vienu breiku atspēlēja. Čeham bija iespēja atgūt arī otro breiku, taču Džokovičs ar milzu pūlēm spēja ar otro piegājienu izservēt setu – 6:3.

Otrajā setā ranga vicelīderim pietika ar vienu breiku, lai izcīnītu 10. uzvaru 11 mačos pret Berdihu – 6:3, 6:4. Džokovičs Šanhajas "Masters 1000" turnīra finālā spēlēs pirmo reizi. Tādējādi Džokovičs tagad sasniedzis visu "Masters 1000" turnīru finālus. Džokovičs pēdējo divu gadu laikā iekļuvis visu "Grand Slam" un "Masters 1000" turnīru finālā, izņemot Parīzi, kur uzvarēja 2009. gadā.

Berdiha zaudējums pusfinālā nozīmē to, ka 17. reizi pēc kārtas "Masters" sērijas turnīros uzvarēs lielā četrinieka tenisisti. Pēdējo reizi kādam citam tas izdevās 2010. gadā Parīzē, kur uzvarēja Robins Soderlings. Starp citu, zviedrs vakar paziņoja, ka viņa ģimenē ir pieaugums meitiņas izskatā.

Arī Endija Mareja un Rodžera Federera mačs noslēdzās divos setos. Šveicietis jau pirmajā geimā zaudēja savu servi. Marejs atbildēja ar to pašu. Piektajā geimā Federers izcēlās ar ko tādu, ko, šķiet, savā karjerā vēl nebija paveicis. Rodžeram trīs dubultkļūdas pēc kārtas. Marejs otro reizi breika pārsvaru neizlaida un pirmo setu uzvarēja ar 6:4.

Otrā seta pirmajā geimā Federers atspēlēja septiņas breikbumbas. Marejam bija iespēja vairākās izspēlēs, taču nepareiza sitienu izvēle pievīla olimpisko čempionu. Šajā geimā spēle tika pārtraukta lietus dēļ. Turnīra organizatori jau grasījās aizvērt jumtu, taču, lietum beidzoties, nolēma maču turpināt spēlēt āra apstākļos.

Marejs ar lielisku uzņemšanu piektajā geimā tika pie breika. Pie 5:4 skotam bija jāservē par uzvaru mačā, tobrīd tas tika pārtraukts spēcīgāka lietus dēļ. Šoreiz jumts tika aizvērts, bet Federeram deficīts bija pārāk liels un atspēlēties neizdevās. Vimbldonā tieši jumta aizvēršana Rodžeram ļāva lauzt cīņas gaitu. Marejs abos setos uzvarēja ar 6:4, 6:4, izcīnot otro uzvaru pēc kārtas pret Federeru.

Tādējādi Marejs rīt "US Open" fināla atkārtojumā Šanhajas titula mačā spēkosies ar Džokoviču, kuru pavisam nesen uzveica Ņujorkā, kā arī apspēlēja olimpiādes pusfinālā. Endijs Šanhajā triumfējis pēdējos divos gados un šajā turnīrā vēl nav piedzīvojis nevienu zaudējumu (12-0). Abu finālistu kopējā bilance vēl arvien Džokoviča labā: 8-7.

Šogad Šanhajas pusfinālos spēlēja ar pirmajiem četriem numuriem izliktie tenisisti. "Masters 1000" sacensībās tas pēdējo reizi notika pirms diviem gadiem Kanādā.

Federers otrā seta sākumā atspēlē septīto breikbumbu

  +3 [+] [-]

, 2012-10-13 18:15, pirms 12 gadiem
Novak, saņemies.Labu laiku neesi vinnējis nevienu no 3 līderiem - nedz Endiju, nedz Rodžeru.Ja Rafa nebūtu savainots, droši vien arī ar to nekas neizdotos.Jāspēlē rīt tā, kā pirmos 6 geimus šodien pret Berdihu, tikai tad ir kaut kādas izredzes vinnēt Mareju, kurš šodien spēlēja ļoti labi (seviški lieliska bija serves uzņemšana).Maču vinnēt gan stipri "palīdzēja " Rodžers,kurš āodien tiešām sev neierasti daudz kļūdījās,līdz ar to pasniegdams Endijam vertīgas "dāvanas".