Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Samoa un Tongas komanda pievienojas "Super Rugby", Fidži vēl gaida

Juris Miņins
Juris Miņins

Samoa un Tongas komanda pievienojas "Super Rugby", Fidži vēl gaida
Tonga izlase pēc mača ar Jaunzēlandi, Foto:AFP/Scanpix

Dienvidu puslodes spēcīgākā klubu regbija čempionāta "Super Rugby" vadība vakardien ir paziņojusi, ka 2022. gadā tās rīkotajā turnīrā spēlēs apvienotā Samoa un Tongas franšīze.

"Super Rugby" ilgus gadus bija un arī vēl aizvien ir spēcīgākais dienvidu puslodes klubu regbija čempionāts, taču, ja vēl pavisam nesenā pagātnē tas mēģināja izplēsties visā dienvidu puslodes platumā, uzņemot komandas no Jaunzēlandes, Austrālijas, DĀR, Japānas un Argentīnas, tad līdz ar Covid-19 pandēmijas laiku, prioritātes ir mainītas un jau 2021. gada sezonā turnīrā spēlēja tikai Austrālijas un Jaunzēlandes komandas.

Tiesa, ne tikai Covid-19 bija par iemeslu līgas sašaurināšanai, jo par to, ka vecais modelis ir ekonomiski neizdevīgs un būtu jāmaina, tika runāts jau sen. Arī atsevišķas komandas ik pa laikam tika "atkabinātas" no čempionāta.

2022. gada sezonā, kas plānota kā pirmā pilnvērtīgā "Super Rugby" sezona pēc Covid-19 pandēmijas, ir ieplānotas kārtējās izmaiņas, jo, tāpat kā šogad, turnīrā turpinās piedalīties visas līdzšinējās Jaunzēlandes un Austrālijas komandas, kas spēlēja čempionātā līdz šim, tiks atgriezta "Western Force" komanda, kas arī iepriekš spēlēja šajā turnīrā, kā arī jau labu laiku notiek pārrunas par Fidži, Tongas un Samoa komandu iesaistīšanu visaugstākā līmeņa klubu regbijā.

Vakardien, pēc ilgām un nebūt ne vieglām sarunām, ir paziņots, ka 2022. gada "Super Rugby" sezonā spēlēs "Moana Pasifika" komanda, kas faktiski ir Tongas un Samoa apvienotā vienība ar dažiem fidžiešiem. Iepriekš viņi bija ierakstīti "Super Rugby" plānos "ar zīmuli", jo komandai bija jāizpilda vairāki nosacījumi, bet nu šīs vienības dalība ir apstiprināta oficiāli.

Savukārt "Fijian Drua" komandas nākotne "Super Rugby" kontekstā pagaidām ir piesardzīgi optimistiska, jo vienība, kas nav saistīta ar Fidži regbija savienību, meklē finansējumu sezonai, kas varētu būt aptuveni 10 miljoni dolāru. Tiesa, kā komanda, tā čempionāta rīkotāji uzskata, ka viss tiks nokārtots jau tuvākajā laikā. Jāpiebilst, ka šajā komandā, kas iepriekš jau spēlēja Austrālijas nacionālajā regbija čempionātā, visi spēlētāji nāk no Fidži.

Interesanti, ka apvienotā Samoa un Tongas franšīze "Super Rugby" turnīram pievienojas mazliet vairāk kā nedēļu pēc tam, kad Jaunzēlandes "Maori All-Blacks", kas ir viena no sistēmas rezerves komandām, divos mačos pret Samoa izcīnīja divas uzvaras, bet "All Blacks" ar 102:0 sagrāva Tongu.

Dalībnieku sastāvs ir tikai viens jautājums par ko spriež turnīra rīkotāji, kas, protams, ir Austrālijas un Jaunzēlandes pusē. Otrs sāpīgais jautājums ir turnīra struktūra un izspēles formāts. Pagaidām austrālieši ar jaunzēlandiešiem ir izstrādājuši vairākus variantus, taču apstiprinājuši nav nevienu.

Izmantotie resursi:
https://www.stuff.co.nz/