Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:132, Did:0, useCase: 3

Vai pirmo reizi sešos gados NBA čempions noskaidrosies septiņās spēlēs?

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Vai pirmo reizi sešos gados NBA čempions noskaidrosies septiņās spēlēs?
Finālā cīņa notiek par katru gūto grozu. Foto: AP/Scanpix

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) finālā aizvadītas četras spēles, pirms piektā mača sērijā esot līdzsvaram 2-2. Katra no komandām reizi uzvarējusi pretinieka laukumā, un, lai arī sērijā var noslēgties arī pēc sešām spēlēm, netiek izslēgts, ka pirmo reizi kopš 2015./2016. gada sezonas būs nepieciešami visi septiņi mači.

Šobrīd spraigā cīņā turpinās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) fināls starp Bostonas ''Celtics'' un Goldensteitas ''Warriors''. Pēc nospēlētiem četriem mačiem rezultāts sērijā ir neizšķirts 2-2, katrai komandai uzvarot pa reizei izbraukumā. Jau šobrīd skaidrs, ka čempions noskaidrosies kā minimums sešās spēlēs, bet vai ir pamats gaidīt, ka pirmo reizi kopš 2015./2016. gada fināla čempions tiks noskaidrots izšķirošajā septītajā spēlē?

Kopš 2009./2010. gada sezonas tikai trīs reizes NBA finālsērija noslēgusies pēc maksimālo (septiņu) spēļu aizvadīšanas. Pie tam, divās no reizēm tajā spēlēja šī gada fināla dalībnieces: Bostonas ''Celtics'' un Goldensteitas ''Warriors'', abām zaudējot. 2009./2010. gadā Bostonas ''Celtics'' ar Kevinu Gārnetu, Polu Pīrsu un Reju Alenu izšķirošajā mačā zaudēja Kobem Braientam un Losandželosas ''Lakers'', bet 2015./2016. gadā Goldensteitas ''Warriors'' izlaida 3-1 vadību pār Klīvlendas ''Cavaliers''. Izšķirošajā septītajā spēlē tās galotnē Lebrons Džeimss svarīgā brīdī bloķēja Andrē Igudalas metienu, bet Kairijs Ērvings ar tālmetienu nodrošināja titulu. Vēl reizi septiņi mači notikuši 2012./2013. gada sezonā, kad Maiami ''Heat'' sērijas sestajā mačā pret Sanatonio ''Spurs'' izglābās no zaudējuma, vēlāk izcīnot titulu izšķirošajā cīņā.

Kopš 2015./2016. gada sērijas visbiežāk fināls noslēdzies pēc sešiem mačiem (4-2). Pirms trijiem gadiem Toronto ''Raptors'' ar šādu rezultātu pārspēja Goldensteitas ''Warriors'', pirms diviem gadiem Losandželosas ''Lakers'' pieveica Maiami ''Heat'', bet iepriekšējā sezonā tieši šāds sērijas rezultāts tika fiksēts starp Milvoki ''Bucks'' un Fīniksas ''Suns''. 2016./2017. un 2017./2018. gada sezonās NBA dominēja ''Warriors'', kas divās fināla sērijas pret Klīvlendas ''Cavaliers'' zaudēja tikai vienā spēlē (4-1, 4-0).

Pēc bukmeikeru domām visreālākās izredzes tiek vērtētas par ''Warriors'' uzvaru septiņās spēlēs (koeficients 2.75), kamēr Bostonas triumfs septiņos mačos novērtēts ar 4.50 koeficientu. ''Celtics'' labākas izredzes ir triumfam sešās spēlēs (koeficients 3.85), kamēr Goldensteitas titula izcīnīšana sešās cīņās vērtēta ar koeficientu 4.00. Uzvarot sērijas ceturtajā spēlē, ''Warriors'' atguva mājas spēļu priekšrocības, jo no nākamajām trim spēlēm (gadījumā, ja notiks septiņas cīņas) divas notiks Sanfrancisko. Tomēr ''Celtics'' šajā izslēgšanas spēļu laikā pierādījusi, ka prot spēlēt viesu laukumā, tajā līdz šim izcīnot astoņus panākumus.

Arī septiņu spēļu pieredze Bostonai šajā izslēgšanas spēļu sezonā jau ir, Austrumu konferences pusfinālā šādā manierē uzvarot Milvoki ''Bucks'', bet finālā Maiami ''Heat''. Iepriekšējās sezonas čempionus ''Celtics'' izšķirošajā mačā pieveica savā laukumā, bet Maiami ''Heat'' nācās pārspēt viesos. Goldensteita līdz finālam bija zaudējusi vien četros mačos, garāko sēriju aizvadot konferences pusfinālā pret Memfisas ''Grizzlies'', pretinieci uzvarot ar 4-2.

Bostona līdzšinējās sērijas laikā abas uzvaras izcīnījusi, metot grozā vairāk nekā 110 punktus (120 un 116), kamēr abos zaudējumos ''Celtics'' nav spējusi iemest 100 punktus (88 un 97). ''Warriors'' visos mačos iemetusi vismaz 100 punktus (107, 108, 100, 107), turpinot demonstrēt šajā izslēgšanas spēlēs novēroto, ka tai ir labākais uzbrukums. Cīņā par atlēkušajām bumbām un atdoto piespēļu ziņā līdz šim labāka bijusi Bostona: tā vidēji izcīnījusi 42.8 atlēkušās bumbas pret Goldensteitas 41.8 un atdevusi vidēji 26.8 piespēles pret pretinieku 22.8. Pēdējā uzvarā ''Warriors'' gan nosargāja cīņu par bumbām, to uzvarot par 13 (55:42).

Cīņā par titulu daudz būs atkarīgs no līderiem. Stefens Karijs ar vidēji mestiem 34.3 punktiem ir neapstrīdams ''Warriors'' līderis, kurš, par spīti savainojumam trešajā spēlē, praktiski vienatnē atnesa ''Warriors'' panākumu ceturtajā, gūstot 43 punktus. Bostonai spēlējusi vairāk komandas spēli, bet līdz šim rezultatīvākais ar 22.3 punktiem bijis Džeisons Teitums, kuram arī septiņas atlēkušās bumbas zem groziem un 7.8 rezultatīvās piespēles.

Viena no pēdējo gadu aizraujošākajām sērijām turpināsies naktī uz otrdienu ar sērijas piekto maču Sanfrancisko. Sestā cīņa Bostonā paredzēta naktī uz piektdienu, bet nepieciešamības gadījumā septītais mačs paredzēts 20. jūnija naktī pēc Latvijas laika.

Ar kādu sērijas rezultātu noslēgsies NBA fināls?

  • 147

  • 263


     [+] [-]

, 2022-06-12 14:14, pirms 2 gadiem
Krietni par agru, lai runātu par 7. spēlēm

     [+] [-]

, 2022-06-13 09:34, pirms 2 gadiem
Tom, labāk izlabo Džeilenu Teitumu (vismaz vienu), kāds vēl ieraudzīs un apēdīs bez sāls. Vārdu kļūdas te sāpīgi uztver!