Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Vimbldonas meiteņu turnīrā uzvar 15 gadus vecā Žuka

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Vimbldonas meiteņu turnīrā uzvar 15 gadus vecā Žuka
Sofija Žuka
Foto: AP/Scanpix

Par Vimbldonas meiteņu turnīra čempioni sestdien tika kronēta Krievijas tenisiste Sofija Žuka, kura divu krievu spēlētāju finālmačā ar 7:5, 6:4 uzveica Annu Bļinkovu.

Pērn meiteņu turnīrā triumfēja mūsu Aļona Ostapenko. Viņa junioru karjeru faktiski pabeidza jau pagājušajā gadā, bet šogad piedalījās tikai vienā junioru turnīrā, aprīlī Ķīnā uzspēlējot ITF Junior Masters sacensībās.

Junioru "Grand Slam" titulu neaizstāvēšana ir ierasta prakse, tāpēc šogad pie titula bija iespēja tikt citām tenisistēm. Sacensību pirmā rakete Marketa Vondroušova (Čehija) zaudēja jau 1. kārtā, piekāpjoties britu tenisistei Anna Brouganai. Savukārt ar otro numuru izliktā ķīniete Šilina Sū netika tālāk par 2. kārtu.

Finālu sasniedza divas Krievijas tenisistes – ar 12. numuru izliktā Anna Bļinkova (16) un neizsētā Sofija Žuka (15). Žuka līdz finālam nebija zaudējusi ne seta, bet Bļinkovai turnīrs izvērtās sarežģītāks. Īpaši grūts bija ceturtdaļfināls, kurā viņa bija iedzinējos ar setu un breiku, taču spēja pieveikt Tornado Elišu Bleku – 1:6, 6:3, 12:10.

Abām Krievijas tenisistēm tas bija pirmais "Grand Slam" fināls, vairāk uztraukusies bija Bļinkova, kurai mača ievadā ļoti daudz dubultkļūdu (pirmajā geimā trīs) un kopumā samocīts teniss, nokļūstot iedzinējos ar 0:4. Bļinkova turpinājumā nostabilizēja spēli, labi uzbruka ar "forehand" un no 2:5 panāca izlīdzinājumu.

Nestabila serve un kļūdas izspēlēs tomēr lika Bļinkovai samierināties ar zaudējumu. Viņa pie rezultāta 5:6, 15:30 ar sesto dubultkļūdu setā Žukai deva divas setbumbas. Sofijai pietika ar vienu, jo Bļinkova izsita autā ar "forehand" pieļaujot savu 19. nepiespiesto kļūdu.

Bļinkova 2. setā gandrīz atspēlējās no 2:5. Viņai desmitajā geimā bija geimpunkti, taču Žuka ar trešo mačbumbu pielika punktu, kad Bļinkova kļūdījās ar "forehand" sitienu. Tātad Žukai finālā uzvara ar rezultātu 7:5, 6:4, turnīrā tā arī nezaudējot nevienu setu. Žukas panākuma atslēga bija krietni labāka un spēcīgāka serve, kā arī mazāk kļūdu. Bļinkovai bija 29 nepiespiestās kļūdas, bet Žukai tikai 13.

Bļinkova bija uzvarējusi abas iepriekšējās spēles pret gadu jaunāko Žuku. Tas attiecas tikai uz oficiāliem ITF junioru mačiem. Būdamas no vienas valsts, abas sacentušās daudz vairāk, un tad Žuka izdevies gūt vairākas uzvaras pret Annu.

Krievijai pēdējā uzvara Vimbldonas meiteņu turnīrā bija 2002. gadā, kad Vera Duševina finālā apspēlēja Mariju Šarapovu – 4:6, 6:1, 6:2. Zīmīgi, ka profesionāļos daudz labāka karjera izdevās Šarapovai, kura divus gadus vēlāk 17 gadu vecumā uzvarēja pieaugušo turnīrā.

Zēnu finālā amerikāņu divmetrinieks Railijs Opelka (17) ar 7:6(5), 6:4 pieveica Zviedrijas tenisistu Mikaelu Īmeru (16). Garais amerikānis izcēlās ar 15 eisiem, pretiniekam nedodot nevienu breika iespēju. ASV otrais panākums pēc kārtas zēnu turnīrā, jo pērn šeit uzvarēja Noā Rubins. Piebilstams, ka Opelka pusfinālā izslēdza junioru ranga līderi Teiloru Fricu (ASV).

Vimbldonas junioru vienspēļu turnīru čempioni pēdējos desmit gados

GadsPuišu čempionsMeiteņu čempione
2015.Railijs Opelka (ASV)Sofija Žuka (Krievija)
2014.Noā Rubins (ASV)Aļona Ostapenko (Latvija)
2013.Džanluidži Kvinci (Itālija)Belinda Benčiča (Šveice)
2012.Filips Pelivo (Kanāda)Juženija Bušāra (Kanāda)
2011.Lūks Savils (Austrālija)Ešlija Bārtija (Austrālija)
2010.Mārtons Fučovičs (Ungārija)Kristina Pliškova (Čehija)
2009.Andrejs Kuzņecovs (Krievija)Nopavana Lertčevakarna (Taizeme)
2008.Grigors Dimitrovs (Bulgārija)Lora Robsone (Lielbritānija)
2007.Donalds Jangs (ASV)Ursula Radvaņska (Polija)
2006.Tīmo De Bakers (Nīderlande)Karolīna Vozņacki (Dānija)

     [+] [-]

, 2015-07-11 19:10, pirms 9 gadiem
meiteņu čempioņu saraksts ir iespaidīgs, ko nevar teikt par puišiem
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-07-12 02:18, pirms 9 gadiem
pūce rakstīja: meiteņu čempioņu saraksts ir iespaidīgs, ko nevar teikt par puišiem
Ko tu te dzen?Tu pats sapropi ko raksti?