Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:367, Did:0, useCase: 3

Aldaris LBL: dienas kārtībā pirmais Kurzemes derbijs

Pēteris Neimanis
Pēteris Neimanis

Aldaris LBL: dienas kārtībā pirmais Kurzemes derbijs
Jāni Timmu gaida pirmā tikšanās ar savu bijušo komandu no Liepājas.
Foto: bkventspils.lv

Sestdien pulksten 17 Ventspilī tiks aizvadīts šīs sezonas pirmais Kurzemes derbijs basketbolā – BK "Ventspils" Aldaris LBL mačā tiksies ar "Liepāja/Triobet" basketbolistiem. Pēdējo reizi šīs komandas tikās pagājušās sezonas pusfinālā, un tad gāja visai interesanti.

SPĒLES INTRIGA

Kurzemes derbijs. Var jau ironizēt par šo jēdzienu un tomēr tajā kaut kas ir. Der kaut vai atcerēties, ka šis ir viens no senākajiem dueļiem LBL, jo abu Kurzemes lielāko pilsētu vienības no Latvijas spēcīgākās līgas nekad nav pazudušas. Lai gan ventspilnieki šajās spēlēs nu jau daudzas sezonas tiek uzskatīti par favorītiem, ne vienu reizi vien cīņa izvērsās ļoti aizraujoši, ne vienmēr beidzoties potenciālo favorītu labā. Jautri gāja arī pagājušās sezonas pusfinālā, jo pirmajā mačā Ventspilī liepājnieki pamanījās izraut uzvaru un sparīgi cīnījās arī nākamajās trīs spēlēs. BK "Ventspils" sērijā uzvarēja 3:1, bet Liepājas komanda pierādīja, ka ar to jārēķinās un vaļības atļauties nevar.

Basketbolisti atzinuši, ka Kurzemes derbija piesaukšana tomēr liek kaut kā citādāk attiekties pret spēli, bet pirmajai abu komandu spēlei sezonā ir vēl īpašāks "piesitiens". Abām vienībām ir pa trim uzvarām, tā kā panākums šajā spēlē ļaus vienai no tām turnīra tabulā pakāpties augstāk. Kopš pēdējās tikšanās reizes aiztecējis ne mazums ūdens jeb, precīzāk sakot, kadru – abām vienībām ir jaunie galvenie treneri, mainījies sastāvs. Nevar apgalvot, ka abām komandām ir milzīgi daudz noslēpumu vienai no otras, tomēr šādi tādi pārsteigumi azote varētu būt noslēpti. Intriģējoši, vai ne?

UZMANĪBAS CENTRĀ: Jānis Timma (BK "Ventspils") un Ernests Ežerskis ("Liepāja/Triobet")

Pagājušās sezonas liepājnieku vilcējspēks Jānis Timma labi iejuties cita Kurzemes klubā un ir labs palīgs gan punktu gūšanā, gan cīņā par atlēkušajām bumbām. Tātad, gan aizsardzībā, gan uzbrukumā. Uzbrucējs gan tikai nesen atlabis no savainojuma, tomēr jau FIBA Izaicinājuma kausa pirmajā mačā bija ierindā, neapšaubāmi palīdzot tikt pie panākuma (8 punkti, 5 piespēles, 3 atlēkušās bumbas, 2 pārķertas piespēles). Tagad spēle pret bijušo komanda, turklāt Kurzemes derbijs – Timmam jābūt tiešām motivētam. Tikai nepārdegt...

"Liepājai/Triobet" šajā sezonā ar leģionāru meklēšanu iet smagi, bet kaimiņzēna Ernesta Ežerska atrašanās komandas sastāvā nekādus jautājumus neprasa. Universālais basketbolists savulaik sabijis "Lietuvos rytas" sistēma, uzspēlējis Lietuvas jaunatnes izlasēs, bet ievērojama karjera pašmāju klubos tomēr nav sanākusi. Liepājniekiem 25 gadus vecas lietuvietis ir labs palīgs, gan pats gūstot punktus, gan palīdzot to izdarīt partneriem. Tiesa, ne vienmēr Endzelim izdodas viņu ielikt rāmjos, kam seko dažādas brīvdomīgas izdarības un kļūdas. Tāpēc Ežerskis ir ne tikai labākais piespēlēs (5,8), bet arī kļūdās (4). Katrā ziņā, tas ir basketbolists, kurš var nospēlēt arī efektīgi un tā pavilkt līdzi visu komandu.

SPĒLES ATSLĒGA – aizsardzība

Ventspilnieki šajā sezonā jau apliecinājuši, ka ir komanda, kas māk ļoti labi spēlēt aizsardzībā, taču brīžiem kaut kā pietrūkst uzbrukumā. Tāpēc pārliecinošu uzvaru vietā dažkārt sanākuši tādi mokpilni panākumi. Aizsardzība pilnībā pašķīda mačā Valmierā, un sekoja likumsakarīga sagrāve, labi paradot, ka šīs komandas panākumi tomēr sākas no sava groza aizstāvēšanas. Ja sāncenšus izdodas noturēt 60 punktu robežās, ir arī uzvara.

Liepājnieki šajā sezonā nebeidz pārsteigt – sezona sākta ar neveiksmi pret BK "Jēkabpils", tad sekoja trīs panākumi pēc kārtas, bet pēdējos divos mačos atzīts jelgavnieku pārākums. Sevišķi sāpīgs bija zaudējums Jelgavas komandai savā laukumā, jo visa mača garumā Gunta Endzeļa komanda turējās drošā vadībā, bet neveiksmīgi nospēlēja pēdējās minūtes. "Liepājai/Triobet" bija 17 sekundes, lai izspēlētu pēdējo uzbrukumu un atspēlētu viena punkta deficītu, taču tā vietā sekoja neizprotama dāvana viesiem.

Lai apspēlētu ventspilnieku aizsardzību, Endzeļa komandai jānospēlē pacietīgi. Arī pa kādai avantūrai varētu noderēt, vienīgi – kā pēc tam dabūt komandu atpakaļ pacietīgajā manierē? Lielas pieredzes nav nevienai no komandām, tomēr mājiniekiem tā ir nedaudz lielāka, tāpēc ticamākais, ka Štelmahers un kompānija jau no pirmajām minūtēm neļaus sāncenšiem elpot. Ja viesi netiks tam pāri, intriga varētu izplēnēt ātri.

Izmantotie resursi:
Latvijas Basketbola savienība

  +1 [+] [-]

, 2012-11-10 09:47, pirms 11 gadiem
Viegla pastaiga sagaida BKV.
Neredzu variantus Lauvām.
GO BKV!

  -2 [+] [-]

, 2012-11-10 12:51, pirms 11 gadiem
Uzvara ar +4 tpt kaa pret Delfīniem.

  +1 [+] [-]

, 2012-11-10 12:58, pirms 11 gadiem
jaanem