Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Šišhanova skandāls: četras Eirokausu spēles un Gavrilova telefons

Agris Suveizda

Šišhanova skandāls: četras Eirokausu spēles un Gavrilova telefons
Adlans Šišhanovs (pa labi) uz "Ventspils" rezervistu soliņa. Foto: Raitis Supe

Eiropas Futbola asociāciju savienības Kontroles, ētikas un disciplinārā nodaļa (UEFA CEDB) piespriedusi mūža diskvalifikāciju futbola kluba "Ventspils" prezidentam Adlanam Šišhanovam, kluba administratoru Nikolaju Djakinu sodījusi ar četru gadu diskvalifikāciju, bet pašu klubu uz septiņiem gadiem izslēgusi no Eirokausiem.

Žurnālistu Ulda Strautmaņa ("Delfi") un Agra Suveizdas (Sportacentrs.com) rīcībā nonākusi plaša informācija par futbola organizāciju un tiesībsargājošo struktūru veikto izmeklēšanu un analīzi, uz kuras pamata pieņemti tik bargi lēmumi. Nepilnu divu mēnešu laikā žurnālisti pētīja vairāk nekā 500 lappuses ar dažādu institūciju atzinumiem un shēmām, kas atklāj Latvijas sportā līdz šim neredzēta apjoma mahinācijas, graujot godīgas spēles principu. Tuvāko nedēļu laikā piedāvāsim rakstu sēriju ar sīkāku informāciju par minētajiem pārkāpumiem un notikumiem.

UEFA bargo sankciju pamatā ir četras UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas spēles ar futbola kluba "Ventspils" dalību:

- pirmās kvalifikācijas kārtas atbildes spēle 2018. gada 19. jūlijā izbraukumā pret Albānijas "Luftetari" (3:3), pirms tam mājās uzvarot ar 5:0,
- otrās kvalifikācijas kārtas pirmā spēle 2018. gada 26. jūlijā savā laukumā pret Francijas "Bordeaux" (0:1), pēc tam viesos zaudējot ar 1:2,
- pirmās kvalifikācijas kārtas atbildes spēle 2019. gada 18. jūlijā izbraukumā pret Albānijas "Teuta" (0:1), pirms tam mājās uzvarot ar 3:0,
- otrās kvalifikācijas kārtas atbildes spēle 2019. gada 1. augustā izbraukumā pret Maltas "Gzira United" (2:2), pirms tam mājās uzvarot ar 4:0.

Visas trīs izbraukuma spēles Albānijā un Maltā, kuras aizvadītas pēc pārliecinošām uzvarām savā laukumā un kuru rezultāti tādējādi būtiski neietekmēja rezultātu divu spēļu summā, neliedzot ventspilniekiem iekļūšanu nākamajā kārtā, izmeklēšanā ir atzītas par ietekmētām, bet mājas spēli pret krietni bagātāko Francijas klubu "Bordeaux" dzeltenzilo kluba prezidents Šishanovs centās ietekmēt.

UEFA saņēmusi lērumu ziņojumu no tādām organizācijām kā "Sportsradar", "Stats Perform", "Genius Sports", "Starlizard", "Good Game!" un pašas 2009. gadā ieviestā Likmju krāpšanas noteikšanas sistēma jeb UEFA-BDFS, tādējādi iegūstot gan likmju koeficientu svārstību, gan arī komandu futbolistu snieguma analīzi par trim ietekmētajām spēlēm. Taču vēl būtiskāka informācija gūta gan no divu starptautiskas kategorijas tiesnešu liecībām, gan arī no Latvijas futbola uz mūžu diskvalificētā Oļega Gavrilova, Adlana Šišhanova sabiedrotā, telefona, ko likumsargiem izdevies iegūt 2019. gada kriminālizmeklēšanas laikā.

Šišhanovs ir atzīts par vainīgu UEFA Disciplinārā reglamenta trīs punktu pārkāpšanā:
- 11. panta 2(a) punkta par krāpšanas, aktīvas vai pasīvas kukuļdošanas un/vai korupcijas veikšanā vai mēģinājumā,
- 12. panta 2(a) punkta par darbību tādā manierē, kas varētu raisīt pretlikumīgu vai nepamatotu ietekmi uz spēles vai sacensību gaitu un/vai rezultātu ar mērķi gūt priekšroku sev vai trešajai pusei,
- 12. panta 2(b) punkta par tiešu vai netiešu dalību derībās vai tamlīdzīgās aktivitātēs uz sacensību spēlēm vai arī par tiešu vai netiešu finansiālu interesi šādās aktivitātēs.

UEFA nozīmētie inspektori ieteica Šišhanovu, kura vainu pastiprinot aizdomīgā pagātne ar līdzīgām darbībām arī iepriekšējā darbības periodā Moldovā, sodīt ar mūža diskvalifikāciju un futbola klubu "Ventspils" – ar desmit gadu diskvalifikāciju, ko CEDB lēmusi samazināt uz septiņiem gadiem. Savukārt Djakina gadījumā konkrēts soda mērs netika piedāvāts, iesakot lemšanas laikā ņemt vērā, ka kluba administrators intervijā UEFA pārstāvjiem kategoriski noliedzis savu vainu. Djakins atzīts par vainīgu UEFA Disciplinārā reglamenta 11. panta 2(a) un 12. panta 2(a) punktu pārkāpšanā, un viņam tagad piemērota četru gadu diskvalifikācija no visa veida darbībām futbolā. Jāpiebilst, ka, lai arī Djakins pārkāpumu veicis pirms Eirokausu spēles, tas nav bijis saistīts ar konkrēto spēli un runa esot bijusi par iespējamām spēlēm nākotnē.

  -3 [+] [-]

, 2021-06-09 20:07, pirms 3 gadiem
Faktus!

  +3 [+] [-]

, 2021-06-09 20:11, pirms 3 gadiem
vai būs interesanti uzvārdi arī starp spēlētājiem? izpildītāji

  -1 [+] [-]

, 2021-06-09 20:12, pirms 3 gadiem
Skaidrs, ka šišhanovs laukumā negāja, golus nesita un iekšā nelaida
Pie šī rasklada tad lūdzu iesaistīto futbolistu uzvārdus un sekojošas diskvalifikācijas
Savādāk viss šis ir tikai tukša tiršana

  +3 [+] [-]

, 2021-06-09 20:17, pirms 3 gadiem
..un kāpēc Gavrilovs nesēž cietumā? Pants taču ir, Grišins solīja izmeklēt jau pirms 2 gadiem.

  +1 [+] [-]

, 2021-06-09 20:51, pirms 3 gadiem
gaidu kad kļaviņkrišs ar vienreiz nograbēs

  +1 [+] [-]

, 2021-06-09 21:09, pirms 3 gadiem
Kaa jau teicu, pret albaani abi bija fixeri, kas pat seetas mietam bij skaidrs pirms speles!

  +2 [+] [-]

, 2021-06-09 21:10, pirms 3 gadiem
Bet kas tagad bus, pakratija ar pirkstu un puikas mauks talak? Buuros nevienu nesedinas, ja?

     [+] [-]

, 2021-06-09 21:20, pirms 3 gadiem
Es jau vēl šajā sarakstā iekļautu maču Portugālē 2019.gadā trešajā kārtā,kad pie rezultāta 0-2 ( un divu spēļu kopsummā 0-5) tiek nomainīti divi malējie aizsargi un uzlaisti pussargi,kuri aizsardzībā nemīl spēlēt(Ulimbaševs un Osipovs).Rezultātā rezultāts ātri izmainījās uz 0-6
Protams,kad tika jautāts,tad atbilde bija sekojoša,lai pastiprinātu uzbrukumu.Šis ir viens no piemēriem kā var ietekmēt rezultātu,nemaz neinformējot futbolistu vai-us.

     [+] [-]

, 2021-06-09 21:22, pirms 3 gadiem
Interesanti ari tas ka, ja kads taisas fixeri bidit, taa uzreiz mekle diskabileto gavrjushu
Shis lkm advancetakais shai joma

     [+] [-]

, 2021-06-09 21:25, pirms 3 gadiem
Gan jau ka Ventspils gribēja iesaistīties jaunveidotajā Eiropas Superlīgā .

  +1 [+] [-]

, 2021-06-09 21:28, pirms 3 gadiem
huters rakstīja: Gan jau ka Ventspils gribēja iesaistīties jaunveidotajā Eiropas Superlīgā .
Vini to organizeja!

  +1 [+] [-]

, 2021-06-09 21:31, pirms 3 gadiem
Cik noprotu tagad LV ir likuma panti kas sho visu regule. Ja jau 2019. gada bija uzsakta kriminalizmekleshana, tatad kaut kas notiek. Saliekot visus faktus, vesturi, tagadni un nakotni kopaa ar uefa atzinumiem, sanak ka gavrjishu un co var legaali sedinat buuros, pareizi?

     [+] [-]

, 2021-06-09 21:31, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Vini to organizeja!
Lembe to visu gribēja sponsorēt un vadīt, bet nograbēja aiz restēm. Nav ģenerālsponsora nav Superlīgas.

     [+] [-]

, 2021-06-09 21:34, pirms 3 gadiem
Man skiet ka gavrjusha esot diskvalificets ir darbojies pat aktivak nekaa pirms tam ar visam pielaidem

     [+] [-]

, 2021-06-09 23:56, pirms 3 gadiem
Hujaabels rakstīja: Cik noprotu tagad LV ir likuma panti kas sho visu regule. Ja jau 2019. gada bija uzsakta kriminalizmekleshana, tatad kaut kas notiek. Saliekot visus faktus, vesturi, tagadni un nakotni kopaa ar uefa atzinumiem, sanak ka gavrjishu un co var legaali sedinat buuros, pareizi?
Tas noteikti ir atkarīgs no likuma pantiem. Ja likumi, ka par toto var sēdināt būrī ir senāki, kā Gavrilova pārkāpumi (kaut vai pēdējie), tad jā. Ja likumi ir svaigāki - nē. Jo lv darbojas princips, ka nesoda par pārkāpumu ar atpakaļejošu datumu.