Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Dārziņš - starp labākajiem KHL bullīšu meistariem, bet aiz Ņiživija

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Dārziņš - starp labākajiem KHL bullīšu meistariem, bet aiz Ņiživija
Lauris Dārziņš. Foto: Kaspars Volonts, Dinamo Rīga

Kontinentālās hokeja līgas klubs Rīgas “Dinamo” pirmdienas vakarā atspēlējās un pārsteidza Sanktpēterburgas SKA, paņemot divus punktus - 4:3. Pagarinājumā netika izmantoti divi vairākumi, bet tos atsvēra Laura Dārziņa meistarstiķi bullīšos.

Lauris Dārziņš pirmo pēcspēles metienu izpildīja brīdī, kad bija obligāti jāiemet - citādi komanda zaudētu. Rīgas “Dinamo” kapteinis izvēlējās apspēlēšanu pa kreiso pusi un metienu no neērtā satvēriena, ripu pārceļot kājsargam. Pretinieku vārtos pirms bullīšiem stājās Aleksandrs Samonovs, kurš visu maču vēroja no malas.

Pateicoties Dārziņa precīzajam metienam, sērija varēja turpināties. Kā pirmais pie atkārtota mēģinājuma tika Deniss Paršins, kurš Sanktpēterburgas SKA vārtsargu otro reizi nespēja pieveikt. Savukārt Dārziņš iespēju garām nepalaida - Samonovs tika aizsūtīts atpakaļ uz rezervistu soliņu, Dārziņam ripu iemetot jau tukšos vārtos. “Dinamo” šosezon aizvadītajos 16 izbraukuma mačos tā bija tikai otrā uzvara. Jāpiebilst, ka neviens no panākumiem nav izcīnīts pamatlaikā.

Dārziņa Kontinentālās hokeja līgas karjerā tā bija desmitā reize, kad tieši viņš realizēja uzvaru nesošo bullīti. Tas nozīmē, ka nepietiek tikai iemest - ir jāiemet pareizajā laikā un vietā. Piemēram, ja tu met pirmais un gūsti vārtus, bet bullīšu sērijas turpinājumā izceļas arī pretinieki, tad pie uzvaras metiena iespējams tikt tikai gadījumā, ja treneris atkārtoti uztic izpildīt bullīti. Uzvaras bullītis - tā ir meistarība komplektā ar veiksmi.

Ar desmit uzvaras bullīšiem Dārziņš tagad dala piekto vietu līgas vēsturē. Līderis ar 12 uzvaras metieniem ir Staņislavs Čistovs, no kura nūjas cietusi arī “Dinamo” komanda. Savukārt otro vietu dala trīs hokejisti - KHL vēsturē rezultatīvākais spēlētājs Sergejs Mozjakins, Jakubs Klepišs un arī Aleksandrs Ņiživijs. Viņi visi uzvaras bullīti iemetuši 11 reizes.

Arī Dārziņam ir kompānija - viņš piekto vietu dala ar pieciem uzbrucējiem. Tie ir Daniss Zaripovs, Ņikita Gusevs, Mets Elisons, Petrs Koukals un Jurijs Trubačovs. Jāpiezīmē, ka no latviešiem Ņiživija un Dārziņa tuvākais sekotājs ir Kaspars Daugaviņš, kurš KHL realizējis piecus uzvaru nesošos bullīšus.

Šosezon līdz spēlei pret SKA Dārziņš bullīšus bija izpildījis trīs mačos, un neviens no tiem nebija precīzs. Karjeras griezumā “Dinamo” kapteinis pēcspēles metienus izpildījis 76 reizes, un precīzs bijis 31 metiens (40,78%). Bijuši 18 vārtsargi, kuri nav tikuši galā ar vienu Dārziņa bullīti, tiesa, tikai ar trim no viņiem ceļi krustojušies vairāk kā vietā metienā - ar jau pieminēto Samonovu, ar Konstantīnu Baruļinu (divi no diviem) un Miku Jarvinenu (trīs no trim). Soms savulaik sargāja Habarovskas “Amur” vārtus, un Dārziņš, tobrīd pārstāvot Čeļabinskas “Traktor”, ar viņu izrēķinājās pēc sirds patikas.

Bijuši 26 vārtsargi, kuriem Dārziņš nav spējis iemest bullīti, taču atkal - tikai ar pieciem no viņiem latvietis ticies vairāk par vienu reizi. Lielākās problēmas sagādājuši Aleksejs Murigins un Vladislavs Fokins - pret viņiem nulle no četriem. Ja pret Fokinu bilance savākta vairākās spēlēs, tad pret Muriginu 0/4 iekrāts vienā vakarā. Toreiz “Dinamo” un Jaroslavļas “Lokomotiv” aizrāvās un izpildīja 36 bullīšu maratonu. Tāpat ir trīs vārtsargi, pret kuriem Dārziņam ir 0/2 bilance - Deniss Kostins, Vasīlijs Košečkins un Edgars Masaļskis.

Viņu ceļi krustojās 2015. gada oktobrī, un pārāks abos dueļos bija Masaļskis. Tiesa, uzvaru tāpat izcīnīja “Dinamo”. Izšķirošo bullīti realizēja Miks Indrašis (viņam todien 1/2). Vēl meta Miķelis Rēdlihs (0/1) un soms Ville Leino (2/3). Ņiživijs pret nevienu Latvijas vārtsargu bullīti nav metis.

Dārziņš atzinis, ka bullīšu sērijā labprātāk nemet pats pirmais. Viņš dod priekšroku pretinieku vārtsarga vērošanai un analizēšanai, lai pēc tam iegūto informāciju izmantotu savā labā. Tomēr statistika rāda, ka Dārziņš pirmajos metienos īsti neatšķiras no Dārziņa citos metienos. Pirmos metienus viņš realizējis ar 40% precizitāti (6/15), bet, nemetot pirmajam, Dārziņa precizitāte ir tikai mazliet augstāka - 40,98% (25/61).

Turpretī Ņiživijs vienmēr devis priekšroku tam, ka uz ledus dodas pirmais. Pārstāvot “Dinamo”, bijušas tikai 11 bullīšu sērijas, kurās Ņiživijs nav izdarījis rīdzinieku pirmo metienu. Vienā reizē viņš spēles laikā iedzīvojās savainojumā un tādēļ neizpildīja metienu, vienu reizi Ņiživijam bija plānots trešais metiens, bet “Dinamo” līdz tam laikam bija uzvarējusi, vienu reizi Ņiživijam bija plānots trešais metiens, bet “Dinamo” bija izcīnījusi uzvaru.

Karjeras griezumā Ņiživijam bullīšu precizitāte bijusi augstāka nekā Dārziņam - 48% (24/50). Turpretī tieši viņam pirmajos metienos vērojams liels kritums. Izdarot pirmo metienu, Ņiživijs realizējis 35,71% (10/28). Nemetot pirmajam no komandas, viņa precizitāte bijusi 63,63% (14/22).

Ņiživijs visvairāk bullīšus izpildījis pret Sergeju Gaidučenko, Maskavas CSKA vārtsargu. Pirmajā tikšanās reizē neizdevās realizēt nevienu no izgājieniem, bet Ņiživijs bija izdarījis secinājumus - nākamajā duelī divi no diviem. Tās pašas sezonas turpinājumā viņu ceļi krustojās vēl vienu reizi, un trešajā mačā Ņiživijs realizēja vienu no diviem bullīšiem. Tātad kopumā 3/6.

Gaidučenko ir viens no tikai diviem vārtsargiem, kuriem Ņiživijs vienas bullīšu sērijas ietvaros nav iemetis, izpildot vismaz divus metienus. Vēl ir Vitālijs Koļesņiks. Kopumā Ņiživijs bullīšus metis pret 27 dažādiem vārtsargiem, un iemest nav izdevies tikai deviņiem. Pret sešiem izpildīts tikai viens bullītis, divi nav iemesti pret Koļesņiku, kā arī Petri Vehanenu un Taileru Mosu. Soms gan pa reizei palicis nepieveikts divos dažādos mačos, tāpat kā kanādietis Moss, kurš agrāk sargāja Habarovskas “Amur” vārtus.

Laura Dārziņa un Aleksandra Ņiživija bullīši

SpēlētājsKarjerāMetot pirmajamSērijā izpildot atkārotu metienu
Lauris Dārziņš31/76 (40.78%)6/15 (40%)5/17 (29.41%)
Aleksandrs Ņiživijs24/50 (48%)10/28 (35.71%)8/15 (53.33%)
VārtsargsKomandaDārziņšŅiživijs
Sergejs GaidučenkoCSKA; Sibir3/63/6
Berijs BrastsMedvescak;Slovan;Torpedo2/5
Aleksejs MuriginsLokomotiv0/4
Vladislavs FokinsTraktor; Torpedo0/41/1
Mika JarvinensAmur3/3
Aleksandrs SamonovsSKA2/2
Konstantins BaruļinsCSKA; Avangard; Ak Bars2/21/2
Ate EngrēnsSpartak; Lev1/21/2
Ņikita BespalovsSpartak; Torpedo1/21/2
Dmitrijs ŠikinsSochi; SKA1/20/1
Antons KrasotkinsAdmiral1/2
Edgars MasaļskisLada0/2
Vasīlijs KošečkinsSeverstal; Metallurg Mg0/20/1
Deniss KostinsAvangard0/2
Ņikita SerebrjakovsAdmiral1/1
Junass EnrutsMi Dinamo1/1
Jakubs KovāržsAvtomobilist1/1
Jevgeņijs IvaņņikovsLada1/1
Andrejs GavrilovsSalavat1/1
Tomi KarhunensKunlun1/1
Riku HeleniussJokerit1/1
Mihails BirjukovsTorpedo1/1
Jaroslavs JanussSlovan1/11/1
Jans DenīAmur1/11/2
Roberts EšsSKA; Mi Dinamo1/11/2
Aleksejs JakinsSeverstal1/1
Aleksandrs FomičovsTorpedo1/11/1
Iļja ProskurjakovsMetallurg Mg1/10/1
Tomass LousonsSibir1/1
Dominiks FurhsMi Dinamo0/1
Denijs TeilorsMi Dinamo0/1
Edvards PaskvālsLokomotiv0/1
Magnuss HellberjsSKA0/1
Jevgeņijs AļikinsAmur0/1
Vladislavs PodjapoļskisAk Bars0/1
Juliuss HudāčeksSpartak0/1
Pāvels FrancouzsTraktor0/1
Aleksandrs ŠaričenkovsYugra0/1
Vasīlijs DemčenkoTraktor0/1
Maikls GārnetsSlovan0/1
Aleksandrs LazušinsMa Dynamo0/11/1
Ivans KasutinsTorpedo0/11/1
Hari SeteriVityaz0/1
Juhans BeklundsSlovan0/1
Igors ŠestjorkinsSKA0/1
Georgijs GelašviliLokomotiv0/12/3
Petri VehanensAk Bars; Lev0/10/2
Kari RemeAvangard0/11/3
Tailers MossAmur0/10/2
Aleksejs VolkovsMa Dynamo; Vityaz0/13/3
Āri AhonensBarys2/5
Vitālijs KoļesņiksLokomotiv0/2
Staņislavs GaļimovsAtlant1/1
Tēmu LasilaMetallurg Nk1/1
Rastislavs StaņaSeverstal1/1
Bernds BriklersSibir0/1
Iļja JežovsSKA0/1
Skots MunroNeftekhimik0/1

     [+] [-]

, 2020-12-08 20:18, pirms 3 gadiem
Mans subjektīvais skatījums ir analogs,kopš Dinamo spēlē KHL un izlase piedalās PČ. 1.v.Saša, 2.v.Lauris.

     [+] [-]

, 2020-12-08 20:21, pirms 3 gadiem
ņemot vērā, ka Čistovs Rīgā arī nospēlēja pāris mačus var teikt, ka Rīgā spēlējuši top3 bullīšu meistari. Vismaz teorētiski.