Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Gazeles tiek galā ar lauvām – DĀR uzvar sērijā pret "Lions"

Juris Miņins
Juris Miņins

Gazeles tiek galā ar lauvām – DĀR uzvar sērijā pret "Lions"
Foto:Reuters/Scanpix

Vakar vakarā noslēdzās 2021. gada Britu salu regbija nāciju apvienotās izlases tūre Dienvidāfrikas Republikā. Dramatiskā spēles izskaņā mājinieki izrāva uzvaru ar 19:16, bet visā sērijā svinēja panākumu ar 2-1.

Vakar vakarā noslēdzās britu un īru "Lions" komandas, jeb apvienotās Britu salu regbija nāciju (Anglijas, Īrijas, Velsas un Skotijas) izlases, tūre pa Dienvidāfrikas Republiku. Atgādināsim, ka vispirms šī komanda tikās ar vietējiem klubiem, kā arī ar DĀR otro izlasi, taču, kā jau parasti šādās tūrēs, galvenā cīņa norisinājās starp tūristiem un valsts galveno komandu.

Pirmās divas spēles tika aizvadītas ļoti saspringtā, var teikt, ka nokaitētā atmosfērā, jo gan laukumā neviena no pusēm nevēlējās piekāpties, kas noveda pie ļoti agresīva un incidentiem bagāta regbija, gan arī ārpus laukuma abu komandu pārstāvji, galvenokārt jau Vorens Getlends un Rasijs Erasmuss, apmainījās ar dažādiem apvainojumiem kā pret oponentiem, tā arī tiesnešiem. Lai vai kā, divās pirmajās spēlēs uzvaras tika dalītas uz pusēm un visam bija jāizšķiras sērijas un visas tūres pēdējā cīņā.

Trešā spēle sākās tā kā tai arī bija jāsākas, ar otrajā mačā zaudējušās komandas, t.i., "Lions" aktīvu uzbrukšanu. Lai arī viņi pirmie zaudēja punktus, kad sodu realizēja Handrē Polards, tas Eiropas komandu nekādā veidā neapstādināja un Fins Rasels atbildēja ar to pašu un drīz vien izvirzījās vadībā, kad Kens Ovenss, izmantojot molu, iedabūja bumbu ieskaites zonā.

Kā jau pēc mača izcēla regbija eksperti, trešā mača pirmajā puslaikā "Lions" demonstrēja savu labāko un regbiju visas tūres laikā, tiesa, rezultāts, 10:6, bija gana bīstams, lai teiktu, ka viesi kontrolēja šo maču.

Bažas arī izrādījās pamatotas, jo otrajā puslaikā, izmantojot apjukumu "Lions" komandā, Česlins Kolbī bija tas, kurš noslēdza ātro uzbrukumu, pa ceļam izvairoties no diviem pretinieku tvērieniem. Tiesa, pēdējo spēles nogriezni var teikt, ka komandas sagaidīja pie neizšķirta rezultāta, jo Fins Rasels realizēja otro sodu.

Līdz spēles beigām, lai arī labu uzbrukuma iesākumu netrūka, komandas vēlreiz apmainījās ar precīziem soda sitieniem, turklāt DĀR izlasē to realizēja 37 gadus vecais veterāns Morne Steins, kurš "Springboks" komandā debitēja 2009. gadā. Viņš, kad spēlēt palika aptuveni minūte, vārtos raidīja arī izšķirošo sodu.

Pašā mača izskaņā "Lions" gan vēl mēģināja noorganizēt savu uzbrukumu, taču kļūdījās grupcīņā, pārkāpa noteikumus un ar to viņu tūre pa Dienvidāfrikas Republiku arī bija beigusies.

Apkopojot britu un īru "Lions" komandas paveikto DĀR tūrē, jāsaka, ka viņi uzvarēja piecos no astoņiem mačiem, kas, iespējams, nav nemaz tik slikti, taču galvenajā spēļu sērijā, pret valsts nacionālo izlasi, uzvarot pirmajā mačā, divos nākošajos zaudēja.

"Lauvu" komanda nākamreiz savāksies jau 2025. gadā, kad viņiem ir paredzēta tūre pa Austrāliju, bet 2029. gada kalendārā ir iezīmēts brauciens uz Jaunzēlandi. Līdz ar to, revanšēties DĀR komandai viņi varēs ne ātrāk kā 2033. gadā. Jāpiebilst arī tas, ka "Lions" savās tūrēs nav spējuši pieveikt DĀR komandu kopš 1997. gada un arī tā ir uz šo brīdi vienīgā komandas uzvara pēdējo 47 gadu laikā.

Kopš Britu salu izlases izveidošanas tā ar DĀR izlasi ir spēlējuši 13 reizes, bet uzvarējusi tikai četrās sērijās.

Britu un īru "Lauvu" tūre pa DĀR, 2021. gads

DatumsPretiniekiRezultāts
03.07.Lions56:14
07.07.Sharks54:7
10.07.Sharks71:31
14.07.DĀR A13:17
17.07.Stormers49:3
24.07.DĀR22:17
31.07.DĀR9:27
7.08.DĀR16:19