Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:136, Did:0, useCase: 3

Kam būs perfekta diena? "Četru Fināla" prognozes

Māris Noviks
Māris Noviks @MarisNoviks

Kam būs perfekta diena? "Četru Fināla" prognozes
Latvijas Basketbola savienības prezidents Valdis Voins un SK "Cēsis" prezidents Krišjānis Kļaviņš
Foto: Zigismunds Zālmanis

Sestdien, 6. aprīlī, Cēsu sporta namā sāksies Latvijas un Igaunijas čempionāta "Četru Fināls". Par pirmo titulu sezonā sacentīsies SK "Cēsis", "TTT Rīga", Tallinas ECLEX un "RTU/Merks" basketbolistes. Turnīra priekšvakarā Sportacentrs.com aicināja LSBL komandu un jaunatnes izlašu trenerus prognozēt turnīra rezultātus, kā arī izvērtēt čempionāta plusus un mīnusus.

Treneri atbildēja uz trīs jautājumiem.
1) Kāds būs finālu iznākums? Vai Latvijas komandām ir pa spēkam izcīnīt pirmās trīs vietas?
2) Kura komanda visvairāk progresējusi otrajā aplī?
3) Vai Latvijas un Igaunijas čempionāta formāts izrādījies veiksmīgs?

Ilze Ose-Hlebovicka, 2012. gada sezonā ar SK “Cēsis” uzvarēja Latvijas čempionātā
1) Notikumi sezonas laikā apliecina, ka Latvijas komandas var ieņemt visu pjedestālu. Šajā gadā labākā komplektācija ir Cēsīm. Pirmkārt, pulcētas labas latviešu spēlētājas, otrkārt, pievienotas labas ārzemnieces. Uzskatu, ka viņām ir pa spēkam uzvarēt abos finālturnīros. TTT rindās apvienotas perspektīvas jaunās spēlētājas, kuras trenējas pie Latvijas izlases trenera. Uzskatu, ka viņas parādīs labu sniegumu. “RTU/Merks” labāk nospēlēja otrajā aplī, taču visa turnīra favorītes ir Cēsis.

2) Patīk RTU progress. Komandā labi iekļāvusies Asnāte (Fomina), labs papildinājums ir Paula Langina un Linda Vilde. Visas trīs ir U20 izlases kandidātes, turklāt vienībā ir tāda pieredzējusi spēlētāja kā Laura Audere. Domāju, ka viņas var pacīnīties par medaļām.

Foto: Zigismunds Zālmanis

3) Gaidīju, ka Igaunijas komandu līmenis būs augstāks. Pozitīva iezīme bija komandu daudzveidība. Igaunietes rādīja atšķirīgu spēles stilu, taču pretestības pietrūka. Nepilnības bija kalendārā, jo komandām gadījās pauzes mēneša garumā. Tas izsit no treniņu un spēļu ritma. Komandas meklēja iespējas aizvadīt spēles ar citām pretiniecēm. Nākamajos gados projektu var uzlabot. Manuprāt, būtu interesanti izspēlēt Latvijas kausu, turnīrā iesaistot divpadsmit Jaunās Sieviešu basketbola līgas komandas. Neskaitot top klubus, labākās JSBL komandas būtu līdzvērtīgas pretinieces.

Latvijas Universitāte viesojas Cēsīs. Foto: Zigismunds Zālmanis

Rūdolfs Rozītis, Latvijas Universitātes un U18 izlases galvenais treneris
1) Cēsu komanda ir favorīte gan komplektācijas, gan dziļuma, gan individuālās meistarības ziņā. Pārējās trīs komandas ir līdzīgākas. Pēc Rebanes aizbraukšanas ECLEX nepārliecina, tāpēc Latvijas komandas var ieņemt pirmās trīs vietas. “Play-off” formula, kur zaudētājs izstājas, pieļauj vairāk pārsteigumu nekā spēļu sērijas.

2) Iekšējā sajūta saka, ka visvairāk pielikušas Cēsis. Spēlētāju individuālā meistarība atļauj ātrāk saprasties. Viņas attaisno savu potenciālu un sezonas laikā uzlabojušas komandas spēli. TTT ir labi treniņapstākļi, perspektīvas jaunās spēlētājas, taču, manā skatījumā, Cēsis vairāk gājušas uz priekšu.

3) Ideja par Latvijas un Igaunijas čempionātu man ir tuva un patīkama. Sportiskajā ziņā gan vadošās, gan ne tik vadošās komandas ieguvušas lielāku skaitu spēļu pret līdzvērtīgu pretinieku. Braukt uz Igauniju nav garlaicīgi, jo visu laiku sanāk iepazīt jaunas komandas jaunā vidē. Nākotnē vēlos redzēt sakārtotu kalendāru bez neskaitāmām spēļu pārcelšanām. Jārespektē sezonas sākumā apstiprinātais kalendārs, spēļu vietas un laiki. Iemeslus pārcelt spēles varēs atrast vienmēr, taču tam nevajadzētu būt attaisnojumam. Otrkārt, vēlētos lielāku spēļu skaitu. Domāju, tam piekrīt vairāki treneri. Nav teikts, ka to jādara uz regulārās sezonas rēķina. Alternatīva – zemāk finišējušās komandas var izspēlēt astotdaļfinālus vai ceturtdaļfinālus, labākajiem klubiem cīņā par medaļām iesaistoties vēlāk. Jaunatnes līgas meitenēm šī problēma atkrīt automātiski, pārējām vajadzīga spēļu prakse. Ja nākas dažas cīņas izlaist savainojumu dēļ, padsmit spēles sezonā ir par maz. Atkārtošu, ka spēcīgā čempionātā jābūt stingram kalendāram. Spēles tiek nemitīgi pārceltas visos līmeņos, puišiem un jaunatnes līgā identiska situācija. Tas nepalīdz. Sanāk, ka spēles jāpielāgo treniņiem, nevis – kā tam vajadzētu būt – treniņus spēlēm. Mainās viss plānojums. Jāturpina attīstīt komunikāciju visos līmeņos. Apvienotais čempionāts ir labs solis attīstības virzienā.

Armands Misus un Tarina Džonsone (Fairfield University). Foto: Zigismunds Zālmanis

Armands Misus, “Liepājas Papīra” galvenais treneris
1) Prognozēju Cēsu uzvaru, otrajā vietā ierindojoties TTT, trešajā – “RTU/Merks”. Protams, to būs jāapliecina laukumā, taču ticamākā atkāpe no šāda scenārija būs gadījumā, ja Tallinas ECLEX apmainīsies vietām ar RTU.

2) Kvalitatīvākie sastāva pastiprinājumi bijuši Cēsīs. Pat bez ārzemniecēm to var uzskatīt par labi nokomplektētu komandu. Kopā ar Hemptoni un Ajanoviču tā būs vēl spēcīgāka. TTT priekšrocība ir kvalitatīvais treniņdarbs, tiesa, spēlētājas noslogotas arī jaunatnes līgā. RTU ieguvusi labu ceturto numuru Paulas Langinas personā, klāt nākusi Linda Vilde. ECLEX pēc Vīves Rebanes pārejas uz Bulgāriju buksē. Atsevišķās spēlēs iniciatīvu uzņemas Nikolaja, taču stabilitātes nav. Latvijas klubi kāpuši augstāk, igaunietes – kritušas lejā.

3) Latvijas un Igaunijas čempionāts sportiskajā ziņā ir solis uz priekšu. Klāt nākušas trīs konkurētspējīgas komandas – ECLEX, Tallinas Universitāte un “Audentes” arī nav nekāda dāvana. Mums sanāk tālāki izbraukumi nekā Rīgas komandām, taču to plānojums, aizvadot divas spēles divās dienās, ir izdevīgs. Agrāk divreiz braucām uz Daugavpili, tagad uz Tallinu. Pārējo kalendāru vēlos redzēt sabalansētāku. Gadījās, ka spēļu nebija divas nedēļas pēc kārtas, citreiz gadījās neloģisks plānojums. Viena lieta ir pauze starp pirmo un otro apli, taču 10-11 “tukšās dienas” iekrita arī citos mēnešos. Ieej treniņu un spēļu ritmā, pēc tam tiec izsists ārā.

Ainārs Čukste un U16 izlases līdere Paula Strautmane (Rīdzene). Foto: Mārtiņš Sīlis

Ainārs Čukste, Latvijas U16 izlases galvenais treneris
1) Atsevišķā “play-off” spēlē iespējams viss. Uzskatu, ka pārsteigumu var sagādāt jebkura komanda, tai skaitā “RTU/Merks”. Finālā prognozēju Cēsu un TTT tikšanos. Nebūšu izbrīnīts, ja Latvijas klubi izcīnīs visus medaļu komplektus. Visneiespējamākais scenārijs būtu, ja Cēsis paliktu ceturtajā vietā.

2) “TTT juniorēm” un U16 izlasei visgrūtāk turnīrā klājās pret Cēsīm. Sastapām fizisku spēku un nobriedušas spēlētājas, kuras mūs sakāva ar pareiziem lēmumiem. Ja uzkritīs, atsevišķā spēlē var pārsteigt “RTU/Merks”. Piemēram, ja iemet 80 punktus, nav vairs tik svarīgi, cik atlēkušās bumbas esi savācis.

3) Apvienotā čempionāta formāts sevi attaisno. Jaunatnes komandām pamainīt pretiniekus un spēlēt Igaunijā bija interesanti. No sportiskā viedokļa redzu tikai ieguvumus. Izpalika rutīna. Vēlos redzēt turnīra turpinājumu. Mīnuss – kalendārs tika veidots pēdējā brīdī, pēc LJBL spēļu saplānošanas. Jauca spēļu un treniņu ritmu. Nākamajā sezonā plānošanu jāveic ātrāk. Ir lietas, kuras var uzlabot, taču nevajag pazaudēt ieguvumus. Vai čempionāta kārtas visām komandām būtu jāizspēlē vienlaicīgi? Manuprāt, nē, jo būtu grūti vienlaikus saskaņot laikus ar jaunatnes spēlēm un Igauniju. Pašreizējais variants spēlēt darba dienās nav slikts.

”Četru Fināla” kalendārs

Sestdiena, 6. aprīlis
16:00 SK Cēsis – RTU/Merks
18:15 TTT Rīga – ECLEX Tallinn

Svētdiena, 7. aprīlis
13:30 Spēle par trešo vietu
16:00 Fināls

  +1 [+] [-]

, 2013-04-06 01:38, pirms 11 gadiem
Virsraksts!

  +4 [+] [-]

, 2013-04-06 01:50, pirms 11 gadiem
Nottāram

  +2 [+] [-]

, 2013-04-06 07:08, pirms 11 gadiem
kur Armands?

  +3 [+] [-]

, 2013-04-06 08:55, pirms 11 gadiem
izlasot tikai virsrakstu, uzreiz sapratu, kurš būs autors!

     [+] [-]

, 2013-04-06 11:03, pirms 11 gadiem
Šī ir perfekta diena, man prātā tikai viņa...! Notārs visos finālos fonā skanēs, kamēr kda komanda neaizmuks no arēnas...

  +2 [+] [-]

, 2013-04-06 12:08, pirms 11 gadiem
tommy90 rakstīja: izlasot tikai virsrakstu, uzreiz sapratu, kurš būs autors!
nu baigi attapīgs!
afigenna daudz mums rakstošie par basketbolu - pirmie kas nāk prātā Siliņš un Noviks.

  +1 [+] [-]

, 2013-04-06 17:56, pirms 11 gadiem
Juri$$$ rakstīja: nu baigi attapīgs!
afigenna daudz mums rakstošie par basketbolu - pirmie kas nāk prātā Siliņš un Noviks.
Piekrītu! Bet Siliņam baigi daudz jādzer vai kas jauns jāiepīpē lai tādu virsrakstu ieliktu