Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2912, Did:0, useCase: 3

Skandāls Dānijā: līderi atsakās spēlēt izlasē, dāņi gatavojas laukumā sūtīt futzāla izlasi

Ulvis Brože
Ulvis Brože @UlvisBrozhe

Skandāls Dānijā: līderi atsakās spēlēt izlasē, dāņi gatavojas laukumā sūtīt futzāla izlasi
Kristians Ēriksens
Foto: PA Pictures/Scanpix

Pasaules kausa dalībniecei Dānijai UEFA Nāciju līga sāksies svētdien ar dueli pret Velsas izlasi, taču pagaidām nav skaidrs, ar kādu sastāvu dāņi dosies laukumā. Līderi atteikušies no spēlēšanas, tāpēc uzaicinājumus saņēmuši amatieru komandās spēlējošie futbolisti.

Dānijas valstsvienība Pasaules kausā sasniedza astotdaļfinālu, kurā pendelēs zaudēja horvātiem. Futbolisti, kuri bija sastāvā, ieskaitot Kristianu Ēriksenu no "Tottenham Hotspur" un Kasperu Šmeihelu no "Leicester City", atsakās pieņemt jauno piedāvājumu, kas saistīts ar komerciālajām tiesībām.

Dānijas Futbola asociācija noraidīja Dānijas Futbolistu asociācijas piedāvājumu turpināt sadarbību pēc līdzšinējiem noteikumiem, lai varētu notikt pārbaudes mačs trešdien pret Slovākiju un svētdien paredzētā Nāciju līgas spēle pret Velsu. Futbolisti vēlas, lai sponsorēšanas līgums turpinātu koncentrēties uz komandu, nevis individuāliem spēlētājiem, kamēr Dānijas federācija grib labākus noteikumus un komerciālos nolūkos izmantot arī atsevišķas zvaigznes.

Dānijas federācija brīdinājusi, ka gadījumā, ja turpināsies nesaskaņas un neizdosies vienoties, Dānijas futbols varētu atgriezties akmens laikmetā, jo draud sankcijas no UEFA un milzīgs sods. Šobrīd izskatās, ka arī galvenais treneris Oge Hāreide un viņa palīgs Jons Dāls Tomasons nepildīs savus pienākumus, kamēr nebūs panākta jauna vienošanās, solidarizējoties ar futbolistiem.

Pirms mazāk nekā gada Dānijas futbolu jau satricināja skandāls, jo sieviešu izlase boikotēja Pasaules kausa atlases spēli pret Zviedriju, jo nebija mierā ar darba apstākļiem un nosacījumiem. Federācija saņēma 20 tūkstošu eiro sodu, Zviedrijai tika uzvara ar 3:0, bet Dānija netika izslēgta no sacensībām. Tā vietā sekoja brīdinājums – ja nākamo četru gadu laikā atkārtosies kas tāds, Dānija varētu tikt izslēgta no UEFA.

Tāpēc Dānijas federācija ar visiem spēkiem mēģina atrast futbolistus, kuri būtu gatavi doties laukumā pret Velsu. Uzaicinājumu saņēmuši gan spēlētāji no Dānijas Superlīgas, gan arī zemākajās līgās spēlējošie. Tikmēr Futbolistu asociācija aicinājusi solidarizēties ar valstsvienības spēlētājiem un noraidīt uzaicinājumu.

"Esam saņēmuši lielu atbalstu. Cenšamies panākt līgumu, kas pozitīvi iespaidos visu Dānijas futbolu. Pārrunās cīnāmies par pašiem pamatiem un mūsu tiesībām, kā arī par nākamajiem, kuri pārstāvēs izlasi. Cīņa nav par naudu," teica pašlaik lielākā dāņu zvaigzne Ēriksens.

Protams, ierakumu otrā pusē valda pavisam cits viedoklis. Klauss Bretons-Meijers, federācijas vadītājs, teica, ka spēlētājiem piedāvātas tās pašas summas par maču aizvadīšanu, kas līdz šim, bonusi, apdrošināšana, labāki apstākļi lidojumos. "Situācija nav no labākajām. Pašlaik strādājam, lai komandā būtu labākie iespējamie spēlētāji. Tas ir svarīgi Dānijas futbola nākotnei. Ja spēles netiks aizvadītas, mums varētu nākties saskarties ar miljoniem sodos un abu izlašu izslēgšanu no starptautiskajām sacensībām. Un tad Dānijas futbols atgrieztos akmens laikmetā."

Kā vēsta svaigākā informācija Dānijas medijos, trešdien un svētdien laukumā varētu doties Dānijas izlase, taču – futzāla. Pagaidām nav zināms, cik telpu futbolisti pieņēmuši piedāvājumu, jo katrs drīkst izdarīt individuālu izvēli. Galvenais treneris apstiprināja, ka sarunas bijušas un ka piedāvāti līgumi, tomēr neko vairāk komentēt nevēlējās. Futbola federācija piedāvājusi futzāla komūnai plašāku finansējumu, ja tā nāks talkā un aizvadīs mačus pret Slovākiju un Velsu.

Šādi nācies rīkoties, jo kurvīti spēlēšanai Dānijas valstsvienībā devuši ne tikai Superlīgas, bet arī pirmās līgas futbolisti. Tāpat vairāki otrās līgas klubi paziņojuši, ka atbalsts cīņā ir svarīgāks nekā piecas minūtes slavas, aizvadot divas spēles izlasē. Futbolistu aprindās valdot lojalitāte, un nav neviena, kurš būtu gatavs uzmest pārējos tikai tāpēc, lai varētu uzvilkt izlases kreklu.

Ēriksens un komandas biedri ir ieradušies Kopenhāgenā, lai veiktu pārrunas, tomēr federācija nav gatava viņus uzklausīt. "Parakstīsim pagaidu līgumu, kas būs pēc vecajiem noteikumiem, un jau šodien lidosim uz Slovākiju. Kopā parakstīsim līgumu, kopā glābsim Dānijas futbolu no kauna. Mēs esam šeit un vēlamies spēlēt," teica Ēriksens.

"Mēs esam šeit. Mēs vēlamies spēlēt Dānijas izlasē. Tāpēc visi esam atlidojuši mājās. Nesaprotam federācijas nostāju, ka tā nevēlas pārrunas. Viņi pat negrib runāt ar mums. Kāpēc gan viņi tērē laiku un pūles, lai atrastu futbolistus citur? Kāpēc neizmantot to pašu laiku un pūles, lai panāktu vienošanos?" jautāja Dortmundes "Borussia" pussargs Tomass Delenijs.

Tikmēr ar Velsu jau trenējas Madrides "Real" uzbrucējs Garets Beils.

Izmantotie resursi:
https://www.telegraph.co.uk/footbal...
https://ekstrabladet.dk/sport/fodbo...

  +8 [+] [-]

, 2018-09-04 13:57, pirms 6 gadiem
Labs!
LV kas tāds nebūtu iespējams.
Slēpts komentārs: Alpaville

  -1 [+] [-]

, 2018-09-04 14:50, pirms 6 gadiem
Ko, un neviena sakropļota uzvārda??

  +2 [+] [-]

, 2018-09-04 16:23, pirms 6 gadiem
Alpaville rakstīja: Nabaga futbolistiņi, streiko maizītei naudiņas par maz!😥
Tikai virsrakstu izlasīji? Streiko, kā reiz, par to, lai būtu visiem vienādi noteikumi, nevis atsevišķiem stāriem, uz kuru rēķina vēl federācija grib uzvārīties.

  +1 [+] [-]

, 2018-09-04 16:24, pirms 6 gadiem
Raiteens rakstīja: Labs!
LV kas tāds nebūtu iespējams.
Tas gan, vienmēr atradīsies kangari, kas to vien gaida, kā sava labuma vārdā iegrūst duncīti nācijas kopējam labumam.

     [+] [-]

, 2018-09-04 16:27, pirms 6 gadiem
janem kredits un jaliek ka vai nu welsa vai irija uzvares grupa