Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:110, Did:0, useCase: 3

Pusfinālos vadībā Kārters un O'Salivans

Lauris Bērziņš
Lauris Bērziņš

Pusfinālos vadībā Kārters un O'Salivans
Alisters Kārters
Foto: Lauris Bērziņš

2012. gada pasaules snūkera čempionātā sākušies pusfināli. Pēc pirmajām spēļu sesijām Alisters Kārters ar 5:3 izvirzījies vadībā pret Stīvenu Magvairu, bet Ronijs O'Salivans ar identisku rezultātu ticis priekšgalā pret Metjū Stīvensu.

Alisters Kārters – Stīvens Magvairs 5:3

Pasaules čempionāta pusfinālu stadija aizsākās ar Stīvena Magvaira un Alistera Kārtera dueli. Līdz šim Magvairam labākais starts "Crucible Theatre" bija padevies 2007. gadā, kad viņš bija ticis līdz pusfinālam, kur ar 15:17 zaudēja vēlākajam čempionam Džonam Higinsam. Tagad, pēc uzvaras ceturtdaļfinālā pār septiņkārtējo pasaules čempionu Stīvenu Hendriju, kurš pēcāk paziņoja par savas profesionālās karjeras beigām, Magvairs ir atkārtojis savu labāko rezultātu. Bet tagad viņam bija iespējas to uzlabot, jo tieši viņš tika uzskatīts par šī mača favorītu.

Savukārt Kārteram šis bija trešais pasaules čempionāta pusfināls, turklāt 2008. gadā viņam bija izdevies aizkļūt arī līdz finālam, taču tajā ar 8:18 tika piedzīvots zaudējums pret Roniju O'Salivanu. Kārteram šī sezona nav bijusi tik sekmīga kā Magvairam, taču viņa ne sevišķi pārliecinošais sniegums sezonas laikā norakstāms uz nopietnām veselības problēmām. Bet, kā atzinis pats spēlētājs, tad šobrīd viņa pašsajūta ir uzlabojusies, ko pierāda arī rezultāti šajā čempionātā.

Pirmās sesijas sākums sanāca diezgan saraustīts. Ne Kārteram, ne Magvairam neizdevās izveidot vērā ņemamas sērijas, līdz ar to notikumi attīstījās lēnām. Beigās pēc vairāk nekā pusstundu ilgas cīņas, secīgi raidot lūzās krāsainās bumbas no zaļās līdz rozā, pie uzvaras freimā tika Magvairs.

Arī nākamā sesijas partija nebija nekāda snūkera paraugstunda, bet noslēgumā atkal pārāks bija Magvairs, panākot 2:0 savā labā. Taču līdz ar 3. freimu savu spēli "uztaustīja" Kārters, vispirms ar 46 un 26 punktus lielām sērijām nodrošinot vienu panākumu, bet pēc tam ar 91 punkta breiku rezultātu izlīdzinot – 2:2.

Ārkārtīgi spraigs un negaidītiem pavērsieniem bagāts bija mača 5. freims. Brīdī, kad uz galda bija palikušas vien rozā un melnā bumba, Magvairam jau bija nepieciešams snūkers. Un skotam ar pirmo mēģinājumu izdevās izveidot lielisku snūkeru un piespiest pretinieku kļūdīties. Taču galotnē Magvairam nepaveicās – pēc lūzā raidītas rozā bumbas melno viņam neizdevās trāpīt, un pie uzvaras partijā pēc vairāk nekā 36 minūšu ilgas spēkošanās ar 54-49 tika Kārters.

Daudz raitāk jau aizritēja 6. freims, kurā pirmo ievērības cienīgo sēriju izdevās izveidot Magvairam. Viņam vienā piegājienā gūti 82 punkti ļāva panākt izlīdzinājumu.

Pirmās sesijas pēdējie divi freimi atkal izvērtās saraustīti, tomēr abos labāk veicās Kārteram. Turpretim Magvairam bija acīmredzamas grūtības pielāgoties spēles galdam, un viņam vairākas potenciāli labas sērijas beidzās ar neprecīzām izejām.

7. freimā Kārters panākumu guva ar 65 punktu sēriju, bet sesijas pēdējā freimā, pēc abu spēlētāju līdzvērtīgas un labas pacīnīšanās aizsardzībā, ar diviem nelieliem breikiem uzvarēja ar 68-11, izvirzoties priekšgalā ar 5:3.

Kopumā sesija vērtējama kā viduvēja. Neviens no spēlētājiem tā pa īstam neparādīja savu labāko spēli. Bet izšķirošie notikumi vēl tikai priekšā...

Ronijs O'Salivans – Metjū Stīvenss 5:3

Bet ceturtdienas vakarā otru pusfinālu uzsāka trīskārtējais pasaules čempions Ronijs O'Salivans un Metjū Stīvenss. Vēl sezonas vidū O'Salivans nevarēja būt drošs par savu vietu TOP 16 un spēlēšanu Šefīldā. Bet šīgada februārī viņš uzvarēja "German Masters", tādējādi nostiprinot savas pozīcijas reitinga tabulā. Vēl šosezon viņa rēķinā ir divi uzvarēti "Players Tour Championship" posmi un Premjerlīgas tituls.

O'Salivana pretinieks Metjū Stīvenss pēdējās divās sezonās uzlabojis savu spēli, kas viņam ļāva atgriezties pasaules labāko sešpadsmitniekā. Stīvenss savas karjeras laikā līdz pasaules čempionātu pēdējām kārtām nokļuvis vairākkārt – trīs reizes ticis līdz pusfināliem (2001., 2002., 2004. gadā), kā arī spēlējis divos finālos (2000., 2005.), kuros gan bija spiests atzīt Marka Viljamsa un Šona Mērfija pārākumu.

Izteikts favorīts šajā duelī, protams, O'Salivans, taču, kā pēc panākuma ceturtdaļfinālā pār Raienu Deju, atzina Stīvenss, tad pusfinālā viņa iespējas uzvarēt ir vērtējamas 50 pret 50. Protams, spēlētājs arī piebilda, ka viņam būs krietni jāuzlabo sava spēle, lai cerētu uz iekļūšanu finālā.

Stīvensa vārdi bija kā trāpītjums desmitniekā. Viņam patiešām nāksies uzlabot savu sniegumu, un tas pats attiecināms arī uz O'Salivanu.

Gluži kā pirmais pusfināls arī šis iesākās nevienmērīgi. Mača 1. freima atrsinājums sekoja pēc gandrīz 24 minūtēm, kad O'Salivans nogādājot lūzās krāsainās bumbas nodrošināja uzvaru ar 67-53. Sesijas nākamais freims jau pārsniedza pusstundas robežu un bija piesātināts ar lielisku taktisku cīņu. Bet galotnē atkal pārāks izrādījās O'Salivans.

3. freimā O'Salivans tika jau pie trešās uzvaras pēc kārtas, izšķirošo pārsvaru nostiprinot ar 66 punktu breiku. Bet sesijas pārtraukumā viņš varēja doties jau ar četru freimu pārsvaru, kas tika iegūts ar 49 un 28 punktus lieliem breikiem.

Tikai pēc pārtraukuma Stīvenss beidzot izmantoja vairākas O'Salivana neveiksmes un ar pēdējām krāsainajām bumbām guva pirmo panākumu. Lai arī Stīvenss bija sasniedzis nepieciešamo pārsvaru nākamajā partijā, tomēr pilnīgi drošs par uzvaru nevarēja būt ne brīdi. O'Salivans mēģināja veidot snūkerus, un ar šo uzdevumu viņam veicās pat ļoti labi. Stīvenss tomēr spēja izturēt sāncenša spiedienu un kļūdas nepieļāva. Vēlāk aizsardzībā nesekmīgi nospēlēja pats O'Salivans un atzina sakāvi freimā.

Kā pa celmiem tika aizvadīts arī 7. freims. Rupji kļūdījās te viens, te otrs, un spēles gaita joprojām bija neprognozējama. Divas nelielas sērijas padevās O'Salivanam, un ar tām pietika, lai rezultāts kļūtu 5:2.

Sesijas pēdējā partijas sākumā gan Stīvenss, gan O'Salivans atkal pārsteidzoši kļūdījās uzbrukumos samērā vienkāršās situācijās. Bet brīdi vēlāk vienu radušos izdevību spēja izmantot Stīvenss un pabeigt freimu ar 80 punktu sēriju.

2012. gada pasaules čempionāts snūkerā

Pusfināli

SpēleSesijaDatums un laiks
Stīvens Magvairs – Alisters Kārters2/404.05.2012. plkst. 12:00
Ronijs O'Salivans – Metjū Stīvenss2/404.05.2012. plkst. 16:30
Stīvens Magvairs – Alisters Kārters3/404.05.2012. plkst. 21:00
Ronijs O'Salivans – Metjū Stīvenss3/405.05.2012. plkst. 12:00
Stīvens Magvairs – Alisters Kārters4/405.05.2012. plkst. 16:30
Ronijs O'Salivans – Metjū Stīvenss4/405.05.2012. plkst. 21:00