Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:131, Did:0, useCase: 3

Bērziņš: "Piedāvājam rīkot Latvijas kausa izcīņu basketbolā"

Rolands Eliņš

Bērziņš: "Piedāvājam rīkot Latvijas kausa izcīņu basketbolā"
Mārtiņš Bērziņš

Basketbola kluba "Valmiera" ģenerālmenedžeris Mārtiņš Bērziņš izteicis publisku aicinājumu Latvijas basketbola sabiedrībai par Latvijas kausa izcīņas nepieciešamību, norādot, ka tā varētu aizstāt aktualitāti zaudējušo Zvaigžņu spēli. "Valmiera" ir aicinājusi iesaistīties gan LBS, gan citus Latvijas klubus, un Bērziņš pavēstīja, ka "Valmiera" ir gatava uzņemt kausa izcīņu jau 2016. gadā jeb nākamsezon. Sportacentrs.com publicē "Valmieras" ģenerālmenedžera viedokli pilnā apjomā.

Februāra beigās aizvadītā „Zvaigžņu spēle” diemžēl kārtējo reizi apliecināja, ka šis spēles formāts ir sevi izsmēlis. Protams, nevēlos noniecināt spēles organizatoru ieguldījumu – pasākums tika sarīkots visaugstākajā līmenī – gan Latvijas Basketbola savienība kā rīkotāji, gan Ventspils klubs un pašvaldība, kā arī Latvijas Televīzija kopā paveica lielisku darbu, taču pati „Zvaigžņu spēle” kā tāda, kārtējo reizi lika vilties (ne tādēļ, ka trūktu skatāmu spēļu epizožu, bet tieši sportiskās intrigas dēļ) lielākajai daļai basketbola sabiedrības.

Diskusijas par to vai „Zvaigžņu spēlei” būt, kādā formātā tai būt utt. ir aktuāla, šķiet, kopš pirmās „Zvaigžņu spēles” 1993.gadā, tāpēc piedāvāju attiecīgajā februāra nedeļas nogalē, laikā kad praktiski visos Eiropas vadošajos čempionātos ir paredzēta brīva nedēļas nogale no starptautiskajiem turnīriem un vietējiem čempionātiem, „Zvaigžņu spēles” vietā rīkot Latvijas kausa izcīņu basketbolā. Šķiet, ka šobrīd esam praktiski vienīgā tā saucamā „basketbola lielvalsts”, kurā netiek rīkota šāda kausa izcīņa. Šādas kausa izcīņas tiek rīkotas visās vadošajās basketbola valstīs, sākot ar Spāniju un Turciju un beidzot ar mūsu kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju.

Kāpēc būtu nepieciešama kausa izcīņa un kādā formātā tā varētu aizstāt „Zvaigžņu spēli”? Pirmkārt, sportiskā intriga arī sezonas vidū – kausa izcīņā piedalītos Latvijas Basketbola līgas 1.divīzijas 1-8.komanda (spēku rangs tiktu fiksēts, piemēram janvāra vidū, kad noslēdzas pirmais aplis) vai arī turnīra rīkotāju jeb mājinieku komanda un atlikušās 7 labākās komandas. Formāts ar 8 komandām tiek izspēlēts, piemēram, Spānijā, Itālijā, Francijā, Turcijā un citās valstīs, kā arī mūsu kaimiņvalstī Lietuvā. Otrs variants ir formāts, kurā kausa izcīņā piedalās četras labākās komandas kā, piemēram, Vācijā vai Beļģijā. Vienā nedēļas nogalē līdzjutējiem būtu iespējams redzēt visas vadošās komandas un spēlētājus vienuviet.

Otrkārt, pats izspēlēs formāts varētu būt līdzīgs Spānijas vai Itālijas līgās esošajam – piektdienā ceturtdaļfināli, sestdienā pusfināli un svētdienā fināls, turklāt praktiski būtu iespējams iekļaut kausa izcīņas programmā arī attiecīgos „Zvaigžņu spēles” elementus. Piemēram, sestdienas vakarā starp pusfināliem sarīkot trīspunktu metienu konkursu, bet svētdien pirms fināla „slam dunk” konkursu. Savukārt klubu karsējmeitenes varētu dejot un sacensties spēļu starplaikos vai puslaiku pārtraukumos. Līdz ar to kausa izcīņas nopietnajam sportiskajam ietvaram kā papildus pievienotā vērtība būtu arī atraktīvs šovs.

Treškārt, papildus kausa izcīņai varētu norisināties arī atsevišķas jaunatnes grupas (piemēram, Spānijā „Karaļa kausa izcīņā” notiek arī „Mini kausa izcīņa” U-13 vecuma grupai) kausa izcīņa, kurā būtu pārstāvētas katra kausa izcīņā pārstāvētā kluba jaunatnes sistēmas komanda, veidojot saikni ar kluba „mātes” komandu un popularizējot basketbolu jauniešu vidū.

Kausa izcīņa basketbolā varētu būt ilgtspējīgs pasākums, turklāt gan spēlētājiem, gan skatītājiem saistošs un interesants, tāpēc esam gatavi jau 2016.gadā Valmierā organizēt pirmo kausa izcīņu. Esam veikuši pārrunas ar Valmieras pilsētas pašvaldību, „Vidzemes Olimpisko centru”, kluba atbalstītājiem, kuri ir gatavi atbalstīt un piedalīties šī pasākuma realizēšanā. Vērsīsimies pie Latvijas Basketbola savienības, no kuras ir atkarīgs vai šādam pasākumam vispār būt vai nebūt, ar šo iniciatīvu un ceram uz atsaucīgu dialogu. Tāpat uzrunāsim arī citus Latvijas basketbola klubus, lai beidzot arī Latvijā būtu sava kausa izcīņa basketbolā.

Ar cieņu,
Mārtiņš Bērziņš
Biedrības „Basketbola klubs Valmiera” ģenerālmenedžeris

1 2 59 komentāri
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

 +17 [+] [-]

, 2015-03-04 12:00, pirms 9 gadiem
Jā, kapēc gan ne, papildus spēles komandām sezonas laikā, un arī skatītājiem interesantāk.

 +17 [+] [-]

, 2015-03-04 12:00, pirms 9 gadiem
Atbalstu

 +17 [+] [-]

, 2015-03-04 12:01, pirms 9 gadiem
Tikai par!!!

 +15 [+] [-]

, 2015-03-04 12:02, pirms 9 gadiem
Ar slam dunk un 3P un parējiem šovaelementiem,starp spēlēm izkalusās labs variants.

 +16 [+] [-]

, 2015-03-04 12:03, pirms 9 gadiem
Sen bija laiks........

 +18 [+] [-]

, 2015-03-04 12:06, pirms 9 gadiem
Visās normālās basketbola valstīs tiek rīkota basketbola kausa izcīņa, labs pasākums ar lielu ažiotāžu. pat nezinu, kāpēc līdz šim Latvijā nekas tāds nav noticis. Ja vēl saliktu kopā Zvaigžņu spēles labākos elementus ar sportisko intrigu kausa izcīņā, tad tas aizietu uz urrā.

 +19 [+] [-]

, 2015-03-04 12:09, pirms 9 gadiem
Noteikti atbalstāma iniciatīva, es gan piedāvātu variantu, ka tas ir nevis līgas kauss. Bet gan Latvijas basketbola kauss, kurā piedalītos ne tikai virslīgas, bet arī zemāko līgu komandas, pirmās kārtas varētu izspēlēt pašā sezonas sākumā, savukārt LBL komandas iesaistās cīņā sākot ar astotdaļfinālu.

 +10 [+] [-]

, 2015-03-04 12:15, pirms 9 gadiem
Nerunaasim par citaam valstiim, kuraas saadi kausi notiek, bet pat citos sporta veidos Latvijaa taadi ir un ljoti populaari. Basketbols ir bezmaz vai vieniigais iznjeemums.
Slēpts komentārs: Skudriniekss

  +8 [+] [-]

, 2015-03-04 12:24, pirms 9 gadiem
Viennozīmīgi par!

  -4 [+] [-]

, 2015-03-04 12:25, pirms 9 gadiem
Man vienalga.....jo manas komandas vairs neeksistē. .....BK Stimarol

  +1 [+] [-]

, 2015-03-04 12:27, pirms 9 gadiem
Tiesa, es vairāk atbalstītu kausa kvalikācijas turnīru. Lai LBL3, LBL2 izcīna 8 vietas, kuras mačosies ar LBL astoņām par vietu šajā kausa izcīņā. Nedomāju, ka LBL komandām 1 papildu spēle (neskaitot pašas kausa spēles) pret teorētiski zemāka līmeņa pretinieku būtu problēma.

  +7 [+] [-]

, 2015-03-04 12:29, pirms 9 gadiem
Lietuvā ir gan kausa izcīņa (ja nemaldos notika tieši tajā nedēļas nogalē, kad mums Zvaigžņu spēle), gan arī Zvaigžņu spēle.

  +3 [+] [-]

, 2015-03-04 12:35, pirms 9 gadiem
Atbalstāmi. Un būtu labi, ja katru gadu tas kauss notiktu citā pilsētā, lai popularizētu basketbolu.

  +4 [+] [-]

, 2015-03-04 12:36, pirms 9 gadiem
Cesiniekspatriots rakstīja: Atbalstāmi. Un būtu labi, ja katru gadu tas kauss notiktu citā pilsētā, lai popularizētu basketbolu.
nu tas jau buutu tikai loogiski
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +9 [+] [-]

, 2015-03-04 12:47, pirms 9 gadiem
kristaps212409 rakstīja: Ko diez par to saka Andris Bērziņš?
Ja nosauktu par Prezidenta kausa izcīņu, tad vecais, labais Andža būtu bezgala priecīgs...

  +2 [+] [-]

, 2015-03-04 12:55, pirms 9 gadiem
Atbalstāma iniciatīva pilnīgi noteikti!

Pirmkārt, zvaigžņu spēļu formāts tiešām sevi ir izssmēlis! Un kas interesanti - tā tas ir ne tikai Latvijā, bet daudzās basketbola valstīs! Interese par to zūd ar katru gadu, un galvenais iemesls - sportiskās intrigas trūkums!

Kausa izcīņa savukārt ir saspringts formāts (seviški, ja izdosies tam "uzbūvēt"pietiekamu prestižu)! Starp citu... ja tas protams ir izdarāms, būtu interesanti dot iespēju šajā kausā cīnīties arī zemāko līgu komandām! Tā teikt - papildus intrigai un masveidībai! Bet tas tā... ja tas orgabizatoriski ir iespējams... Jo pie;kauju, ka nemaz tik daudz brīvo vietu šādām spēlēm nebūs, tāpēc arī koamdnu skaits var būt ierobežots!

  -1 [+] [-]

, 2015-03-04 12:57, pirms 9 gadiem
Kauss jānosauc kādas leģendas vārdā. Piem.- Valda Valtera kauss vai Andriņa Biedriņa kauss
Slēpts komentārs: retais

  +3 [+] [-]

, 2015-03-04 13:00, pirms 9 gadiem
Ļoti apsveicama iniciatīva, par ko BK "Valmierai" atkal žetons. LBS būtu jāsniedz savs "verdikts" par šo un attaisnojumi, kāpēc tāds kauss jau netika organizēts iepriekš?!

Vienīgi ar ko rastos jautājumi: lielās izmaksas, jo tomēr veidojas daudz spēļu, kuras pie tam ir "ne mājās", tātad viesnīcu + ēdināšanas + transporta izmaksas, kas tomēr ir papildus izmaksas Klubam, ja vien, LBS + "uzņēmējs" (tas kurš uzņem šo kausu) nenosedz visas izmaksas! Uz priekšu, par LBL Kausu!

  +4 [+] [-]

, 2015-03-04 13:01, pirms 9 gadiem
Noteikti vajag Latvijas kausa izcīņu. Sezonas vidū fināls, būtu interesanti.

  +7 [+] [-]

, 2015-03-04 13:02, pirms 9 gadiem
retais rakstīja: Par komandu skaitu- 6lbl labākās komandas+ 2 lbl2 komandas..
6 no LBL + 2 no LBL-2 nebūtu loģiski, tad lai visas LBL3 un LBL2 sāk ar kvalifikācijām un tad, LBL iesaistās no kādas fāzes, jo LBL-2 tomēr ir vājākas komandas par LBL1 un daudzi klubi ir Lielo klubu fārmklubi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2015-03-04 13:10, pirms 9 gadiem
PAR!

     [+] [-]

, 2015-03-04 13:33, pirms 9 gadiem
It kā atbalstāma ideja, bet ne jau nākamsezon, jo ir vajadzīgs laiks visu saplānot, kuras komandas piedalīsies, kāda būs izspēle utt. bet nu kā būtu ja LBL augstākā divīzija aizietu 4 apļus, kad tad izspēlētu?

Domāju varētu, ka sezonu kādas nedēļas divas ātrāk sākt, tad gan jau varētu visu saplānot...

  +2 [+] [-]

, 2015-03-04 13:44, pirms 9 gadiem
Sporta novērotājs rakstīja: It kā atbalstāma ideja, bet ne jau nākamsezon, jo ir vajadzīgs laiks visu saplānot, kuras komandas piedalīsies, kāda būs izspēle utt. bet nu kā būtu ja LBL augstākā divīzija aizietu 4 apļus, kad tad izspēlētu?

Domāju varētu, ka sezonu kādas nedēļas divas ātrāk sākt, tad gan jau varētu visu saplānot...
Laika tak vēl ir daudz līdz nākamai sezona, lai visu saplānotu. Lai iesākumā ir mazais variants, kad tikai 8 labākās LBL komandas vienā nedēļas nogalē (max 3 dienās) izspēlējas. Nekā tur tik sarežģīta nav, galvenais ir vēlēties un atrast finanses.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2015-03-04 13:57, pirms 9 gadiem
Bambis Kandava Cup

     [+] [-]

, 2015-03-04 14:01, pirms 9 gadiem
Avatars rakstīja: Laika tak vēl ir daudz līdz nākamai sezona, lai visu saplānotu. Lai iesākumā ir mazais variants, kad tikai 8 labākās LBL komandas vienā nedēļas nogalē (max 3 dienās) izspēlējas. Nekā tur tik sarežģīta nav, galvenais ir vēlēties un atrast finanses.
personīgi man nekādas lielas vēlēšanās tādu skatīties nav, jo pa lielam tās būtu LBL regulārās sezonas spēles, tikai par nevērtīgu kausu....Tik pat labi pirms sezonas uztaisa sagatavošanās turnīru un viss, līdzīgi kā Liepājā tikai ar visām LBL komandām, pilnīgi tas pats būtu

  +1 [+] [-]

, 2015-03-04 14:29, pirms 9 gadiem
Par formātu var diskutēt, bet es atbalstītu.
Zvaigžņu spēles neskatos, jo sportā piesaista cīņa par uzvaru un intriga, nevis šovs bez aizsardzības.

  +6 [+] [-]

, 2015-03-04 14:30, pirms 9 gadiem
Sporta novērotājs rakstīja: personīgi man nekādas lielas vēlēšanās tādu skatīties nav, jo pa lielam tās būtu LBL regulārās sezonas spēles, tikai par nevērtīgu kausu....Tik pat labi pirms sezonas uztaisa sagatavošanās turnīru un viss, līdzīgi kā Liepājā tikai ar visām LBL komandām, pilnīgi tas pats būtu
Tu jau, dzraudziņ, kā VEFa štata komentētājs varēji paklusēt... un kaut ko sakarīgāku uzrakstīt.

  +1 [+] [-]

, 2015-03-04 14:32, pirms 9 gadiem
100% par.
Patīk variants ar 4 vienībām - sestdien 1/2fināls, svētdien fināli (par 1.vietu un par 3.vietu)

     [+] [-]

, 2015-03-04 14:52, pirms 9 gadiem
Sporta novērotājs rakstīja: personīgi man nekādas lielas vēlēšanās tādu skatīties nav, jo pa lielam tās būtu LBL regulārās sezonas spēles, tikai par nevērtīgu kausu....Tik pat labi pirms sezonas uztaisa sagatavošanās turnīru un viss, līdzīgi kā Liepājā tikai ar visām LBL komandām, pilnīgi tas pats būtu
Nu bet ko vairāk Tu gaidi? Protams, ka tās pašas komandas, kā reg.sezonā tikai mērķis ir viens, iegūt kausu! Nevajag jaunu divriteni izgudrot. Nesaprotu Tevi!
1 2 59 komentāri