Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3, Did:0, useCase: 3

Somijas U20 izlases treneris: ''Zināju, ka hokeja dievi mums palīdzēs''

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Somijas U20 izlases treneris: ''Zināju, ka hokeja dievi mums palīdzēs''
Somijas U20 izlases galvenais treneris Jusi Ahokass darbībā. Foto: Sputnik/Scanpix

Aizvadītā nakts, kurā tika aizvadīti Pasaules U20 čempionāta hokejā ceturtdaļfināli, izvērtās pilna pārsteigumu. Sīkstā Šveices izlase pieveica grupu turnīru bez zaudējumiem noslēgušos zviedrus (2:0), savukārt mājinieki kanādieši papildlaikā piedzīvoja sakāvi pret Somijas valstsvienību (1:2).

Pirmoreiz U20 čempionātu vēsturē Kanādas valstsvienība mājās notiekošajā čempionātā ir spiesta palikt bez godalgām, finišējot sestajā vietā. Turklāt otro reizi četru gadu laikā ceturtdaļfinālā atzīts tieši Somijas izlases pārākums. ''Tā ir collu, sekunžu, dažreiz pat milisekunžu spēle. Šādi zaudēt ir smagi, un šobrīd man pat nav vārdu. Noteikti tā nebiju iztēlojies šo turnīru,'' pēc mača atzina kanādiešu vārtsargs Maikls Dipjetro, kurš atvairīja 32 no 34 pretinieku metieniem, mača gaitā tribīnes piepildījušajiem skatītājiem skandējot jaunā hokejista uzvārdu.

Dipjetro vairākkārt glāba savu komandu no vārtu zaudējumiem šķietami bezcerīgās situācijās, savukārt komandas biedri neizmantoja vairākas teicamas iespējas izraut uzvaru, lielisku maču aizvadot arī Somijas izlases pirmajam vārtsargam Uko-Pekam Lūkonenam. Teicams moments ievest savu izlasi pusfinālā bija komandas kapteinim Maksīmam Komtuā, kurš papildlaikā nerealizēja soda metienu: ''Netrāpīju savu metienu. Zināju, ko vēlos izdarīt, pieturējos pie plāna, bet netrāpīju.''

Kanādas izlases treneris Tims Hanters gan pēc spēles atklāja, ka Komtuā ir labākais bullīšu izpildītājs komandā. ''Junioru hokejā robeža starp uzvaru un zaudējumu ir maza. Diemžēl šodien mēs esam tajā otrajā pusē,'' rūgtumu pauda Komtuā. ''Nekad nav patīkami zaudēt, bet šī sajūta ir citāda,'' teica Dipjetro, ''uz šāda mēroga skatuves, kur tev jūt līdzi visa valsts, zaudējumus uztver personīgi. Ir sajūta, ka esi pievīlis valsti.''

Ļoti emocionāls spēles laikā bija Somijas izlases treneru korpuss, un izlases galvenais treneris Jusi Ahokass pēc mača neslēpa sajūsmu: ''Hokeja dievi - zināju, ka mums tie palīdzēs. Mēs ticējām [panākumam] visu laiku.'' Somi lielāko spēles daļu atradās iedzinēju lomā, bet panāca izlīdzinājumu pamatlaika pēdējā minūtē, ripai vārtos nonākot pēc veiksmīga rikošeta pret Aleksi Heponijemi slidu. ''Lai uzvarētu spēles kā šī, šādi rikošeti ir nepieciešami. Tas ir vienīgais veids [kā uzvarēt].''

Čempionātu ceturtdaļfinālā noslēdza arī B apakšgrupas uzvarētāja Zviedrijas izlase, piedzīvojot sauso zaudējumu pret Šveices valstsvienību. Uzvarētāju vārtsargs Luka Hollenštains tika galā ar visiem 32 pretinieku metieniem. Šveice apspēlēja Zviedriju pirmo reizi U20 čempionātu vēsturē. ''Noņemam cepures šveiciešu priekšā un apsveicam viņus ar panākumu,'' pēc mača teica zviedru galvenais treneris Tomass Montens.

''Nebijām nekādi pastarīši, pret lielajām izlasēm allaž bijušas ciešas spēles. Tāpēc ir ļoti forši, ka šodien pieveicām Zviedriju. Šī mums ir liela uzvara,'' atzina Šveices izlases uzbrucējs Nikolass Millers, kurš atklāja, ka izlases lielākais spēks esot komandā.

Gan Zviedrijas valstsvienības galvenais treneris Montens, gan komandas kapteinis Eriks Brenstrēms pēc spēles secināja, ka komanda šoreiz laukumā bijusi pārāk lēna. ''Pārāk daudz turējām ripu un neizmantojām savus trumpjus. Mums vajadzēja spēlēt ātrāk, bet šodien to neizdarījām,'' teica Brenstrēms.

''Šajā turnīrā gribējām tikt tālu. Vairs nekad nevarēšu spēlēt junioru čempionātā, tāpēc ir skumji izstāties jau ceturtdaļfinālā,'' pauda zviedru kapteinis. Tikmēr uzbrucējs Isaks Lundestrēms veltīja kritiku tiesnešu virzienā. ''Pēc šādas spēles ir grūti atrast vārdus. Lai arī tiesneši cenšas savu darbu darīt cik labi vien iespējams, mani nepamet sajūta, ka visu turnīru tiesneši ir bijuši pret Zviedrijas izlasi. To ir grūti pieņemt, taču negribam žēloties, tiksim tam pāri,'' teica Lundestrēms. Zviedrija noslēdz turnīru kā trešā nedisciplinētākā komanda turnīrā ar piecās spēlēs sapelnītām 66 soda minūtēm.

Izmantotie resursi:
https://www.tsn.ca/canada-left-to-w...
https://www.svt.se/sport/ishockey/e...
https://www.svt.se/sport/ishockey/s...
https://www.championat.com/hockey/n...