Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2935, Did:0, useCase: 3

Pļaviņš: "Nevienā no nākamajām cīņām nebūsim favorīti"

Rolands Eliņš

Pļaviņš: "Nevienā no nākamajām cīņām nebūsim favorīti"
Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs. Foto: F64

LETA. Tokijas olimpisko spēļu pludmales volejbola izslēgšanas turnīrā jāspēlē prātīgi un pārdomāti, nevis ar spēku un lielu ātrumu, ko pierādīja arī pirmdien izcīnītā uzvara astotdaļfināla spēlē, pēc uzvaras sarunā ar žurnālistiem teica Mārtiņš Pļaviņš. Ar 14.numuru sacensībās izsētais Latvijas duets Pļaviņš/Točs astotdaļfinālā ar rezultātu 2:0 (21:19, 21:18) guva virsroku pār brazīliešiem Brunu Oskaru Šmitu un Evandru Gonsalvesu Oliveiru, kuri turnīrā izsēti ar astoto numuru.

Abi spēlētāji uzsvēra, ka pretinieki šajā mačā piekopa vienkāršu spēles stilu, kas arī sniedzis palīdzīgu roku uzvarā. Dueti vienīgo reizi savā starpā tikās 2019.gada vasarā, kad Ešpiņu četru zvaigžņu turnīra ceturtdaļfinālā divos setos pārāki bija Pļaviņš/Točs - 2-0 (21:16, 21:13). Pļaviņš norādīja, ka kopš tā laika pretinieku spēle krasi nav mainījusies, pie tam Šmits "lēnām sāk nosēsties".

"Uzvara nav pārsteigums, jo viņus uzvarējām arī pirms diviem gadiem. Pārsteigums būtu, ja mēs zaudētu desmit punktus pēc kārtas," skaidro Pļaviņš. "Brazīlieši spēlēja bez "ātrajām bumbām" un arī nemēdza atkāpties. Zinājām, kas mums ir jādara, un kur jāservē, ko arī gana labi paveicām."

"Kopš Riodežaneiro Šmits, manuprāt, ir mazliet "nosēdies". Visu cieņu olimpiskajam čempionam - viņš spēlē labi, bet var redzēt, ka kaut kur pietur roku. Spēlē pret meksikāņiem mazais, vājais Hosue Gastons spēlē bumbu, lai arī liekas, ka tā ir tālu. Šeit bija sajūta, ka bumba ir tuvu, tāpēc mēģinājām to aizskart. Daudzkārt arī dabūjām bumbu," pretinieku duetu sniegumu salīdzina trešo olimpisko spēļu dalībnieks Pļaviņš.

"Pārsteigumu sagādā loterijas biļete, kas atnes laimestu, šajā gadījumā mēs treniņos ieguldījām smagu darbu. Tāpat pirms spēles kārtīgi izanalizējām viņu spēli," uzsver olimpisko spēļu debitants Točs. "Vieglāk ir spēlēt pret spēcīgāku pretinieku."

Pļaviņš pieļauj iespēju, ka olimpiskie čempioni izjutuši spiedienu, tāpēc brīžiem, iespējams nav spēlējuši ar visiem 100%. Tas Latvijas duetam spēlēja par labu.

"Domāju, ka nevienā no turpmākajām cīņām mēs nebūsim favorīti, kas varētu nākt par labu," spekulē Pļaviņš.

Astotdaļfināla spēlē lielisku sniegumu aizsardzībā demonstrēja Pļaviņš. Pēc spēles abi spēlētāji nevairījās viens otram veltīt atzinīgus vārdus.

"Sanāca vairāk uzskriet aizsardzībā. Jābūt baigajām "iekšām". Nezinu, vai Edgaram bija "iekšas" vai "triceklis", bet izdarīja to, ko es viņam saku," pauž Pļaviņš, fonā atskanot Toča balsij:"Bija "triceklis"."

"Šajā spēlē pret Brunu Edgaram nebija uzdevums gūt punktus ar bloku. Uzdevums ir aiziet tā, lai es izvēlos vietu un iegūstu bumbu," taktisko zīmējumu ieskicē Londonas olimpisko spēļu bronzas medaļnieks. "Spēlē pret krieviem ir cits uzdevums. Tur vajag nobloķēt - citādi mūs var "nogalināt". Edgars izdarīja visu, kas no viņa tika prasīts, tāpēc cepuri nost."

Astotdaļfināla spēlē Pļaviņš vairākus punktus nopelnīja ar viltīgiem sitieniem. Pludmales volejbolists vairākkārt no neērtas pozīcijas bumbu pārsita pāri abiem brazīliešiem, kas no malas izskatījās īpaši iespaidīgi.

"Tas bija izmisums," smejoties saka Pļaviņš. "Gluži tāpat kā basketbolā, kad "pārliec pāri" "plakāta"slam dunk," piebilst partneris.

Pļaviņš neslēpa, ka šajā spēlē nolēmuši bumbu celt ar apakšējo piespēli, nevis no augšas, jo pret meksikāņiem šis spēles aspekts krietni pievīlis. Tāpat ar piespēli no apakšas iespējams iegūt svarīgas sekundes, lai pārdomātu sekojošo sitienu.

"Skatītājiem, protams, baudāmāk būtu piespēle no augšas, bet pret 2,10 metru spēlētāju es tā nevaru," pieredze dzirdama Pļaviņa teiktajā. "Mazinājām tempu uzbrukumā un ar apakšējām piespēlēm ieguvām vairāk laika padomāt, lai nebūtu sasteigtu lēmumu."

"Domāju, ka šeit olimpiskajās spēlēs visvairāk nepieciešams laiks, lai apdomātos. Ar spēku mēs nevienu nepaņemsim, to varam, spēlējot ar galvu," pārliecināts ir Pļaviņš.

Točs atklāja, ka uzvaras punktu, kas laukuma vidū iecirtās kā "nagla", bija jāgūst Pļaviņam, bet partneris uzcēla piespēli un kliedza, lai gremdē.

"Izlēcu un sanāca. Bail bija, bet neko darīt," smaidot, saka Točs.

Otrā seta sākumā pēc garākas izspēles, kurā punktu izcīnīja Latvijas duets (2:2), brazīlieši nekavējoties pieprasīja pārtraukumu. Točs neslēpa, ka arī pašiem tobrīd neklājās viegli, bet karstumu labāk palīdz panest arī dzīvošanas apstākļi Latvijā. Proti, Toča dzīvoklis atrodas mājas mansarda stāvā, tāpēc lielā svelme un spiedīgais gaiss viņam nav sveši apstākļi. Tāpat labāk sagatavoties palīdzēja karstā Latvijas vasara.

Latviešiem trešdien ceturtdaļfinālā pretī stāsies apakšgrupā satiktie meksikāņi Hosue Gastons un Hosē Rubio (23.) vai citi brazīlieši - olimpiskais čempions Alisons Seruti, kurš spēlē kopā ar Alvaru Filju (4.). Šī spēle paredzēta plkst.15 pēc Latvijas laika.

Pļaviņš uzsver, ka nākamajā kārtā labprātāk spēlētu pret Alisonu un viņa partneri, jo meksikāņiem Tokijā reizi jau zaudēts. Jo spēcīgāks pretinieks, jo labāk.

Izmantotie resursi:
LETA
LTV/Youtube.com

Noderīgas saites:

Tokijas OS ziņas
Latvijas olimpiskā komanda
Starti, rezultāti, tiešraides
Medaļu kopvērtējums

Skaties visus olimpisko spēļu notikumus tiešraidēs, abonējot discovery+ pie Go3!

  -2 [+] [-]

, 2021-08-02 09:40, pirms 3 gadiem
Domājams, ka pretinieki būs favorīti. Parasti mūsu sportā ir tā, ka ir ļoti gudras runas, bet darītāji ir pretinieki.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-02 09:59, pirms 3 gadiem
Viņi nevienā spēlē līdz šim arī bija izteikti underdogi, tikai ar meksikāņiem 50/50. Nekas nemainās un jāiet līdz galam.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-02 10:14, pirms 3 gadiem
ja uzvarēsiet nākošajā spēlē, tad esmu gatavs jums abiem uzsaukt desertus lidosta.

  +1 [+] [-]

, 2021-08-02 10:48, pirms 3 gadiem
Jaajiet lidz galam!!!

     [+] [-]

, 2021-08-02 11:34, pirms 3 gadiem
"Ešpiņu" četru zvaigžņu turnīrs...

... nu ko, ja jau nodarbojamies ar daiļradi un latviešu valodas pilnveidošanu, nu, lai tad arī turpmāk būtu - rolands-Šmolands, eliņš-Šmeliņš-Hu*eliņš!!!