Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:134, Did:0, useCase: 3

2022. gada NBA drafta pirmais numurs un citi: U19 Pasaules kausa spīdekļi

Kristiāns Dilāns
Kristiāns Dilāns

2022. gada NBA drafta pirmais numurs un citi: U19 Pasaules kausa spīdekļi
Krišs Helmanis ar bumbu Jauniešu Eirolīgas mačā. Foto: euroleague.net

Jau rīt Latvijā sāksies FIBA U19 Pasaules kausa izcīņa vīriešiem. Portāls Sportacentrs.com, tuvojoties turnīra sākumam, nolēma aplūkot spilgtākos talantus, kas no 3. līdz 11. jūlijam būs redzami basketbola laukumos Rīgā un Daugavpilī.

Čets Holmgrens - ASV, 01.05.2002., 213 cm, Gonzagas universitāte (ASV)

Potenciālais ASV izlases līderis ir 213 centimetrus garais Čets Holmgrens, kurš nule kā ieguvis vidējo izglītību. ESPN veidotajā vidusskolēnu reitingā Holmgrens tika ierindots kā pats labākais basketbolists ASV. Nākamajā sezonā 19 gadus vecais amerikānis pārstāvēs prestižo Gonzagas universitāti, bet pēc sezonas studentu čempionātā, visticamāk, pieteiksies NBA draftam. Tajā Holmgrenam patlaban tiek prognozēts pirmais numurs.

Holmgrens ir vēl viens jaunais garā gala basketbolists, kurš laukumā ir spējīgs izdarīt visu. Amerikānis var iemest trīspunktniekus, kā arī doties caurgājienos uz grozu. Spēka uzbrucēja un centra pozīcijās spēlējošais Čets izceļās arī ar labu lēmumu pieņemšanu sarežģītās situācijās.

Viktors Vembanjama - Francija, 04.01.2004., 219 cm, Vilerbānas ASVEL (Francija)

Eiropas pati spožākā jaunā basketbola zvaigzne īsi pirms došanās uz Rīgu parakstīja līgumu ar Francijas leģendai Tonijam Pārkeram piederošo Vilerbānas ASVEL. Iepriekš Vembanjama pārstāvēja “Nanterre 92” pieaugušo klubu, kurā prasmes slīpēja kopš desmit gadu vecuma. Spēka uzbrucēja un centra pozīcijās spēlējošais talants aizvadītajā sezonā kļuva par otro visu laiku jaunāko ULEB Eirokausa basketbolistu, kā arī tika atzīts par Francijas čempionāta labāko jauno basketbolistu.

Talantīgais francūzis Pasaules kausa izcīņā Rīgā spēlēs pret divus gadus vecākiem basketbolistiem. Neraugoties uz to, Vembanjama sevi jau ir pieteicis vīriešu basketbolā un šobrīd tiek uzskatīts par visai pārliecinošu pirmo izvēli 2023. gada NBA draftā.

Basketbola zinātāji Vembanjamu pielīdzinājuši gan mūsu lielākajai zvaigznei Kristapam Porziņģim, gan vienam no NBA labākajiem aizsardzības spēlētājiem Rūdijam Gobēram. Patiesībā, jaunais francūzis ir abu NBA zvaigžņu labāko īpašību apvienojums - Vembanjamam ir lielisks metiens no distances un savam augumam apbrīnojamas spēles veidošanas spējas. Tāpat Viktors ir izcils aizsardzībā. Viņa 235 centimetru garais roku izvērsums un lieliskā mobilitāte ļauj, sargājot savu grozu, itin labi apturēt mazos spēlētājus perimetrā, bet groza apakšā Vembanjama ir spējīgs apturēt arī fiziski spēcīgākus garos basketbolistus.

Augusts Marčuļonis - Lietuva, 21.03.2002., 193 cm, ''Saint Mary's'' universitāte (ASV)

Lietuvas basketbola leģendas Šarūna Marčuļoņa dēls tiek uzskatīts par vienu no talantīgākajiem savas paaudzes aizsargiem. Aizvadītajā sezonā 193 centimetrus garais aizsargs pārstāvēja Viļņas ''Rytas'', lieliski sevi apliecinot FIBA Čempionu līgas mačos, tai skaitā, pret Latvijas čempioni ''VEF Rīga''. Divās spēlēs pret latviešiem Marčuļonis atzīmējās ar 11,5 punktiem un 4,5 rezultatīvām piespēlēm. Talantīgais lietuvietis karjeru turpināt izvēlējies ASV, mutiski vienojoties ar ''Saint Mary's'' universitāti, kuru iepriekš pārstāvējis viens no Latvijas spilgtākajiem jaunajiem basketbolistiem Kristers Zoriks.

Augusts Marčuļonis tiek raksturots kā laukuma ģenerālis. Apveltīts ar lielisku piespēli, labu metienu selekciju, taču fiziski nav pats iespaidīgākais atlēts.

Ažuols Tubelis - Lietuva, 22.03.2002., 208 cm, Arizonas universitāte (ASV)

Ažuols Tubelis kopā ar saspēles vadītāju Augustu Marčuļoni veido patiesi bīstamu garā un mazā spēlētāja duetu. Meistarīgākais no brāļiem Tubeļiem ir lielisks pikenrola spēlētājs, ieraujoties groza tuvumā, kā arī saņemot bumbu perimetrā, par ko vienmēr parūpējas talantīgais Marčuļonis.

Pirms došanās uz ASV studentu čempionātu Tubelis spēlēja Viļņas ''Rytas'' jauniešu un pieaugušo komandas. Tāpat jauniešu basketbola pārzinātāji iespaidīgo lietuvieti atcerēsies arī no Eiropas Jaunatnes Basketbola līgas (EYBL) posmiem Rīgā, kuros Tubelis tika regulāri iekļauts turnīra labāko spēlētāju pieciniekā, kā arī kopā ar komandas biedriem plūca čempionu laurus. Nu Tubelis pārstāv spēcīgo Arizonas universitāti, spēlējot svarīgu lomu, un, visticamāk, tiks izvēlēts 2023. gada NBA draftā.

Raženais lietuvietis ir kreilis, kura uzbrukuma arsenāls ir pilnvērtīgs. Tubelis spēj apspēlēt ar driblu, iemest no tālienes, kā arī atstāt pretinieku jaņos spēlē ar muguru pret grozu.

Ibo Badži - Senegāla, 13.10.2002., 214 cm, Barcelona (Spānija)

Spilgtākais Senegālas talants savas prasmes slīpē Eiropas granda ''Barcelona'' sistēmā. Dakārā dzimušais Badži spēlē Barselonas B komandā Spānijas pēc spēka trešajā līgā jeb ''LEB Plata''. Senegālietis, netipiski tik gara auguma basketbolistiem, ir ļoti kustīgs un ātrs. Badži lielākais trumpis ir spēle aizsardzībā. Kopš pārcelšanās uz Spāniju 2018. gadā centra pozīcijas spēlētājs uzlabojis savu uzbrukuma arsenālu un ir potenciāls NBA spīdeklis.

Omārs Ballo - Mali, 13.07.2002., 208 cm, Arizonas universitāte (ASV)

Perspektīvajam un fiziski spēcīgajam Mali centram šī būs otrā FIBA U19 Pasaules kausa izcīņa. 2019. gadā Ballo iekļuva turnīra zvaigžņu pieciniekā kopā ar vienu no labākajiem NBA pirmgadniekiem Tairīsu Haliburtonu un šī gada drafta Francijas spīdekli Žoelu Ajajī, bet viņa pārstāvētā izlase pārsteidza pasauli, izcīnot otro vietu. Mali finālā piekāpās ASV basketbolistiem, taču grupu turnīrā cīnījās arī pret Latvijas valstsvienību. Tajā mačā Ballo gan nepiedalījās. Turnīrā kopsummā Omārs Ballo izcēlās ar double-double - 17,6 punkti un 11,8 atlēkušās bumbas. Viņš ir komandas biedrs citam šī čempionāta potenciālajam spīdeklim lietuvietim Ažuolam Tubelim.

Mali pārstāvis ir klasiskais centrs - smagnējs, taču fiziski ļoti spēcīgs, ar limitētu uzbrukuma arsenālu, ko kompensē ar nebeidzamu enerģiju. Arī viņam tiek prognozēta vieta kādā no tuvākajiem NBA draftiem.

Daisons Denjelss - Austrālija, 17.03.2003., 197 cm, NBA G līgas ''Ignite'' (ASV)

Lai arī šīs paaudzes Austrālijas spožākā zvaigzne Džošs Gidijs uz Rīgu nebrauks, Derena Perija vadītajā komandā talantīgu spēlētāju netrūks. Viens no tādiem basketbolistiem ir 18 gadus vecais Daisons Denjelss, kurš aizvadītajā sezonā pārstāvēja NBA globālo akadēmiju Austrālijā, bet nākamajā sezonā pārcelsies uz Ziemeļameriku. 197 centimetrus garais aizsargs pievienosies NBA Attīstības jeb G līgas komandai ''Ignite'', kas izveidota kā alternatīva spēlēšanai Nacionālajā studentu sporta asociācijā un pulcē augstākā līmeņa talantus. Tāpat jaunais basketbolists jau paguvis debitēt Austrālijas pieaugušo izlasē, šī gada februārī spēlējot FIBA Āzijas kausa kvalifikācijā. Mačā pret Jaunzēlandi Denjelss guva 23 punktus, četras reizes piespēlēja un pārtvēra sešas bumbas. 2022. gada NBA draftā viņam tiek prognozēts augstais 18. numurs.

Austrālis ir atlētisks un augumā garš, kā arī var spēlēt kā saspēles vadītāja, tā uzbrūkošā aizsarga pozīcijās. Denjelsa galvenie trumpji ir ātrs pirmais solis un lieliskas līdera dotības.

Keilebs Hjūstens - Kanāda, 09.01.2003., 205 cm, Mičiganas universitāte (ASV)

Keilebs Hjūstens vidusskolā pārstāvēja spēcīgo Montverdes akadēmiju, no kuras nākuši tādi basketbolisti kā Bens Simonss, Diendželo Rasels, Ārdžejs Berets un serbu jaunā zvaigzne Filips Petruševs. Nu potenciālais Kanādas izlases līderis izlēmis pievienoties Mičiganas universitātei, pēc kuras lūkos doties uz basketbola meku. Nākamā gada draftā viņam tiek prognozēta loterijas izvēle (Top 14).

Kanādietis ir izcils snaiperis. Tas arī ir viņa spēcīgākais ierocis, taču jaunais basketbolists laukumā spēj veidot arī komandas spēli un doties atlētiskos caurgājienos.

Nikola Jovičs - Serbija, 09.06.2003., 208 cm, Belgradas “Mega” (Serbija)

2003. gadā dzimušais Nikola Jovičs ir 208 centimetrus garš serbu supertalants, kurš var spēlēt teju visās laukuma pozīcijās. Daudzpusīgais Jovičs vairāku ekspertu vērtējumā atzīts par basketbola lielvalsts Serbijas spožāko talantu kopš Nikolas Jokiča. Jūnija sākumā 18 gadus vecais sportists noslēdza ilgtermiņa līgumu ar savam aģentam Miško Raznatovičam piederošo talantu kalvi Belgradas “Mega”. Šī gada februārī Jovičs arī piedzīvoja debiju pieaugušo basketbolā, Radivoja Korāča kausa mačā 21 minūtē gūstot desmit punktus un izcīnot deviņas atlēkušās bumbas.

Basketbola spēlē ir grūti atrast lietas, ko Jovičs nedarītu vai arī nespētu paveikt. Potenciālās 2023. gada NBA drafta pirmās kārtas izvēles vājie punkti ir nestabilais metiens no distances un uzmanības zaudēšana aizsardzībā.

Krišs Helmanis - Latvija, 07.04.2002., 212 cm, CB Prat (Spānija)

Leģendārā latviešu basketbolista Uvja Helmaņa dēls Krišs ir nākamā Latvijas lielā cerība. 212 centimetrus staltais jaunietis ikdienā pārstāv vienu no Eiropas labākajām jauno talantu kalvēm - Spānijas ACB līgas klubu Badalonas ''Joventut''. Aizvadītajā sezonā Helmanis pārstāvēja ''CB Prat'' komandu Spānijas pēc spēka trešajā līgā jeb ''LEB Plata''. Talantīgais latvietis spēlēja svarīgu lomu Pratas kluba panākumos - komanda izcīnīja trešo vietu un iekļuva Spānijas pēc spēka otrajā līgā jeb ''LEB Oro''. Aizvadītajās 25 spēlēs vidēji laukumā pavadīja 20:15 minūtes, kurās atzīmējās ar deviņiem punktiem un 5,6 atlēkušajām bumbām. Tāpat Helmanis debitēja arī ULEB Eirokausā ''Joventut'' sastāvā pret turku ''Bahcesehir'', nospēlējot 40 sekundes.

Helmanis ir garā gala basketbolists, kas apveltīts ar labu metienu un lielisku spēles izjūtu. Jaunais latvietis atbilst teju visām modernā centra prasībām.

  +1 [+] [-]

, 2021-07-02 16:22, pirms 3 gadiem
Helmanis ok liekas

  +1 [+] [-]

, 2021-07-02 16:24, pirms 3 gadiem
Jācer, ka Helmaņa, varbūt arī Viljamsona, Mačohas un Bagatska kkas būs, varbūt kāds no šiem pēc gadiem 3-4 ielauzīsies izlasē

  +1 [+] [-]

, 2021-07-02 17:01, pirms 3 gadiem
Es ceru ka par turnīra atklājumu varētu kļūt Skuja jo mums nepieciešami arī saspēlnieki nākotnei nevis tikai garie spēlētāji

     [+] [-]

, 2021-07-02 17:09, pirms 3 gadiem
Witslenamitea rakstīja: Es ceru ka par turnīra atklājumu varētu kļūt Skuja jo mums nepieciešami arī saspēlnieki nākotnei nevis tikai garie spēlētāji
Ko nozīmē atklājums? Viņš vai nu jau ir labs šobrīd vai arī tāds, kā vidēji jebkurš cits. Fakts kā tāds, ka laba saspēlnieka esamība ir pašsaprotama jebkurā komandā un izlasē.

  -1 [+] [-]

, 2021-07-02 17:14, pirms 3 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Helmanis ok liekas
Labs, bet man liekas, ka nekas vairāk. 210 iet uz grozu un nedanko. Kas tur labs? Man pēc tā īsā video hailaita likās tā, metiens ir ok, var iemest āķi, bet kopumā visai neagresīvs, neiet uz kontaktu,pārāk mierīgs, nav baigais prasmju arsenāls, tāds, kurš komandā ir 2,3 opcija
Blumbergs tajā vecumā bija labāks, asāks. Bet kur ir Blumbergs šobrīd?

  -1 [+] [-]

, 2021-07-02 17:39, pirms 3 gadiem
Kaspars_Biedriņš rakstīja: Jācer, ka Helmaņa, varbūt arī Viljamsona, Mačohas un Bagatska kkas būs, varbūt kāds no šiem pēc gadiem 3-4 ielauzīsies izlasē
Savukārt, Viljamsons ir kaut kas uz Gromova pusi, ķipa enerģiskais garais kaplis bez prasmēm. Tur tad jābūt riktīgi enerģiskam, lecīgam visās nozīmēs, jāprot nolasīt situàcija, pieslēgties un ieskriet

  +1 [+] [-]

, 2021-07-02 19:10, pirms 3 gadiem
Nevaru sagaidīt Nikola Jovic un Nikola Jokic duetu.

     [+] [-]

, 2021-07-02 22:30, pirms 3 gadiem
Damn Čets nebija gadu redzēts un nekas nav mainīsies
Uzliks NBA kāds bloku un zemē paliks

     [+] [-]

, 2021-07-02 22:48, pirms 3 gadiem
Bostonietis rakstīja: Damn Čets nebija gadu redzēts un nekas nav mainīsies
Uzliks NBA kāds bloku un zemē paliks
Jā, riktīgs skals, bet ļoti skilots un ar pareizu raksturu un attieksmi. Ja fizisko uz tā skala izdosies saregulēt kaut cik ok, viņš būs labs

     [+] [-]

, 2021-07-03 12:40, pirms 3 gadiem
Witslenamitea rakstīja: Es ceru ka par turnīra atklājumu varētu kļūt Skuja jo mums nepieciešami arī saspēlnieki nākotnei nevis tikai garie spēlētāji
skuju tev

     [+] [-]

, 2021-07-04 14:51, pirms 3 gadiem
Mūsējiem labāk pasēdēt kebabos vai ezītī, būtu labāk trenēties gājuši

  +1 [+] [-]

, 2021-07-05 14:44, pirms 3 gadiem
Visu cieņu Helmanim jr. un ļoti ceru, ka no viņa ar gadiem iznāks īsts lietaskoks, taču ir vispārzināms fakts, ka 210+ cm garam spēlētājam "mīksta rociņa", tobiš, labs metiens, ir tikai kā papildus bonuss, nevis kā pamata kvalitāte, pēc kuras vērtēt potenciālu.
Ir, protams, forši, ja garākais vecis komandā iemet truļņiku vai ieslidina flouterīti, taču 99% treneru no garākā kāta komandā prasa lielu impactu defā zem groza, izcīnītas bumbas un nolocītas stīpas. Ja garajam tā nav, tad jābūt superātram, veiklam, driblējošam, saspēli veidojošam un kādam tik vēl ne, lai spētu šīs garā spēlētāja pamatprasības notušēt.
Attiecīgi, Helmanim vēl dikti, dikti daudz jāstrādā, lai par viņu varētu runāt kā par spēlētāju, kura potenciāls ir augstākie basketbola plaukti...
Veiksmi!

     [+] [-]

, 2021-07-05 15:50, pirms 3 gadiem
Emilio rakstīja: Visu cieņu Helmanim jr. un ļoti ceru, ka no viņa ar gadiem iznāks īsts lietaskoks, taču ir vispārzināms fakts, ka 210+ cm garam spēlētājam "mīksta rociņa", tobiš, labs metiens, ir tikai kā papildus bonuss, nevis kā pamata kvalitāte, pēc kuras vērtēt potenciālu.
Ir, protams, forši, ja garākais vecis komandā iemet truļņiku vai ieslidina flouterīti, taču 99% treneru no garākā kāta komandā prasa lielu impactu defā zem groza, izcīnītas bumbas un nolocītas stīpas. Ja garajam tā nav, tad jābūt superātram, veiklam, driblējošam, saspēli veidojošam un kādam tik vēl ne, lai spētu šīs garā spēlētāja pamatprasības notušēt.
Attiecīgi, Helmanim vēl dikti, dikti daudz jāstrādā, lai par viņu varētu runāt kā par spēlētāju, kura potenciāls ir augstākie basketbola plaukti...
Veiksmi!
Jā, tā ir kaut kāda slima tendence jau padaudz gadus, garie, kā Helmanis, Kohs, Miška, jau priekšlaicīgi tipa izvēlas ampluā- stāvēšu uz troikas un gaidīšu, ķipa, esmu tagad modīgais garais snaipera. Līdz ar to ir nulle cīņas un atdeves groza tuvumā. Vai kāds no šiem čaļiem ir tik labs snaiperis? Nē. Vai māk sevi realizēt groza tuvumā? Arī nē

     [+] [-]

, 2021-07-05 15:54, pirms 3 gadiem
Emilio rakstīja: Visu cieņu Helmanim jr. un ļoti ceru, ka no viņa ar gadiem iznāks īsts lietaskoks, taču ir vispārzināms fakts, ka 210+ cm garam spēlētājam "mīksta rociņa", tobiš, labs metiens, ir tikai kā papildus bonuss, nevis kā pamata kvalitāte, pēc kuras vērtēt potenciālu.
Ir, protams, forši, ja garākais vecis komandā iemet truļņiku vai ieslidina flouterīti, taču 99% treneru no garākā kāta komandā prasa lielu impactu defā zem groza, izcīnītas bumbas un nolocītas stīpas. Ja garajam tā nav, tad jābūt superātram, veiklam, driblējošam, saspēli veidojošam un kādam tik vēl ne, lai spētu šīs garā spēlētāja pamatprasības notušēt.
Attiecīgi, Helmanim vēl dikti, dikti daudz jāstrādā, lai par viņu varētu runāt kā par spēlētāju, kura potenciāls ir augstākie basketbola plaukti...
Veiksmi!
Un te nevar vairs teikt, ka ar gadiem iznāks lietaskoks, to var teikt 14-15-16 gados, te jau ir pussolis pirms pieaugušo basketbola, viens divi gadi un tevi vai nu atzīst par piederīgu un patur vai arī Tu sāc mazpamazām rīpot uz leju un stagnēt

     [+] [-]

, 2021-07-05 16:14, pirms 3 gadiem
tādsnesportists rakstīja: Un te nevar vairs teikt, ka ar gadiem iznāks lietaskoks, to var teikt 14-15-16 gados, te jau ir pussolis pirms pieaugušo basketbola, viens divi gadi un tevi vai nu atzīst par piederīgu un patur vai arī Tu sāc mazpamazām rīpot uz leju un stagnēt
Nu, lielais vairums garo, jo īpaši, tie, kuri nāk no mūsu platuma grādiem, atveras vēlāk - 22-23-24 gadi, tā, ka Helmanim vēl ir rezerve. Attiecīgi - šajā laikā viņam ļoti cītīgi jāstrādā pie spēles groza tuvumā, nezinu, jābūt trenerim, kas viņu triec zem groza, liek cīnīties par bumbām, liek pelnīt pret sevi sodus utt. Protams, nekāds Kambala jau nebūs, bet nu - ir jāliek pretiniekam sevi sajust zem groza abos laukuma galos.
Labā lieta, ko pamanīju - ir kaut kādas kustības zem groza, ir kāju darbība, māk +/- apspēlēt, prot āķi iemest. Bet nu piekrītu, ka šobrīd garajiem ir tā riebīgā tendence - izmāni un tad met atliecienā. Nu johaidī, kas par sviestu - ir jābūt otrādi, pamāni, pagriezies nost no groza un nevis met, bet vēl viena kustība uz grozu - tad vai nu ir sods, vai nu metiens no apakšas/augšas. Šitie Raita Grafa karjeras norieta laika gājieni aļa feidaveiji reāli derdzas.