Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Kazakevičs: "Par vārtsargu un vēl vienu pozīciju neesam izlēmuši"

Agris Suveizda

Kazakevičs: "Par vārtsargu un vēl vienu pozīciju neesam izlēmuši"
Jurģis Pučinsks, Dainis Kazakevičs, Marians Pahars. Foto: LFF

Latvijas futbola izlase rītvakar UEFA Nāciju līgas sezonu sāks ar mājas spēli pret Andoru. Dienu pirms mača preses konferencē piedalījās valstsvienības galvenais treneris Dainis Kazakevičs un Gdaņskas "Lechia" centra aizsargs Kristers Tobers, kurš izlasē gan spēlē savā vecajā pozīcijā – balsta pussarga pozīcijā. Spēles sākums rītvakar plānots plkst. 19.00.

Kazakevičs: "Ir liela iespēja, ka šajās četrās spēlēs izmantosim vairākus vārtsargus"

- Vai komandā ir kāds spēlētājs, kurš ir savainots vai treniņprocesu veica nepilnīgi un rīt nebūs pieejams?
- Skaidrs, ka pirmās dienas tradicionāli bija saraustītas, jo dažādi spēlētāji savas spēles bija aizvadījuši dažādos laika posmos un slodzes tika dozētas, - pilnvērtīgi esam aizvadījuši divus treniņus. Ir atsevišķi spēlētāji ar mikrosavainojumiem, bet pašlaik nav neviena tāda spēlētāja, kurš negatavotos rītdienas spēlei. Ar visiem rēķināmies, un cerams, ka arī šie mikrosavainojumi netraucēs rīt doties laukumā.

- Cik vienādā gatavības stāvoklī atrodas futbolisti, un vai ir kāda līnija, kas rada galvassāpes?
- Situācija ar spēlētājiem ir stipri dažāda. Latvijas klubu spēlētājiem bija intensīvs spēļu grafiks un tikai nesen notika pāreja no sintētiskajiem uz dabīgajiem laukumiem, un arī mums, slapjos apstākļos trenējoties uz smagnēja dabīgā seguma, izlīda ārā dažas funkcionālās nianses, ar kurām jātiek galā. Kas attiecas uz tiem spēlētājiem, kuriem sezona ir beigusies, nevar manīt, ka kādam būtu problēmas ar motivāciju, nogurumu. Komanda kopumā trenējas labā režīmā un labā garastāvoklī – esmu apmierināts ar treniņos redzēto. Būtiski tagad to visu pārnest rīt laukumā.

- Galvenais jautājums droši vien ir par Šteinbora gatavību. Cik labā formā viņš ir, un vai ir skaidrība par vārtsargu hierarhiju un minūšu stratēģiju?
- Vēl ir divas pozīcijas…(domā)…jā, divas pozīcijas, par kurām mums vēl ir jautājumi un par kurām vēl neesam pieņēmuši gala lēmumu pirms rītdienas spēles, un viena no tām ir vārtsarga pozīcija. Pāvels ir ieradies labā sportiskajā formā, labā noskaņojumā, treniņprocesā rāda labu sniegumu. Ja viņam rīt tiks uzticēta pirmā vārtsarga loma, redzu, ka viņš tai būs gatavs. Bet, no otras puses, arī pārējie vārtsargi sastāda diezgan nopietnu konkurenci – tas ir viens no jautājumiem, kas šobrīd vēl ir dienas kārtībā. Un vēl ir varbūt viena pozīcija, par kuru šaubāmies un kurā skatāmies, jo ir daļa spēlētāju, kuri tikai vakar pilnvērtīgi pievienojās komandai, tādēļ vajag vēl nedaudz laika, lai pieņemtu lēmumu par pamatsastāvu.

- Ja par vārtsarga pozīciju ir šaubas, vai tas nozīmē arī to, ka neviens no viņiem neaizvadīs visas četras spēles?
- Mums ir sava veida stratēģija visām četrām spēlēm, bet mēs ejam soli pa solim. Šobrīd koncentrējamies pirmajai spēlei, un mums ir svarīgi izdarīt pareizās izvēles tieši pirmajai spēlei, jo cikla sākums mums ir ļoti nozīmīgs. Pirmajā spēlē mums vajag trīs punktus, un tālāk jau skatīsimies no spēles uz spēli – arī funkcionālo stāvokli ir ļoti grūti prognozēt visam posmam. Paskatīsimies, kāds tas būs pēc rītdienas spēles. Sava veida stratēģija ir, bet tā nav dogma – rīkosimies attiecīgi tai informācijai, kāda būs pēc pirmās spēles. Iespēja, ka šajās četrās spēlēs piedalīsies vairāki vārtsargi, ir ļoti reāla.

- Andoras izlasē treneris un spēlētāju uzvārdi īpaši nav mainījušies, taču kopš uzvaras ar 5:0 aizritējis pusotrs gads – vai Andora kaut kā ir mainījusies?
- Stilistika kopumā nav ļoti mainījusies, taču var redzēt, ka Andora sākusi spēlēt drosmīgākā spēles stilā, drosmīgāk presingo. Ir mazliet pamainījusi taktiku – izmanto divas pamatshēmas, tādēļ ir jautājumi, kuru no tām izvēlēsies izmantot pret mums. Manā skatījumā kopējā stilistika vai spēku samēri diez vai ir mainījušies, bet Andora izlase ir progresējusi tieši taktiskā ziņā. Ir vairākas iezīmes Andoras spēlē, kurās, manuprāt, Andora ir kļuvusi labāka, spēcīgāka un var plašāk variēt, nekā tas bija pirms pusotra gada. Diezin vai tas maina kopējos spēku samērus, bet parādās zināmas nianses, ar kurām jārēķinās. Redzam, kādā sastāvā Andora ieradusies Latvijā, kādās pozīcijās viņi var spēlēt, un jau aptuveni esam noprognozējuši, kādam scenārijam mums jābūt gataviem, kam arī gatavojamies. Bet galvenais akcents ir uz mūsu pašu spēli, uz to, kā mums izdosies realizēt mūsu spēles plānu, pie kā strādājām jau iepriekšējā [marta] nometnē. Lielā mērā visu izšķirs tas, cik veiksmīgi izdosies realizēt mūsu pašu iestrādnes un cik labi spēsim reaģēt uz kaut kādām negaidītām situācijām.

- 5:0 Andorā un divas uzvaras pār Gibraltāru pagājušajā gadā ir devušas pārliecību pret zemāka ranga komandām?
- Pirmām kārtām, tas ir devis vienu, īpaši ja runājam par pagājušo gadu – arī tad, ja spēles zīmējums vai iestrādnes neizdevās, kā bijām plānojuši, mums pietika gan pārliecības, gan miera pārorientēties un panākt rezultātu arī ne tajā pašā spilgtākajā manierē. Kaut gan skaidrs, ka joprojām esam tikai ceļā uz to, lai tādās spēlēs spētu pārliecinoši dominēt un pārvērst to arī rezultātā, jo mūsu pieredze pirms diviem gadiem pret Andoru, skatoties spēles saturu, izveidotos momentus un mūsu dominanci, bija tāda, ka mačos starp 0:0 un 5:0 lielas atšķirības nebija. Pirmajā spēlē nespējām savus momentus pārvērst rezultātā, jau pirmajā mačā krietni pabojājām izredzes visā turnīrā un iedevām paši sev arī negatīvu mentālo fonu. Domāju, ka esam progresējuši, esam iemācījušies labāk izkļūt no šādām situācijām, bet cerams, ka rīt šādās situācijās nemaz nenonāksim un jau no pirmās līdz pēdējai minūtei spēsim pārliecinoši kontrolēt spēli. Bet gatavojamies dažādiem scenārijiem.

- Jau iepriekšējā preses konferencē sacīji, ka labā formā ārzemēs ir Uldriķis un Gutkvskis, atsācis spēlēt arī Dāvis Ikaunieks, protams, ir arī Krollis. Priekšējā līnijā ir patīkamas galvassāpes?
- Šobrīd tas mums dod variācijas iespējas četrām spēlēm, iedod variācijas kaut ko pamainīt arī spēles gaitā – gan stilistiski, gan pastiprinot spēli. Ko teicu pirms treniņnometnes, tas viss treniņnometnes gaitā arī ir apliecinājies – visi četri šie futbolisti pietiekami labi izskatās arī treniņos, un tas noteikti ir pluss gan visā četru spēļu ciklā, gan arī rītdienas spēlē, ja vajadzēs mainīt akcentus uzbrukumā. Diezgan būtisks pluss.

Tobers: "Jāparāda labākā spēle, tad problēmām nevajadzētu būt"

- Kādā noskaņojumā, gatavībā un, galvenais, veselības stāvoklī esi atbraucis?
- Fiziski jūtos labi. Jā, pusgada laikā klubā neesmu daudz spēlējis, bet pašsajūtas un fiziskajā ziņā jūtos ļoti labi. Ar veselības stāvokli, paldies Dievam, jau kādu laiciņu tiešām nav nekādu problēmu. Jūtos ļoti labi, varu pilnvērtīgi trenēties, nav nekāda diskomforta – sajūtas ir ļoti labas. Pēc sezonas vēl sanāca drusciņ atpūsties, pabūt Latvijā ar ģimeni – jūtos labi un esmu gatavs palīdzēt izlasei.

- Kā vērtē savu sezonu klubā, un vai jau ir kāda skaidrība par nākamo sezonu?
- Jā, sezona klubā droši vien neizvērtās tāda, kādu biju plānojis. Ieradās jauns treneris, un es tobrīd biju savainots, kas vēl vairāk izsita no līdzsvara. Spēlēju ļoti maz, biju trešais centra aizsargs, bet, ja par tālāko karjeru, man vēl ir līgums uz gadu. Skatīsimies, kā būs, tagad nav daudz jārunā par klubu – tagad esmu izlasē. Šobrīd man galvenais ir būt šeit, bet par tālāko pašlaik nevaru pateikt. Klubā man jābūt atpakaļ 19. datumā – tad arī skatīsimies, kas būs tālāk.

- Ko vari pateikt par Andoras izlasi, un vai tā ir komanda, pret kuru laukumā spēlēt ir patīkami?
- Man pašam pret Andoru ir sanācis spēlēt U-21 izlasē, kad izbraukumā nospēlējām 0:0. Skaidrs, ka spēle būs ļoti grūta, jo viņi spēlēs ļoti agresīvi, mūs provocēs. Visas 90 minūtes tā bija arī tad, kad spēlējām pret viņiem Andorā. Nebijām tam gatavi, tādēļ arī spēle beidzās ar 0:0. Būs ļoti svarīgi arī mums pašiem spēlēt agresīvi jau no pirmajām minūtēm, taču vienlaikus būs jāspēlē arī ar vēsu prātu – nedrīkstam lekt kājās un dabūt muļķīgas kartītes [Kristers U-21 izlases rindās Andorā 90. minūtē tika noraidīts par diviem brīdinājumiem – A.S.]. Andora ir komanda, kas pārsvarā vārtus gūst no standartsituācijām – mums tas jāņem vērā un jāiegaumē, nedrīkstam pie saviem vārtiem pelnīt muļķīgus standartus, lai viņiem nevairotu iespēju gūt vārtus. Andora ir agresīva komanda, kas spēlē aktīvu futbolu, bet, manuprāt, mums ir jāparāda sava labākā spēle – tad nekādām problēmām nevajadzētu būt.

UEFA Nāciju līgas spēļu tiešraides pieejamas Viaplay platformā.

     [+] [-]

, 2022-06-02 18:47, pirms 2 gadiem
Kādas zin pa kuru TV kanālu raadis Latvija Andora?

  +2 [+] [-]

, 2022-06-02 19:24, pirms 2 gadiem
Kāpēc lai vārtos nebūtu Matrevics?!

  +1 [+] [-]

, 2022-06-02 19:25, pirms 2 gadiem
Barijax22 rakstīja: Kādas zin pa kuru TV kanālu raadis Latvija Andora?
Nerādīs ne pa vienu, tikai viaplay.

  +2 [+] [-]

, 2022-06-02 20:02, pirms 2 gadiem
gan jau lādē būs šteinbors , ilgi sēdējis uz bankas tagad jāieloka vecie kauli

     [+] [-]

, 2022-06-02 21:12, pirms 2 gadiem
Vajadzēja dot iespēju Matrevicam, savādāk no Šteinbora nekas vairs izcils nav sagaidāms.

  +1 [+] [-]

, 2022-06-02 23:01, pirms 2 gadiem
wolmar rakstīja: Kāpēc lai vārtos nebūtu Matrevics?!
tapēc ka vārtos būs Zviedris

     [+] [-]

, 2022-06-03 00:26, pirms 2 gadiem
Varbūt kādam interesē biļetes uz spēli? 3 cilvēki atkrita no gājēju bariņa. B-22 sektors, 15 rinda, vietas sektora malā uz centra pusi. Atdodu pa tik pat, cik paņēmu - 7 eur par biļeti. Būtu labi, ja kāds paņemtu visas 3. PM.

  -1 [+] [-]

, 2022-06-03 05:06, pirms 2 gadiem
Vārtos būs bumba. Par lielu Andoru!

     [+] [-]

, 2022-06-03 10:13, pirms 2 gadiem
Uzskatu, ka vārtos jālaiž matrevics, lai pirod pie aizsargiem, Šteinbors uz benķa nosēdējis ļoti labu laiku, kamēr Matrevics spēlē katru spēli Valmierā.

Bet, redzot kā Matrevics spēlē ar kāju Šteinbors butu labāka opcija, jo domajams, ka šodienas spēlē būs svarīgi, kurš kontrolē bumbu un uzbrūk.

     [+] [-]

, 2022-06-03 11:54, pirms 2 gadiem
No golkiperiem ar kāju vislabāk spēlē Zviedris,arī izgājienos.

     [+] [-]

, 2022-06-03 12:29, pirms 2 gadiem
Rezumē: vārtos jāliek Matrevics ar Šteinbora pieredzi un Zviedra kāju