Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:842, Did:0, useCase: 3

Favorītu fiasko: Bārtija zaudē Vanai, Pliškova nenosargā pārsvaru pret Kontu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Favorītu fiasko: Bārtija zaudē Vanai, Pliškova nenosargā pārsvaru pret Kontu
Cjana Vana. Foto: AFP/Scanpix

Ķīnas pirmā rakete Cjana Vana (WTA 18.) "US Open" astotdaļfinālā ar 6:2, 6:4 pieveica pasaules otro raketi Ešliju Bārtiju, gūstot karjeras lielāko uzvaru un pirmoreiz sasniedzot "Grand Slam" ceturtdaļfinālu. Drīz turnīru pameta arī pasaules trešā rakete Karolīna Pliškova, kura ar seta un breika pārsvaru zaudēja 16. vietā esošajai Johannai Kontai – 7:6(1), 3:6, 5:7.

Ešlija Bārtija ir šīs sezonas visstabilākā spēlētāja "Grand Slam" turnīros, kļūstot par vienīgo, kura visos četros lielajos turnīros sasniedza otro nedēļu. Viņas sakrātās 17 uzvaras ir arī sezonas rekords, kad gan vēl var tikt pārspēts. French Open" čempione bija uzvarējusi visos četros iepriekšējos setos pret Cjanu Vanu, bet abu trešajā cīņā lielā mērā savu kļūdu dēļ bija spiesta samierināties ar zaudējumu.

Austrālija tenisistei 18 geimos bija 39 nepiespiestās kļūdas, regulāri kļūdoties no abām pusēm. Bārtija maču pabeidza ar 0/9 breikbumbu realizāciju, lielākajai daļai jeb kopumā sešām breikbumbām esot ķīnietes pēdējos divos serves geimos.

Kad bija nospēlēta apaļa stunda, Bārtija saņēma labas iespējas atspēlēties – 2. seta astotajā geimā viņai bija četras breikbumbas. Trīs izspēles beidzās ar Ešlijas "backhand slice" kļūdām, bet vienu breikbumbu Vana atspēlēja ar neatvairītu pirmo servi un drīz tika līdz 5:3 pārsvaram.

Bārtija devītajā geimā izgājienā pie tīkla un ar apvedošo sitienu atspēlēja divas mačbumbas, liekot Vanai servēt par uzvaru mačā. Āzijas sportiste punktu mačam pielika ar uzvaru serves geimā no 15:40, kad Bārtija abas breikbumbas iztērēja ar "forehand" kļūdām (divi auti).

Pieveicot pasaules otro numuru, Vana svinēja karjeras lielāko uzvaru (sestais Top 10 panākums) un 27 gadu vecumā pirmoreiz sasniedza "Grand Slam" ceturtdaļfinālu. Viņa pirms šīs nedēļas "major" turnīros nebija tikusi tālāk par 3. kārtu.

Neskatoties uz šodienas zaudējumu, Bārtija ir galvenā pretendente uz ranga līderes godu pēc "US Open", jo pašreizējai līderei Naomi Osakai kā "US Open" čempionei jāaizstāv 2000 punkti, tāpēc palikšana 1. vietā iespējama tikai ar atkārtotu uzvaru Ņujorkā. Bārtija šovasar reitinga virsotnē pavadīja septiņas nedēļas.

Cīņā par līderes godu līdz svētdienas pēcpusdienai bija arī Karolīna Pliškova. 2016. gada fināliste tikai otro reizi (2-6) zaudēja Johannai Kontai, turklāt tas notika ar būtisku pārsvaru – Čehijas tenisiste bija vadībā ar setu un 3:1, taču uzvaru nespēja nodrošināt par ar savu vareno servi, kas viņai deva 16 eisus, bet arī sarūgtināja ar deviņām dubultkļūdām.

Konta, kura Pliškovai 19. maijā ar 3:6, 4:6 zaudēja Romas "Premier 5" finālā, pēc šodienas panākuma līdz ceturtdaļfinālam tikusi visos četros "Grand Slam" turnīros – viņai pa diviem ceturtdaļfināliem ir Melburnā un Vimbldonā, bet viens Parīzē un Ņujorkā.

Ar tādu pašu sasniegumu izcēlās Eļina Svitoļina (WTA 5.), kura komfortablā mačā ar 7:6, 6:4 uzvarēja Medisonu Kīsu (WTA 9.). Amerikānietei bezcerīga spēle uzņemšanā, nespējot iegūt nevienu breikbumbu. Svitoļinas aizsardzība no agresīvās Kīsas sagaidīja 39 nepiespiestās kļūdas, Medisonu šogad otro reizi apspēlējot "Grand Slam" turnīrā. Svitoļina janvārī ar 6:2, 1:6, 6:1 bija pārāka astotdaļfināla mačā Melburnā.

Abas otro reizi tikās "US Open" astotdaļfinālā. Kīsa pirms diviem gadiem ceļā uz savu pirmo "Grand Slam" finālu Svitoļinu Ņujorkā uzvarēja – 7:6(2), 1:6, 6:4. Svitoļinai svētdien gūtā uzvara īpaša ar to, ka viņa "Grand Slam" turnīrā beidzot dabūja pirmo Top 10 uzvaru (1-7). Svitoļina sesto reizi iekļuva "Grand Slam" ceturtdaļfinālā – viņai divi ir Austrālijā un Francijā, bet pa vienam Vimbldonā un Ņujorkā.

Seškārtējā čempione Serēna Viljamsa (WTA 8.) pirmajā tikšanās reizē ar 6:3, 6:4 uzvarēja Petru Martiču (WTA 22.). Amerikānietei 2. setā pēc piektā geima bija medicīnas pārtraukums, kura laikā ar teipu tika nostiprināta labā potīte. Viljamsa iepriekšējā geimā paslīdēja izgājienā pie tīkla. 23-kārtējā "Grand Slam" čempione 52. reizi iekļuva "major" ceturtdaļfinālā, Ņujorkā viņai ir 16.

"US Open 2019", sieviešu vienspēles

4. kārtas rezultāti

SpēleRezultāts
(18) Qiang Wang – (2) Ashleigh Barty6:2 6:4
(16) Johanna Konta – (3) Karolina Pliskova6:7(1) 6:3 7:5
(5) Elina Svitolina – (10) Madison Keys7:5 6:4
(8) Serena Williams – (22) Petra Martic6:3 6:4

Ceturtdaļfinālu pāri

Spēle
(5) Elina Svitolina – (16) Johanna Konta
(8) Serena Williams – (18) Qiang Wang