Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2880, Did:0, useCase: 3

Porziņģis Eiropas čempionāta debijas gaidās. Arvien skaļākas kļūst klusās ambīcijas

Rolands Eliņš

Porziņģis Eiropas čempionāta debijas gaidās. Arvien skaļākas kļūst klusās ambīcijas
Ainars Bagatskis un Kristaps Porziņģis
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Teju visas vasaras garumā Latvijas izlases treneri un basketbolisti ieturēja pieticīgu nostāju, par lieliem mērķiem Eiropas čempionātā nerunājot. Taču tieši pirms došanās uz Stambulu tomēr tika pateikts tas, ko Latvijas līdzjutēji bija izprātojuši jau sen – favorītēm netrūkst savu problēmu un savainojumu, varbūt šī ir Latvijas lielā iespēja? Turklāt mums būs Kristaps Porziņģis, un "Betsafe" bukmeikeri, lai arī pie galvenajām favorītēm Latviju nepieskaita, lielas sensācijas iespēju neizslēdz.

Kristaps Porziņģis pēc Jaņņa Adetokunbo atteikuma izlasei (it kā savainojuma dēļ, it kā NBA kluba dēļ) kļuva par Eiropas čempionātā lielāko NBA zvaigzni. Jā, Spānijas izlases sastāvā būs brāļi Gazoli, Lietuvai spēlēs Jons Valančūns, Slovēnijas sastāvā savu pēdējo EČ aizvadīs Gorans Dragičs, bet tieši popularitātes un potenciāla ziņā Porziņģis būs spilgtākais NBA pārstāvis Eiropas čempionātā.

Tas, protams, saistīts ar vairāku vecās gvardes pārstāvju nepiedalīšanos – Vācijas izlasē vairs nav Dirka Novicka, bet Francijai Tonija Pārkera. Tāpat no ierindas izsisti vēl vairāki ļoti augstas klases spēlētāji, visvairāk šajā ziņā apdalīta Serbijas izlase, kurai nācies palikt bez Miloša Teodosiča un Nikolas Jokiča.

Tieši pret Serbiju piektdien paredzēta Latvijas izlases pirmā spēle turnīrā un Porziņģa debija Eiropas čempionātā. “Betsafe” sporta totalizatora pārstāvji par spīti visām Serbijas problēmām joprojām to uzskata par izteiktu favorītu šajā mačā, tās uzvaras iespējas novērtējot ar koeficientu 1,33. Iepriekš šis koeficients bija vēl mazāks, bet tad basketbola sabiedrību sasniedza ziņas, ka serbiem palīdzēt nevarēs vēl divi svarīgi spēlētāji.

Porziņģis pārbaudes spēles neaizvadīja pilnībā, piedaloties tikai divos mačos. Vispirms viņš devās uz DĀR, kur NBA pasākumā piedalījās paraugspēlē, tādējādi izlaižot pārbaudes cikla sākumu. Tam sekoja rezultatīvās uzvaras pār Poliju un Lietuvu, taču sekoja neliela trauma, kuras dēļ cikla izskaņā Porziņģis nespēlēja. Pirms EČ sākuma gan viņš atzina, ka viss esot kārtībā un uz spēli pret Serbiju viņa ceļgals jau būs 100% atguvies.

Bet bažas tas tik un tā atstāja. Porziņģis abas savas sezonas NBA nav pabeidzis tieši traumu dēļ. Garuma ziņā NBA sezonu nav korekti salīdzināt ar Eiropas čempionātu, taču EČ brīvu dienu būs daudz mazāk, spēļu intensivitāte – nedaudz lielāka. Turklāt, ja Ņujorkā Porziņģis reizi pa reizei varēja palikt Karmelo Entonija ēnā un piebremzēt, tad Latvijas izlasē visa uzmanība patiešām būs tikai uz viņu.

Jau Polijas izlases treneris pirms pārbaudes spēles pret Latviju teica, ka šobrīd nav nekādas jēgas visiem izrādīt taktiskos paņēmienus, ar kuriem nosegt Porziņģi. Pret Poliju mēs Eiropas čempionātā nespēlēsim, bet nav šaubu, ka tā domā arī konkurenti, kuri lielu daļu sava spēles plāna pret Latviju balstīs uz Porziņģa apturēšanu. Tas varētu iedragāt viņa rezultativitāti (“Betsafe” bukmeikeri piedāvā likmi, ka Porziņģis būs labākais punktu guvējs Latvijas izlasē, ar koeficientu 1,25, pretējais variants 3,65), taču treneris Bagatskis labi apzinās, ka tas varētu pavērt brīvākas rokas citiem izlases spēlētājiem. Attiecīgi tas būs trenera uzdevums šīs iespējas izmantot.

Eiropas čempionātā Latvijai garantētas piecas spēles grupu turnīrā, un bukmeikeri paredz ļoti lielu iespēju, ka vismaz līdz astotdaļfinālam Latvija tiks. Attiecīgi kopā tiks aizvadītas sešas vai vairāk spēles. Porziņģis šosezon NBA “double-double” nekrāja tik regulāri kā debijas sezonā, turklāt jāņem vērā, ka Eiropā spēles ir nedaudz īsākas, taču bukmeikeri tāpat uzskata, ka Porziņģis cīņā ar Eiropas centriem spēs savākt vairākus “double-double”. Iespēja, ka turnīra gaitā to būs vismaz pieci, novērtēta ar koeficientu 2,10.

Pirms došanās uz Turciju gan Bagatskis, gan Porziņģis vēl ar humora pieskaņu, taču intervijās tomēr norādīja, ka izlase apzinās savu spēku un potenciālu. Lai arī skaidrs, ka šī sastāva zenīts tiks sasniegts pēc 2-4 gadiem, klusu ambīciju netrūkst jau tagad. Bagatskis smejoties teica, ka vēlas spēlēt EČ finālā, bet kurš gan apgalvos, ka tas tiešām bija tikai joks? “Betsafe” Latvijas iespēju tikt finālā vērtē ar koeficientu 6,00, zelta medaļas ar koeficientu 51,00, taču pusfināls, kas arī būtu fantastisks sasniegums un labākais Latvijas izlases vēsturē pēc neatkarības sasniegšanas, saņēmis nemaz ne tik milzīgu koeficientu – 6,00. Arī bukmeikeri nevēlas nenovērtēt Latvijas iespējas.

  +4 [+] [-]

, 2017-09-01 14:11, pirms 7 gadiem
Salika kopā desmit vecos rakstus,un jauns gatavs :d

  -2 [+] [-]

, 2017-09-01 14:11, pirms 7 gadiem
Spēlē kā gribi Srbiju uzvar

  -1 [+] [-]

, 2017-09-01 14:12, pirms 7 gadiem
Jāņem zelts, kad vēl būs tāda iespēja. Kā minimums medaļas.

  +1 [+] [-]

, 2017-09-01 14:56, pirms 7 gadiem
Vairāk ticu Valdim Valteram, kas izteica veidokli, ka Porziņģis ceļgala dēļ gatavs tikai uz kādiem 60%.

     [+] [-]

, 2017-09-01 15:00, pirms 7 gadiem
Neticu šai izlasei. Augstāk par sudrabu netiks. Priekā!

  -1 [+] [-]

, 2017-09-01 15:19, pirms 7 gadiem
“Betsafe” Latvijas iespēju tikt finālā vērtē ar koeficientu 6,00, zelta medaļas ar koeficientu 51,00, taču pusfināls, kas arī būtu fantastisks sasniegums un labākais Latvijas izlases vēsturē pēc neatkarības sasniegšanas, saņēmis nemaz ne tik milzīgu koeficientu – 6,00.
Tad cik īsti?

     [+] [-]

, 2017-09-01 16:00, pirms 7 gadiem
Galvenais, lai puiši cīnās, tad jau labs rezultāts neizpaliks.

     [+] [-]

, 2017-09-01 22:08, pirms 7 gadiem
suhinsh rakstīja: Tad cik īsti?
Ja tiks pusfinālā, tad to noteikti vinnēs