Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

PČ ātrslidošanā sākas ar pārsteidzošu zviedra Van der Pēla triumfu 5000 metros

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

PČ ātrslidošanā sākas ar pārsteidzošu zviedra Van der Pēla triumfu 5000 metros
Nils van der Pēls. Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes pilsētā Hērenvenā sācies pasaules čempionāts ātrslidošanā. Jau pirmajā sacensību dienā par pārsteigumu parūpējās zviedrs Nils van der Pēls, kurš triumfēja 5000 metros, bet 3000 metru sacensībās sievietēm ātrākā bija Antoinete de Jonga no Nīderlandes.

Iepriekšējā pasaules čempionātā 5000 metru distancē dominēja kanādieši, uzvaru izcīnot Tedam-Janam Blemenam, bet bronza tika Greiemam Fišam, kamēr starp kanādiešiem iespraucās Nīderlandes ātrslidošanas leģenda Svens Krāmers. Šosezon abās 5000 metru sacensībās uzvarēja Patriks Rusts no Nīderlandes, bet viņa sīvākie konkurenti bija Krāmers un Sergejs Trofimovs no Krievijas. Noteikti varēja izšaut arī Nils van der Pēls no Zviedrijas, kurš šajā sezonā veicis lēcienu savu rezultātu attīstībā. Tikmēr Kanādas krāsas sacensībās aizstāvēja vien Džordans Belčos. Sacensībās piedalījās 20 ātrslidotāji, starp kuriem nebija Latvijas ātrslidotājas Haralds Silovs, kurš šosezon Pasaules kausā startēja 5000 metros, bet šajā pasaules čempionātā startēs masu startā un 1500 metru distancē.

Sestajā slidojumā pērnā gada ceturtās vietas ieguvējs Svēre Lunde Pedersens no Norvēģijas sacentās ar Joritu Bergsmā no Nīderlandes. Pedersens šosezon nav spējis parādīt labāko sniegumu, kas parādījās arī pasaules čempionātā. Viņš uzreiz daudz atpalika no Bergsmā un teju visiem pārējiem konkurentiem. Bergsmā spēja pārņemt vadību sacensībās, kamēr Pedersens uzrādīja tobrīd vien desmito ātrāko laiku. Nākamajā slidojumā vadību no Bergsmā pārņēma Daņila Semerikovs, bet astotajā slidojumā pieteikumu uz čempiontitulu veica mājinieks Patriks Rusts. Viņš ātri ieguva pārsvaru pār itāli Davidi Džioto, kas ar katru apli pieauga. Pirms gada Rusts saņēma diskvalifikāciju, bet šoreiz spēja veikt pieteikumu uz zeltu, neskatoties uz to, ka Pasaules kausa sacensībās slidoja distanci par piecām sekundēm ātrāk.

Devītajā slidojumā zviedrs Nils van der Pēls sacentās ar Halgeiru Engebrotenu no Norvēģijas. Zviedrs noteikti varēja pacīnīties par vietu labāko trijniekā, uz ko arī pretendēja pēc trešdaļdistances. Van der Pēls līdz pēdējam neklātienē ķēra Rustu, ko izdevās paveikt divus apļus līdz beigām. Zviedrs spēja noturēt uzņemto ātrumu un kļūt par sacensību līderi ar jaunu personisko rekordu. Tās noslēdza Svena Krāmera cīņa ar Sergeju Trofimovu no Krievijas. Krāmeram vajadzēja slidot par vairākām sekundēm ātrāk nekā šosezon tas izdevies, lai izcīnītu uzvaru. Distances pirmajā pusē Nīderlandes ātrslidošanas leģenda izstājās no reālas cīņas par medaļu, kamēr pretī vismaz bronzai slidoja Trofimovs, finišā uzrādot trešo labāko laiku.

Tādējādi par jauno pasaules čempionu kļuva vien šogad ātrslidošanā atgriezušais un fenomenālu rezultātu lēcienu piedzīvojušais zviedrs Nils van der Pēls. Sudraba godalga Patrikam Rustam no Nīderlandes, bet bronzas Sergejam Trofimovam no Krievijas, kamēr Svens Krāmers piedzīvoja pamatīgu fiasko, ierindojoties vien 19. vietā.

Pasaules čempionāts ātrslidošanā Hērenvenā, 5000 metri vīriešiem

VietaSportistsRezultāts
1.N. van der Pēls (SWE)6:08.395
2.P. Rusts (NED)+1.65
3.S. Trofimovs (RSU*)+4.62
4.D. Semerikovs (RSU*)+7.63
5.J. Bergsmā (NED)+8.52
6.D. Aldoškins (RSU*)+9.15

*Krievijas Slidošanas savienība (RSU)

Pirms tam risinājās 3000 metru sacensības sievietēm. Pērn pasaules čempionātā šajā distancē uzvaru izcīnīja Martina Sāblikova no Čehijas, kura arī šogad bija starp galvenajām favorītēm uz čempiontitula aizstāvēšanu. Pasaules kausa ietvaros ātrslidotājas divreiz veica šo distanci, bet Sāblikova ne reizi neiekļuva labāko trijniekā. Pasaules kausa kopvērtējumā, pateicoties vienai uzvarai, uzvarēja Irēne Šoutena no Nīderlandes, bet divreiz otrā bija Antoinete de Jonga. Pirms gada uz goda pjedestāla kāpa nīderlandiete Karlīna Ahterēkte un Natālija Voroņina no Krievijas, no kurām par medaļu bija gatava cīnīties vien Voroņina. Kopā startēja 20 ātrslidotājas.

Jau iepriekš varēja gaidīt, ka īstā cīņa par medaļām sāksies pēdējos četros slidojumos. Pirms septītā slidojuma vadībā atradās Izabella Veidemana no Kanādas, kas kā pirmā bija tuvu tam, lai distanci veiktu ātrāk par četrām minūtēm. Septītajā slidojumā startēja pērnajā gadā ceturto vietu izcīnījusī krieviete Jevgēņija Laļenkova, kura distances pirmajā pusē bija pārliecinoši labākā, bet tad sāka zaudēt pārsvaru, kas rezultējās ar tikai ceturto vietu tajā brīdī. Astotajā slidojumā gan jau bija reāla cīņa par medaļām starp nīderlandietēm Antoineti de Jongu un Džoju Bēni. Distances pirmajā daļā abas slidoja teju blakus, bet tad De Jonga atrāvās no konkurentes. Abas slidoja ātrāk par Veidemanu, bet vadību ļoti pārliecinoši pārņēma De Jonga, piesakoties uz godalgu, kamēr Bēne pēdējā aplī piekāpās Veidemanai.

Devītajā slidojumā pasaules čempiones titulu devās aizstāvēt Martina Sāblikova, kura gan pēc pirmajiem 1000 metriem zaudēja norvēģietei Ragnei Viklundai. Ierasts, ka Sāblikova uzņem apgriezienus tieši distances otrajā pusē. Viklunda vienu brīdi pat cīnījās par labāko laiku, bet pēdējos divus apļus lieliski veica Sāblikova, līdz pēdējiem metriem neklātienē ķerot De Jongu. Finišā pieredzes bagātā čehiete tomēr zaudēja nīderlandietei 0.10 sekundes, kamēr Viklunda tobrīd finišēja trešā. Pēdējā slidojumā sacentās Irēne Šoutena un Natālija Voroņina. Pēc 1000 metriem neviena no viņām neuzrādīja rezultātu labāko trijniekā, bet slidojumā vadībā bija Voroņina. Distances otrajā pusē Šoutena pārņēma vadību un pēdējā aplī centās ielauzties labāko trijniekā, ko izdevās paveikt, uzrādot trešo labāko laiku.

Tādējādi par jauno pasaules čempioni kļuva Antoinete de Jonga no Nīderlandes, sudraba medaļa Martinai Sāblikovai no Čehijas, bet bronza Irēnei Šoutenai no Nīderlandes.

Pasaules čempionāts ātrslidošanā Hērenvenā, 3000 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.A. de Jonga (NED)3:58.470
2.M. Sāblikova (CZE)+0.10
3.I. Šoutena (NED)+1.28
4.R. Viklunda (NOR)+2.02
5.I. Veidemana (CAN)+2.49
6.Dž. Bēne (NED)+3.74