Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:275, Did:0, useCase: 3

Mihaļskis izgriež pogas Nīderlandes ātrslidotājiem, pie zelta tiek arī Svings

Kristaps Pildiņš
Kristaps Pildiņš

Mihaļskis izgriež pogas Nīderlandes ātrslidotājiem, pie zelta tiek arī Svings
Pjotrs Mihaļskis. Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlandes pilsētā Hērenvēnā noslēdzies Eiropas čempionāts ātrslidošanā. 500 metru distancē vīriešiem nīderlandiešu goda pjedestālu ar uzvaru izjauca polis Pjotrs Mihaļskis. Tikmēr masu startā vīriešiem uzvaras laurus plūca beļģis Bārts Svings. Pārējās četrās sacensībās triumfēja Nīderlandes pārstāvji.

• Eiropas čempionāta noslēdzošā diena sākās ar paredzamu Nīderlandes sieviešu komandas uzvaru komandu iedzīšanas sacensībās. Pēc pirmajiem diviem slidojumiem vadībā izvirzījās Norvēģijas komanda, kas kā pirmā spēja distanci veikt zem trīs minūtēm. Pēdējā slidojumā Nīderlandes komanda sacentās ar Krieviju, pārspējot to par vairāk nekā piecām sekundēm. Krievietes nespēja būt ātrākas arī par norvēģietēm, samierinoties ar bronzu.

• Arī 1500 metru sacensībās vīriešiem bija gaidāms, ka par savu otro zeltu šajā čempionātā cīnīsies Tomass Krols, kurš bija labākais 1000 metros. Viņa sīvākais konkurents bija tautietis Kjelds Nuis, kurš 1000 metros bija otrais. Līdz astotajam slidojumam vadībā turējās krievu ātrslidotāji Daņila Aldoškins un Sergejs Trofimovs, bet tad viņus pārspēja norvēģis Alans Dāls Johansons. Devītajā slidojumā Nuis ļoti pārliecinoši pārspēja Johansonu, bet savu vārdu vēl bija jāsaka Krolam. Trīs apļus Krols bija vadībā, bet pārsvars sāka rukt. Pēdējā aplī viņam neizdevās noturēt vadību, beigās zaudējot Nuisam 0.30 sekundes un samierinoties ar sudrabu, kamēr Nuis varēja svinēt uzvaru 1500 metru distancē.

Eiropas čempionāts ātrslidošanā, 1500 metri vīriešiem

VietaSportisteRezultāts
1.F.Nuis (NED)1:43.608
2.T.Krols (NED)+0.30
3.A.D.Johansons (NOR)+0.55
4.D.Aldoškins (RUS)+1.20
5.S.Trofimovs (RUS)+1.67
6.B.Svings (BEL)+2.22

• Vakar 500 metros sievietēm uzvarēja Femke Koka no Nīderlandes, pārspējot sīvākās konkurentes no Krievijas. Divreiz garākajā distancē viņa startēja jau pirmajā slidojumā, finišējot ar laiku 1:14.801 minūtes. Līdz pat devītajam slidojumam neviena no konkurentēm nespēja ne tuvu pietuvoties Kokas rezultātam. Devītajā slidojumā viņas tautiete Juta Lērdama sacentās ar Jeļizavetu Golubevu no Krievijas. Lērdama šosezon reizi kāpa uz goda pjedestāla Pasaules kausa izcīņas posmā, bet šajās sacensībās demonstrēja labāko sniegumu, Kokas laiku uzlabojot par 1.19 sekundēm. Vienīgās, kas vēl varēja Lērdamu pārspēt bija Darja Kačanova un Angelina Goļikova no Krievijas. Līdz trešajam aplim Kačanova pretendēja uz otro pozīciju, bet pēdējā aplī nenoturēja pārsvaru un palika aiz Lērdamas un Kokas, kamēr Goļikova ierindojās ceturtajā vietā.

Eiropas čempionāts ātrslidošanā, 1000 metri sievietēm

VietaSportistsRezultāts
1.J.Lērdama (NED)1:13.602
2.F.Koka (NED)+1.19
3.D.Kačanova (RUS)+1.34
4.A.Goļikova (RUS)+1.94
5.J.Golubeva (RUS)+1.94
6.M.de Jonga (NED)+2.08

• 500 metru sacensības vīriešiem līdz šim bija pirmās šajā čempionātā, kur Nīderlandes ātrslidotāji nebija favorīti, jo šosezon Pasaules kausa kopvērtējumā visaugstāk kotējas Kajs Verbijs, kurš ir tikai 14 pozīcijā. Tā kā sacensībās nepiedalījās labākie Krievijas sprinteri, tad labas iespējas pavērās norvēģiem un poļiem. Sestajā slidojumā savstarpējo mājinieku dueli aizvadīja Merjins Šeperkamps un Dai Dai N'tabs. Šajā duelī ātrāks bija Šeperkamps, kļūstot par sacensību līderi. Astotajā slidojumā visas iespējas pārņemt vadību bija Hāvardam Holmefjordam Lorencenam no Norvēģijas. Viņš 1000 metros bija vien astotais, bet 500 metros krita par upuri otrajam pāragrajam startam, par ko tika diskvalificēts.

• Pēdējā slidojumā Kajs Verbijs varēja garantēt Nīderlandei visu goda pjedestālu, bet tādās domās nebija viņa konkurents Pjotrs Mihaļskis no Polijas. Mihaļskis slidojumā spēja būt ātrāks par Verbiju, bet neklātienes cīņā līdz pēdējiem metriem cīnījās par uzvaru, ko arī izdevās sasniegt, otrajā un trešajā vietā atstājot Šeperkampu un N'tabu, kamēr Verbijs palika ceturtais, zaudējot N'tabam vien piecas sekundes tūkstošdaļas.

Eiropas čempionāts ātrslidošanā, 500 metri vīriešiem

VietaSportisteRezultāts
1.P.Mihaļskis (POL)34.602
2.M.Šeperkamps (NED)+0.01
3.D.D.N'tabs (NED)+0.16
4.K.Verbijs (NED)+0.16
5.I.Golovacjuks (BLR)+0.23
6.B.Magnusens (NOR)+0.35

• Eiropas čempionāta noslēgumā vajadzēja noskaidrot labākos sacensībās masu startā. Vispirms sacentās sievietes, kur varēja gaidīt sīvu cīņu starp mājinieci Irēnu Šoutenu un Frančesku Lolobrigidu no Itālijas. Slidojums bija ļoti taktisks, iztiekot bez nopietniem izrāvieniem. Galvenās favorītes izšķirošo cīņu veica pēdējā aplī, kurā ātrākās tomēr bija Nīderlandes ātrslidotājas. Uzvaru izcīnīja Šoutena, bet aiz viņas finiša līniju šķērsoja Marijke Grenevouda. Spēka finiša taisnē pietrūka Lolobrigidai, kura cīņā par savu trešo bronzu šajā čempionātā piekāpās Jeļizavetai Golubevai no Krievijas.

Eiropas čempionāts ātrslidošanā, masu starts sievietēm

VietaSportistsRezultātsPunkti
1.I.Šoutena (NED)8:27.9860
2.M.Grenevouda (NED)8:28.1642
3.J.Golubeva (RUS)8:28.7920
4.F.Lolobrigida (ITA)8:29.0012
5.L.Peveri (ITA)8:30.346
6.M.Zujeva (BLR)8:33.205

• Vīru masu starta sacensībās galvenā cīņa bija gaidāma starp Pasaules kausa izcīņas līderi Bārtu Svingu no Beļģijas un viņa sīvāko šīs sezonas konkurentu Ruslanu Zaharovu no Krievijas. Vēl starp favorītiem noteikti bija mājinieks Jorits Bergsmā, itālis Andrea Džiovanini un Livio Vengers no Šveices. Šajās sacensībās īstā cīņa par uzvaru sākās jau četrus apļus pirms finiša, kad aizbēgt mēģināja Bergsmā, bet konkurenti viņi nekur nepalaida. Nākamais centās izrauties dānis Viktors Halds Torups, bet arī ar viņu ātri tika galā. Priekšā vēl bija sprinta punktus nopelnījušie Gabriels Odors no Austrijas un francūzis Timotijs Lobineu, bet arī viņi pirms pēdējā apļa tika apsteigti. Pēdējā aplī Svings spēja pārspēt Vengeru, bet trešajā vietā finišēja Zaharovs, kamēr Džiovanini nespēja turēt līdzi konkurentiem, paliekot piektais.

Eiropas čempionāts ātrslidošanā, masu starts vīriešiem

VietaSportistsRezultātsPunkti
1.B.Svings (BEL)7:33.03061
2.L.Vengers (SUI)7:33.17040
3.R.Zaharovs (RUS)7:33.51020
4.K.Ulekļjevs (NOR)7:33.67010
5.A.Džiovanini (ITA)7:33.7706
6.J.Bergsmā (NOR)7:34.1205

• Nākamās lielās sacensības ātrslidošanā būs Pekinas olimpiskajās spēlēs, kas 5. februārī sāksies ar 3000 metru sacensībām sievietēm. Jācer, ka četrgades galvenajās sacensībās varēs startēt arī Latvijas ātrslidotājs Haralds Silovs, kurš šobrīd ir kā pirmais rezervists.