Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource542), Fid:2668, Did:0, useCase: 3

Olimpiskais hokejs: Latvijas vietā vācu Fau-2

Jānis Matulis
Jānis Matulis

Olimpiskais hokejs: Latvijas vietā vācu Fau-2
Marko Šturms un Vācijas izlase
Foto: Scanpix

Olimpisko spēļu hokeja turnīrā vairs palikuši tikai četri zelta pretendenti – Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētā OAR komanda, Kanāda, Čehija un... Vācija. Kuras vietā esot vajadzējis būt Latvijai. Ja 2016. gada septembrī Kirova Lipmana pēdējā turnīrā Rīgā mūsu puikas būtu uzvarējuši. Bija 2:3. Vai Latvijai Phjončhanā izdotos atkārtot vācu brīnumu? Neesmu pesimists, bet, vērojot Vācijas izlases spēli? Nu nav mums tādas Fau-2 jaudas kā Angeles Merkeles puikām! Kas var skriet un joņot 60 minūtes, lai pēc tam papildlaika sākumā mājās aizsūtītu ij Šveici, ij Zviedriju. Jā, jā, mēs (Latvija) arī vienā turnīrā esam uzvarējuši abus šos grandus. Bija tas 2009. gadā Bernē, kad Znaroks/Vītoliņš vēl gāja pret kalnu un kad mums pasaules čempionātos bija pēdējo gadu iespējami labākais sastāvs. Labāks tas bija tikai 2014. gadā Sočos, kad Gunāram Ķirsonam un Guntaram Pastem izdevās pierunāt spēlēt Sandi Ozoliņu.

Kā zināms, iepriekšējās četras olimpiskās spēles bija ar NHL garšu, Turīnā, Vankūverā un Sočos Latvijai dabūjot visu, kas nu mums bija NHL. Phjončhana šajā ziņā ir smags izņēmums. NHL spēlētāju nav nevienam, kas it kā rada iespaidu, ka nu tik Latvija varētu visus tos zviedru un somu švakuļus klapēt pa labi un pa kreisi. Nelaime tikai tāda, ka Boba Hārtlija brigāde arī būtu bez Ziemeļamerikā spēlējošajiem (Girgensons, Gudļevskis, T. Bļugers, Balcers, Dzierkals, varbūt Jaks vai Čukste), bet bez viņiem arums vairs nebūtu tik dziļš... Droši vien ne visi “Vienos Vārtos” lasītāji zina, kā Latvija uz Sočiem dabūja Kristeru Gudļevski. Kristers tajā sezonā defilēja starp AHL un ECHL, vienu spēli aizvadot arī Tampā un divas vēlāk Stenlija kausā. Oficiāli viņš Tampai nekur nebija jālaiž (AHL tobrīd!), bet “Lightning” ģenerālmenedžeris Stīvs Aizermans ir labs draugs Tedam Nolanam un Gudi palaida. Iespējams, ka Bobam Hārtlijam arī ir labi draugi Pitsburgā, Sanhosē vai citur, bet nevienam AHL/ECHL/NCAA klubam obligāti neviens spēlētājs nav jālaiž uz Phjončhanu. Tas, ka tādi ir Kanādas un ASV izlasēs un viens arī Norvēģijai (NCAA), tikai lieku reizi parāda, ka, kā saimnieks grib, tā dara.

Vai Latvija tikai ar Eiropā spēlējošajiem varētu būt Vācijas līmenī? Gribētos jau ticēt, bet... Šai izlasei bez “čehiem”, kas bija aizņemti maizes darbā, pietrūka jaudas, spēka un gribēšanas pat izreklamētajā 0:2 spēlē pret Kanādas olimpisko izlasi. Ar eiropiešiem un “Dinamo” mēs izskatītos kā Slovēnija vai Norvēģija, kas ir no Eiropas dažādām līgām veidots kopums. Vācija? Visi 25 no DEL! Šveice? Visi 25 no NLA! Tikai no savas valsts čempionātiem.

Es neesmu vācu hokeja fans, bet Vācijas (Šveices) ekonomika plus pamatīgs darbs kopā ar daudziem Kanādas un ASV spēlētējiem DEL un NLA dod rezultātu. DEL ir 177 Vācijas hokejisti un 91 kanādietis, 51 amerikānis; NLA – 253 šveicieši, 23 kanādieši, 10 amerikāņi. Velti meklēt kādu vācieti NLA vai šveicieti – DEL. Pašu mājās labi, arī naudas ziņā. Vāciešu un šveiciešu nav arī citās Eiropas vadošajās līgās. KHL spēlē izraēlis un divi lietuvieši, bet šveiciešu un vāciešu nav... Zviedrijā (SHL) ir viens vācietis, Somijā (Liiga) – nav ne vāciešu, ne šveiciešu, arī Čehijā (Tipsport Exstraliga) – viņu nav.

Skatos spēli Šveice – Vācija. Pusatsaldētajam naturalizētajam kanādietim Šveices izlases formā Kodijam Almondam vajag deviņas sekundes, lai ar elkoni iebrauktu Kristiānam Ērhofam ģīmī, piecas vairākuma minūtes, kas dod 1:0. Šveicieši izlīdzina – 1:1, bet Zeidenbergam overtaimā vajag tikai 26 sekundes, lai būtu 2:1. Vācijas un Zviedrijas maču, protams, neskatos, jo gaidāms taču superhokejs Somijas un Kanādas izpildījumā, turklāt vācieši ātri (29 sekundēs!) panākuši 2:0. Kad zviedri izcīna papildlaiku, reti, kurš šaubās, kurš uzvarēs. Bet atkal iemet Vācija! Likumsakarīgi, nevis nejauši. Šoreiz Reimeram vajag pusotru minūti. Vācijas hokejā esot daudz dažādu novitāšu. Kur iesaistīts arī Latvijas izlases bijušais kapteinis Herberts Vasiļjevs.

Loģiski, ka pēc Vācijas izlases diviem šādiem brīnumiem daudzi jau steidzās sludināt, ka DEL ir spēcīgāka par NLA, SHL. Nav vēlēšanās iesaistīties diskusijās un man principā ir vienalga, kurš uzvar Phjončhanā – Vācija, Kanāda, Čehija vai veidojums, kuru sauc par OAR. Divpadsmit izlašu pieteikumi, izņemot Koreju, rāda ļoti vienkāršu tendenci: lielākā daļa izlašu, izņemot Slovākiju, izvēlās spēlētājus no KHL. Ja tādi ir. Atmetot Krieviju jeb OAR, kurai visi hokejisti spēlē KHL un tos somus, kas nūju tur Helsinku “Jokerit” formā (5), pat Zviedrija (12), Čehija (14) un Somija (11, ar “Jokerit” -16) priekšroku dod KHL. Čehiem no savas līgas – tikai 8, zviedriem no savas – 9, somiem – 6. Pat Kanādai puse sastāva (12) no KHL, neraugoties uz to, ka Eiropas līgas ir pilnas ar kanādiešiem. Pieņemsim, ka OAR komandas GM neapjēdz, kuras līgas pēc NHL ir stiprākās, bet, ja Čehija, Somija, Zviedrija un Kanāda priekšroku dod KHL, nevis savām līgām vai NLA, tad laikam uz kādu laiku diskusijām par “kolhoza” vājumu vajadzētu rimties.

Skaidrs, ka Phjončahana nevar dot 100% objektīvu valstu izlašu spēku samēru, jo 11 izlasēm ļoti daudz spēlētāju aizņemti pasaules spraunākajā līgā – NHL. Kanādai tur būtu 346 kandidāti, ASV – 199, Zviedrijai – 81, Somijai – 35, Krievijai un Čehijai – 33, Šveicei – 13, Slovākijai – 11, Vācijai – 6, Slovēnijai un Norvēģijai – pa 1.
Taču tas nenozīmē, ka, piemēram, čehi izlasi veidotu tikai no NHL. Kas būtu loģiski. Jo NHL jau nu ir pasaules spēcīgākā līga. Pirms 20 gadiem Nagano, kad Čehija kļuva par olimpiskajiem čempioniem, komandā bija 11 spēlētāji no NHL, 8 – no Čehijas un 2 – no Zviedrijas.

Tie, kurus hokejā vairāk par visu interesē statistika, var jau Phjončhanas neveiksminiekus likt spēlu beigu tabulā, kur Latvijai iznāk 14. vieta. Tātad – 5. Zviedrija, 6. Somija, 7. ASV, 8. Norvēģija, 9. Slovēnija, 10. Šveice, 11. Slovākija, 12. Koreja, plus 13. Baltkrievija, 14. Latvija, 15. Francija.

Un noslēgumā kāda interesanta tabula. Tās otrajā rindā - spēlētāju skaits no katras līgas, izņemot pamatvalsti. Ja kaut kur ir+, tā tā ir šīs valsts 2. līga. Slovēnijai viens hokejists ir arī no Dānijas, bet tabulā viņu neliku.

Hokejisti un viņu līgas Phjončhanā

ValstsKHLNLADELČehijaSHLNorSVKEBELAHLLiigaNCAAFra
8946333025111087654
6421822160080000
OAR25-----------
Somija162--1----6--
Čehija143-8--------
Zviedrija124--9-------
Kanāda1261-3---2+1---
ASV552+113---3+1-4-
Slovēnija3-1+21+41--8---4
Slovākija1--14--10-----
Norvēģija11126+211----1-
Šveice-25----------
Vācija--25---------

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2018-02-23 10:59, pirms 6 gadiem
Līmenis tik zems OS, ka nebrīnos par vāciešiem.

     [+] [-]

, 2018-02-23 12:23, pirms 6 gadiem
Līmenis OS tiešām zems. Pasaules čempionāts pavasarī uz šī fona izskatīsies mežonīgs

     [+] [-]

, 2018-02-26 10:46, pirms 6 gadiem
vispār nebija nekādas intereses skatīties šo te turnīru
restorāni Rīgā - saņem atlaides