Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

IAAF: Semenijas lieta – sportiska, nevis politiska

Jānis Pārums

IAAF: Semenijas lieta – sportiska, nevis politiska
Kastere Semenija
Foto: AFP

Starptautiskā Vieglatlētikas federāciju asociācija (IAAF) paziņojusi, ka neļaus Dienvidāfrikas (DĀR) sportistes Kasteres Semenijas lietu pārvērst par politisku cirku, jo uzskata, ka ar politiku tam nav nekāda sakara.

eSports.lv jau ziņoja, ka šomēnes IAAF paziņoja, ka veiks dzimuma pārbaudi skrējējai Kasterei Semenijai, jo bija radušās šaubas vai DĀR sportiste patiešām ir sieviete. Vēlāk Semenija pārliecinoši uzvarēja pasaules čempionātā vieglatlētikā 800 metru distancē.

"Mēs to izskatām kā tīri sportisku lietu pēc IAAF noteikumiem. Būtu diezgan nožēlojami, ja politiķi izmantotu iespēju iedzīvoties uz šīs lietas rēķina," sacīja IAAF pārstāvis Niks Deiviss. Viņš atzina, ka nav zinājis par DĀR vieglatlētikas federācijas prezidenta Leonarda Čuenes izteikumiem, ka kāds no DĀR plašsaziņas līdzekļiem it kā vērsies IAAF ar lūgumu veikt Semenijas dzimuma pārbaudi.

"Tas ir jaunums gan man, gan IAAF," sacīja Deiviss. "Par Semeniju uzzinājām pēc viņas rezultātu straujā progresa – 800 metros par deviņām, 1500 metros par 25 sekundēm. IAAF noteikumi paredz, ka mums ir tiesības un pienākums veikt dzimuma pārbaudi, ja mums ir aizdomas, ka atlēts nav pilnībā sieviete. Zināms, ka daži rādītāji, piemēram, paaugstināts testosterona līmenis asinīs, dod atlētam priekšrocības sieviešu sacensībās."

Deiviss arī paudis pārsteigumu, ka DĀR nav bijusi lietas kursā par izmeklēšanu attiecībā uz Semeniju: "IAAF atrodas tiešā kontaktā ar DĀR vieglatlētikas izlases galveno ārstu Haraldu Adamsu, kurš ir IAAF ārstu kolēģijas pārstāvis."

Tāpat Deiviss atzinis, ka Semenijas lieta sākta augusta sākumā. Pa šo laiku sportistei veiktas pārbaudes slimnīcās DĀR un Vācijā.

Vairāki DĀR plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, informējuši, ka jau pirms trim gadiem Semenijai veikta dzimuma pārbaude, kurā pierādīts, ka viņa ir sieviete. "Viņai varētu būt daudz vīrišķo hormonu, bet viņa pavisam noteikti ir sieviete," atzinis kāds vārdā neminēts DĀR vieglatlētikas savienības pārstāvis.

Izmantotie resursi:
itar-tass.com
mg.co.za

  +7 [+] [-]

, 2009-08-28 14:22, pirms 15 gadiem
Nesaprotu, ko tie cilvēki ņemas tik daudz ap šo sievišķīgo būtni.
Slēpts komentārs: valgut

  -2 [+] [-]

, 2009-08-28 14:39, pirms 15 gadiem
valgut rakstīja: Es tik smietos ,ja tie funkcionāri tagad paziņotu ,ka nav viņa sieviete un aizliegtu startēt,bet viņai pēc kāda laika piedzimtu bērns....būtu pasaulē pirmais vīrietis,kam bērns piedzimis,protams,neskaitot Švarci
Kādu gadu atpakaļ bij raksts, ka viens vecis izdarot kaut kādas operācijas ir piedzemdējis, tā ka nebūtu gan pirmais. Bet vienalga pretīgi..

  -1 [+] [-]

, 2009-08-28 14:44, pirms 15 gadiem
Balss viņai kā vīrietim

  -1 [+] [-]

, 2009-08-28 15:24, pirms 15 gadiem
ansiso rakstīja: Balss viņai kā vīrietim
Tak viņai viss ir kā vīrietim

  +4 [+] [-]

, 2009-08-28 15:29, pirms 15 gadiem
Pēc paskata (un balss arī) izskatās kā džeks, bet ko nu tur daudz - varbūt kārtējais "dabas brīnumbērns" jeb baltais zvirbulis. Nezinu pietiekami daudz, tāpēc negribas teikt ne jā, ne nē. Laiks parādīs.

  +6 [+] [-]

, 2009-08-28 15:52, pirms 15 gadiem
caupis rakstīja: Bļin, novelkat bikses un pārbaudat, nav ko ņemties
Kas tu nesaproti , ka vinai nav penis? Pēta jau to vai viņai kādreiz ir bijis

     [+] [-]

, 2009-08-28 17:25, pirms 15 gadiem
mjā vienozimigi džeks .

  +1 [+] [-]

, 2009-08-29 08:09, pirms 15 gadiem
Pat Miļkevičs teica, ka viņa ir viņš.

     [+] [-]

, 2009-08-30 12:21, pirms 15 gadiem
Ne tikai izskats un balss, bet arī izdarības kā vīrietim!