Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Autors: Krišjānis Pundurs

Jaunā vieglatlētikas superzvaigzne - lidojošais Mondo Duplentiss

Jaunā vieglatlētikas superzvaigzne - lidojošais Mondo Duplentiss
Mondo Duplentiss, pārvarot pasaules rekorda latiņu 6,21 metru augstumā. Foto: Reuters/Scanpix

Pēc leģendārā Juseina Bolta karjeras beigām 2017. gadā sporta karaliene vieglatlētika bijusi nākamās superzvaigznes meklējumos. Kāda, kurš pārspētu paša sasniegtos pasaules rekordus un būtu pustaisni priekšā visiem konkurentiem. Kāda, kurš piesaistītu arī ikdienā vieglatlētikai nesekojošu sporta fanu skatienus. Šobrīd var diezgan droši apgalvot, ka šādu personāžu ir izdevies atrast – tas ir 22 gadus vecais kārtslēcējs Armands “Mondo” Duplentiss.

Sapņi piepildās

Atsperīgums vieglatlētikas superzvaigznei ir gēnos, bet kārti viņš pats rokā pirmoreiz ņēmis trīs gadu vecumā. Savulaik profesionāls kārtslēcējs bija Duplentisa tēvs Gregs, kura personiskais rekords bija 5,80 metri, savukārt māte Helēna savās sportistes gaitās gan spēlējusi volejbolu, gan startējusi septiņcīņā. Junioru pasaules čempionātos kārtslēkšanā savulaik startējis arī viens no Duplentisa vecākajiem brāļiem, bet otrs – spēlējis beisbolu ASV koledžu līmenī.

Armands Duplentiss, kuru sporta pasaulē plašāk pazīst pēc iesaukas Mondo, pasaulē nāca 1999. gada 10. novembrī ASV, Luiziānā, no kurienes nāk viņa tēvs, savukārt mātes dzimtene ir Zviedrija. Tieši šo valsti Mondo arī pārstāv sacensībās, un galvenais iniciators šādam solim bijis Zviedrijas jauniešu vieglatlētu izlases treneris Jūnass Anshelms. “14 gados viņš lēca augstāk nekā vairums pieaugušo kārtslēcēju Zviedrijā. Tāpēc man pat nebija nepieciešams skatīties nekādus video,” lēmumu uzrunāt daudzsološo pusaudzi starptautiskajā arēnā pārstāvēt savas mātes dzimtenes krāsas skaidroja Anshelms.

Treneris ar šādu piedāvājumu vērsies pie Duplentisa tēva, kurš sākotnēji sniedzis noraidošu atbildi. Anshelms neatlaidās un pēc kāda laika Gregam Duplentisam zvanīja vēlreiz, šoreiz jau izsakot piedāvājumu ar pievienoto vērtību – proti, piedāvājot izbijušajam kārtslēcējam trenera amatu. Šādam komplektam Duplentisu ģimenes galva vairs neatteica, un Mondo, kuram jau bija arī Zviedrijas pilsonība, kļuva par Zviedrijas izlases dalībnieku.

Savas pirmās sacensības dzelteni zilajās krāsās Mondo aizvadīja 2015. gadā pasaules jauniešu čempionātā Kolumbijā. “Biju kautrīgs, mazs puika, un īsti nezināju, vai iederēšos komandā,” atceras Duplentiss, kurš bērnībā, mātes pamudināts, ar Skype starpniecību apguva zviedru valodu, “taču, līdz ko ierados Kolumbijā, komanda mani uzreiz lieliski pieņēma, un man bija laba sajūta jau no paša sākuma.” Pārvarot 5,40 metru augstumu, kas joprojām ir jauniešu čempionātu rekords, Duplentiss toreiz izcīnīja uzvaru. Kamēr kārtslēkšanas sektorā panākumi nāca viens pēc otra, Mondo atzinis, ka sniegt intervijas zviedru mēlē viņš bez problēmām varējis vien kopš pērnā gada olimpiskajām spēlēm, bet šogad kopā ar draudzeni iekārtojies Stokholmā uz dzīvi.

Duplentisa talants kā uz delnas bijis redzams jau no bērna kājas. “Jau četru, piecu gadu vecumā varēja pateikt, ka viņam kārtslēkšanā ir īpašs talants. Viņš tam pievērsās ļoti agri, un ātri sāka visu apgūt,” stāsta Duplentiss vecākais. Arī pats Mondo iemācījās sadzīvot ar augstām ekspektācijām jau jaunieša vecumā, un uzstādīja sev augstus mērķus. “Man patīk šis spiediens, un uzskatu, ka izdarīšu visu to, ko no manis sagaida. Kādu dienu gribu būt labākais pasaulē. Gribu startēt olimpiskajās spēlēs, un gribu uzvarēt,” kādā intervijā izteicās tobrīd 15 gadus vecais kārtslēcējs. Kā vēlāk izrādījās, viņam bijusi taisnība.

Skrējiens pakaļ Bubkam un pirmie pasaules rekordi

Pirms septiņiem gadiem izcīnītais jauniešu [līdz 17 g.v.] pasaules čempiontituls bija sākums Duplentisa panākumiem starptautiskajā arēnā. 2017. gadā Amerikas zviedrs kļuva par Eiropas junioru [līdz 20 g. v.] čempionu, gadu vēlāk – pasaules. Kārtslēkšanā zīmīgo sešu metru atzīmi Duplentiss pirmo reizi pārvarēja 2018. gada pieaugušo Eiropas čempionātā Berlīnē, ar rezultātu 6,05 metri 18 gadu vecumā izcīnot savu pirmo lielo titulu.

Kā viens no favorītiem uz uzvaru Duplentiss ieradās arī 2019. gada pasaules čempionātā Dohā. Tosezon augstāk par Zviedrijas pārstāvi bija lēkuši tikai amerikānis Sems Kendrikss un polis Pjotrs Liseks. Čempionātā ar trešo mēģinājumu Duplentiss pārvarēja kvalifikācijas normatīvu finālam (5,75), kur gan vēlāk nācās samierināties ar sudrabu – 5,97 pārvarēja gan Duplentiss, gan Kendrikss, tomēr amerikānis to paveica ar mazāku mēģinājumu skaitu, kļūstot par čempionu.

Nākamajā sezonā Mondo sāka skrējienu pakaļ rekordiem. Neilgi pirms pandēmijas iestāšanās un sporta nolikšanas uz pauzes Duplentiss sacensībās iekštelpās Polijā laboja francūzim Reno Lavilenī piederošo pasaules rekordu, pārvarot 6,17 metru augstumu, bet jau pēc nedēļas Glāzgovā to uzlaboja vēl par centimetru. 17. septembrī Romā Dimanta līgas posmā krita arī leģendārā Sergeja Bubkas 26 gadus vecais pasaules rekords stadionā (6,14 m) – Duplentiss ar otro mēģinājumu pārlēca 6,15 metrus.

“Visi par to runāja, un tas man vilkās līdzi jau ilgāku laiku – man to vajadzēja paveikt, lai cilvēki beigtu man par to jautāt. Kad es to izdarīju, jutu vairāk atvieglojumu nekā prieku,” pēc leģendārā rekorda pārspēšanas nepilna 21 gada vecumā teica Duplentiss. Sergejs Bubka 1994. gadā savu rekordu sasniedza, būdams 30 gadus vecs.

Mondo savu panākumu dēļ izpelnījies salīdzinājumus gan ar bijušo pasaules rekordistu Reno Lavilenī (6,16 m telpās), gan ar leģendāro Bubku. 35 gadus vecajam francūzim, kura karjeras pīķis jau šķietami aiz muguras, Duplentiss aizgājis garām jau šobrīd, un uzņēmis tempu, lai kādu dienu pārspētu arī Bubkas sasniegumus – ukraiņu kārtslēcējs savas karjeras laikā izcīnīja sešus pasaules čempiontitulus, vienu olimpisko zeltu, un 35 (!) reizes laboja pasaules rekordu [gan stadionā, gan telpās]. Duplentisa rēķinā pagaidām ir piecas.

Duplentisa labotie pasaules rekordi

DatumsVietaRez.
08.02.2020.Toruņa (telpās)6.17
15.02.2020.Glāzgova (telpās)6.18
07.03.2022.Belgrada (telpās)6.19
22.03.2022.Belgrada (telpās)6.20
24.07.2022.Jūdžina (stadionā)6.21

2021. gadā kārtslēcējs tika nominēts arī prestižajai “Laureus” balvai kā gada labākais sportists un gatavojās debijai olimpiskajās spēlēs. Balvu ceremonijas rīkotāji bija sarīkojuši Duplentisam interviju ar Bubku žurnālista lomā. “Kad man bija četri, pieci gadi, skatījos tavus video, un tas šķita neiespējami,” vienam no saviem elkiem atklāja Mondo. “Gadiem ejot, es pamazām sāku tuvoties sešu metru atzīmei, un sapnis sāka kļūt par realitāti. Tas ir tik īpašs rezultāts – lielā mērā tieši tevis dēļ, jo tu uzliki latiņu tik augstu. Ir vēl gana daudz lietu, kas man jāpaveic, lai tevi noķertu, bet ceru, ka mana karjera vēl ir tikai pašā sākumposmā un varēšu paveikt daudz lielu lietu,” Bubkam teica Duplentiss. Tieši Bubka savulaik bija pirmais, kurš kārtslēkšanā pārvarēja sešu metru augstumu.

“Laureus” balvu Mondo neieguva, taču Tokijas olimpisko zeltu – gan. Uzvaras nodrošināšanai pietika tikai ar sešiem metriem un diviem centimetriem, to pārvarot jau ar pirmo mēģinājumu [tāpat kā visus iepriekšējos]. Pārējiem sacensības noslēdzot, Duplentiss izlēma turpināt sacensības ar lielāko konkurentu – sevi pašu, novietojot latiņu 6,21 metra augstumā. Līdz jaunam pasaules rekordam nedaudz pietrūka, taču olimpiskais zelts debijā nopelnīts pārliecinoši. Otro vietu ieguva Kristofers Nīlsens no ASV, pārvarot 5,97 metru augstumu, kurš vēlāk izteicās, ka sacensties ar Duplentisu bijis gluži kā parastam futbolistam spēlējot pret Lionelu Mesi vai Krištianu Ronaldu. “Biju ārkārtīgi priecīgs, kad pārlēcu 5,80 metrus – aiz priekiem kliedzu, krītot lejā. Un tad viņš ņem un paceļ latiņu 40 centimetrus augstāk,” izteicās Nīlsens.

Pasaules čempionāts savā līgā

Šogad Duplentiss savu rekordu pārspējis vēl trīs reizes. Gatavojoties pasaules čempionātam telpās, Belgradas arēnu ar 6,19 Duplentiss iemēģināja komercsacensībās, bet čempionātā rezultātu uzlaboja vēl par centimetru, rekordaugstumā novietoto latiņu pārspējot trešajā mēģinājumā. Neviens no Duplentisa konkurentiem līdz sešu metru atzīmei tā arī netika, kamēr čempions gan 5,95, gan 6,05 pārvarēja ar pirmo mēģinājumu.

Āra sacensību sezonā Zviedrijas kārtslēcējs turpināja dominēt, un 30. jūnijā Stokholmā Dimanta līgas posmā laboja personīgo rekordu stadionā – 6,16 metri. “Tas ir ekstra īpaši,” par sasniegumu savu skatītāju priekšā izteicās Duplentiss, “jūtos labā formā, un man šeit, Stokholmā, kur es arī šobrīd dzīvoju, ir lielisks atbalsts. Tās ir manas mājas, tāpēc tas man nozīmē vēl jo vairāk.” Jau tad Mondo lika noprast, ka tas no viņa šajā sezonā vēl nebūs viss: “Ap šo laiku vēlējos būt savā labākajā formā. Jūtu, ka es noteikti esmu pietiekami labā formā, lai izcīnītu [pasaules čempiona] titulu un varbūt Jūdžinā paveiktu ko īpašu.”

Sacīts – darīts. Nupat aizvadītajā pasaules čempionātā Armands Duplentiss “ko īpašu” arī paveica, izcīnot savu pirmo zelta godalgu un labojot savu pasaules rekordu – tagad tas sasniedzis 6,21 metru. Zviedrs atkal startēja pats savā čempionātā, sāncenšus atstājot tālu aiz muguras. Misēklis pieļauts pirmajā mēģinājumā 5,87 metros, bet turpinājumā gan 5,94, gan 6,00, gan 6,06 padevās jau ar pirmo reizi. Tuvākie sekotāji – jau minētais Nīlsens un filipīnietis Ernests Obiena – sacensības noslēdza ar rezultātu 5,94.

Pasaules rekords Duplentisam padevās ar otro mēģinājumu, latiņu pārvarot ļoti pārliecinoši. “Kā gan mēs varētu noslēgt čempionātu savādāk, ja ne ar pasaules rekordu no izcilākā kārtslēcēja, kādu mūsu sports ir redzējis,” tiešraidē jūsmoja IAAF oficiālās pārraides komentētājs. Ne velti vīriešu kārtslēkšanas sacensības, kas iepriekšējo pasaules čempionātu programmās bijušas iekļautas sacensību vidusdaļā, šogad tika pietaupītas saldajam ēdienam – ķirsītim uz tortes.

Bolta mantojums un jauni augstumi

Cik augsts ir Duplentisa potenciāls? Centimetru pa centimetram, jaunā vieglatlētikas superzvaigzne, kas 22. novembrī atzīmēs vien savu 23. dzimšanas dienu, sasniedz vēl nebijušus augstumus.

“6,20? 6,25? Manuprāt, viņš tam ir gatavs jau šodien,” intervijā BBC pēc 2020. gadā Duplentisa uzrādītā 6,18 teica Sergejs Bubka. “Viņš ir lielisks atlēts, kurš kārtslēkšanā ienes jaunas vēsmas.” Zviedrijas vieglatlēta treneris Anshelms pēc audzēkņa uzvaras olimpiskajās spēlēs iezīmēja vēl ambiciozākus mērķus: “Domāju, ka viņš lēks arī 6,40 metru augstumā.”

Arī šis pasaules čempionāts pierādīja, ka Mondo uz sacensībām neierodas vienkārši sportot un sacensties. “Viņš ir izklaidētājs [entertainer]. Viņš ies un uztaisīs skatītājiem šovu,” raksturo Anshelms. Leģendārais Bubka gan jau laikus brīdinājis savu pēcteci par lielākajiem izaicinājumiem, kas šoreiz nav kārtslēkšanas sektoru latiņas: “Tagad viņš ir liela zvaigzne un saņem daudz uzmanības. Ir daudz uzmanību novērsošu faktoru, un viņam jāatrod veids, kā sasniegt mērķus. Bet, manuprāt, viņš ir ļoti inteliģents puisis, ar gaišu galvu. Viņš to var izdarīt.”

“Brīdī, kad pārspēj vienu pasaules rekordu, uzreiz seko jautājums par to, kad būs nākamais. Negribu uzstādīt sev nekādus limitus,” pats atbild Duplentiss, “vienkārši vēlos atstāt aiz sevis mantojumu kā visu laiku labākais kārtslēcējs.” Juseins Bolts – 21. gadsimta lielākā vieglatlētikas zvaigzne – savu pirmo pasaules rekordu sasniedza un par olimpisko čempionu kļuva 2008. gadā 22 gadu vecumā, un Duplentiss, kurš joprojām atrodas savas karjeras sākumposmā, bieži tiek dēvēts par jamaikiešu sprintera mantinieku.

“Es nekad nebūtu iedomājies, ka cilvēki par mani runās kā par visas vieglatlētikas vadošo sportistu. Nepārmetu nevienam, kas vēlas man traku karjeru kā Boltam. Centīšos un vedīšu šo sportu uz priekšu tik tālu, cik vien varu,” par salīdzinājumiem izteicās Duplentiss. “Jūtu, ka varu lēkt vēl augstāk nekā esmu lēcis līdz šim. Man ir sajūta, ka šis vēl ir tikai sākums.”


, 2022-07-26 17:25, pirms 2 gadiem
Sportacentrs pamodās, kāda jaunā, jau sen ka zvaigzne. Trīs gadus jau spoži mirdz kopā ar jaunāko Ingrebiksenu bračku.
, 2022-07-26 18:20, pirms 2 gadiem
priedza rakstīja: Sportacentrs pamodās, kāda jaunā, jau sen ka zvaigzne. Trīs gadus jau spoži mirdz kopā ar jaunāko Ingrebiksenu bračku.
te vairāk ir domāts par superzvaigzni, kas kaut kādā mērā reprezentē visu vieglatlētiku. Nav šaubu, ka sporta veidā ir vairāki atpazīstami sportisti/-es, bet Bolts popularitātes ziņā bija citā līmenī. Ir runa par to, vai kāds šo nišu var aizpildīt, sporta veidam vajag varoņus un lielas zvaigznes.
, 2022-07-26 21:16, pirms 2 gadiem
Diskusiju virzītājs Edgars rakstīja: te vairāk ir domāts par superzvaigzni, kas kaut kādā mērā reprezentē visu vieglatlētiku. Nav šaubu, ka sporta veidā ir vairāki atpazīstami sportisti/-es, bet Bolts popularitātes ziņā bija citā līmenī. Ir runa par to, vai kāds šo nišu var aizpildīt, sporta veidam vajag varoņus un lielas zvaigznes.
mu šis jau nu nebūs,maklaflina,maybe
, 2022-07-27 20:23, pirms 2 gadiem
Juseins Bolts. 🤣🤣🤣 Autoru gadījumā nesauc Grišjānis Dundurs?
, 2022-07-27 20:39, pirms 2 gadiem
SC autoriem vnk nav ko rakstīt tāpēc ir daudz bezjēdzīgi raksti par būtībā neko.. vai to kas visiem jau sen zināms..
, 2022-08-02 17:38, pirms 2 gadiem
Patiess prieks, par balto cilvēku sniegumu!!!
Foto: Salaspils Sporta nams.
1

Pēc 2 nedēļām jubilejas 10. Salaspils pusmaratons ar vadošajiem skrējējiem un atbalstu Ukrainai

Svētku noskaņās, savu pastāvēšanas desmitgadi, šī gada 11. maijā atzīmēs “Ezerkauliņi” Salaspils pilsētas pusmaratons. Kā ierasts, Salaspils pilsētas ielas visas dienas garumā pieskandinās bērnu distanču, 5km, 10km un galvenās distances – pusmaratona – skrējēji, piedaloties vairākiem vadošajiem Latvijas skrējējiem. Kā jaunums šogad ir ieviests jūdzes skrējiens, kas būs veltīts Salaspils sadraudzības pilsētas Bobrovicjas Ukrainā atbalstam.
Kenijas skrējēja Peresa Jepčirčira 2024. gada Londonas maratona finišā. Foto: Tolga Akmen/EPA/Scanpix
7

Kenijiete Jepčirčira Londonas maratonā labo pasaules rekordu sievietēm

LETA--PA Media/DPA. Kenijas vieglatlētikas garo distanču skrējēja Peresa Jepčirčira svētdien Londonas maratonā laboja pasaules rekordu, distancē sacenšoties tikai sievietēm.
Armands Duplantiss. Foto: Zumapress.com/Scanpix
5

Duplantiss par centimetru labo sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā

LETA--AFP. Zviedrijas vieglatlēts Armands Duplantiss sestdien Ķīnā pirmajā Dimanta līgas posmā laboja sev piederošo pasaules rekordu kārtslēkšanā par vienu centimetru.