Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Kas ir daudzsportu Eiropas čempionāts, un ko tas ēd ziemā?

Rolands Eliņš

Kas ir daudzsportu Eiropas čempionāts, un ko tas ēd ziemā?
Foto: European Championships 2022

Šodien oficiāli tika atklāts multisporta jeb daudzsportu Eiropas čempionāts, kas norisinās Vācijā. Neesi par tādu dzirdējis? Nav tava vaina, jo šāds pasākums norisinās tikai otro reizi, turklāt, iespējams, arī, ka pēdējoreiz, jo lielākā dalībniece - vieglatlētikas federācija - grasās izstāties. Kas tad īsti tas ir, un kam tas ir izdevīgi?

Olimpiskās spēles ir lielākais sporta notikums pasaulē un nes iespaidīgu peļņu, attiecīgi nav nekāds brīnums, ka olimpisko spēļu principus cenšas izmantot arī citi. Tiek rīkotas jaunatnes olimpiādes, kontinentu spēles, ieskaitot Eiropas spēles, kas nākamgad paredzētas Polijā, taču Eiropas spēles nevajag jaukt ar daudzsportu Eiropas čempionātu. Eiropas spēles organizē olimpiskās komitejas, kamēr daudzsportu Eiropas čempionātu organizē sporta veidu starptautiskās federācijas.

Principā ideja ir visnotaļ vienkārša – Eiropas čempionāts tiek rīkots gandrīz katrā lielajā sporta veidā, tad nu kāpēc sacensties citam ar citu par auditoriju, ja var EČ rīkot kopā? Attiecīgi daudzsportu Eiropas čempionāts gluži vienkārši apvieno vairāku sporta veidu sacensības, kas tāpat šovasar būtu notikušas atsevišķi.

Pirmoreiz šāds formāts tika izmēģināts 2018. gadā, kad Glāzgovā un Berlīnē 10 dienu laikā tika sarīkoti Eiropas čempionāti septiņos sporta veidos. Tagad pienācis otrais čempionāts, kas viss norisinās Minhenē, Vācijā, no 11. līdz 21. augustam. Šodien notika atklāšanas ceremonija, kuru klātienē vēroja vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku, un čempionāts tiek pieteikts kā lielākais sporta notikums Minhenē kopš 1972. gada OS.

Salīdzinājumā ar pirmo multisporta EČ, vairs nav Eiropas čempionātu golfā un peldēšanā, bet savu vietu saglabājusi vieglatlētika, riteņbraukšana, airēšana, triatlons un vingrošana. Savukārt klāt nācis pludmales volejbols, kanoe, galda teniss un klinšu kāpšana.

Visos šajos sporta veidos nākamo desmit dienu laikā tiks noskaidroti Eiropas čempioni, sacensības aizvadot Minhenē. Tas organizētājiem ļauj cerēt uz lielāku sponsoru atbalstu un skatītāju pieplūdumu, apvienojot vienā vietā un laikā dažādu sporta veidu sacensības, līdzīgi kā to dara olimpiskās spēles, turklāt tas nozīmē, ka arī TV raidtiesības var pārdot komplektā. Starp multisporta EČ lielākajiem atbalstītājiem ir Eirovīzija, kas tādējādi cenšas plašāk izcelt savu "Eurovision Sports Live" platformu. Daudziem, protams, Eirovīzija asociējas tikai ar dziesmu konkursu, taču Eirovīzijas projektu saraksts ir daudz plašāks un iekļauj arī sporta tiešraižu platformu.

Arī Latvijas sportisti piedalīsies vairākos Eiropas čempionātos, no kuriem plašāko uzmanību droši vien izpelnīsies vieglatlētika un pludmales volejbols. Mūsu sportistu starti gan tāpat tiek pārsvarā pieteikti kā dalība savu sporta veidu Eiropas čempionātā, nevis daudzsportu EČ, un tam ir acīmredzams iemesls – sportiskajā ziņā atrašanās multisporta EČ programmā neko neietekmē.

Ir gan paredzētas balvas multisporta EČ labākajām valstīm, kas tiek noskaidrotas pēc vienkārša ranga – pēc iegūtā medaļu skaita. 2018. gadā uzvarēja Krievija, otrā bija Lielbritānija, bet trešā bija Itālija.

Vai šis pasākums kļūs par jaunu brendu sportā? Teorētiski tas var apvienot zem sevis arī tādus milzīgus notikumus kā EČ futbolā, basketbolā, regbijā utml. Taču praktiski tas ir praktiski neiespējami – nav nekādu racionālu iemeslu, lai UEFA savu četrgades lielāko izlašu turnīru rīkotu sadarbībā ar citu sporta veidu federācijām un dalītos savā peļņā un auditorijā. Un pie līdzīga secinājuma nonākusi cita lielā federācija, proti, Eiropas Vieglatlētikas asociācija (EA), kas nākamajā multisporta EČ vairs nepiedalīsies, kamēr peldēšana no dalības atteicās jau šoreiz.

Kā to skaidroja Žans Grasija, EA viceprezidents, šoreiz Eirovīzijas vadība vairs izrādījusi tik lielu interesi kā pirmajā EČ, attiecīgi radušās vairākas komunikācijas problēmas, vienojoties ar citām federācijām. Grasija uzsvēra, ka multisporta EČ paceļ sacensību vidējo reitingu, taču, ņemot vērā, ka vieglatlētikas EČ ir spēcīgākais turnīrs šo sporta veidu vidū, tad sanāk, ka vieglatlētika piesaista auditoriju citiem sporta veidiem, bet pati neko daudz neiegūst. Toties rodas organizatoriskas problēmas, jo jāpieskaņojas citu sporta veidu kalendāriem.

"Kad visi EČ tiek salikti kopā, tas palīdz mazajiem sporta veidiem, nevis vieglatlētikai. Mums šo spēļu dēļ ir vairāk ierobežojumu nekā priekšrocību," intervijā teica Grasija.

Nākamais multisporta EČ paredzēts 2026. gadā. Tā norises vieta vēl nav izvēlēta.

Daudzsportu Eiropas čempionāts 2022

Sporta veidsDatumiDisciplīnas
Vieglatlētika15.-21.0850
Pludmales volejbols15.-21.082
Kanoe18.-21.0841
Riteņbraukšana11.-21.0830
Vingrošana11.-21.0814
Airēšana11.-14.0824
Klinšu kāpšana11.-18.088
Galda teniss13.-21.085
Triatlons12.-14.083

Izmantotie resursi:
https://www.francsjeux.com/2022/06/...
https://www.aipsmedia.com/aips/page...
https://www.europeanchampionships.com/

  -1 [+] [-]

, 2022-08-11 18:45, pirms 2 gadiem
Lūk,par šo forumu ir katru dienu jāziņo nevis par utaino tenisu....

     [+] [-]

, 2022-08-11 19:38, pirms 2 gadiem
Man šķiet, ka šis ir labs formāts kā optimizēt izmaksas un organizatoru darbu, bet medaļu kopā skaitīšana gan nav nepieciešama. Sporta veidi te var brīvi piedalīties vai nē, tas tikai laicīgi jāzina organizatoriem. Kā arī - pārāk liels pasākums rada līdzīgas problēmas kā OS, galvenokārt, izmaksu jautājumā, kad nepiepildās optimizācijas princips. Labas iespējas nopelnīt, bet kalendārs vienmēr ir problēma.

Šķiet, līdzīgs princips nacionālo čempionāta līmenī pastāv Zviedrijā. Kur "SM-veckan" ietvaros sacenšas daudzi sporta veidi. Visi zina, kuros datumos jāplāno čempionāts. Bet visai nācijai ir liels pasākums, ko vērtot un sekot līdzi

https://smveckan.se/linkoping-2022/...