Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:474, Did:0, useCase: 3

Līduma: "Šaušana uzlabojas, taču stabilitātei vajadzīgs laiks"

Līduma: "Šaušana uzlabojas, taču stabilitātei vajadzīgs laiks"
Madara Līduma olimpiskajā šautuvē
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze.
21:30
Vankūvera 2010, OS-Biatlons (Sievietes), 4 x 6 km stafete
Vācija
2.15
2.20
Krievija
2.25
2.30
Francija
7.00
6.00

Madara Līduma šodien olimpiskajās stafetes sacensībās Latvijas komandā veica otro posmu, taču jau bez reālām cerībām pacelties no pēdējās pozīcijas. "Un jāsaprot, ka speciāli jau neviens tos soda apļus neķer. Tāds ir mūsu līmenis," pēc pēdējās olimpiskās distances atzina sportiste, komentējot arī savas problēmas ar šaušanu, kas iegāza arī šajās spēlēs.

Stafeti Līduma saņēma kā pēdējā, vairāk nekā divas minūtes aiz otras neveiksmīgākās komandas Igaunijas. "Kad viens pats skrien, īstenībā, daudz grūtāk - jūtu, ka būtu jāslēpo ātrāk, bet grūti sevi piespiest. Sacensībās vajag kaut kādu azartu, bet te - brauc pa mežu lepnā vientulībā, visi tev aplaudē. Īsti nesaprot, vai es pirmā, vai pēdējā," par skumjo situāciju pasmaidīja sportiste, tomēr aizstāvot savu komandu. "Lai aizbrauktu uz šo olimpiādi ar komandu, mēs visas aizpagājušogad un pagājušogad "zemi grauzām". Kvalifikācija notika pasaules čempionātos, un pagājušogad Korejā, kad vajadzēja tikt divdesmitniekā, bet pēc pirmā posma mums bija mīnus sešas minūtes, likās - kāda tur 20. vieta, murgs! Taču kaut kā knapi tikām. Ja reiz esi olimpiādē ar komandu, tad jāstartē - vairākām valstīm neizdevās arī tas. Un jāsaprot, ka speciāli jau neviens tos soda apļus neķer."

Sadalījumu pa posmiem noteikusi loģika un līdzšinējās sekmes Pasaules kausa posmos, taču šoreiz iegāza jau pirmā šaušana. "Pati uzskatu, ka es visefektīvāk varu noskriet tieši otrajā posmā. Žannu pirmajā posmā liek tāpēc, ka viņai ir ļoti labas ātruma īpašības, kas ir svarīgas tieši startā - tur jāmēģina grupai tikt kaut kur pa vidu. Jo skaidrs, ka pirmajā aplī neviens nekur neaizmūk un neviens arī neatpaliek. Līdz šautuvei tu atnāc kopā ar visiem, vienalga stiprs vai vājš. Šādā sastāvā Oberhofas un Rūpoldingas stafetē mums viss diezgan labi sanāca, tāpēc nemainījās - šķita, ka optimālais. Protams, stulbi, kad stāvi startā un gaidi, un gaidi, un gaidi... Taču, kā ir, tā ir - tāds ir mūsu līmenis," secina Līduma, izmantojot iespēju pateikties visiem līdzjutējiem, kas atbalstīja.

Līdz ar stafeti olimpiskie starti sieviešu biatlonā beigušies, un skaidrs, ka Madarai tie nav bijuši veiksmīgi vecās problēmas - sliktās šaušanas dēļ. Šodien sportiste atklāja, ka šajā jomā pēdējā pusgada laikā izdarīts ļoti daudz, taču speciālisti atzīst - lai stabils rezultāts būtu arī sacensību režīmā, vajadzīgs laiks. "Ar trenera atļauju pagājušajā vasarā man bija iespēja patrenēties pie viena ļoti laba šaušanas trenera. Tie gan bija tikai četri treniņi, taču arī pēc tam ar savu padomu viņš man palīdzējis visu Pasaules kausu laiku. Treniņos mans rezultāts šogad ir ļoti audzis - pirms tam nekad nebiju šāvusi tā, ka pa visu treniņu tikai viens vai divi sodi. Taču jau pašā sākumā viņš pateica - šādā stilā ir jānostrādā divi gadi, un tikai tad var parādīties stabilitāte mačos. Olimpiādē pēc individuālajām sacensībām viņš pateica: "Madara, šobrīd tas ir normāli...""

Diemžēl ir arī apstākļi, kurus treniņos uzlabot nav iespējams. "Latvijā šajā līmenī esam tikai četras, un katrā startā rezultātam jābūt tādam, lai tas neradītu problēmas. Visu laiku jādomā par nākotni, redz - ja tagad nenoskriešu, man vairs nebūs iespēju trenēties... Nevari noskriet kādus mačus sev par prieku un izbaudīt. Cilvēki man šeit prasa: nu, kā tev gāja? Kad pasaku, ka ne visai, saka - tas nekas, bet - "did you have fun?" [Vai guvi no tā prieku?] Kanādiešiem tas šķiet pašsaprotami, bet mums tā ļoti pietrūkst - iziet uz sacensībām vienkārši "to have fun". Bet, nu - ko nu tagad vairs," nopūšas Līduma, taču neko vairāk kā iepriekš par savām turpmākajām gaitām nevar pateikt. "Šobrīd apzināti par to nedomāju. Man jākoncentrējas uz sacensībām. Ja gribam saglabāt Latvijai vietas startiem Pasaules kausā nākamgad - neatkarīgi no tā, kas būs sportistes, jo Latvijā aug arī jaunās meitenes - jābrauc un jāstartē atlikušajos divos posmos šoziem. Citādi viņām no nulles izsist trīs vai četras starta vietas - tad būs 20 gadiem jāpaiet. Tas nozīmē, ka līdz 25. martam man par sevi viss ir skaidrs. Pēc tam? Pēc tam būs pavasaris. Tad redzēs."

  +5 [+] [-]

, 2010-02-24 01:34, pirms 14 gadiem
Labi pastrādāts. Bez ironijas. Paldies par paveikto!

     [+] [-]

, 2010-02-24 01:35, pirms 14 gadiem
Ingmār, did you have fun

  -3 [+] [-]

, 2010-02-24 02:21, pirms 14 gadiem
Meitenīt, tev laika ir bijis gadiem... un nav ko vaimanāt. Ja nav atbilstoša talanta tad nav. Nodarbojies ar ko citu. Melot par 4 latvietēm biatlonā ar nevajag.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2010-02-24 06:53, pirms 14 gadiem
Raimonds65 rakstīja: Meitenīt, tev laika ir bijis gadiem... un nav ko vaimanāt. Ja nav atbilstoša talanta tad nav. Nodarbojies ar ko citu. Melot par 4 latvietēm biatlonā ar nevajag.
neaizstāvu mūsējās, taču teikšu, ka diemžēl talants IR (Līdumai), to pierādīja jau pirmā distance, kur mūsējā gāja par 2. vietu, tikai nav apstākļu un naudas to attīstīt, jo jāmaksā prēmijas LOK funkcionāriem

  -2 [+] [-]

, 2010-02-24 07:45, pirms 14 gadiem
stabilitāte būs,kad tev būs 50 gadi un startēsi senioru mačos. tā kā laika uzlabot stabilitāti ir daudz...
kapec gan citu valstu biatlonistēm nav ilgi jāgaida stabilitāte...?

  -2 [+] [-]

, 2010-02-24 07:52, pirms 14 gadiem
....bet kopumā,bija jauka ekskursija!!!!!!!

  -1 [+] [-]

, 2010-02-24 08:16, pirms 14 gadiem
Vakardienas starts parādīja ka arī starp tūristēm diez vai atnāktu pirmās!

  +4 [+] [-]

, 2010-02-24 08:45, pirms 14 gadiem
No vienas puses - protams, rezultaati nekaadi, tachu zinot, kaa vispaar izdziivo Latvijas sievieshu biatlons un sportistes, varu tikai vinjaam pateikt paldies, ka Juus bijaat Vankuuveraa. Lai Madarai veicas un negribeetos, lai vinja pamet sportu!

  +1 [+] [-]

, 2010-02-24 09:20, pirms 14 gadiem
Madarai vajadzētu nomainīt valsti - kā Kuzminai. Es pieļauju, ka noņemot atbildības stresu un vairāk domājot tikai par savu sportisko karjēru arī šaušana normalizētos. Cik var vārīties vienā un tajā pašā katlā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2010-02-24 10:07, pirms 14 gadiem
Skudrinieks rakstīja: Ha ha ha es rēēēēēēēēēēcu!
Iziet uz matču "to have fun"?
Tā pārangliskojušies, ka bail.

Vēl tikai tagad pietrūkst, ka intervijā ar Znaroku autori ieliks "bjaķ" un "māķ peremāķ" iekšā!
Lasi rakstu, tur 1 vietējais viņai jautājis pēc mača "Did you have fun?" (no mača, laikam).
Un to jautājumu viņa arī citē.

  +1 [+] [-]

, 2010-02-24 11:27, pirms 14 gadiem
laiks pietrūka A stobrs - tāds garš līdz pašam mērķim, nepietrūka? :]

  -1 [+] [-]

, 2010-02-24 12:01, pirms 14 gadiem
Ja olimpiādē nevar piespiest sevi slēpot atrāk, tad tas ir skumji!

     [+] [-]

, 2010-02-24 17:06, pirms 14 gadiem
Un ko tad jūs visādi gudrinieki un Latvijas lepnumi (piemēram Raimonds 65) iesakāt - izmest visas šīs biatlonistes un slēgt Latvijas sieviešu biatlonu? Paņemt vietā četrus bērnus, kas vispār finišēs pēc pusstundas, turklāt nekāda progresa nebūs, jo nav naudas, par ko braukt apkārt, pirkt inventāru, ņemt trenerus, speciālistus u.tt. Domāt vajag, kas ir iemesli, nevis tikai d..rst. Vispār nobanot tādus aunus!