Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:813, Did:0, useCase: 3

Autors: Valdis Bērziņš

Federers: "Karjeras sāpīgākais zaudējums - 2008. gada Vimbldonā pret Nadalu"

Federers: "Karjeras sāpīgākais zaudējums - 2008. gada Vimbldonā pret Nadalu"
Rodžers Federers treniņā
Foto: Professional Sport/Scanpix

Seškārtējais Vimbldonas čempions Rodžers Federers intervijā ziņu aģentūrai Reuters norāda, ka nebaidās no sava pašreizēja vecuma un vēl cer atgriezties ranga galvgalī. Šveicietis par karjeras sāpīgāko zaudējumu atzina neveiksmi pret Rafaelu Nadalu 2008. gada Vimbldonas finālā, bet nozīmīgākais sitiens padevies 2009. gadā Parīzē pret Tomiju Hāsu.

„Atklāti sakot, par to pat nedomāju. Protams, sākumā bija vilšanās, taču pēc tam dodies tālāk. Tobrīd domāju par to, ka man būs atvaļinājums. Tikai vēlāk dzirdēju cilvēkus runājam par to, ka fināls bez Federera nav fināls. Tie bija mani fani, kas tā domāja. Pats gan par to vairs neaizdomājos. Tomašs Berdihs nospēlēja fantastisku turnīru un bija pelnījis spēlēt finālā pret Rafu. Protams, bija sāpīgi, taču ne tāpēc, ka nebiju finālā, bet gan tāpēc, ka zaudēju Berdiham,” uz pagājušā gada turnīru atskatījās Federers, kuru pērn Berdihs apturēja ceturtdaļfinālā.

Šveicietis uzsver, ka galvenais ir mācīties no zaudējumiem: „Kāds varbūt nodomās, ka pēc tāda zaudējuma un kļūdām visu mainīšu – spēles stilu, trenerus, arī ceļošanas ieradumus. Bet galvenais ir saprast lietas, kas neizdevās. Saprast to, ko varēju darīt citādāk un labāk. Dažkārt vienkārši jāpieņem tas, ka pretinieks nospēlējis labāk. Alehandro Falja 1. kārtā nospēlēja fantastisku maču un arī Berdiham bija lieliska spēle pret mani. Labi, varbūt es nespēlēju savu labāko spēli, taču nespēlēju slikti.”

Vaicāts, vai tas, ka cilvēki pirms „Grand Slam” turnīriem Federeru nepieskaita pie favorītiem (kā tas bija Parīzē), viņu nesatracina, seškārtējais Vimbldonas uzvarētājs atzina, ka bijis pārsteigts par kaut ko citu: „Mani šokēja tas, ka cilvēki teica, ka man neesot nekāda spiediena pirms „French Open”. Dažkārt cilvēki ir tuvredzīgi un skatās tikai uz dažu pēdējo nedēļu rezultātiem, diemžēl tā tenisā notiek. Zinu, ka man ir iespējas kļūt par pirmo pasaulē, ja labi nospēlēšu līdz „US Open”. Spēlētāji to zina, bet cilvēki dažreiz mēdz aizmirst.”

Kurš no visiem sasniegtajiem rekordiem Federeram rada vislielāko lepnuma sajūtu? „Pagaidīsim, kamēr beigšu karjeru. Varbūt tad pateikšu, kurš rekords ir vismīļākais. Man vēl ir iespējas pārrakstīt vēsturi. Samprasa rekordu ar sešiem gadiem pēc kārtas ranga pirmajā vietā būtu neiespējami atkārtot, jo tad jābūt augšā visu laiku – nevar izlaist vienu gadu un tad mēģināt atkal. Man savukārt ir rekordi, kas sasniegti īsākā laika posmā. Šķiet, vienubrīd es 24 reizes pēc kārtas pieveicu top 10 spēlētājus vai arī uzvarēju 24 finālos pēc kārtas. Atskatoties uz šādiem sasniegumiem, tie šķiet nereāli. Tādu rekordu ir daudz, tāpēc pat nezinu, kuru izvēlētos kā vislabāko.”

Federers tika lūgts nosaukt vienu karjeras sitienu vai izspēli, kuru viņš vēlētos izcelt. Rodžers atminējās 2009. gada „French Open” 4. kārtas notikumus: „Bez šaubām svarīgākais sitiens karjerā bija diemžēl pret manu labu draugu Tomiju Hāsu. Toreiz biju iedzinējos ar 0-2 un 3:4 trešajā setā. Hāsam bija breikbumba. Lai arī tobrīd mani bija pievīlis forehand sitiens, šoreiz izdevās nospēlēt lieliski no labās puses. Tas sitiens arī kļuva par atspēriena punktu vēlākajai uzvarai Parīzē.”

Vaicāts, vai ir kāds tenisists vai viņa sitiens, kuru Federers apskauž, ranga 3. numurs atzīmēja vairākas lietas: „Esmu laimīgs ar tiem ieročiem, kas man ir. Vēlētos, lai varētu uzsist bekhendu ar abām rokām. Vēlētos arī tādu servi kā Samprasam, taču arī mana ir laba. Vēlētos sitienu no gaisa kā Timam Henmanam, Patrikam Rafteram vai Stefanam Edbergam. Gribētos arī labāku „serve&volley” spēli.”

Federers uzsver, ka apstāklis, ka viņam tuvākā mēneša laikā būs jau 30 gadu, viņu nebiedē: „Nē, tā nav problēma. Varu tikai pasmaidīt par to. Vai jūtos kā 30 gadus vecs? Domāju, ka jā. Uzskatu, ka šobrīd atrodos skaistā posmā.”

„Man ir bijuši vairāki smagi zaudējumi vairāk nekā 950 maču karjerā. Vissāpīgākais zaudējums bija 2008. gadā Vimbldonā, kad piecos setos zaudēju Nadalam. Tas mačs gan bija grandiozs un piedalīšanās tik īpašā spēlē mazināja sāpes par zaudējumu,” Federers nosauca savu karjeras sāpīgāko neveiksmi.

Federers atzina, ka bauda ģimenes dzīvi: „Esmu pacietīgs tēvs, tikpat pacietīgs kā tenisa kortā. Lai mani izvestu no pacietības, jānotiek patiešām daudz kam. Dažkārt tas var notikt daudz ātrāk, ja bērni kļūst pārāk uzbāzīgi. Jo viņi kļūst vecāki, jo robežas tiek pārkāptas arvien biežāk. Man patīk pavadīt laiku kopā ar bērniem. Divu gadu laikā neesmu viņus redzējis tikai trīs nedēļas. Man ir paveicies ar to, ka man ir tik saprotoša sieva kā Mirka, kura ir gatava pakot somas un doties ceļojumos.”

Izmantotie resursi:
Reuters


, 2011-06-19 11:02, pirms 13 gadiem
Malacis Fedja. Lai viņam veicas Vimbldonā!
, 2011-06-19 16:05, pirms 13 gadiem
es to 2008. gada finālu skatījos...
nu bija toreiz Nadals labāks par viņu jau no spēles sākuma.
, 2011-06-20 00:27, pirms 13 gadiem
Nedaudz pārsteidza, ka ne 2003. gada zaudējums Davis Cup pret Austrāliju, kur Šveice bija ārkartīgi tuvu iekļūšanai finālā.
, 2011-06-20 01:40, pirms 13 gadiem
Cerams, ka vissāpīgākais vēl tikai būs un pavisam drīz!! ...
, 2011-06-20 11:26, pirms 13 gadiem
Rodžers kā parasti precīzs kā mašīna - uzvara tajā mačā atņemtu Pītam pāris rekordus.
, 2011-06-20 12:07, pirms 13 gadiem
Godīgi sakot, liekas, ka Rodžers mazliet melo un negrib atgādināt par patiesi sāpīgāko zaudējumu - Australian Open 2009 fināls, kad viņš labāk spēlējot tomēr atkal zaudēja uz sava pēdējā bastiona - hard seguma. Toreiz viņš raudāja un saprotams, ka negrib to iztirzāt publiski. Wimbledonas 2008 finālā viņš beidzot nodemonstrēja spēju cīnīties psiholoģiski ar Nadālu izvelkot divus tie-breakus pēc diviem zaudētiem setiem, un godīgi sakot viņam bija lielākas izdevības paņemt 5 setu toreiz, pie tam spēle bija ļoti augstā kvalitātē - daudzi to uzskata par labāko tenisa maču vēsturē (ir pat grāmata sarakstīta), tāpēc nedomāju, ka šis zaudējums viņam ir tik sāpīgs. Domāju, ka otrs sāpīgākais varētu būt French open 2008, kur viņu vienkārši sakāva un pusspēlē Rodžers jau bija gatavs iet mājās un izmeta balto karogu.
Rafaels Nadals. Foto: Reuters/Scanpix

Nadals negrasās spēlēt Vimbldonā, lai koncentrētos olimpiskajām spēlēm

37 gadus vecais māla karalis Rafaels Nadals pirmdien pirmo reizi karjerā zaudēja "French Open" pirmajā kārtā. Pēc izstāšanās Nadals norādīja, ka spēlēšana Vimbldonā nebūtu laba ideja, jo viņa mērķis ir atgriešanās Parīzē, lai piedalītos olimpiskajās spēlēs.
Darja Semeņistaja. Foto: Mārtiņš Vējš, Liepājas Tenisa sporta skola
6

Ostapenko atkāpjas uz 20. vietu, Semeņistajai rekords WTA rangā

Sieviešu tenisa asociācija (WTA) publiskojusi jaunāko pasaules rangu. Mūsu vadošā tenisiste Aļona Ostapenko noslīdējusi uz 20. pozīciju, savukārt Latvijas otrā rakete Darja Semeņistaja sasniegusi rekordaugsto 172. vietu.
Foto: Reuters/Scanpix

Strīcova un Sje uzvar Vimbldonas čempionāta dubultspēļu turnīrā

LETA. Čehijas tenisiste Barbora Strīcova duetā ar Taivānas sportisti Suveju Sje svētdien uzvarēja Vimbldonas čempionāta sieviešu dubultspēļu turnīrā.