Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Skjavone un Stosura cīņā par pirmo "Grand Slam" titulu

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Skjavone un Stosura cīņā par pirmo "Grand Slam" titulu
Samanta Stosura un Frančeska Skjavone
Foto: Reuters/Scanpix

Šodien plkst. 16:00 Parīzē notiks ''French Open'' dāmu vienspēļu turnīra fināls, kurā tiksies divas tenisistes, kurām tas būs pirmais ''Grand Slam'' fināls – Frančeska Skjavone un Samanta Stosura.

Dāmu turnīri allaž ir pārsteigumiem bagāti, taču vismaz ''Grand Slam'' līmenī nav pierasts finālā redzēt divas tenisistes, kuras pirmo reizi sasniegušas augstākā līmeņa finālu. Tiesa, kā viena, tā otra trofejas pretendente jau agrāk apliecinājusi savas spējas, tāpēc nevar apgalvot, ka ir liels šoks redzēt finālā Skjavoni vai Stosuru. Itāliete ir māla seguma speciāliste, kamēr Stosura vienlīdz labi spēlē uz visiem segumiem un pērn Parīzē sasniedza pusfinālu, kurā zaudēja vēlākajai čempionei Svetlanai Kuzņecovai. Skjavonei līdz šim labākais sasniegums ''Grand Slam'' turnīros bija ceturtdaļfināls, kas sasniegts pa reizei Parīzē, Vimbldonā un Ņujorkā.

Ceļš uz finālu

Kā ierasts, lai nokļūtu ''Grand Slam'' finālā, jāuzvar sešās spēlēs (ja nespēlē kvalifikāciju). Stosura, kura ir šī fināla pārliecinoša favorīte, guva uzvaras pret Simonu Halepu, Rosanu De Los Riosu (trīs setos), Anastasiju Pivovarovu, Žustīne Eninu (trīs setos), Serēnu Viljamsu (trīs setos) un Jeļenu Jankoviču. Visgrūtāk Stosurai gāja pret Eninu un Viljamsu. 4. kārtas mačā Stosura bija geima un divu punktu attālumā no zaudējuma (4:4, 0:30), bet ceturtdaļfinālā pret Viljamsu atspēlēja mačbumbu.

Skjavonei bijušas salīdzinoši vājākas pretinieces, tāpēc, iespējams, arī rezultāti pārliecinošāki. Frančeska turnīrā zaudējusi tikai vienu setu un tas bija pats pirmais sets – 1. kārtas mačā pret Reginu Kuļikovu, kura pārspēta trīs setos. Tālāk sekoja uzvaras pret Sofiju Fērgusoni, Na Lī, Mariju Kiriļenko, Karolīnu Vozņacki un Jeļenu Dementjevu. Jāpiebilst, ka mačā pret Dementjevu tika nospēlēts tikai viens sets. Pēc zaudēta taibreika Dementjeva izstājās kājas sāpju dēļ.

Savstarpējās spēles un izredzes finālā

Abas titula pretendente savā starpā spēlējušas piecas reizes, un visos piecos gadījumos mači noslēdzās divos setos. Stosurai četras uzvaras, bet itālietei viena – pašā pirmajā spēlē. Uz māla abas tikušās divas reizes. Pirms trīs gadiem Romā uzvara Stosurai, bet pērn ''French Open'' 1. kārtā ar 6:4, 6:2 pārāka austrāliete. Ko abas paveikušas kopš tā laika? Stosurai ir divi tituli - pērn uzvara Osakā un šogad Čarlstonā. Osakas finālā pārspēta tieši Skjavone. Arī Frančeskai ir divi tituli – Maskavā pagājušā gada rudenī un šī gada pavasarī Barselonā.

Gan Stosurai, gan Skjavonei finālu statistika nav pozitīva. Stosurai 2-6, bet Skjavonei 3-10. Kā jau minēju, vienīgajā savstarpējā finālā uzvarējusi Stosura. Ja var ticēt bukmeikeriem, tad Skjavonei šodien ir niecīgas izredzes uz uzvaru. Ko varam sagaidīt no šodienas mača taktiskajā un praktiskajā plāksnē? Stosuras sakarā nekā jauna nebūs. Austrālietei viss atkarīgs no serves. Un nav būtiski – pirmā vai otrā, jo arī otrā serve viņa ir iespaidīga. Samantai ir iespaidīgs uzbrukums ar labo roku, it sevišķi, sitot pa diagonāli, tāpat pēdējā laikā krietni uzlabojies bekhends. Ja Stosura spēs izmantot visus savus ieročus, tad pret viņu šodien nebūs iespējams cīnīties.

Skjavone Stosurai piedāvās pavisam citu tenisu, ko viņai sniedza iepriekšējās pretinieces. Itālijas veterāne ir izteikta māliniece un spēlē tieši tādu tenisu, kāds nepieciešams uz grunts. Serve Frančeskai ir nestabila, bet visa pārējā spēle to spēj kompensēt. Kā mīnusu var minēt emociju nekontrolēšanu un spēlēšanu brīžiem ar spēku, nevis prātu. Skjavone mača laikā bieži variē ar spēli, gan sitot no gala līnijas, gan izejot pie tīkla, tāpat regulāri gaidāmi saīsināti sitieni un citi triki. Ja Skjavonei izdosies nospēlēt savu labāko spēli, viņai ir pa spēkam radīt grūtības Austrālijas pirmajai raketei.

Fināls plkst. 16:00 Filipa Šatriē kortā klātienē un neklātienē ''Eurosport'', kā arī vairākās interneta vietnēs.

Kura tenisiste kļūs par čempioni?

  • 50

  • 27


 +13 [+] [-]

, 2010-06-05 12:20, pirms 14 gadiem
Man jau labak tiik skatit Ivanovicu vai Krilenko, sudzeties nevar ari par Mariju... bet sodien bus jaskatas kaa muskulkalns dauza čurku... visu cienu abam tenisistem bet man loti netik sads finals

  +7 [+] [-]

, 2010-06-05 12:23, pirms 14 gadiem
visu cieņu.... tā melnā jau mužiku atsit!!!

  +2 [+] [-]

, 2010-06-05 12:28, pirms 14 gadiem
Lai jau tiek Stosurai!!!!!

  -1 [+] [-]

, 2010-06-05 12:37, pirms 14 gadiem
Laikam jau Stosura...
Slēpts komentārs: Tanabe

  +2 [+] [-]

, 2010-06-05 12:41, pirms 14 gadiem
man īstenībā vienalga ,kura uzvarēs..

  -1 [+] [-]

, 2010-06-05 12:43, pirms 14 gadiem
fake/ironija rakstīja: Man jau labak tiik skatit Ivanovicu vai Krilenko, sudzeties nevar ari par Mariju... bet sodien bus jaskatas kaa muskulkalns dauza čurku... visu cienu abam tenisistem bet man loti netik sads finals
neaiztiec melnos

  +8 [+] [-]

, 2010-06-05 12:52, pirms 14 gadiem
Nav tas glītākais fināls French Open vēsturē, bet abas tenisistes šogad ir parādījušas tiešām atzīstamu sniegumu un nevar teikt ka nokļuvušas finālā nejaušības pēc.

Skaistumkonkursus var meklēt citos sporta veidos, esmu par labu tenisu. Ir gan zināmas bažas par to, ka nekas labs šodien te nebūs, bet tomēr ceru...

     [+] [-]

, 2010-06-05 12:53, pirms 14 gadiem
Ko jūs te sūkstās, tad, kad viņas plikas jums te stāvētu priekšā itnemaz nesūdzētos
Slēpts komentārs: fake/ironija

  -2 [+] [-]

, 2010-06-05 13:07, pirms 14 gadiem
stulbi, bet tas ir arii pirmais ko iedomaajos - jopcik, ko tik neizdariisi ar sevi, lai kljuutu par labu tenisisti...vechi ne sievietes!

     [+] [-]

, 2010-06-05 13:28, pirms 14 gadiem
fake/ironija rakstīja: Man jau labak tiik skatit Ivanovicu vai Krilenko, sudzeties nevar ari par Mariju... bet sodien bus jaskatas kaa muskulkalns dauza čurku... visu cienu abam tenisistem bet man loti netik sads finals
Lejupielādē kādu erotisko filmu un tur tu varēsi skatīt dažādus tikumus... Bet runājot par tenisu, šādu finālu nebiju pat sapņos iedomājies!

  +7 [+] [-]

, 2010-06-05 13:29, pirms 14 gadiem
Skjavone tochno peec viiriesha izskataas Ko lai dara...

  +4 [+] [-]

, 2010-06-05 13:39, pirms 14 gadiem
Es būšu par Schiavone. Stosura gan jau ka vēl kādreiz tiks kādā grand slam finālā, bet Schiavone diezin vai, tāpēc ceru, ka uzvarēs itāliete.

  -1 [+] [-]

, 2010-06-05 13:44, pirms 14 gadiem
feelbest rakstīja: Lejupielādē kādu erotisko filmu un tur tu varēsi skatīt dažādus tikumus... Bet runājot par tenisu, šādu finālu nebiju pat sapņos iedomājies!
man prieks ka tu nesapnjo par sim damam

  +3 [+] [-]

, 2010-06-05 13:45, pirms 14 gadiem
Tiem kas te par skaisto finalu...a kad tad tads ir bijis? Vai tad kaut kāda Henin, māsas Williams vai Kuznecova ir baigās skaistules? Kuzņecova īsts krievu babamužik, Henin arī kā puišelis tikai maziņš. Tenisa ziņā domāju būs laba spēle un nebūt nebūs tā ka Stosure pārbrauks pāri. Pilnīgi iespējams ka uzvarēs itāliete.

  +1 [+] [-]

, 2010-06-05 14:04, pirms 14 gadiem
fake/ironija rakstīja: isti nesapratu... bet laikam velies pateikt ka glitas tenisistes nespele sakistu tenisu? negribas piekrist,manuprat pat skaistaku neka sis abas hormonu tantas
Hormonu tantas? Ej skaties Mis Universe un met mieru sporta pārraidēm!

     [+] [-]

, 2010-06-05 14:16, pirms 14 gadiem
Garaiņu Andrejs rakstīja: Ko jūs te sūkstās, tad, kad viņas plikas jums te stāvētu priekšā itnemaz nesūdzētos
Ja tev pliki veči augstpapēžu kurpēs stāv priekšā, tu nesūdzies?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-06-05 14:51, pirms 14 gadiem
fake/ironija rakstīja: man prieks ka tu nesapnjo par sim damam
Čist esi kāds spalvains, nogribējies čalīts...

     [+] [-]

, 2010-06-05 17:09, pirms 14 gadiem
Cerams, ka būs tikpat līdzīgi un interesanti kā LV kausa finālā, kad pastarīši spēlēja.

     [+] [-]

, 2010-06-05 17:50, pirms 14 gadiem
nav līdzīgi
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja