Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Vai Marejam ceturtā reize "Australian Open" finālā būs laimīga?

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Vai Marejam ceturtā reize "Australian Open" finālā būs laimīga?
Endijs Marejs un Novaks Džokovičs
Foto: AFP/Reuters/Scanpix

Svētdien plkst. 10:30 ar vīriešu vienspēļu turnīra finālu finišēs gada pirmais tenisa "Grand Slam" turnīrs. "Australian Open" finālā tiksies četrkārtējais čempions Novaks Džokovičs un britu pirmais numurs Endijs Marejs. Viņš zaudējis visu iepriekšējos trīs "Australian Open" finālus un arī visus trīs pret Džokoviču Melburnā notikušos mačus. Fināla tiešraide Eurosport kanālā.

Ar finālu saistītie fakti un statistika

● Džokovičs 15. reizi (7-7) spēlēs "Grand Slam" finālā.
● Džokovičam svētdien būs piektais "Australian Open" fināls. Viņš uzvarējis visos četros iepriekšējos Melburnas finālos (2008, 2011-13).
● Divos no četriem "Australian Open" fināliem Džokovičs pārspējis savu šā gada fināla pretinieku Mareju. Tas noticis 2011. un 2013. gadā. Arī šogad ir nepāra gads...
● Džokovičs kopš zaudējuma Marejam 2013. gada finālā pret viņu guvis četras uzvaras pēc kārtas, kā arī guvis uzvaras septiņos no pēdējiem astoņiem mačiem.
● Džokovičs Mareju uz "hard" seguma uzveicis sešos mačos pēc kārtas. Pēdējais zaudējums uz šī seguma bija "Grand Slam" finālā – 2012. gadā "US Open".
● Džokovičam pirms fināla bija par vienu brīvdienu mazāk. Statistika saka, ka tam nav negatīva nozīme – četros no pēdējiem septiņiem fināliem uzvarēja tenisists, kurš spēlēja otrajā pusfinālā.
● Marejam svētdien astotais "Grand Slam" fināls (2-5).
● Marejs "Australian Open" finālā spēlēs ceturto reizi (0-3). Bez diviem augstāk minētajiem zaudējumiem pret Džokoviču vienreiz zaudēts arī Rodžeram Federeram.
● Marejs iepriekšējos trīs "Australian Open" finālos uzvarējis tikai vienu setu.
● Uzvaras gadījumā Marejs kļūs par pirmo tenisistu, kurš pēc trim zaudētiem fināliem tomēr kļuvis par čempionu. Marats Safins 2005. gadā uzvarēja, pirms tam zaudējot divus finālus.
● Ar sesto numuru izliktais tenisists (Mareja gadījums) "Grand Slam" turnīrā pirmo numuru pēdējo reizi uzveica 2009. gadā "US Open", kad Huans Martins Del Potro pārspēja Federeru. Toreiz tas notika finālā.
● Ja Marejs kļūs par čempionu, viņam tas izdosies 10. "Australian Open" turnīrā. Tas būtu rekords, 9. turnīrā uzvarēja gan Petrs Korda, gan Stens Vavrinka.

Džokoviča un Mareja ceļš līdz finālam

R.Džokoviča pretinieksRezultātsR.Mareja pretinieksRezultāts
1.Aljažs Bedene6:3 6:2 6:41.Juki Bambri6:3 6:5 7:6(3)
2.Andrejs Kuzņecovs6:0 6:1 6:42.Marinko Matoševičs6:1 6:3 6:2
3.Fernando Verdasko7:6(8) 6:4 6:43.Žuau Sousa6:1 6:1 7:5
4.Žils Millers6:4 7:5 7:54.Grigors Dimitrovs6:4 6:7(5) 6:3 7:5
¼Milošs Raoničs7:6(5) 6:4 6:2¼Niks Kirjoss6:3 7:6(5) 6:3
½Stens Vavrinka7:6(1) 3:6 6:4 4:6 6:0½Tomāšs Berdihs6:7(6) 6:0 6:3 7:5

Džokovičs cauri turnīram "skrēja" pārliecinoši, līdz pusfinālā uzvarēja murgainā mačā pret Stenu Vavrinku, pagājušā gada čempionu apspēlējot piecos setos. Tas noteikti nav ideālākais veids, kā ierasties "Grand Slam" finālā, taču Džokoviča sakarā jāteic, ka grūti viņa izpildījumā iztēloties divus sliktas kvalitātes mačus pēc kārtas.

Arī Marejs zaudējis divus setus, tiesa, abus divos dažādos mačos – 4. kārtā Grigoram Dimitrovam un pusfinālā Tomāšam Berdiham. Interesanti, ka abi bija taibreikos. Pret Dimitrovu Endijs bija tuvu piektajam setam, taču bulgārs 4. setā nespēja uzvarēt ar 5:3 pārsvaru.

Marejam pirms fināla bijis par vienu dienu vairāk laika, lai sagatavotos, turklāt viņam bija vieglāks mačs iepriekšējā kārtā. Domājams, ka tas gan pilnīgi neko nenozīmē, zinot, kurš ir otrs finālists. Par Džokoviča slavenajām atjaunošanās spējām nav nepieciešamības plaši izplūst. Novaks ir pierādījis, ka var mierīgi divos mačos pēc kārtas spēlēt piecas stundas. Un tas ir bijis tieši Melburnā.

Džokovičs Mareju uzvarējis četros mačos pēc kārtas un sešās cīņās pēc kārtas uz "hard" seguma. Tikmēr Melburnā Džokovičs britu pirmajam numuram vēl nav zaudējis (3-0). Divas uzvaras gūtas finālos (2011, 2013), bet vēl viena pusfinālā, kad abi pirms trim gadiem izspēlēja traku piecu setu maču, kurā Džokovičs bija pārāks ar 7:5 piektajā setā. Tas mačs ilga 4:50 stundas. Novaks pēc tam finālā 5:53(!) stundu ilgā duelī guva vēl vienu uzvaru piecos setos (atkal 7:5 pēdējā setā), apspēlējot Rafaelu Nadalu. Tas ir stāsts par Novaka apbrīnojamu izturību.

Starp citu, tieši fiziskā sagatavotība viņam ļāva piektdien uzvarēt pusfinālā. Toreiz izteikti pasīvā spēlē viņš ar atsišanos nogurdināja Vavrinku, kuru 5. setā sagrāva ar 6:0. Pret Mareju tāda taktika, proti, cerēšana uz Endija piekušanu, neies cauri, tāpēc jādomā kaut kas cits. Marejs atzinis, ka šobrīd ir labākajā fiziskajā kondīcijā pēdējo divu gadu laikā. Tā viņam mačos ļauj variēt ar taktiku – gan spēlējot savu slaveno pasīvo tenisu, gan arī vajadzības gadījumā "pārslēdzot ātrumus".

Abi tenisisti iespēju ziņā ir ļoti līdzīgi. Nevienu nevar saukt par "eisu mašīnu", bet serve mazliet labāka un jaudīgāka ir Marejam. Tiesa, tas vairāk attiecas uz pirmo servi. Toties otrā serve skotam ir problēmu stāsts jau vairāku sezonu garumā, un gudrākie pretinieki šo Mareja vājo vietu nekautrējas izmantot. Endijs turnīra gaitā uzvarējis tikai 58% otrās serves punktu. Tieši spēle pie otrās serves varētu būt izšķiroša arī finālā.

2013. gada finālā Marejs ar otro servi uzvarēja tikai 46% punktu, kas bija galvenais zaudējuma iemesls. Džokovičam toreiz šajā komponentā 66%. Lai uzvarētu, Marejam ne vien jāatrisina sava otrās serves problēma, bet arī jābūt agresīvam. Ielaisties pasīvā aizsardzības spēlē pret Džokoviču nav prāta darbs. Arī tādam lieliskam aizsardzības un pretuzbrukumu tenisa meistaram kā Endijam.

Uzņemšana abiem tenisistiem ir pasaules klases līmenī. Marejs ir turnīra līderis, laukumā atsitot 81% pretinieku servju. Gan Džokovičs, gan Marejs ir slaveni arī ar savu aizsardzību, "backhand" sitiens kā vienam, tā otram ir ļoti labs. Lai arī Marejam ir spēcīgāks "forehand" sitiens un kopumā sitiens no labās puses ir uzticamāks nekā Džokovičam, šajā turnīrā ir bijis cits stāsts. Proti, Džokovičs var uzticēties savam "forehand". Tiesa, pusfināla pret Vavrinku Novakam "forehand" neklausīja.

Finālistu sešu spēļu statistikas salīdzinājums

DžokovičsKategorijaMarejs
53Eisi66
14Dubultkļūdas12
67%Pirmās serves procents64%
81%Ar pirmo servi uzvarētie punkti78%
65%Ar otro servi uzvarētie punkti58%
6Nobreikots10
19Pretinieku breikbumbas22
2Zaudētie seti2
94%Uzvarētie serves geimi90%
207 km/hĀtrākā serve214 km/h
68%Atsistās pretinieku serves81%
26Breiki34
74Breikbumbas72
85Ar forehand uzvarētie punkti84
63Forehand nepiespiestās kļūdas86
31Ar backhand uzvarētie punkti40
74Backhand nepiespiestās kļūdas70
208Tīri uzvarētās izspēles230
154Nepiespiestās kļūdas172
89/112Spēle pie tīkla91/116
58%Uz gala līnijas uzvarētie punkti50%
13:12Laiks kortā15:04

Finālistu savstarpējo maču šķērsgriezums

DžokovičsKategorijaMarejs
15Visi mači8
4Grand Slam2
3Australian Open0
2Grand Slam fināli2
4Visi fināli5
13Hard segums6

Daudz runāts par to, ka Marejs zaudējis visus trīs "Australian Open" finālus. Šajā sakarā jāatceras, ka pirmie divi zaudējumi bija laikā, kad viņš vēl nebija izcīnījis savu pirmo "Grand Slam" titulu. Atceramies, ka Endijs zaudēja pirmos četrus "major" finālus. Savukārt trešā neveiksme Melburnas finālā viņam pirms diviem gadiem bija pēc uzvarēta 1. seta. Toreiz Marejs Džokovičam 1. setu atņēma taibreikā, bet nespēja attīstīt panākumu. Tagad skotam ir lielāka pieredze, labāka kondīcija, taču vairāk plusu arvien ir Džokovičam. Lai vai kā, fināls šoreiz gaidāms sīvs.

To apzinās arī četrkārtējais čempions Džokovičs: "Marejs pēdējo divu nedēļu laikā spēlējis lielisku tenisu. Lai uzvarētu, man būs jāspēlē savs labākais teniss. Tas ir fināls, tāpēc nav izteikta favorīta. Toties manas divas uzvaras pret Endiju iepriekšējos finālos var kalpot par nelielu psiholoģisku pārsvaru. Taču nedomāju, ka Marejs to jutīs kortā, tam nebūs izšķiroša nozīme. Esmu pārliecināts, ka Marejs būs ļoti motivēts šeit izcīnīt pirmo titulu.

Tas, ka esmu uzvarējis septiņas no pēdējām astoņām spēlēm pret Mareju, man dos pārliecību, taču, kā jau teicu, finālā nav skaidra favorīta. Mēs viens otro ļoti labi pazīstam, bieži trenējamies kopā. Tāpēc otra spēli zinām ļoti labi. Marejs tagad zina, kas nepieciešams, lai uzvarētu "Grand Slam" turnīrā. No otras puses – es izmantošu savu pieredzi, lai izcīnītu vēl vienu titulu."

Marejs otro maču pēc kārtas apgalvo, ka viņš nav favorīts. Ja pirms pusfināla pret Tomāšu Berdihu tādām runām pamata īsti nebija, tad tagad Endijam muldēšanu pārmest nevar. Viņš ļoti labi zina, kas gaidāms finālā: "Rīt uzvarēt būs ļoti grūti. Lai tas notiktu, jāiztur ļoti smags, fizisks pārbaudījums. Tam ir jāgatavojas psiholoģiski. Džokovičam šeit ir lieliski rezultāti, viņam šeit pat korts un apstākļi. Ja man izdosies uzvarēt, tas būs liels pārsteigums."

Izmantotie resursi:
Home - Australian Open Tennis Championships...
ATP World Tour - Official Site of Men's...

  -2 [+] [-]

, 2015-02-01 01:34, pirms 9 gadiem
Par Mareju!

  -1 [+] [-]

, 2015-02-01 01:56, pirms 9 gadiem
diez vai

     [+] [-]

, 2015-02-01 10:09, pirms 9 gadiem
Labas kvalitātes strīms?!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2015-02-01 11:32, pirms 9 gadiem
Abi riebjas
bet abi ir meistari
pirmais sāk Nole simulēt

     [+] [-]

, 2015-02-01 11:56, pirms 9 gadiem
Marijs tipiski angļu pļorkmaņu garā kā futbolisti alā Pīrss, Džerārds noraka vinnestu
dublene taibreikā, tas neveiklais auts

Nole jau arī māk atrast resursu izšķirošajos brīžos, kamēr Marijs kļuva bailīgāks

     [+] [-]

, 2015-02-01 12:22, pirms 9 gadiem
nav Marejam tās uguntiņas acīs, neizskatās ka būtu gatavs izcīnīt titulu. Džokovič paņems trijos vai četros setos.

     [+] [-]

, 2015-02-01 12:24, pirms 9 gadiem
Izskatās, visi ir par skotu? Nezinu gan, neskatoties uz to, ka serbam šobrīd 2.setā ir zināmas problēmas ar pēdu, laikam vairāk esmu par Džoko. Šie abi nav mani favorīti!

     [+] [-]

, 2015-02-01 12:38, pirms 9 gadiem
76 rakstīja: Izskatās, visi ir par skotu? Nezinu gan, neskatoties uz to, ka serbam šobrīd 2.setā ir zināmas problēmas ar pēdu, laikam vairāk esmu par Džoko. Šie abi nav mani favorīti!
te neviens nav par kādu
Nole simulē kā jau visi čurkas
Gan tajā pacelsies atkal ar savu mellno D enerģiju

     [+] [-]

, 2015-02-01 12:45, pirms 9 gadiem
Kā burvji

     [+] [-]

, 2015-02-01 13:00, pirms 9 gadiem
kādas 20min jau rauj bez atpūtes
ne?

  +1 [+] [-]

, 2015-02-01 13:01, pirms 9 gadiem
Vynilz rakstīja: Labas kvalitātes strīms?!
Varbūt pats pameklē, nevis gaidi ka visu kā uz paplātes pienesīs???

     [+] [-]

, 2015-02-01 13:16, pirms 9 gadiem
Žurka pie 62 tādu punktu izķēpāja...
Bet nu šoriez izspruka

     [+] [-]

, 2015-02-01 13:16, pirms 9 gadiem
72 un 80 min seti

     [+] [-]

, 2015-02-01 13:45, pirms 9 gadiem
76 rakstīja: Izskatās, visi ir par skotu? Nezinu gan, neskatoties uz to, ka serbam šobrīd 2.setā ir zināmas problēmas ar pēdu, laikam vairāk esmu par Džoko. Šie abi nav mani favorīti!
Ja skots ir uz viļņa, viņš ir skatāms. Jo spēcīgāks pretinieks, jo interesantāk.

     [+] [-]

, 2015-02-01 14:07, pirms 9 gadiem
nu lūk arī tas ko rakstīju, Marejs jau galīgi pazaudēja spēles pavedienu, un tagad tikai pats Serbs var palīdzēt. Viss iet uz to ka Džoko jau var sākt svinēt čemiona titulu.