Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

"WTA Finals" bez čempiones Viljamsas, toties ar trim debitantēm

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"WTA Finals" bez čempiones Viljamsas, toties ar trim debitantēm
Garbinje Mugurusa, Simona Halepa un Marija Šarapova neierastā izskatā...
Foto: AFP/Scanpix

Svētdien ar divām spēlēm Singapūrā startēs sezonas finālsacensības gada labākajām tenisistēm. "WTA Finals" šogad notiks bez pēdējo trīs gadu čempiones Serēnas Viljamsas, toties ar trim jaunām sejām prestižajā turnīrā. Viena no viņām tiks pie vārda pašā pirmajā spēlē – Flāvija Penneta sacentīsies ar pagājušā gada finālisti Simonu Halepu. Pirmās dienas otrajā spēlē Marija Šarapova tiksies ar Agņešku Radvaņsku.

Par "WTA Finals"

Turnīrs, kas kopš pagājušās sezonas saukts par "WTA Finals", debiju piedzīvoja 1972. gadā Boka Ratonā, Floridā, kur par čempioni kļuva Krisa Everta. Kopš 2003. gada vienspēļu turnīrā piedalās astoņas tenisistes, kuras sezonas laikā sakrājušas visvairāk punktu.

Tiek ņemti vērā ne tikai visi iegūtie punkti no 16 labākajiem turnīriem, bet it sevišķi rezultāti lielākajos turnīros – "Grand Slam", "Premier Mandatory" un "Premier 5" sērijas sacensībās. Pat, ja kādā no konkrētā līmeņa sacensībām neizdoties iegūt punktus, šie turnīri ir "WTA Finals" kvalifikācijas ieskaitē kā "0 punktu" turnīri.

Vistitulētākā "WTA Finals" spēlētāja ir Martina Navratilova, kuras kontā ir astoņi vienspēļu un 12 dubultspēļu tituli. Viņai arī visgarākā uzvaru sērija, gūstot 21 uzvaru pēc kārtas laika posmā no 1983. līdz 1986. gadam.

Prestižās sacensības Singapūrā notiks vēl četrus gadus (skaitot ar šo), Singapūrai pērn pārņemot stafeti no Stambulas un kļūstot par devīto turnīra saimnieci. Turcijā sezonas labākās tenisistes sacentās trīs gadus.

2004. gada čempione Šarapova un "WTA Finals" trofeja

Salīdzinot ar pagājušo gadu, astoņnieks nomainījies par 50%. Veselības problēmu dēļ sezonu jau beigusi pēdējo trīs gadu čempione Serēna Viljamsa. No 2014. gada turnīra šoreiz Singapūrā neredzēsim Anu Ivanoviču, Juženiju Bušāru un Karolīnu Vozņacki, toties būs trīs debitantes – Garbinje Mugurusa, Lucija Šafāržova, Flāvija Penneta, bet Andželike Kerbere spēlēs pēc gada pārtraukuma. Debijas gadā par čempioni spējušas kļūt trīs spēlētājas – Viljamsa 2001. gadā, Šarapova trīs gadus vēlāk un Petra Kvitova 2011. gadā. Divas rezervistes šoreiz būs Venusa Viljamsa un Karla Svaresa Navarro. Spāniete aizstāj Timeju Bačinskī, kur nevar ierasties savainojuma dēļ.

"WTA Finals 2015". Sieviešu vienspēļu grupas

Sarkanā grupa

TenisisteValsts
(1) Simona HalepaRumānija
(3) Marija ŠarapovaKrievija
(5) Agņeška RadvaņskaPolija
(7) Flāvija PennetaItālija

Baltā grupa

TenisisteValsts
(2) Garbinje MugurusaSpānija
(4) Petra KvitovaČehija
(6) Andželike KerbereVācija
(8) Lucija ŠafāržovaČehija

Pašreizējais grupu formāts ir spēkā no 2003. gada. Līdz tam 16 (nevis astoņas) tenisistes labāko noskaidroja pēc izslēgšanas spēļu principa, iztiekot bez grupu mačiem. No 1984. līdz 1998. gadam finālā bija nepieciešama trīs setu uzvaru. Tādējādi varēja gadīties piecu setu mači, kas fiksēti trīs reizes. Štefija Grāfa divreiz uzvarēja piecos setos, viena uzvara tādā cīņā bija Monikai Selešai. Iepriekšējos 44 turnīros triumfējušas 10 dažādu valstu pārstāves, visvairāk titulu ir ASV (18), ar sešiem seko Vācija, bet pieci ir Beļģijai.

Zaudējums apakšgrupas mačā nebūt neizslēdz iespēju kļūt par čempioni. Četrām tenisistēm izdevies kļūt par "WTA Finals" čempioni grupu turnīrā piedzīvojot vienu neveiksmi. Pērn tādā veidā uzvarēja Viljamsa, bet no šī gada sastāva Šarapova ar vienu neveiksmi grupā par čempioni kļuva 2004. gadā. Tāpat ir iespējams izkļūt no grupas pat ar diviem zaudējumiem jeb 1-2 bilanci.

Situācijās, kad vietas noskaidrošana grupā rada sarežģījumus vienādas bilances gadījumos, tiek ņemti vērā sekojošie rādītāji:

1) uzvaru skaits
2) nospēlēto maču skaits
3) savstarpējo spēļu rezultāti, ja vienāds uzvaru skaits ir divām vai trim tenisistēm:
a) spēlētāja, kura nav piedalījusies visos trīs mačos (rezervistu jautājums), automātiski nepretendē uz iekļūšanu pusfinālā, tāpēc skatās savstarpējās spēles rezultātu starp pārējām divām tenisistēm. Ja visām vienāds spēļu skaits, tad tiek ņemts vērā
b) uzvarēto setu procents
c) uzvarēto geimu procents

Halepa favorīte, taču tikusi grūtā grupā

Pagājušā gada turnīrs palika atmiņā ar to, ka Singapūrā bija uzlikts ļoti lēns "hard" segums, kas deva iespējas aizsardzības un pretuzbrukumu spēlētājām, bet agresīvām tenisistēm iespējas izpausties bija ierobežotas. Halepa finālā ar 3:6, 0:6 zaudēja Viljamsai, kuru pirms tam grupu turnīrā sagrāva ar 6:0, 6:2. Interesanti, ka toreiz tāds fināls varēja nemaz nenotikt, jo Halepai bija iespēja izvēlēties pretinieci finālā.

Simona uzvarēja grupas pirmajos divos mačos, priekšlaicīgi nodrošinot iekļūšanu pusfinālā. Viņa grupas pēdējā spēlē trīs setos zaudēja Ivanovičai. Ja viņa serbietei zaudētu divos setos, no grupas kopā ar Halepu izietu tieši Ivanoviča. Zaudējums trīs setos nozīmēja Viljamsas tikšanu pusfinālā. Serēna pēc tam finālā graujoši revanšējās Halepai par fiasko grupas mačā.

Vienspēļu turnīra dalībnieces. Simona Halepa

Turnīra pieredze: 2. turnīrs
Labākais rezultāts: fināliste 2014. gadā
Spēļu bilance: 3-2
Sezonas tituli: 3 – Šeņdžeņa, Dubaija un Indianvelsa
Sezonas bilance: 48-15
Bilance pret grupas spēlētājām: 5-13

Halepai bija produktīva sezonas pirmā puse. Viņa visus trīs titulu šogad izcīnīja pirmajos trīs mēnešos, janvārī uzvarot Šeņdzeņā, februārī Dubaijā un martā Indianvelsā. Vēl divos turnīros zaudēts finālā, augustā nespējot uzvarēt Toronto un Sinsinati titula spēlēs. Zīmīgi, ka tajā laikā Rumānijas pirmajai raketei sākās problēmas ar savainojumiem, konkrēti – kāju. Halepa pirms "WTA Finals" zaudējusi trīs no pēdējām četrām spēlēm. Singapūrā viņa pirmoreiz tik nozīmīgā turnīrā izlikta ar pirmo numuru. Halepai grupā ir negatīva bilance gan pret Šarapovu (0-5), gan Pennetu (1-4), bet pret Radvaņsku neizšķirts 4-4.

Marija Šarapova

Turnīra pieredze: 8. turnīrs
Labākais rezultāts: 2004. gada čempione
Spēļu bilance: 18-10
Sezonas tituli: 2 – Brisbena un Roma
Sezonas bilance: 34-8
Bilance pret grupas spēlētājām: 19-5

Arī 2004. gada čempione šogad veiksmīgāk spēlēja gada pirmajā pusē, kad arī iegūti abi tituli. Sezonas otrā daļa Šarapovai faktiski pagājusi bez spēlēšanas. Kopš Vimbldonas, kur pusfinālā zaudēts Viljamsai, izlaisti vairāki mēneši kājas savainojuma dēļ. Kopš tā laika Šarapovai ir tikai viena spēle, turklāt tā netika pabeigta, Uhaņā 3. seta sākumā plaukstas locītavas dēļ izstājoties spēlē pret Barboru Stricovu. Tādējādi Šarapovai pēdējā pusgada laikā ir viena nepilna spēle. Pērn Singapūrā uz lēnā seguma 1-2 bilance, uzvarot Radvaņsku, bet zaudējot Karolīnai Vozņacki un Kvitovai.

Agņeška Radvaņska

Turnīra pieredze: 7. turnīrs
Labākais rezultāts: Pusfināliste 2012. un 2014. gadā
Spēļu bilance: 6-10
Sezonas tituli: 2 – Tokija un Tjaņdziņa
Sezonas bilance: 48-23
Bilance pret grupas spēlētājām: 11-19

Radvaņska finālturnīram kvalificējusies piekto gadu pēc kārtas, bet spēlēs septīto gadu pēc kārtas. Aga rezervistes statusā pa vienai spēlei nospēlēja gan 2008., gan 2009. gadā. Polijas pirmā rakete spēlēšanu Singapūrā nodrošināja ar spēcīgu sezonas izskaņu Āzijā. Radvaņska septembrī uzvarēja Tokijā, bet oktobrī ieguva Tjaņdziņas titulu. Radvaņska šogad septiņos turnīros spēlējusi pusfinālā, no kuriem nozīmīgākais bija Vimbldonā. Sezonas pirmā puse bija neveiksmīga, Martinas Navratilovas vadībā nespējot sasniegt cerētos rezultātus. Abu sadarbība beidzās aprīlī. Radvaņska turpinājumā atgriezās pie sava tenisa, rezultāti uzlabojās.

Flāvija Penneta

Turnīra pieredze: 1. turnīrs
Labākais rezultāts: -
Spēļu bilance: -
Sezonas tituli: 1 – "US Open"
Sezonas bilance: 27-17
Bilance pret grupas spēlētājām: 10-8

Itālijas labākajai tenisistei Singapūrā būs karjeras pēdējās sacensības, kurām viņa kvalificējās ar grūtībām. Negaidītais "US Open" triumfs Flāviju iecēla sezonas astoņniekā, taču agras izstāšanās Pekinā un Tjaņdziņā, kur zaudēts piektā simta tenisistei Ļudmilai Kičenokai, radīja uztraukumu. Pennetai pat nācās ņemt Maskavas turnīra "wild card", lai likteni atstātu pašas rokās. Penneta ir 2010. gada finālturnīra čempione dubultspēlēs kopā ar Giselu Dulko, bet vienspēlēs viņai būs debija. Interesanti, ka grupā viņai ir pozitīva bilance gan pret Halepu (4-1), gan Šarapovu (3-2).

Garbinje Mugurusa

Turnīra pieredze: 1. turnīrs
Labākais rezultāts: -
Spēļu bilance: -
Sezonas tituli: 1 – Pekina
Sezonas bilance: 38-18
Bilance pret grupas spēlētājām: 3-4

Spānijai sava tenisiste finālturnīrā vienspēlēs ir pirmoreiz kopš 2001. gada, kad kvalificējās Aranča Sančesa Vikario. Mugurusas spilgtākais sasniegums šogad bija tikšana līdz Vimbldonas finālam. Vienīgais tituls gūts šomēnes Pekinā, kur viņa pirmoreiz uzvarēja WTA "Premier Mandatory" turnīrā. Garbinjes kontā šogad ir septiņi ceturtdaļfināli, no tiem divi "Grand Slam" līmenī – bez Vimbldonas arī Parīzē. Mugurusa uzvarējusi 9 no pēdējiem 10 mačiem, šajā posmā vienīgo zaudējumu piedzīvojot Uhaņas finālā pret Venusu Viljamsu, toreiz izstājoties potītes savainojuma dēļ. Mugurusa spēlēs arī dubultspēlēs, tajās startējot kopā ar Svaresu Navarro. Viņas aizstās Keisiju Delakvu un Jaroslavu Švedovu. Austrālijas tenisiste arvien nav atguvusies no Pekinā gūtā smadzeņu satricinājuma.

Petra Kvitova

Turnīra pieredze: 5. turnīrs
Labākais rezultāts: 2011. gada čempione
Spēļu bilance: 8-5
Sezonas tituli: 3 – Sidneja, Madride un Ņūheivena
Sezonas bilance: 35-13
Bilance pret grupas spēlētājām: 11-2

Ar Radvaņsku ir vienīgās tenisistes, kuras kopš 2011. gada nav izlaidušas nevienu finālturnīru. Kvitova šogad visus trīs titulus ieguvusi "Premier" sacensībās – janvārī Sidnejā, maijā Madridē ("Premier Mandatory") un augustā Ņūheivenā. Kvitova ir viena no trim spēlētājām, kurai šogad izdevās uzvarēt Viljamsu, to graujoši paveicot Madrides pusfinālā (6:2, 6:3). Pārējās divas ir Roberta Vinči un Belinda Benčiča. Kvitovai grupā ir 11-2 bilance pret pārējām trim dalībniecēm. Ar Mugurusu nav spēlēts, bet pret Šafāržovu ir 7-0 un Kerberi 4-2. Kvitova pēdējos trīs mačus zaudējusi Itālijas tenisistēm. Arī šīs valsts pārstāvi viņa Singapūrā ātrāk par pusfinālu nevar tikties. Pērn Singapūrā Petrai lēnā seguma dēļ bija ļoti neveiksmīgs turnīrs. Viņa uzvarēja tikai Šarapovu, bet zaudēja gan Vozņacki, gan Radvaņskai (abām ar 2:6, 3:6), kuras uz ātrajiem segumiem regulāri apspēlē.

Andželike Kerbere

Turnīra pieredze: 3. turnīrs
Labākais rezultāts: grupa
Spēļu bilance: 1-5
Sezonas tituli: 4 – Čārlstona, Štutgarte, Birmingema un Stenforda
Sezonas bilance: 52-50
Bilance pret grupas spēlētājām: 6-8

Vācijas pirmā rakete finālturnīrā atgriežas pēc viena gada pārtraukuma. Viņa spēlēja 2012. un 2013. gadā Stambulā, kur gan nostartēja ļoti vāji, abos turnīros nespējot tikt ārā no grupas un sešās cīņās spējot gūt tikai vienu uzvaru. Kerbere ir vienīgā tenisiste, kura šogad uzvarējusi četru dažādu segumu turnīros – uz zaļā māla Čārlstonā, uz sarkanā Štutgartē, uz zālāja Birmingemā un uz "hard" Stenfordā. Visi četri ir mazie "Premier" turnīri. "Grand Slam" turnīros šogad neizdevās tikt tālāk par 3. kārtu, tāpēc ļoti daudz nācās spēlēt mazajos turnīros. Kerbere finālturnīram kvalificējās ar 52 uzvarām (visvairāk no visām astoņām dalībniecēm). Spēlējot teju bez atpūtas Āzijas turnīros, uzkrāts liels nogurums un arī iegūts muguras savainojums, kas nevieš optimismu pirms "WTA Finals".

Lucija Šafāržova

Turnīra pieredze: 1. turnīrs
Labākais rezultāts: -
Spēļu bilance: -
Sezonas tituli: 1 - Doha
Sezonas bilance: 31-19
Bilance pret grupas spēlētājām: 2-8

Šafāržova sezonas vienīgo titulu izcīnīja februāra beigās Dohā, bet gada lielākais sasniegums bija tikšana līdz karjeras pirmajam "Grand Slam" finālam, Parīzē zaudējot Viljamsai. Augustā Ņūheivenas finālā zaudējums pret citu čehu kreili Kvitovu. Čehija ir vienīgā valsts, kura finālturnīra vienspēlēs pārstāvēta ar divām sportistēm. Šafāržova ir otrā no finālturnīra dalībniecēm, kura spēlēs arī dubultspēlēs, tām kvalificējoties kopā ar Betāniju Mateku-Sendsu. Abas ir "Australian Open" un "French Open" čempiones. Šafāržova no visām astoņām "WTA Finals" dalībniecēm ir vissliktākajā formā, zaudējot pēdējās četras spēles. Divas no tām bija pēc slimības rudens turnīros Eiropā.

Dubultspēles

Sarkanā grupa

Komanda
(1) Martina Hingisa/Sanja Mirza
(4) Timeja Baboša/Kristina Mladenoviča
(6) Rakela Kopsa-Džounsa/Ebigeila Spīrsa
(7) Andrea Hlavāčkova/Lucija Hradecka

Baltā grupa

Komanda
(2) Betānija Mateka-Sendsa/Lucija Šafāržova
(3) Hao-Čina Čana/Junjana Čana
(5) Karolīna Garsija/Katarina Srebotnika
(8) Garbinje Mugurusa/Karla Svaresa Navarro

Vienspēļu un dubultspēļu sacensību dalībnieces vienā kadrā

Materiāla veidošanā izmantotas aģentūru AFP, AP un Reuters fotogrāfijas.

Izmantotie resursi:
Home | WTA Tennis English

  +1 [+] [-]

, 2015-10-25 09:40, pirms 9 gadiem
uzraksts zem bildes bomba..Tada sajuta,ka vinas visu muzhu staigajusas tenisa formas