Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

"Fed Cup" fināls Prāgā: Čehija pret Krieviju

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

"Fed Cup" fināls Prāgā: Čehija pret Krieviju
Petra Kvitova un Marija Šarapova
Foto: AFP/Scanpix

Sestdien "O2" arēnā Prāgā startēs Federācijas kausa fināls, kurā pēdējo piecu gadu dominējošākā komanda Čehija sacentīsies ar citu tenisa lielvalsti Krieviju.

Čehijai tas būs ceturtais fināls pēdējos piecos gados. Čehietes šajā posmā uzvarējušas visos trijos finālos, bet Krievijai kopš 2011. gada trešais fināls, zaudējot abus iepriekšējos. Abas komandas titula spēlē tikās arī pirms četriem gadiem, kad Krievija savās mājās Maskavā zaudēja ar 2-3. Toreiz viss izšķīrās dubultspēlē.

Krievijai pēdējos divus finālus nācās spēlēt novājinātā sastāvā. Gan 2011. gadā pret Čehiju, gan divus gadus vēlāk pret Itāliju (0-4) nepalīdzēja Marija Šarapova, turklāt 2013. gada novembrī uz Itāliju tika aizsūtīta otrā komanda, kuras sastāvā bija Aleksandra Panova, Irina Hromačova, Aļisa Kļeibanova un Margarita Gasparjana.

Šogad Krievija pret Federācijas kausu izturas daudz nopietnāk un Šarapovu izdevās sarunāt uz visiem trim mačiem. Tas, protams, saistīts arī ar Mašas olimpiskajām vajadzībām, taču fakts ir neapgāžams. Šarapova 1. kārtā guva divus no četriem punktiem Polijā (4-0), apspēlējot abas māsas Radvaņskas. 2. kārtā pret Vāciju viņa nevarēja spēlēt kājas savainojuma dēļ, bet finālā gan ir ierindā.

Tieši mačs pret Vāciju, kas notika aprīlī Sočos, Krievijai šogad bija sarežģītākais. Toreiz izlaists 2-0 pārsvars, taču izdevās uzvarēt izšķirošajā dubultspēlē. Čehijai šogad viegls ceļš uz finālu, ar 4-0 sagraujot Kanādu un tikai vienu punktu zaudējot Francijai (3-1).

Abām finālistēm pirms sezonas pēdējā mača ir problēmas ar otrajiem numuriem. Petra Kvitova un Marija Šarapova – abu izlašu pirmās raketes – ir labā kondīcijā, toties otro tenisisti vienspēlēm izraudzīt bija sarežģītāk. Čehijai nomināli otrā rakete ir Lucija Šafāržova, taču viņa rudeni pavadīja slimības varā un ir uzvarējusi tikai vienā no pēdējām septiņām spēlēm. Šafāržovas vietā vienspēlēm pieteikta Karolīna Pliškova, bet Krievijai Jekaterinu Makarovu (kājas savainojuma dēļ nav spēlējusi kopš "US Open") aizstās Anastasija Pavļučenkova. Gan Šafāržova, gan Makarova pagaidām plānotas dubultspēlē.

Krievija savu pēdējo titulu izcīnīja 2008. gadā. Zīmīgi, ka Krievijas komandai tas bija ceturtais tituls piecos gados. Šogad tādu pašu sasniegumu var atkārtot Čehija, kas savās mājās būs favorīte. Spēles Prāgā notiks uz "hard" seguma telpās. Šarapovai šis būs pirmais Federācijas kausa fināls. Viņai ir tituls 2008. gada komandas sastāvā, tiesa, Šarapova togad piedalījās tikai 1. kārtas mačā, bet finālu pret Spāniju izlaida pleca savainojuma dēļ. Savukārt 2011. gada finālā Šarapova nevarēja spēlēt potītes savainojuma dēļ. Krievijas labākā tenisiste izlasē nospēlējusi tikai sešas spēles (5-1).

Kopš 2004. gada Federācijas kausā uzvarējušas tikai trīs komandas – Itālija un Krievija pa četrām reizēm, bet Čehija trīs. Pēdējā komanda ārpus šī trio par čempioni kļuva 2003. gadā, kad Francija finālā ar 4-1 pieveica ASV.

Federācijas kausa fināls 2015

Spēļu programma

DatumsLaiksSpēle
14.11.15:00Petra Kvitova – Anastasija Pavļučenkova
14.11.Pēc tamKarolīna Pliškova – Marija Šarapova
15.11.13:00Petra Kvitova – Marija Šarapova
15.11.Pēc tamKarolīna Pliškova – Anastasija Pavļučenkova
15.11.Pēc tamŠafāržova/Stricova – Makarova/Vesņina