Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:346, Did:0, useCase: 3

Māsas Viljamsas un Hingisa saņem WTA sezonas balvas

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Māsas Viljamsas un Hingisa saņem WTA sezonas balvas
Venusa Viljamsa
Foto: AFP/Scanpix

Gada atgriešanās titulu sieviešu tenisā, uz kuru pretendēja arī Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastova, otrdien saņēma amerikāņu veterāne Venusa Viljamsa. Viņas māsa Serēna tika nosaukta par gada labāko tenisisti, bet sezonas labākā dueta godā ranga līderes Martina Hingisa un Sanja Mirza.

35 gadus vecā Venusa 2015. gadā uzvarēja trīs turnīros un pirmoreiz kopš 2010. gada sezonu pabeidza ranga pirmajā desmitniekā, ieņemot 7. vietu. Viņa ir vecākā tenisiste Top 10 kopš 1995. gada janvāra, kad tur 38 gadu vecumā atradās Martina Navratilova.

Gada atgriešanās nominācijā titula ieguvēju noteica, summējot divus balsojumus. Balvas ieguvējas noteikšanā liels svars bija mediju balsojumam, jo fanu kopējais balsojums tika skaitīts kā viena mediju balss. Venusa pārliecinoši uzvarēja abos. Mediju balsojumā Venusa savāca 81% balsu, otrā bija viņas tautiete Betānija Mateka-Sendsa ar 11%. Savukārt fanu vērtējumā Viljamsai 63%, bet 2. vietā palika Ukrainas tenisiste Katerina Bondarenko ar 24%.

Anastasijas Sevastovas iegūtie procenti netiek atklāti, lai gan skaidrs, ka skaitļi nav lieli. Sevastova, kura šogad atgriezās profesionālajā tenisā un sāka no paša zemākā jeb ITF 10 000 līmeņa, šobrīd reitingā tikusi līdz 113. vietai. Sevastova 2015. gadā sakrāja 55-15 bilanci (ieskaitot ITF kvalifikācijas) un uzvarēja četros ITF vienspēļu un trīs dubultspēļu turnīros. WTA līmenī viņai labākie rezultāti bija pusfināls vasarā Florjanopolisā un ceturtdaļfināls oktobrī "Premier" turnīrā Maskavā.

WTA sezonu ar sensacionālo zaudējumu "US Open" pusfinālā Robertai Vinči priekšlaicīgi beigusī Serēna Viljamsa bez pārsteigumiem atzīta par gada labāko spēlētāju. Amerikāniete uzvarēja gada pirmajos trīs "Grand Slam" turnīros un septembra sākumā Ņujorkā palika divu panākumu attālumā no ļoti reta kalendārā "Grand Slam". Serēna oficiālos turnīros šogad zaudēja tikai trīs mačus (53-3) un prēmijās nopelnīja 10.5 miljonus dolāru. Vairāk vienā sezonā viņa ieguva tikai 2013. gadā, kad viņai bija 12.3 miljoni.

Serēna gada labākās tenisistes titulu ieguva ceturto gadu pēc kārtas un kopumā septīto reizi (2002, 2008-09, 2012-15). Septiņi tituli ir arī Navratilovai, bet rekords ar astoņiem pieder Štefijai Grāfai, pēdējai tenisistei, kura vienas sezonas laikā uzvarējusi visos četros "Grand Slam" turnīros (1998). Viljamsa bija ļoti tuvu šāda sasnieguma iespēšanai šogad.

Viljamsa saņēma 79% mediju balsu, 2. vietā aiz sevis atstājot Spānijas labāko tenisisti Garbinji Mugurusu (12%). Fanu balsojumā populārākā kārtējo reizi bija Agņeška Radvaņska (52%), Viljamsai šajā ieskaitē samierinoties ar 2. vietu (37%).

Martina Hingisa un Sanja Mirza dubultspēlēs dominēja grandiozi, uzvarot 10 turnīros, ieskaitot divos "Grand Slam" (Vimbldonā un "US Open") un "WTA Finals". Pateicoties panākumiem kopā ar Hingisu, Mirza kļuva par pirmo Indijas tenisisti, kura sasniegusi WTA ranga 1. vietu – vienspēlēs vai dubultspēlēs. Šveices un Indijas komanda sakrāja 98% mediju un 58% fanu balsu.

Gada lielākais progress izdevies Šveices tenisistei Timejai Bačinskī, bet par sezonas jaunpienācēju nosaukta Austrālijas pārstāve Darja Gavrilova.

     [+] [-]

, 2015-12-08 18:58, pirms 9 gadiem
Es Venusai ieskaitītu atgriešanos, ja vinnētu kādu GS...tagad tika desmitniekā uz vispārēja frigidātes fona...bet nākošgad jau būs cita bilde - nāks jaunās!

  +1 [+] [-]

, 2015-12-08 21:00, pirms 9 gadiem
Štefija Grāfa uzvarēja visos Grandslam 1988.gadā nevis 1998.