Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2964, Did:0, useCase: 3

Boksa komentētāju terminus un epitetus skaidrojot

Rolands Eliņš

Boksa komentētāju terminus un epitetus skaidrojot
Ilustrācija no Maira Brieža un Maika Peresa cīņas par to, kas ir klinčs
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Tuvojoties sestdienas lielajai boksa cīņai starp Mairi Briedi un Oleksandru Usiku, kad Arēnā Rīgā notiekošo vēros arī cilvēki, kas ar boksu uz „jūs” un nepārzina šī sporta veida smalkumus, Sportacentrs.com piedāvā rakstu sērijas „Komentētāju epitetus skaidrojot” turpinājumu, lai nozīmes ziņā grūti pārvērtējamās cīņas vērošanu netraucētu atsevišķu terminu skaidrošana.

Gada lielākais sporta notikums Latvijā šoreiz pienāks jau janvārī, turklāt sporta veidā, kas Latvijā nevar lepoties ar īpaši dziļām tradīcijām vai popularitāti, proti, boksā. Taču Latvijas boksa tradīcijās un popularitātē iespaidīgu artavu pēdējos gados ielicis Mairis Briedis, kurš parūpējies par iepriekš grūti iztēlojamu panākumu – Latvija šobrīd var lepoties ar pasaules čempionu pirmajā smagajā svarā vienas no pasaules lielākajām boksa organizācijām WBC vērtējumā. Tāpat arī Brieža dēļ Rīgā ieradies WBO čempions, šobrīd par pasaules labāko bokseri šajā kategorijā dēvētais Oleksandrs Usiks.

Atšķirībā no vairākiem komandu sporta veidiem ar sarežģītiem noteikumiem vai kaut vai tā paša tenisa ar netradicionālo punktu uzskaites sistēmu, bokss šī sporta veida nepārzinātājiem teorētiski ir vieglāk uztverams – divi sportisti cenšas ar sitieniem nogāzt viens otru, un kuram tas izdodas, tas uzvar. Protams, netrūkst daudzu boksa noteikumu smalkumu un citu nianšu, bet boksā arī ir salīdzinoši daudz mazāk aizguvumu no citām valodām un aktīvi tiek izmantoti terminu latviskojumi.

„Gandrīz visus boksa terminus iespējams pateikt latviski,” paskaidroja cīņu sporta pazinējs un TV komentētājs Jānis Eisaks. „Un cīņu tiešraidēs to arī cenšos darīt maksimāli bieži, jo citādi cilvēkiem, kas nerunā angliski, tādi vārdi kā, piemēram, „aperkats” jau neko neizsaka. To mierīgi var pateikt kā „sitiens no apakšas”. Populārs ir vārds „džebs”, taču komentējot daudz vieglāk paskaidrojams ir vienkārši taisns sitiens.”

Ir gan arī vairāki izņēmumi, par kuriem Eisaks atzīst, ka tiem vai nu trūkst ekvivalenta latviešu valodā vai arī gluži vienkārši to lietošanā valodas tradīcijās iesēdusies jau pārāk dziļi. Latviski tikai ar plašiem teikumiem iespējams paskaidrot tādus jēdzienus kā „undercard” un „klinčs”, tāpat arī nav iespējams vienā vārdā paskaidrot atšķirību starp „referee” un „judge”, proti, ringa tiesnesi un tiesnešiem, kuri atrodas ringa malā un skaita punktus, nosakot uzvarētāju. Tāpat arī, visticamāk, uz mūžu boksa latviešu valodā (un daudzās citās) iegājies no angļu valodas atvasinātais vārds „raunds”, lai gan teorētiski netrūkst latviešu vārdu, ko varētu izmantot vietā – kārta, periods, posms.

Vaicāts par to, kas visbiežāk izraisa apjukumu boksa pasaulē pirmos soļus sperošajos līdzjutējos, Eisaks norādīja, ka tā ir vārdu „amatieru” un „profesionāļu” atšķirīgā nozīme no citiem sporta veidiem. Ja starp izteikumiem „amatieru futbols” un „profesionālais futbols” ir skaidri redzams, kurš ir augstāka līmeņa, tad boksā šie vārdi principā apzīmē divus dažādus sporta veida paveidus. Piemēram, Rio olimpiādē pirmoreiz starp amatieriem startēja trīs profesionāļi, taču neviens netika tālāk par astotdaļfinālu.

„Tas ir gandrīz tas pats, kas salīdzināt hokeju ar bendiju – principi ir līdzīgi, bet ir daudzas būtiskas atšķirības,” paskaidroja Eisaks. „Profesionālajā boksā notiek gatavošanās vienai konkrētai cīņai pret iepriekš sarunātu pretinieku, bet amatieru boksā ir pretinieku izloze un mači notiek pēc izslēgšanas turnīra sistēmas - vienā dienā jāaizvada vairākas cīņas, pirms kurām nevar izpētīt līdz sīkumiem katra pretinieka knifus. Agrāk varēja nošķirt šīs lietas ar vārdiem „olimpiskais bokss” un „profesionālais bokss”, bet tagad, kad profiem arī ir iespēja piedalīties olimpiādē, tā vairs īsti nevar.”

Boksa terminu minivārdnīca

Āķis – sitiens, kas izdarīts ar loka trajektoriju. Par aperkatu tiek saukts āķa sitiens no apakšas, bet "huks" ir āķa sitiens no sāniem.

Bandāža - vīrieša ģenitāliju aizsargs

"Counterpunch"- pāriet pretuzbrukumā, izdarīt sitienu uzreiz pēc pretinieka uzbrukuma mēģinājuma.

"Cover up" jeb piesegšanās – galvas un ķermeņa aizsargāšana, noliekot priekšā rokas un dūres.

Džebs – taisns sitiens, boksa pamatelements.

Gongs – signāls par raunda sākumu un raunda beigām. Situācijās, kad bokseris ir uz nokdauna robežas, bet raunds beidzas, mēdz teikt, ka „gongs izglāba”.

Izmest dvieli – žests, ko veic ringa malā esošais treneris, paziņojot par sava boksera izstāšanos no mača jeb padošanos, pēc kā bokserim tiek ieskaitīts zaudējums ar Tehnisko nokautu.

Journeyman - bokseris, kuru tautā sauc par "maisu". Viņš ir tāda tipa atlēts, kuram nav pietiekami augsts līmenis, lai izbraukumos uzvarētu. Šāda tipa bokseri kalpo "normālajiem" bokseriem kā tramplīns pretī labākam rekordam un augstākai vietai reitingos.

Kape - plastikāta zobu aizsargs.

"Katmens" - jeb "Cutman" ir persona, kura atbildīga par to, lai novērstu un ārstētu fizisko kaitējumu bokserim pārtraukumos (tehniskajās pauzēs) un starp raundiem.

Klinčs - situācija, kad bokseris ar rokām aptver savu pretinieku, nedodot viņam plašumu izdarīt sitienus. Par breiku jeb iziešanu no klinča parūpējas ringa tiesnesis, dodot signālu un atbīdot abus bokserus vienu no otra, un cīņu pēc tam var atsākt tikai pēc tiesneša nākamā signāla.

Kombinācija – vairāku pēc kārtas izdarītu sitienu sērija.

Neitrālais stūris – ringā pirms cīņas katram bokserim tiek piešķirti pretējie stūri (Zilais un sarkanais), no kuriem viņi sāk cīņu un atgriežas pārtraukumos pie treneriem. Neitrālie stūri (Baltie) ir abi pārējie, un tiesnesis nosūta bokseri uz neitrālo stūri brīžos, kad cīņa ir pārtraukta, piemēram, skaitot sekundes pēc nokdauna.

Nokdauns – situācija, kad bokseris pēc izlaistā sitiena pieskaras ringa grīdai ar ķermeņa trešo daļu (roka, dibens, ceļgals). Tāpat par nokdaunu tiek uzskatītas situācijas, kad bokseri no nokrišanas pasargā tikai ringa virves, kad viņš ir izkritis starp ringa virvēm vai pāri tām. Nokdauns vēl nenozīmē automātiskas cīņas beigas. Nokdauna laikā bokserim tiek dotas desmit sekundes (Pēc WBC noteikumiem bokserim tiek dotas deviņas sekundes), lai tas atjaunotos un turpinātu cīņu. Ja šo sekunžu laikā atlēts neatjaunojas, automātiski tiek ieskaitīts zaudējums ar tehnisko nokautu.

Nokauts (KO) – automātiskas cīņas beigas. Parasti tas ir viens sitiens, pēc kura pretinieks vairs neceļas.

Pēc punktiem – cīņas iznākuma veids. Profesionālajā boksā punktus bokseriem piešķir trīs tiesneši, un šie punkti tiek ņemti vērā, nosakot uzvarētāju, ja tiek aizvadīti visi paredzētie raundi. Jāņem vērā, ka dažādās boksa organizācijās var būt atšķirīgas punktu skaitīšanas nianses. Uzvarētāju nosaka nevis pēc punktu kopsummas, bet gan ņemot vērā, kuram bokserim vairāk tiesneši piešķīruši uzvaru.

Raunds- cīņas daļa, kas tiek atdalīta ar īsiem pārtraukumiem, kuros bokseris var atpūsties un saņemt treneru padomus. 12 raundi pārsvarā ir titulcīņās (savulaik bija pat 15), ne titula cīņās, atkarībā no cīņas nozīmības, ir no 4 līdz 10 raundiem.

Referī – tiešā tulkojumā no angļu valodas tas apzīmē „tiesnesi”, bet boksā ar referī tiek saprasts tikai ringa tiesnesis, nevis ringa malā esošie vērtētāji („judges”).

Soda punkts – par dažādiem pārkāpumiem ringa tiesnesis jeb referī noņem punktu, un šis soda punkts tiek atskaitīts no rezultāta tiesnešu vērtējuma.

Sekundants - persona, kura sēž boksera stūrī un starp raundiem, asistējot trenerim, sportista atpūtas brīdī padod ūdeni, uzsmērē tam uz sejas vazelīnu, noslauka sviedrus utt.

Undercard - latviski nepārtulkojams jēdziens, kas apzīmē visas cīņas pirms vakara galvenās notikuma jeb nosacīti iesildošās cīņas. Piemēram, sestdien galvenā cīņa ir Briedis pret Usiku, bet visas pārējās cīņas pirms tam ietilpst „undercard”, ņemot vērā tradīciju dalībnieku sarakstos pirmo norādīt galveno cīņu, bet visas pārējās – zemāk.

"Time" - tiešais tulkojums no angļu valodas ir "laiks". Šādu terminu referī izmanto, lai paņemtu tehnisko pauzi (apstādina laiku), ja kādam no sportistiem trāpīts zemāk pa jostas vietu, cīņas karstumā izkritusi Kape, slidena ringa grīda, sportistam pušums uz sejas utt.

Tehniskais nokauts (TKO) - priekšlaicīgas cīņas beigas. Tehnisko zaudējumu var ieskaitīt, ja sportists atsakās turpināt cīņu (arī, kad treneris izmet dvieli), ir savainojums (ārsts sportistam neļauj turpināt maču), bokseris nespēj piecelties pēc nokdauna, kā arī, ja trīs reizes viena raunda laikā pabijis nokdaunā (pat, ja sportists pēc trešā nokdauna piecēlies, cīņa tiek apstādināta).

Vazelīns - ziede, kuru smērē uz boksera sejas, lai viņa sejas āda paliktu elastīgāka un slidenāka, samazinot risku pēc izlaistā sitiena iedzīvoties pušumos.

  +4 [+] [-]

, 2018-01-26 13:01, pirms 6 gadiem
Ļoti labi!Jāpasaka sievai ,lai izlasa un netraucē mani cīņas laikā.Cilvēks sportu neskatās,bet nu skatīšoties Brieža cīņu ar Usiku.Lūk ko mēdiji spēj panākt! Īstais cirks

     [+] [-]

, 2018-01-26 13:57, pirms 6 gadiem
Klinčs principā ir tas pats lēnais valsis, tikai bez vakartērpiem.

Starp Referi un Soda punktu vajadzēja būt Riekstiem, bet pēc Vazelīna - Zem jostas vietas!

  -2 [+] [-]

, 2018-01-26 14:43, pirms 6 gadiem
alguns rakstīja: Ļoti labi!Jāpasaka sievai ,lai izlasa un netraucē mani cīņas laikā.Cilvēks sportu neskatās,bet nu skatīšoties Brieža cīņu ar Usiku.Lūk ko mēdiji spēj panākt! Īstais cirks

  -1 [+] [-]

, 2018-01-26 16:51, pirms 6 gadiem
ringa tiesnesis varētu būt soģis, pilnīgi mierīgi... tikai jāgrib ieviest šis termins

  -2 [+] [-]

, 2018-01-26 18:33, pirms 6 gadiem
Nu vazelīnam vēl ir dažas labas īpašibas, nesaistot ar boksu. Sīkāk jautāt deputātiem un tml. personām.

  -1 [+] [-]

, 2018-01-27 12:06, pirms 6 gadiem
Bokss nav sports- tas neuzlabo veselību nevienā tā līmenī. Tieši pretēji