Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:861, Did:0, useCase: 3

100 spēļu valstsvienībā - kuriem tas ir reāli?

100 spēļu valstsvienībā - kuriem tas ir reāli?
Pussarga Aleksandra Cauņas krekls pēc gadiem varētu būt pavisam citā vērtē. Foto: Romāns Kokšarovs, "Sporta Avīze"

100 spēles valstsvienībā, ja runājam par futbolu - tas ir izcils skaitlis. Tas nozīmē - vismaz 10 gadus spēlēt ļoti solīdā līmenī! Līdz šim Latvijas valstsvienībā tik daudz spēļu izdevies aizvadīt sešiem futbolistiem. Ja aplūko šā brīža sastāvu, var saskatīt dažus potenciālos sekotājus. Kuri tie būs?

Latvijas valstsvienības kandidātu loks, kas publicēts Latvijas Futbola federācijas mājaslapā, nav mazs - seši vārtsargi, 14 aizsargi, 16 pussargi un 13 uzbrucēji. Kopā 49 futbolisti. Uzreiz gan jāpiebilst, ka viņu pulkā joprojām ir spēlētāji, kuri profesionālo futbolista karjeru jau beiguši. Piemēram, aizsargs Igors Stepanovs, pussargi Vitālijs Astafjevs un Vladimirs Koļesņičeno. Var tikai minēt, kāpēc viņi vēl atrodas šajā sarakstā. Ne pirmo reizi rakstu, ka loģiskāk būtu izveidot atsevišķu sadaļu, kurā apkopoti visi futbolisti, kuri kaut reizi spēlējuši valstsvienībā un sarindot viņus, sākot ar spēlēm bagātāko. Raugi, sākot ar Astafjevu.

Manuprāt, šobrīd valstsvienības kandidātu sarakstā nav daudz tādu, kuriem izdosies sasniegt 100 spēļu robežu. Vistuvāk šim zīmīgajam notikumam, protams, ir uzbrucējs Māris Verpakovskis. Viņš 15. oktobrī svinēs 32 gadu jubileju, kas nebūt nav vecums, kad būtu kāds jānoraksta un jāsūta pensijā. Katrs pats galu galā izvēlas, kad likt punktu spēlēšanai valstsvienībā. Protams, ar galvenā trenera palīdzību... Es labprāt vēl redzētu Māri uzvelkam arī ”Liepājas metalurga” kreklu, kur aizsākās viņa lielās futbola gaitas. Valstsvienībā viņa kontā šobrīd 90 spēļu. Ja karjerā nenotiks kaut kas ārkārtējs un nākamajā gadā klausīs veselība, pēc gada mēs viņu apsveiksim arī ar 100. spēli!

Ja skatāmies tikai skaitļos, tuvu zīmīgajai robežai ir arī 36 gadus vecais vārtsargs Aleksandrs Koliņko - 86 spēles. Taču, ja skatāmies uz reālo situāciju, drīzāk sveros domāt, ka Aleksandrs paliks pirmajā simtā. Krievijas 1. līgas kalendārs nav parocīgs rauties divās frontēs, turklāt Koliņko vairs nav tas vecums, kad būt otrajam un deldēt soliņu, pat par spīti tam, ka būt valstsvienībā ir goda lieta.

Pēc Verpakovska kandidātu sarakstā drīzāk liktu Aleksandru Cauņu. Viņa rēķinā šobrīd 29 spēles. Meistarība un vecums (23 gadi) liecina, ka viņš valstsvienībai vēl ilgi būs noderīgs.

Domāju, ka solīdas izredzes sasniegt 100 spēļu robežu ir arī vārtsargam Andrim Vaņinam - vajag vēl 55 spēles! Rupji rēķinot, tie varētu būt pieci gadi! Zinot, ka Andris šobrīd ir 31 gadu vecs, izklausās gana ticami. Arī fons ir labvēlīgs. Vaņins ir stabils pirmais numurs valstsvienībā jau vairākus gadus. Pagaidām viņš šajā postenī ir izteikts līderis. Šobrīd neredzu, ka līdzvērtīgi konkurenti varētu stāties rindā. Tādas lietas nenotiek vienas dienas vai mēneša laikā.

Šķiet, simtiņš varētu būt pa spēkam arī 27 gadus vecajam centra aizsargam Denisam Ivanovam, kura kontā pagaidām 48 mači. Viegli gan nebūs. Pats svarīgākais nesamierināties ar Azerbaidžānā nopelnīto piķi. Jābūt pašmērķim atgriezties vismaz iepriekšējos augstumos. Ar to es domāju Turcijas čempionāta līmenim līdzvērtīgu turnīru. Par citiem mana pārliecība ir krietni mazāka. Arī par uzlecošo zvaigzni (vairāk domāts Latvijas futbola konteksts) Rudņevu, kura kontā ir 15 spēļu. Viņam janvārī būs 24 gadi. Tas vēl būtu štrunts. Uzbrucējiem ar to vien, ka esi bīstams, nepietiek. Ir jāgūst vārti - jo vairāk un biežāk, jo labāk. Sist iekšā 10 gadus pēc kārtas nav viegls uzdevums pat pasaules elites snaiperiem. Teiksim tā, Rudņeva karjeras fons mudina domāt, ka viņš iekrās prāvu spēļu skaitu.

Laika gaitā droši vien pieteiksies vēl kāds simtiņa kārotājs. Ir vairāki puiši, kuros redzu potenciālu valstsvienībā aizķerties uz diezgan ilgu laiku, taču viņi vēl ir tikai pašā lielā ceļa sākumā. Būtu pārgalvīgi teikt, ka viņiem noteikti izdosies, lai arī cik ļoti to gribētos.

Diemžēl šajā sarakstā neredzēju vietu vairākiem spēlētājiem, kuri noteikti būtu pelnījuši ne tikai 100 spēles vien. Viens no tādiem ir centra aizsargs Kaspars Gorkšs - viņam šobrīd 42 spēles. Kaspars novembrī svinēs 30 gadu jubileju. Lai sasniegtu 100 mačus, viņam būtu jāspēlē valstsvienībā bez pārtraukuma vēl vismaz piecus sešus gadus. Būs grūti, bet viegli jau nemēdz būt! Tāpēc novēlu simtiņu visiem, kas to tiešam vēlas un ir pelnījuši!

Aktīvie futbolisti, kuriem Latvijas valstsvienībā ir 40 un vairāk spēļu:
Māris Verpakovskis 90
Aleksandrs Koliņko 86
Dzintars Zirnis 68
Oskars Kļava 53
Ģirts Karlsons 49
Deniss Ivanovs 48
Andris Vaņins 45
Genādijs Soloņicins 44
Kaspars Gorkšs 42
Aleksejs Višņakovs 40

  +4 [+] [-]

, 2011-10-14 18:42, pirms 13 gadiem
Interesants skats... vēl varēji beigās pieminēt kāds ir eiropas rekords (Astafjevam), pasaules rekords utml. salīdzināt mūsējos ilgtspēlētājus ar citiem... ļoti interesanti manuprāt, neviens nekad to nav darījis

     [+] [-]

, 2011-10-14 23:06, pirms 13 gadiem
Verpakovskim noteikti būs simts. Iespējams, arī Kļavam un Vaņinam.

  -3 [+] [-]

, 2011-10-14 23:15, pirms 13 gadiem
Pie Starkova Cauņam būs 200.Mākslīgi taisīs pasaules rekordu,tāpat kā ar Astafjevu eiropas rekordu nospēlēto spēļu skaita ziņā.Guņam ar Starkovu ir šizofrēnija uz rekordiem.

  +2 [+] [-]

, 2011-10-15 11:42, pirms 13 gadiem
Visvairāk gribētu lai Gorkšs tik ilgi spēlē un Vaņins

  -2 [+] [-]

, 2011-10-15 13:15, pirms 13 gadiem
Ilvar... futbola dzīvē tagad norisinās daudz (!) daudz interesantākas lietas. bet šis raksts ir kārtējā (!!!) haltūra, par kuru naudu maksāt nav ne mazākās vēlmes. nekad, Ilvar, nebiji izcils žurnālists, bet nu pēdējie 3 mēneši...... pierāda, ka Ilvar, tu esot izlaidies...